• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    XCHAOS: ta stredni cast ma naznak pricetnosti.

    ta posledni je ale opet, pro tebe typicka vec, budu se zabyvat jen tim co me zajima a bavi, vse ostatni zanedbame. konkretni rozmery te zajimaji prave proto, ze pevnost a jine vlastnosti pouzitych materialu je porad stejna bez ohledu na meritko, nemuzes proste vzit kridlo ktere funguje a jen ho 10x zvetsit, tak to proste nefunguje, musis ho kompletne prekonstruovat a s 10x vetsim kridlem neziskas 10x vetsi nosnost.

    mel by jsi to delat predevsim proto, protoze cokoliv udelas bez takoveho sw, udelas zcela zbytecne, a neni vyjimkou i s nim, ze se stane ze nejaky vysledek je o trosku min nez je potreba a jen natazeni nejakeho rozmeru znefunkcni celou konstrukci,a zacne se zcela od zacatku
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVCNC: ale holá fantazie je prostě potřeba: bez fantazie budeš do těch programů zadávat pořád jen to samé, co si okoukal někde jinde...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no, já si právě něco o to, zjistil, a tohle co uvádíš je možné díky vysokému plošnému zatížení křídla a vysoké rychlosti: díky tomu je to odolné vůči poryvům větru, které se u země vyskytují celkem často. když budeš mít nízké plošné zatížení křídla, tak máš vysoké riziko, že s tebou poryv větru třískne o zem... jde o poměr toho vztlaku, co si dělá letadlo, k té síle, kterou na křídlo zapůsobí poryv větru.

    pokud by letadlo s ultra-nízkým plošným zatížením křídla během kritického manévru viselo na 4 rotorech s rezervou výkonu, schopných rychle kompenzovat poryvy větru, může to nakonec být výrazně bezpečnější. je to jen teorie. ale můžeš za to ty, protože si mi nejdřív omlátil o hlavu příliš velká letadla s příliš nízkým plošným zatížením - tak jsem si zjistil, kde mají tato letadla největší problémy - a je to manévrování u země - a hledám prostě logicky workaround.

    problém není, že se to "rozpadne vlastní vahou", jak je mi opakovaně podsouváno - takovéto "řídké" samonosné konstrukce prostě dělat umíme, historicky rekordní konstrukce v tomto ohledu byly právě třeba rigidní vzducholodě - problém je manévrování těsně nad zemí, např. obtížnost zatočit náklonem při letu ve výšce nižší, než je určitý podíl rozpětí křídel, apod. ... a když najdu workaround, tak začneš hledat argumenty, proč to nejde, ale oni tam prostě nejsou... vznášení na víc rotorech prostě líp zvládá počítač, než lidský pilot, a počítače jsme k řízení pustili teprve v posledních letech, to je celé...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    XCHAOS: je uplne jedno jaky napad zvolis, tiltwing, tiltrotor, to co jsem psal plati zcela obecne dneska pro vsechno a zminene sw technologie se pouzivaji i pro navrh blbeho vetraku do PC . Dokud ti k nejakemu zjisteni staci si to precist na wiki, tak to znamena ze jsi porad pozadu za okolnim svetem o desitky let. veskere tve nakresy jsou holou fantizii ktera nerespektuje krome aerodynamiky dokonce ani vlastnosti materialu a nebyli by funkcni ani jako skulptura
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVCNC: chci asi tiltrotor, kde ovšem celý "průřez" rotorů bude při vznášení směřovat mimo plochu křídel (ne jako Osprey V22/Augusta-Westland AW609). a ano, s nějakým CADem bych časem rád naučil, jistě.. ale logika debaty "nesmíš nic nakreslit, dokud se nenaučíš s CADem, který ti vyhodnotí, jestli a případně z jakého materiálu se ti to rozpadne".

    přece si můžu dělat náčrty, co do toho CADu chci nacpat. a když jsme u toho, lze pak klidně iterativně procházet všechny dílčí parametry konstrukce pro CAD, a najít nějakou nejlepší kombinaci... co je podstatné, je vůbec načrtnout nějaké základní uspořádání té konstrukce, u které pak počítači zadám procházet stavových prostor všech parametrů, ne?

    jestli tě to zajímá, tak nejvíc mi zajímají solární dvouplošníky, s tilt-rotory, ideálně čtyřmi, ideálně přidělanými k trupu a ne ke křídlu, ideálně umožňující nedestruktivní nouzové přistání formou klouzavého letu. nevím ale, proč bych měl něco takového datlovat do někého CADu s nějakými konkrétními rozměru - když už, tak si napíšu několik smyček, které mi prostě projdou celý stavový prostor všech možných aspoň trochu myslitelných kombinací parametrů - třeba od aspect-ratio 1:1 po aspect-ratio 1:50, od jedné vzpěry po 50 vzpěr. potom každý z těch modelů protáhnu nějakou aerodynamickou simulací.. proč ne?

    ale proč bych to proboha měl dělat předtím, než k takovému softwaru vůbec budu mít přístup?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Ty sam jsi v te zprave napsal ze je offtopic. A ted najednou ontopic?

    A ne,"manevrovani pri zemi" a "naklony rozmerneho letadla do stran v zatackach" _fakt_ nejsou ten duvod proc se delaji tiltrotory. Jediny duvod je "nepotrebuji startovaci/pristavaci drahu", nic vic. S "manevrovanim pri zemi" fakt neni zasadni problem:
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: je to ontopic v souvislosti s tím následujícím: je to možný způsob, jak dostat do vzduchu příliš rozměrné letadlo, se kterým by bylo manévrování při zemí příliš riskantní (vezmi si třeba jen náklony rozměrného letadla do stran v zatáčkách...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVCNC: fakticky, mezitím jsem si nastudoval na wiki, že je výhodnější natáčet jen rotory, než celá křídla (z hlediska toho, co je při startu a přistání nejrizikovější). takže vlastně vyrážíš otevřené dveře. pokud si to nepamatuješ, tak já jsem nákresů za poslední roky spáchal hodně, a žádný nepokládám za "definitivní" - prostě jsem takový "ilustrátor možných budoucností", to je celé.
    Index of /xchaos/files
    http://teckacz.arachne.cz/xchaos/files/

    proč jsem jsem za to tolik nenáviděný, hmm... že by to nebyla ta oficiální "jediná správná budoucnost", to co kreslím? :-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Sam priznavas ze to je offtopic. Proc to podle pravidel v zahlavi bez varovani nesmazes?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Prosim, prestan blabolit o podobnosti tvym vizim. Je to solarni? Neni. Ma to dve ste metru rozpeti? Nema. Zoufalou snahou validovat tve blaboly udajnou podobnosti na zaklade "uhm, ma to tilt rotor" se jen zesmesnujes.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    A zpět ontopic... fantastický Solar Impulse 2 za letu...

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    XCHAOS: ty ale zcela zanedbavas tam kde se ti to nehodi a pocitas s urcitzm jeve a velicinou jen tam dke se ti to hodi, viz diskuze o rychlosti ve vetsi vysce, od toho jsi ale odbocil uplne jinam.

    zcela zanedbavas konstrukcni reseni, k tomu aby jsi natacel nosnou plochu letadla potrebujes nalezite konstrukcne slozitejsi a tezsi reseni, nebo snad myslis ze pevne kridlo bude vazit stejne jako nataceci? budes mit dalsi, po vetsinu casu mrtvou hmotu, se kterou to urcite funkcni nebude, vzhledem k tomu ze se jedna o neco na same hranici stavajicich technickym moznosti.

    jestli to cele mas jen aby jsi chrlil desitky az stovky nesmyslnych konceptu ktere fungovat nemuzou tak ok, klidne tyhle uvahy ved, protoze neni cilem realizovatelnost a funkcnost celeho reseni je uplne jedno ze vsude nacpes kompozity, veskery spojovak z titanu aby jsi setril kazdy gram a pak do kridel nacpes masivni, velka a tezka loziska jen proto ze se ti ten koncept libi a je jedno ze je nerealny.

    pokud se vsak chces nekdy cilu alespon zacit priblizovat, tak cesta kterou jdes tam rozhodne nevede. vsechny uvahy jestli by bylo neco mozne, nezacinaji tim ze to bude hezke a ze se ti to bude libit, ale v CADu u FEM a CFD, kde navrhnes konstrukci zjistis kolik bude vazit a jestli neznici sama sebe vlastni hmotnosti ve FEM, a pak jestli to vubec bude litat, pripadne jak, v CFD, K vysledku zadna jina cesta nevede a to co predvadis je zcela zbytecne blaboleni o nesmyslech porad dokola. chces tiltwing? ok, zkonstruuj si nataceci mechanismus, tak aby se nerozpadl a zvladnul veskere zatizeni, pak se teprve bav dal o tomhle napadu, ale az budes mit nejaka cisla typu tohle reseni vazi tolik a snese takove zatizeni, unese takto vykone motory, zcela muzeme zanedbat technologickou cast cele konstrukce, cenu a potrebne vyrobni technologie, dokud nebudes mit nejake funkcni reseni alespon v simulacich. Dokud neudelas alespon tohle, porad to bude jen zbytecne blaboleni o tom jak bude tilt wing uzasny a jak povede k uspechu. Porad pritom nemusis opustit PC.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jinak jeden offtopic: tiltrotory samy o sobě vypadají úžasně.. ten kontrast mezi vznášením při startu a přechodem do vodorovného letu...
    AgustaWestland AW609 TiltRotor
    https://www.youtube.com/watch?v=4QmyII4bBmM

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Hmm, tiltrotor s přidanou třetí vrtulkou vzadu... taky zajímavé (s těma dvěma se zřejmě špatně manévruje...). vizuálně na první pohled celkem podobné některým mým vizím
    Israel Aerospace Industries unveils tilt-rotor Panther UAV platform
    http://www.gizmag.com/tilt-rotor-panther-uav/16619/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak pokud se paraglide dobíjí na zemi, tak je to použitelné, ale podle mě celkem nuda:
    http://paramania.com/...t&view=article&id=141:the-incredible-solar-electric-flight&catid=1&Itemid=19
    Jinak k elektrickým (abych se držel tématu) tiltrotorům - tedy něco vzdáleně podobného mému kritizovanému nákresu:
    http://www.gizmag.com/project-zero-electric-tilt-rotor-aircraft/26561/
    http://en.wikipedia.org/wiki/AgustaWestland_Project_Zero
    http://www.wired.co.uk/magazine/archive/2013/11/start/heli-plane



    ... parametry jsem nenašel, zato video ze zkušebního letu (bohužel jen hovering)
    https://www.youtube.com/watch?v=Wlv-q_T95HA
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Omluva se prijima 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Sorry, topic jsem upřesnil, aby to zahrnovalo i elektrické létání - primárně mě zajímá solárně-elektrické, samozřejmě, ale na cestě k tomuto je určitě vhodné probírat třeba i lithiovými baterkami poháněné elektrické backpacky pro paragliding, apod...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Je to jen dalsi off-topic fotka, nebo zcela vazne tvrdis, ze tohle lze prestavet na solarni pohon zvetsenim pomeru kridel k trupu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Přidat solární křídla k tomuto?
    Building a tilt rotor UAV
    http://hackaday.com/2012/10/04/building-a-tilt-rotor-uav/
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ale to je pro tebe tak nudné a nezajímavé, - je to v prvni rade offtopic. Omlouvam se, udelal jsem chybu, myslel jsem ze se ridis vlastnimi pravidly a pises sem o SOLARNICH letadlech. Protoze ale pravidla ktera jsi tady vyhlasil zjevne plati pro vsechny krome tebe, byl to mylby predpoklad 8))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam