• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    V tomhle klubu řešíme všechny aspekty solárního létání, i mezioborově (aerodynamika, statické a mechanické záležitosti, elektrotechnika, fotovoltaika, konstrukce letadel, ekonomika provozu...)
    [ solar-flight.com | solarimpulse.com | solarship.com | Conceptual Design of Solar Powered Airplanes for continuous flight (pdf) ]

    Témata podrobně: Pilotovaná i bezpilotní solární letadla. Významné zahraniční osobnosti aktivní na tomto poli. Politické, ekonomické a sociální souvislosti. Vše z historie tohoto oboru i zajímavé odkazy týkající se jeho budoucnosti. 2D i 3D vizualizace, fotografie, videa. Volné přesahy do spřízněných oblastí "úsporné aeronautiky" (obecně všechny vzducholodě, lidskou silou poháněné létající stroje, enviromentálně šetrné létající stroje, apod.). Elektrické létání (i na baterie), stratosférické létání (hlavně elektrické a solární, včetně bezpilotního). Související regulace v letectví (velmi pomalá letadla s velmi nízkým plošným zatížením křídla, pilotovaná i bezpilotní)

    Offtopicy většinou díky benevolenci moderátora bohužel nejsou mazány (ale měly by být). Za osobní útoky a urážky většinou následuje ban na dobu určitou. Připomínky ke způsobu moderace klubu směřujte prosím do soukromé pošty.
    rozbalit záhlaví
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: vodorovně letící poháněný kluzák tvrdím, že bude mít stejné L/D, jako při klouzavém letu klouzavost. - vodorovne letici kluzak? Jako, konstatni rychlost? Bez stoupavejch proudu? Jakpak to funguje? 8))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: kdo mluvil, že u vodorovně letícího letadla má smysl mluvit o "gravitačním výkonu"? - ty. Opakoven jsi "gravitanci vykon" pouzival pro "vypocty" parametru vodorovne leticiho letadla. Chces abych ti to nasel?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: kdo mluvil, že u vodorovně letícího letadla má smysl mluvit o "gravitačním výkonu"? mluvil jsem o něm u klouzavého letu.

    vodorovně letící poháněný kluzák tvrdím, že bude mít stejné L/D, jako při klouzavém letu klouzavost. "při dostatečně velkých absolutních hodnotách té klouzavost". to je totiž ten vtip: změna úhlu náběhu je v tom případě tak minimální, že jí lze zanedbat. pro malou klouzavost ji zanedbat nelze (takto třeba poháněné letadlo může mít celkem dobrý L/D, ale špatnou klouzovast... protože právě neoptimální úhel náběhu)

    uznávám, že tyhle jemné nuance jsem před těmi pěty letu před zahájení těhle debat úplně naučené neměl.. ale to je to: už ta základní úvaha byla správná, nebyla náhodná. (pokud Elon Musk pokreje nejdřív první stupeň rakety korkem a chce jí vrátit na padáku do slané vody, a ono se ukáže, že je to kravina hned na několika úrovních - nejdřív, že korek nestačí, a že je potřeba supersonic reentry burn, a že ani pak to nestačí, protože raketa se při nárazu na hladinu i při malé rychlosti stejně rozlomí a potopí... takže se musí přidat přistávací nožičkyk atakdál. ... tak mu přesto nikdo neodpáře nálepku "geniálního vizionáře"... a nikdo netvrdí, že jeho nápady jsou "náhodné", apod... zajímavé, že by to bylo jen o tom, jaký si kdo umí udělat image? :-))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: obou případech o stroje, které získávají a ztrácí potenciální energii v gravitačním poli Země, a tuto energii přeměňují na mechanickou práci - opravdu? Vodorovne letici letadlo ziskava a ztraci pontencialni energii?

    Fyziku pro zakladni skoly naucit by ses mel, mlady padawane 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: chyba? třeba protože jde v obou případech o stroje, které získávají a ztrácí potenciální energii v gravitačním poli Země, a tuto energii přeměňují na mechanickou práci? a protože pojem "gravitační výkon" se, kupodivu, týká právě takovýchto strojů? (bez ohledu na to, jestli mají kolečka, nebo křídla?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ano, je to offtopic. a lež (nejde o to, že bych to nedělal, ale že to není svinstvo - jednoduše, i když je třeba chyba, že jsem se neudržel, tak protože jsem to dělal jako soukromá osoba a čistě soukromými a legálními prostředky - zeptat se jestli někdo nemá nějakou informaci není nic špatného - není to ani náhodou "totalitní praktika"... jak tu vytáhl někdo jiný.)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: jednodušší a srozumitelnější fyzikálně smysluplná definice pojmu gravitační výkon vzhledem k tomu, ze se bavime o letadlech, je dost hloupe tvuj odborny termit definovat pomoci elektrickeho kola 8)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ale aha, ty by ses takhle nechoval k těm, kterých by ses bál - To ses hezky odkopal. "strach", to je ta spravna motivace uznavas? Opravdu "demokratickej" pristup 8)
    \
    o kom víš, že má nějaké zásady. - ... /facepalm ...

    XCHAOS: kdokoliv ještě bude pokračovat v offtopicích (osobní spory, politika, apod.) - a jen teda kontrolni otazka, kdyz sem ty napises "nikdy jsem nedelal svinstvo X" a ja sem napisu "to neni pravda, svinstvo X jsi delal, chces na nej link?" - ktera z tech zprav je off-topic a za kterou kdo dostane ban? Nikdo? Oba? Jen ja za tu svoji? Jen ja a dva mesice, za tu svoji i tu tvoji? 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: jednodušší a srozumitelnější fyzikálně smysluplná definice pojmu gravitační výkon (pokud si přehlédl tu složitou) je třeba "výkon, který dodává rekuperující elektromotor do baterie při jízdě z kopce" (ve skutečnosti, gravitační výkon je v tomto případě větší, jednak protože tato přeměna není 100% účinná, jednak proto, že vozidlo při jízdě z kopce ještě vykonává mechanickou práci, tzn. přesouvá se i nejen zhora dolů, ale prostě navíc jede dopředu... můžeme si ale být jisti, že není menší)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    kdokoliv ještě bude pokračovat v offtopicích (osobní spory, politika, apod.), tak na měsíc ban.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: já mám těch tvých náznaků, že někdo je "totalitní zmrd" právě plný zuby. (myslím, že až se svým stylem komunikace jednou narazíš na skutečnýho zmrda, a ne na vyměklýho liberála, co si všechno nechá líbit, tak že budeš překvapen... ale aha, ty by ses takhle nechoval k těm, kterých by ses bál... ono je právě snadné si otevírat hubu na někoho, o kom víš, že má nějaké zásady...)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: co myslíte, koho tento (jednoduchý) argument napadl?[...] abych z prudkého kopce mohl brzdit právě až do míry, abych mohl baterii dobíjet 1 kW elektrického výkonu - Hele, me je to skoro lito. To jak zoufale bojujes o sebemensi uznani, aby te konecne nekdo pochvali, aby konecne nekdo uznal ze jsi mel pravdu, zes taky na neco prisel... takze me fakt mrzi, ze ti to musim zkazit. Moje vyhrady k vykonu motoru solarni kola byly dvojiho razu: za prve, ze je tim porusujes zakon. No, a kdyz jsme si ujasnili, ze zakony pro tebe neplati, prisla druha vytka: mit na kole 1kw motor, kdyz ani nevis jak casto a jestli vubec pojedes z tak prudkeho kopce, ze ten rekupercni vykon budes potrebovat je ... idiotske 8) Pokud se SuntTrip 2017 pojede prevazne po rovine, tak mit na kole velkej, drahej a tezkej 1kw motor jen proto, abys ho na 7000km vyuzil na cojavim, 10km kopcu je proste fail.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: zeptat se někoho "nevíte někdo kdo to je?" je "krádež soukromých dat" - nabizet penize provozovateli serveru za to, ze ti dodaji na nich ulozena data, pomoci kterych je mozne me identifikovat _je_ presne kradez soukromych dat. Chces abych ti nalinkoval zpravy, kde jsi to udelal?


    je to jediný možný způsob - coz je samozrejme lez. Nebo dukaz hluboke dusevni nemoci 8)

    to není "totalitní praktika". - ale je. Vydirat nekoho vyhrozovanim, ze neco zverejnis _je_ totalitni praktika. Stejne jako kdyz nekomu vyhrozujes zmlacenim, nebo jako vypisujes verejne financni odmeny za nadavani svym oponenntum.

    vydíráním jsem nikomu nevyhrožoval, pokud vím. - coz samozrejme neni pravda. Opet, mam ti osvezit pamet linkem?

    vyzvat někoho na čestný souboj, místo zabanovat ho, je právě pravý opak totality - No, LOL. Takze rozbijeni drzky totalitnim zmrdem se ted rika "cestny souboj"? Tak jo 8)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: nikde jsem nediskutoval o 100km. - vsak taky nikde nerikam zes to rikal.

    ano, tvrdil jsem, že ve vzduchu o 9x nižší hustotě může letadlo letět 3x rychleji - ale nikoliv _to samé letadlo_.- - tak proc jsi do toho pred chvili tahal auto? A uz jsi pochopil, ze je to pitomost i s tim "jinym" letadlem?

    pokud dodám příslušnou fyzikálně smysluplnou definici toho pojmu - coz jsi neudelal.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BTW ještě ke "gravitačnímu výkonu" - správný důvod, proč na elektrokole potřebuju 1 kW motor i když většinu času nepojede na plný výkon, je samozřejmě ten, abych z prudkého kopce mohl brzdit právě až do míry, abych mohl baterii dobíjet 1 kW elektrického výkonu.

    Nerad zklouzávám k osobním útokům a "donášení", ale holt když je to pořád ten souboj.. co myslíte, koho tento (jednoduchý) argument napadl? byl to váš zdejší hrdina bez bázně a hany, geniální REDGUY, který mi tu už pět let "ukazuje, jaký jsem hlupák?" (že by to bylo tím, že na vysoké rekuperační brždění neprobíral? :-) holt asi jiná specializace, chápu... škoda, že nám vládnou samí "specialisté"....)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: nemyslím, že zeptat se někoho "nevíte někdo kdo to je?" je "krádež soukromých dat". několikrát jsem vysvětlil, že zeptat se na to provozovatele serveru by mi přišlo přes čáru. zeptat se na to veřejně a jednoduše se spolehnout, že jsi tak hloupý, že tu samou přezdívku používáš ve více různých komunitách, mezi kterými je překryv a v rámci kterých aspoň někdo víc "fandí" mě, než tobě - to není "totalitní praktika".

    jednoduše jsem se zeptal "nevíte někdo, kdo je tenhle týpek?". to je prostě celé. je to jediný možný způsob, pokud se rozhodnu někoho nezabanovat ani nestáhnout z debaty a neustoupit ze svých názorů.

    vydíráním jsem nikomu nevyhrožoval, pokud vím.

    ale jako jo - to, jak si vystupoval jeden čas, to bylo o přesdržku. nicméně, výzva na souboj muž proti muži opět není "totalitní praktika": vyzvat někoho na čestný souboj, místo zabanovat ho, je právě pravý opak totality (a ano, je to trochu v duchu původního námořního pirátství :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVCNC: ano. myšleno ironicky: pouhým pozorováním toho, jak tito lidé mezi sebou interagují (na diskuzních fórech, na schůzích) si člověk může udělat obrázek. mě se to možná nepodařilo - ale založit si stranu jakou "honeypot" a nechat do ní nalézt různé lobbyisty a sledovat, o co se budou snažit - to podle mě není "totalitní praktika" - ale naopak jediný možný způsob, jak demokratická společnost může totalitě předcházet :-) (opět: varuji před pokračováním offtopicu!)

    k nabídce odhalení redguyovi identity (což NENÍ totalitní praktika, ale obchod v liberální společnosti - pochybné by bylo nabízet za odhlaení jeho IP adresy úplatek provozovateli NYXu, a totalitní to, kdybych se třeba zaměstnal u policie a chtěl si tato data pod nějakou záminkou od NYXu a jeho provoozvatele vynutit... což je pravomoc, o kterou právě třeba neustále policie usiluje...) .. jsem se jednoduše nedostal, protože jsem jí zjistil dřív, než jsem dostal šanci tu odměnu vypsat (nebo možná mě zmátlo to, že ten, kdo jí prozradil, tu odměnu nechtěl.. zase mi to nebyl schopen nijak potvrdit, ale toto jsem si ověřil zase nepřímo...jinak REDGUY má ve své branži dobré kamarády, kteří by ho zapírali úplně o život, kdybych si to nezjistil jinak :)

    každopádně: pokud je to veřejná nabídka, tak na tom není nic totalitního: anonymita je věcí společenské dohody, já skutečně jsem proti tomu, aby byla a-priori zakázána, resp. aby byly instituce které z principu mají právo anonymitu komukoliv svévolně kdykoliv odebrat - ale vypsat odměnu za odhalení identity nějakého pseudonyma (ona soustavná anonymita pod stejným id není anonymita, ale pseudonymita) - to prostě není totalitní.

    totalitní je někoho zabanovat - nikoliv zeptet se (veřejně!) - "kdo je tento pseudonym, neznáte ho někdo?". to je naprosto ok. svoboda na toto se zeptat dokonce musí být do budoucna zachoána! když někdo vystupuje jako pseudonym tak hloupě (ve více různých komunitách), že stačí jít a zeptat se, tak je prostě hloupý ten pseudonym a ne ten kdo se ptá (dlužno poznamenat, že REDGUY samozřejmě JE tak hloupý...)

    sorry, ale jestli prostě se zeptat je totalitní praktika... myslel jsem, že totalita používá nástroje jako tajnou policii, odposlechy, tajné agenty, výslechy, mučení, věznění, výhrůžky, deportace... ale ono ne: "totalitní praktika" ve 21. století je zeptat se normálně na veřejnosti "tenhle člověk mě už 5 let sere a uráží - nevíte někdo, kdo to je?"

    BTW - pomohlo to. troluje pořád, ale dává si víc bacha, netlačí tolik na pilu. Takže ok.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: nikde jsem nediskutoval o 100km. cokoliv v tomhle směru vytáhneš ty, je tvoje fantazie a v debatě je to podsouvání jak hrom.

    ano, tvrdil jsem, že ve vzduchu o 9x nižší hustotě může letadlo letět 3x rychleji - ale nikoliv _to samé letadlo_. Bude to muset být výrazně a) lehčí letadlo stejného tvaru, nebo b) stejně těžké letadlo jiného tvaru (s větší plochou křídel a tím i fotovoltakiky). Varianta mi z praktického hlediska přišla od začátku zajímavější.

    můj případný solární ultralight samozřejmě nepřispěje k argumenaci, jak rychle poletí solární letadla ve stratosféře (k tomu spíš přispěje kluzák Perlan II, což je téma, ke kterému ses nevyjádřil ani jednou.. jeho datasheet totiž mluví dost jasně...). Ale může rozhodně přispět k zjištění, že na mých teoriích od začátku nebylo nic "náhodného": což je sakra, podstata debaty: i laik je schopen kvalifkovaného odhadu: dnešní zaslepená technokracie lidí, kteří nerozumějí ničemu mimo svůj obor (a i v tom nejraději jen napodobují chování ostatních v daném oboru a samostatné myšlení je zesměšňováno až trestáno) představuje pro další vývoj civilizace celkově hrozbu.

    (stejně jako to, že nikoho trvale nezabanuju, je asi nejlepší argument proti obvinění z "totalitních praktik"... a jestli ban na 3 dny je "totalitní praktika"..hmmm)

    to, že pojem "gravitační výkon" není použitelný, to nic nemění na tom, že pokud dodám příslušnou fyzikálně smysluplnou definici toho pojmu, tak je to pojem perfektně použitelný pro klouzavý let, jízdu z kopce, apod. (není divu, že si vytvořím pojem, když další, co mi zajímá, je rekuperační brždění elektrickýcyh vozidel - nemůžu za to, že v téhle zemi debilní ČEZ má osazené napájení SŽDC tak debilními trafostanicemi, že energie z rekuperačně brzdících dráždních vozidel se dá využít max. tak na dráze, ale nevrací se do rozvodné sítě a SŽDC za to nemá slevu ... tolik k tomu , co by třeba taky řešili "totalitní Piráti", kdyby se někdy dostali k moci a mohli mluvit do fungování veřejných korporací... nechci nutně velký veřejný sektor, ale chci, aby ten který máme, pořádně fungoval.. to je celé...)

    atd. atd. nemám na tebe dnes čas, chystám doma narážení sudu piva dovezeného s Únětic na nákladním kole (každý se ve volném čase bavíme jinak... nepochopím někoho, koho baví mít blbý kecy na netu, ve svém volném čase... ale zabanovat ho je proti méme předsevzetí a ostatně... internetový traffic mě jako internetového providera živí, takže když ho trollové generují... jejich boj... pro mě je vítězství už to, že sedíte u netu místo čumění na bednu nebo chlastání v hospodě...)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    XCHAOS: a tohle je co? "(z čehož jsem se snažil udělat si o situaci obrázek dejme tomu.. .sběrem metadat :-)"

    a tz jsi teda tu odmenu za odhlanei redguyovi identity nenabizel? a mohl bych se ptat dal, ale fakt mam lepsi veci na praci.

    takze kdyz o tobe nekdo rika pro tebe nepohodlnou pravdu tak je to prudeni a hodne banu? to fakt neni totalitni praktika? to bude ais demokraticka praktika ze?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVCNC: každopádně náznak, že mi "nesmrtí totalitní praktiky" je dost osobní útok: a lživý, jsem asi jediný moderátor na NYXu, který prostě nezabanuje v kluby ty, kdo ho tam prudí - a to "totalitní praktika"?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVCNC: tohle je naprosto offtopic! Solární letadla jdou úplně mimo jakékoliv politické kategorie, Piráti z toho mají spíš srandu: nemají pro to žádné politické využití, všichni tam touží brát se smrtelně vážně nebo když být komičtí, tak nějakým "předepsaným způsobem" - pobavit jo, ale nezesměšnit se.

    do Pirátů nalezli lidi jaký nalezli a interagujou mezi tím jak interagujou. jak říkal Masaryk: "demokracii už máme, teď ještě nějaké demokraty". bohužel, tak i 26 let pro 1989 platí, že kde se začne doopravdu zabývat politikou a snažit se demokracii využít, tak je tak nějak "komouš" - zatímco třeba Babišův střet zájmů kdy je "transparentní", tak je to pro národ ok... chtějí diktátora a vládu silné ruky, něchtějí demokracii s jejíma diskuzema. Ono třeba v německu mají všechny strany (včetně Pirátů) třeba desítky tisíc členů - protože demokracie to tak nějak předpokládá, a oni neutíkají ze stran a nezákladají nové kvůli každému uprdnutí, ale mají za to, že by se v rámci demokracie o nějaké výrazná myšlenka mělo soutěžit, kdo jí dokáže v systému zastupitelské (parlamentní) demokracie dokáže nejlépe prosadit. a ne že si lobbyisti založí jednoúčelové strany marketingového typu, bez členů...

    já jsem byl zakládajícím členem Pirátů proto, protože jsem si říkal, že by vlastně byla škoda, kdyby se té myšlenky a souvisejícího trademarku někdo chopil jen úplně účelově. samozřejmě je trochu frustrující být členem nějaké strany a nedokázat se tam prosadit... ale je to dobré i k těm diskuzím. ten "jednotný stranický duch" mi fakt není blízký, ale zase pokud se dosáhne programové shody, tak se nakonec všude řeší buď personální otázky, nebo prachy... nejde lidi předělat ze dne na den, v tomhle si nedělám velké iluze.

    úroveň diskuze a vnitřní demokracie u Pirátů je proměnlivá - zase aspoň jsme strana s nějakou členskou základnou, která se nějak demokraticky rozhoduje, jakkoliv se tomu či onomu nemusí líbit. Myslím jsou politické trademarky, kde je to hodně o něčem jiném: těžko by se u nich debatovalo o vhodné formě moderaci online fóra, když ani žádné nemají, například že...

    jsou různé formy banu: jinak nedělám si iluze, že k nám od začátku nalezli lobbyisté různých zájmových skupin (stejně jako kamkoliv jinam), a do jisté míry vedli konkurenční boj mezi sebou (z čehož jsem se snažil udělat si o situaci obrázek dejme tomu.. .sběrem metadat :-) ale neměl jsem čas na to to asi udělat pořádně...)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    REDGUY: xchaos neni jedinej pirat kteremu nesmrdi totalitni praktiky, videl jsem minimalne 2 dalsi na FB kdyz jim nesmrdela cybersikana, verejne lyncovani atd. kdyz se nekdo dopustil jineho nez jimy schvaleneho toho jedineho spravneho nazoru a snazili se donutit obet k porusovani zakona a pritom obet ani zadny nazor neprezentovala a nesirila. Zatim to vypada ze cim vic ma nekdo hubu plnou demokracie a svobody projevu tim zarytejsi je to komous, aspon u piratu to tak funguje, no ale to je tady OT.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam