REDGUY: OFFTOPIC! (resp.mírně, protože solárně termální raketový pohon je tématicky "těsně vedle" tématu tohohle klubu - je to prostě pěkný příklad "využití OZE i bez dotací" a navíc taky v aerospace branži :-) )
minimálně to, že jsem "vizionář", je velmi obecné tvrzení, které neznamená v podstatě nic - tobě to může připadat hrozně nafoukané, já to naopak beru jako rutinní konstatování, stejně by někdo jiný mohl konstatovat "jsem popelář". samozřejmě, že víc jsou ceněni lidi,co dovedou fakt dosadit do vzorečků,sestavit diferenciální rovnice, spočítat je. to já (bohužel) nejsem. (čirou náhodou ale ti, kdo to spočítat umí, zase jako na potvoru nemívají moc fantazie... no ještě že máme tu dělbu práce...)
BTW, pokud si pamatuješ z kosmonautiky, jak jsem propagoval solárně-termální motory a interstelární akceleraci v periheliu.. neměl jsem to celé z vlastní hlavy, ale domýšlel jsem si "co by s tím asi tak šlo podniknout" a zjistil čirou náhodou, že NASA na tom pracuje asi už 15 let:
http://www.niac.usra.edu/files/library/meetings/annual/jun00/393McNutt.pdf
těžko ti budu dokládat, že jsem tohle PDF vygooglil až potom, co jsem psal odpovědi (zejména)
[ XCHAOS @ Dobyvani vesmiru a kosmonautika ]
[ XCHAOS @ Dobyvani vesmiru a kosmonautika ]
...takže si můžeš přispěchat kliknout na minusek, zřejmě si to přehlédl :-) (je tam dokonce odkaz na Clarka - myslím, že z toho dokonce vyčteš, že asi NEJDŘÍV jsem četl Setkání s Rámou a POTOM teprve u mě došlo k tomu, že tam, kde ostatní od něj převzali kosmické výtahy, tam já jsem převzal solárně-termální interselární reaktivní manévry při průletu perihéliem).
každopádně vizionářství jakožto vymýšlení "co by tak asi šlo" je poměrně rutinní činnost a pochopitelně záleží na tom, jak kvalitní díly celé té skládačky máš - jestli "štěpíš atom dřeva", nebo jestli máš kvalitnější "stavební díly". ale jinak je to fakt jen nutkavé skládání dílků do sebe, nic víc. to, že ty to označuješ za nějakou "samozvanou genialitu", to je jen problém tvé interpretace - nebo toho, že podobné nutkání máš taky, ale někdo ti v tomhle ohledu kdysi hrozně ublížil, nebo já nevím.