REDGUY: myslím, že za pět let by něco létajícího být mohlo, když po prvních pěti letech flamewar mám dvě různá solární kola (a došel jsem tak daleko, že jsem vyhecoval kamaráda k zahájení vývoje integrované řídící jednotky pro MPPT, rekuperaci i řízení motoru k solárnímu kolu). mj. můžu mít na to letadlo dočasně zapůjčených kompaktních lithiových baterií asi za 200 000 Kč (tzn. kapacita tak na hodinu letu), apod. - když nic jiného, tak není vůbec nereálné překonat rekord českého Phoenixe, který těch baterií myslím zatím nemá dost
(nicméně, že jsem "mluvka", to klidně přiznám hned - samozřejmě mě baví spekulovat, kde jsou hranice možného, i kdybych měl letadlo, budu stejně spekulovat co dál... třeba o solárních kosmických lodích...)
překonané parametry.. i kdybych postavil ultralight, který ve vzduchu ze slunce načerpá tak 30% elektřiny, ale na zemi během celého dne dobije baterky tolik, že to postačí na hodinový přelet - i tím bych se dostal do kategorie, ve které ve světě zatím létají odhadem maximálně desítky kusů letadel. takže zase: když máš aspoň něco a pak seženeš víc peněz nebo se na trhu objeví lepší panely nebo lepší baterie, tak je upgrade snažší, než když se začíná od nuly. ale zase vezmi si, když tam chci mít 3D tištěný díly, tak počkat rok se mi může zatraceně vyplatit.. na trhu budou tiskárny (např. fotolitografické), které budou někde úplně jinde...
samozřejmě, že to publikování průběžných výsledků mi baví (i když zveřejňování pokroku solárního kola jsem dost zanedbával). letadlo by mohlo být mediálně atraktivní a samozřejmě když by se hi-tech vhodně zkloubil s tím, že by to vypadalo dost retro (dvouplošník, lankostroje, bambusy...)... tak by ta pozornost médií byla určitě součástí motivace.