• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    GESTO
    GESTO --- ---
    XCHAOS: ty se asi cejtis hodne ublizenej ze to musis porad srovnavat se sebou a stema hadkama co jsi tu mel, imho skoda tim akorat trochu devalvujes tohle auditko :/

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    sice ne solární, ale přeci jen: bezpilotní stroje s výdrží 7 dnů. ne nepodobné některým mým solárním "chaosoplánům" z doby před 5 lety :-) (2-3 trupy, hodně velké rozpětí, apod.)
    http://www.nasa.gov/...a-announces-winners-of-challenge-to-design-hurricane-tracking-uncrewed-aerial
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    abychom byli spravedliví i ke stratosférickým balónům (a tedy i vzducholodím)... výdrž 32 dnů je slušná
    http://www.nasa.gov/feature/nasa-concludes-most-rigorous-super-pressure-balloon-flight-to-date
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: asi ne moc vysoko :-) někde na louce nějaký zkušební testy podle mě projdou, když to bude fungovat, začnu řešit registraci jako bezpilotní letadlo (jestli to bude vůbec stát za to). (nemám v tomhle směru jasný plán: taky těžko říct, která z potřebných technologií udělá průlom, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    New kind of 'tandem' solar cell: Two types of photovoltaic material combined to make a cell that harnesses more sunlight -- ScienceDaily
    http://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150324120824.htm
    they say this technology could ultimately achieve a power efficiency of more than 35 percent.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Velká neznámá je, jestli se podaří stabilizovat ultralevný perovskit: The researchers believe that perovskite-silicon cells will convert over 30 percent of the energy in sunlight into electricity.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BTW elektrický paraglide se v ČR se testuje už 5 let, není to nic nového pod sluncem:
    Elekto-motorový paragliding s ST-ELECTRO SKYJAM :: MOTOR - PARAGLIDING .cz
    http://www.motor-paragliding.cz/news/elekto-motorovy-paragliding/
    fakticky se čeká na větší rozšíření baterií např. typu Lithium-Síra, pak se určitě rozšíří masověji

    solárně-elektrický paraglide je (vzhledem k ploše padáků) naprosto logická další aplikace pro solární textilie:
    Solar sails set course for a new journey into renewable energy | Business | The Guardian
    http://www.theguardian.com/.../mar/22/solar-sails-set-course-for-a-new-journey-into-renewable-energy

    v podstatě je to tak, že do pěti let by se některá z možností nebo jejich kombinací mohla dostat do fáze, že bude reálné dělat solární ultralighty (tzn. výkon jaký má Sunseeker Duo v tak či onak ultralight balení). to, že se snažím něco poskládat s dnešními panely a čekám až zlevní, je jedna možnost, další možnost je průlom v solárních textilích či bateriích.
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: 4m2 kridlo to je docela velky letadylko uz (kolik to je rozpeti? 10m? 15m?). s necim takovym se da litat bez nejakyho osvedceni?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: ano, uvažuju si udělat pilotní průkaz, minimálně už nějaký čas uvažuju udělat si školení paraglide (je to nejlevnější a trvá to asi tak týden). silně jsem zvažoval, že bych pak šel cestou elektrického paraglide + snažil se do padáku všít flexibilní panely nebo ho ušít z FV aktivní tkaniny (až bude k dispozici).

    pokusy s fixním letadlem by byly nejdřív bezpilotní, v měřítku dejme tomu 1:10 (tzn. 4m2 křídlo, místo 40, 600W motor místo 6 kW, apod.).
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: To je argument nebo pokus o vtip? Jestli se mam obtezovat s vyvracenim nebo ne 8)
    BURAN
    BURAN --- ---
    Hele, Xchaos, a udelas si pilotni prukaz, nebo testovani svych vizi nechas na nejakem jinem nestastnikovi? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: bratři Wrightové měli asi 4 kW, nebo kolik :-) ale rád bych větší stoupavost.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: není myslím přehnané, snažit se těchto 40m2 a související konstrukci dostat do vzduchu pomocí aspoň 20 kW motoru - no kdyz myslis 8)) Uz se tesim!!!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (popravdě ale spíš to vidím na ještě výkonější motor, než 20 kW... případně dva motory, dvě protiběžné vrtule...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: tak před chvíli jsem zmínil, že bych rád získal 6 kWp (100x 19% 1kg 60W panel viz [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] ). jeden má 725x535 mm, navíc nebudou asi pokrývat náběžnou hranu až do bodu nula či konce křídel, samotných 100 panelů by mi zabralo 38 m2, tzn. odhad plochy křídla (včetně zastíněných komponent dolního křídla podél trupu, ovšem minus VOP) je kolem 40 m2 ... není myslím přehnané, snažit se těchto 40m2 a související konstrukci dostat do vzduchu pomocí aspoň 20 kW motoru, ten během stoupání pořád poběží téměř na plný výkon a vodorovný let čistě na slunce můžu očekávat jen za nejoptimálnějších podmínek... tzn. mít na palubě třeba 10-20 kWh baterií mi nepřijde vůbec mimo (teď mám na kole 0.6 kWh)

    takže je dobré vědět, že až to budu testovat, mám si takovouhle baterii od koho půjčit :-) pořád ale potřebuju sehnat tak asi 300 000 Kč na ty mono flexi panely (i když by mi asi v i4 na takto velkou zakázku dali zvýhodněnou cenu, tzn. skoro svojí nákupku, tak pořád např. s odpisem DPH to nevidím vůbec růžově, u tato velké zakázky... leda bych mezitím měl tu cestovku, co by DPH napak platila :-))

    (ale samozřejmě takto velké letadlo můžu postavit ve zkušební verzi bez panelů - souhlasím....)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Pockat, jak, lithiovy baterky za 200k pro letadlo? Ja myslel, ze je rec o SOLARNIM letadle? Baterky jsi tvrdil ze potrebujes jen pro stoupani do tech tvejch 20km... takze to letadlo co budes mit za pet let bude litat fakt tak vysoko?

    i kdybych postavil ultralight, který ve vzduchu ze slunce načerpá tak 30% - i kdybys postavil takovy ultralight, tak to o tech blablolech co tady posledni roky hlasas o solarnich xchaosoplanech, nedokazuje vubec nic.

    Takze tvuj plan je postavit neco, co nejen ze nebude ani zdaleka splnovat parametry ktery jsi tady vizonaroval, ale navic to nebude ani skutecne solarni letadlo?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: myslím, že za pět let by něco létajícího být mohlo, když po prvních pěti letech flamewar mám dvě různá solární kola (a došel jsem tak daleko, že jsem vyhecoval kamaráda k zahájení vývoje integrované řídící jednotky pro MPPT, rekuperaci i řízení motoru k solárnímu kolu). mj. můžu mít na to letadlo dočasně zapůjčených kompaktních lithiových baterií asi za 200 000 Kč (tzn. kapacita tak na hodinu letu), apod. - když nic jiného, tak není vůbec nereálné překonat rekord českého Phoenixe, který těch baterií myslím zatím nemá dost

    (nicméně, že jsem "mluvka", to klidně přiznám hned - samozřejmě mě baví spekulovat, kde jsou hranice možného, i kdybych měl letadlo, budu stejně spekulovat co dál... třeba o solárních kosmických lodích...)

    překonané parametry.. i kdybych postavil ultralight, který ve vzduchu ze slunce načerpá tak 30% elektřiny, ale na zemi během celého dne dobije baterky tolik, že to postačí na hodinový přelet - i tím bych se dostal do kategorie, ve které ve světě zatím létají odhadem maximálně desítky kusů letadel. takže zase: když máš aspoň něco a pak seženeš víc peněz nebo se na trhu objeví lepší panely nebo lepší baterie, tak je upgrade snažší, než když se začíná od nuly. ale zase vezmi si, když tam chci mít 3D tištěný díly, tak počkat rok se mi může zatraceně vyplatit.. na trhu budou tiskárny (např. fotolitografické), které budou někde úplně jinde...

    samozřejmě, že to publikování průběžných výsledků mi baví (i když zveřejňování pokroku solárního kola jsem dost zanedbával). letadlo by mohlo být mediálně atraktivní a samozřejmě když by se hi-tech vhodně zkloubil s tím, že by to vypadalo dost retro (dvouplošník, lankostroje, bambusy...)... tak by ta pozornost médií byla určitě součástí motivace.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: takže se zeptej, tak co já vím - za 5 let - ok, plati, uz jsem si to pridal do kalendare. A kdyz za tech pet let nic mit nebudes, shodneme se konecne na tom, ze jsi jen takovej mluvka? 8)))

    A kdyz za pet let neco co uveze cloveka, za jak dlouho ten solarni dron? Nebo budes zase hlasat tu teorii o tom, ze maly modely nemaji smysl, protoze velky letadlo se chova prilis jinak? Nebo jak to bylo?

    najmout si nějakého nadšence před důchodem, co ta letadla fakt stavěl - aha. Takze po vsech tech letech marchovani jak umis sam navrhovat solarni superletadla, nakonec pujdes ciste jen cestou "zaplatim nekoho, at to udela za me"? A navic patrne s parametrama, ktery jsou ve svete davno a daleko prekonany? No, to je trochu zklamani 8) Ale aspon neco...

    Kazdopadne, s ohledem na to, jak dlouho vyvoj letadla trva i kdyz neni solarni... pomalicku bys mel zacit. Doufam ze nas budes o postupu vyvoje prubezne informovat 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: solárního kola si tohle léto nejspíš užiju dosyta a asi už jsem s nima v zásadě skončil - s vyjímkou varianty, že bych kolem toho vybudoval "solární cestovku" (půjčovnu, pořádající výpravy většín skupin z průvodcem - otestováno, že na solárním tandemu může jako spolujezdec bezpečně jet 8-leté dítě...) nebo že začnu stavět solární nákladní kola (elektrická nákladní kola s nákladní skříní jsou dnes v Evropě velká věc, tak proč jim na střechu nepřidat ještě panel?)

    takže další krok bude pustit se do toho létání. chápu, že až postavím nějaký první solární dron, že budeš vykřikovat, že tam nevidíš těch 40 lidí, ale nějak se začít musí... v podstatě čekám, až zlevní tohle (nebo až mi jich někdo tak 100 koupí na hraní + hangár s letištěm k tomu)
    www.i4wifi.cz | Solární panel GWL/Sunny Flexible Mono 60 Wp (MPPT 18V)
    http://www.i4wifi.cz/...a-nabijeni/solarni-panely/Solarni-panel-GWL-Sunny-Mono-60-Wp-flexibilni.html
    (účinnost pěkných 19%, oproti 14 14%, co mám teď, hmotnost srovnatelná...)
    celé je to i o tom, najmout si nějakého nadšence před důchodem, co ta letadla fakt stavěl. myslím, že dvě mega v kapse by /- jistily, že něco původního českého solárního, co uveze člověka, bych do vzduchu dostal. (takže se zeptej, tak co já vím - za 5 let?)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Hele, XChaosi, doporucuju ucebnici ceskeho jazyka pro zakladni skoly, nastudovat rozdil mezi prvnim a druhym stupnem pridavnych jmen. Dlouhodobe si vsimam, ze s tim mas problem, tohle to jen potvrzuje 8) (Hint: "realisticke" znamena neco vyrazne jineho nez "realistictejsi").

    "Testovani": LOL. No tak to jo. Tim se vsecno meni 8)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam