• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: vytržené z kontextu to ale každopádně nezaujalo, tak ani onak. (pouze konstatování)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: To není žádná recese, všechno jsou to tvoje výroky, doplnil jsem jen sem tam tři tečky nebo závorku. Nikdy jsem ho nijak nepropagoval, kromě pár odkazů ve tvým auditku. Twittru nerozumím a nějaký followery neřeším, nedělám to pro slávu, děvky, chlast ani chlebíčky, ale z čistého obdivu k tvým postulátům.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: hmm, asi po 4 letech nebo kolik má tvůj recesistický účet 12 followerů. a to přesto,že ho pomáhám propagovat. proč asi? pro nezasvěcené prostě věty vytržené z kontextu nejsou ničím vtipné. nejsem tak známý jako tváře z tv obrazovek, aby si lidi v hlavě dělali nějaký model toho, jak uvažuju a mluvím, a někdo se do toho mohl trefovat. navíc Twitřané mi neznají jako někoho, kdo by se bral smrtelně vážně - spíš jako náladového excentrika, co dělá divné věci. ale třeba o mém plánu na solární ultralight netuší nic...

    za omnivzducholoď bych ti dal +, ale tvůj parodický twitter account je totální fail, sorry.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: jsou jistě geniální studenti, kteří při studiu na VŠ ještě pracují. já se 4 roky věnoval jednak práci pro firmu, jednak solárním kolům, ...

    nevím, kolik lidí,co vystuduje VŠ a teoreticky něco navrhne jako diplomku, pak dostane šanci to skutečně postavit. pro mě např. před letošní cestou dělal člověk, který na strojní dělal ze solárního kola diplomku (!), ale nikdy žádné doopravdy nepostavil - vyrábí kola, nákladní, ano, ale první solární kolo viděl až to moje.

    tohle není nutně nic proti VŠ, na které se určitě _taky_ dá něco zajímavého dozvědět. jenom prostě dnes už existují i jiné možnosti... pokud postavím ten solární ultralight, je velmi pravděpodobné, že mi pomůže hned několik lidí, co VŠ dokončili. a bude je to bavit. ale je dost možné, že beze mě by nedostali v životě šanci dělat na něčem tak zajímavém...

    většina programátorů, co znám, např. pracovala celý život na projektech, které jsou za 2-3 lety obsolete, zahodí se... ale oni pak už zase dělají na něčem jiném a je jim to jedno. já nemám povahu, že by mi něco takového uspokojilo.

    je asi naivní, že vysvětlím zdejší bandě trollů do detailů, co vlastně dělám. ono to nemá jen technický rozměr... minimálně to, že tada debata přitáhne pozornost, je samo o sobě určitý úspěch. (kdybych byl přecitlivělý na výsměch, musel bych se zabít už na základce...). vždycky jsem přitahoval určitý typ osobností, které mě bytostně nenáviděli: otočit se k nim zády, ignorovat je a uchlastávat se a čumět u toho na bednu fakt není můj styl.

    trollové na Internetu musí být k něčemu dobří, použitelní, musí mít nějaký smysl: nevěřím na "don't feed the trolls", tohle je přístup slabochů. musím přijít na to, jak tu negativní energii online trollů nějak obrátit ve svůj prospěch (a nakonec i v jejich). kdo se nenechá strhnout na mou stranu, tomu nakonec nezbyde, než se mnou nějak soutěžit... atd.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    REDGUY: já mu fandím, když už jsem zvládnul bezpracně outsorcovat omnivzducholoď do Číny, tak mám teď obě ruce volný na držení palců. Navíc čichám silnej twitterpotenciál.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    OMNIHASH: To bezpochyby. Ale obavam se, ze ta premisa spis neplati a jeho predstavy o financi a casovy narocnosti jen ukazujou, jak silene mimo jeho predstavy o "aerospace" jsou.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    REDGUY: hele, jestli xchaos postaví funkční letadlo, tak mu odpustíme jak časový, tak finanční restrikce rádi.
    GESTO
    GESTO --- ---
    Ale jedna vec se Xchaosovi musi nechat a to ta ze je to velkej protagonista na tohle tema :D
    GESTO
    GESTO --- ---
    XCHAOS: se to blbe pocita ja mam pocit ze ty nepocitas nic, jentak strilis a kdyz uz teda neco pocitas, tak si to neuveritelne zjednodusis ze ten vypocet je stejne k nicemu :P
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    PETER_PAN: Njn. Bohuzel tradicni formy vzdelani XChaos neuznava, protoze jsou striktne hierarchicke, omezuji rozlet a zabijeji imaginaci. Nebo tak neco. On si veci radsi googluje.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    REDGUY: Za tu dobu se skoro da vystudovat VS v oboru. Nekdy ted by se zacinala psat diplomka na dane tema. :-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    PETER_PAN: Pres ctyri roky 8)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: Jak dlouho existuje tahle diskuze ?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: NACA2048? Opravdu? Nechtel jsi rict NACA2408? A dokazes zduvodnit proc? Teda, krome toho ze to je hromadka odborne vypadajicich pismenek, ktery jsi nasel na strance, ktera vypada ze ji psal nekdo kdo vi o cem mluvi? A proc sis pro letadlo, kde potrebujes maximalni klouzavost, vybral profil o kterem se tam pise "NACA Semi Symmetrical airfoils are popular for warbirds, scale and Sport aircraft where some inverted flight capability is desired."? Planujes ze to bude soucastne i stihacka a/nebo akrobat? Mas k tomu nejakej pricetnej duvod, nebo proste jsi nahodne vylosoval prvni profil, co ti padl pod ruku?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: LOL. Takze evoluce XChaosvych myslenek:

    1) "Proste to vyzkousim". Na coz mu reknu, ze rovnou to zkouset je blbost, takze nasleduje:
    2) "Nejdriv to spocitam a potom to vyzkousim". Na coz mu taktne naznacim, ze neumi pocitat, takze:
    3) "Nejdriv to vygooglim a potom vyzkousim". Uz se tesim, jak bude "googlit" jak presne vypada flutter na ty jeho "vizi". Schvalne co bude ctvrta verze, hadam ze neco mezi "Banuju te!" a "Jen na me utocis!" 8))

    A to vsechno v prubehu jednoho vecera. No, LOL 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: prostě vyzkouším něco, co předtím vygooglím. viz níže.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    What Airfoil Should I Use? | FlyingFoam
    https://www.flyingfoam.com/content/what-airfoil-should-i-use-0
    pro začátek bych to mohl navrhnout s NACA2048 s 8% tloušťkou křídla (takhle tenké křídlo můžu mít proto, že je to boxed, uzavřené na koncích, a protože tam mám ty vysmívané vzpěry - u jiných letadel je nějaká tloušťka křídla i konstrukční nutnost)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Hele, doslova a do pismene jsi napsal "se na to chystám přijít tak, že to prostě vyzkouším". Ano, muzes bejt zase za zmrda a slovickarit, ze jsi nenapsal "chystam se na to VYHRADNE prijit tak, ze...". Ale to budes proste zase jen klickujici zmrd. Kdyz napises "prijdu na to tak, ze to vyzkousim", tak je zcela prirozene predpokladat, ze proste zadny pocitani nebude. Takze jestli se vztekas, ze jsem te pochopil spatne a ze ve skutecnosti budes delat neco mezi, je to tvoje chyba, ze se neumis vyjadrovat - nebo spis ze proste menis nazory kazdou vterinu a nemas odvahu to priznat.

    Ale ok, dobre: tak prosim, predved nam nejaky te vypocty. Moc se tesim 8))

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Bude tam nějaký základní výpočet (byť třeba takový, se kterým nesouhlasíš), bude tam nějaká NACA airfoil (profil křídla), z veřejné databáze, o které si přečtu, že se hodí pro dané nízké rychlosti a štíhlost křídla. nebude to ani čistě metoda "pokus-omyl", ale nebude to ani metoda "nejdřív všechno do puntíku nasimuluju na superpočítači". A neboj - jestli začnu, bude to dost transparentní, nejen v tomhle klubu - vůbec, co jsem letos zjistil, že potřebuju zlepšit jak dokumentaci, tak průběžné zveřejňovací věcí, co dělám - v téhle době to znamená hodně.

    velký vzor jsou pro mě ze "sub-garážových firem" třeba Copenhagen Suborbitals (přitom ale ti mají failů docela dost...)...podstatné je, dělat to bez investora a nebýt tak svázán věcma jako obchodní tajemství, apod.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no ale pro tebe jsou zjevně jen dva možný stavy: 0% výpočtů vs. 100% předem vypočítaných a nasimulovaných. nikdy jsem nenapsal, že až si začnu hrát, tak to bude jen na základě odhadů a nebude spočítanýho vůbec nic, a nikdy jsem taky netvrdil, že jsem schopný kompletní simulace všeho (včetně těch legrácek, jako flutter)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam