REDGUY: tak před chvíli jsem zmínil, že bych rád získal 6 kWp (100x 19% 1kg 60W panel viz
[ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] ). jeden má 725x535 mm, navíc nebudou asi pokrývat náběžnou hranu až do bodu nula či konce křídel, samotných 100 panelů by mi zabralo 38 m2, tzn. odhad plochy křídla (včetně zastíněných komponent dolního křídla podél trupu, ovšem minus VOP) je kolem 40 m2 ... není myslím přehnané, snažit se těchto 40m2 a související konstrukci dostat do vzduchu pomocí aspoň 20 kW motoru, ten během stoupání pořád poběží téměř na plný výkon a vodorovný let čistě na slunce můžu očekávat jen za nejoptimálnějších podmínek... tzn. mít na palubě třeba 10-20 kWh baterií mi nepřijde vůbec mimo (teď mám na kole 0.6 kWh)
takže je dobré vědět, že až to budu testovat, mám si takovouhle baterii od koho půjčit :-) pořád ale potřebuju sehnat tak asi 300 000 Kč na ty mono flexi panely (i když by mi asi v i4 na takto velkou zakázku dali zvýhodněnou cenu, tzn. skoro svojí nákupku, tak pořád např. s odpisem DPH to nevidím vůbec růžově, u tato velké zakázky... leda bych mezitím měl tu cestovku, co by DPH napak platila :-))
(ale samozřejmě takto velké letadlo můžu postavit ve zkušební verzi bez panelů - souhlasím....)