• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    V tomhle klubu řešíme všechny aspekty solárního létání, i mezioborově (aerodynamika, statické a mechanické záležitosti, elektrotechnika, fotovoltaika, konstrukce letadel, ekonomika provozu...)
    [ solar-flight.com | solarimpulse.com | solarship.com | Conceptual Design of Solar Powered Airplanes for continuous flight (pdf) ]

    Témata podrobně: Pilotovaná i bezpilotní solární letadla. Významné zahraniční osobnosti aktivní na tomto poli. Politické, ekonomické a sociální souvislosti. Vše z historie tohoto oboru i zajímavé odkazy týkající se jeho budoucnosti. 2D i 3D vizualizace, fotografie, videa. Volné přesahy do spřízněných oblastí "úsporné aeronautiky" (obecně všechny vzducholodě, lidskou silou poháněné létající stroje, enviromentálně šetrné létající stroje, apod.). Elektrické létání (i na baterie), stratosférické létání (hlavně elektrické a solární, včetně bezpilotního). Související regulace v letectví (velmi pomalá letadla s velmi nízkým plošným zatížením křídla, pilotovaná i bezpilotní)

    Offtopicy většinou díky benevolenci moderátora bohužel nejsou mazány (ale měly by být). Za osobní útoky a urážky většinou následuje ban na dobu určitou. Připomínky ke způsobu moderace klubu směřujte prosím do soukromé pošty.
    rozbalit záhlaví
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: znám tolik, kolik wiki - a protoze na wiki zadny srovnani rychlosti u hladiny more a ve vysce neni, tak to tvoje solární experimenty NASA (Helios, apod.) ve stratosféře létaly až 4x rychleji byl proste zase dalsi blabol, kdy jsi predstiral neco, co proste nemas podlozeny. Jako u ostatnich tvech "dukazu"....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: znám tolik, kolik wiki :-) Helios byl 4. v řadě. Fskutečnosti šlo o 5 různých prototypů, postupně větších a výkonějších:
    NASA Helios - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/NASA_Helios#Specifications
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ok, pádovou rychlost. už jsme rozebírali, že solární letadla nelétají (bohužel) rychlostí, při které dosahují optimálního L/D (což u jiných designů bývá stejné, jako cestovní rychost). taky ses byl ochoten do krve hádat, co je to "těsně nad" - v praxi nejen solární letadla, pokud mají nízký výkon, létají třeba o 1/3 rychleji, než je pádová rychlost.

    SolarStratos je zajímavý tím, že i u rychlosti, která je pro ně cestovní (tzn. asi to nebude rychlost s nejlepší L/D, při nízkém výkonu panelů a motoru), chtějí dosáhnout rozumné klouzavosti. Protože musí být schopni letět a ještě stoupat. Je možné, že jejich klouzavost 40:1 je při jiné rychlosti, než při které budou stoupat - ale pořád to musí být dost dobré, aby někam za jeden den dostoupali (stoupání do 25000m, a máš na to určitě méně, než 36000 sekund....)

    plošné zatížení křídla má být u SolarStratosu cca stejné, jako u SunSeekeru Duo. Ten létá u země rychlostí 65 km/h; x 3.5 pro výšku 25 km se tedy dostáváme někam k 200 km/h. Samozřejmě, tohle je rychlost v maximální výšce, po které bude následovat klouzavý let (pravděpodobně rychlejší, než to stoupání, ale zase stěží víc, jak 2x rychlejší)

    Pokud SolarStratos tedy vůbec dostoupá do stratosféry, tak současně urazí nezanedbatelnou vzdálenost. Průměrná rychlost bude někde mezi, tzn. nejspíš kolem 100 km/h... za 10 hodin letu by ale mohl být klidně o 1000 km jinde...)

    I pomalý SI1 a SI2 běžně přelétali za den více než 1000 km (tam to ale bylo za cenu startu a přistání v noci, ne díky vyšší rychlosti ve stratosféře)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: 3.5x se v hovorové řeči zaokrohluje nahoru, tzn. 4x. - me jen prijde smesny, jak v te same "hovorove reci" rikas pokazdy neco jinyho, jak se ti zrovna hodi.

    A prosim, odpovez mi na otazku ohlede toho "apod". Jake dalsi projekty NASA, krome Heliosu, znas a mas o nich data?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ale je to uváděné jako plánované uplatnění takových těch hybridních, solárně pokrytých "nafukovacích parakřídel" - prosim zdroj.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: zásobování odlehlých oblastí je další logický krok po těch vyhlídkových letech. -no tak mi vysvetli, jak to bude fungovat. Vsechny solarni letadla co mame, zatim litaji extremne pomalu a bud maji dlouhej dolet, ale nic neunesou, protoze veskerou nosnost sezerou baterky, nebo leti jen pres den, takze pokud tvoje definice "odlehlosti" neni "nizke stovky kilometru daleko", tak jso fakt na nic. Plus teda, i v tom pripade jejich nosnosti neni nic moc - kdyz z SI2 vyodis vetsinu baterek, dostanes osmdesatimetrovy monstrum, ktery unese par set kilo. Jakekoliv klasicke letatadlo je mnohonasobne uzitecnejsi.

    Takze, prosim, vysvetli ti mi, proc by solarni letadla mely bejt "logicky dalsi krok".


    I kdyz... wait, chapu. Protoze ona pitomost jsou uz samozrejme i ty "vyhlidkove lety", tak "tahle pitomost je ogicky dalsi krok pro jine pitomosti, co nikdy nebude" je vlastne technicky spravne tvrzeni. Chapu to spravne? 8))))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: 3.5x se v hovorové řeči zaokrohluje nahoru, tzn. 4x. Nenapsal jsem 4.0x, takže netroluj, laskavě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: (a vím o člověku, co si zase rekuperací, co počítá s lithivovou baterku k elektrokolu, zničil baterie olověné :-) což má ovšem ekonomicky menší dopad, takže řešením je i ničit nejdřív levné věci, než se odhodlám zničit ty drahé :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: jo a ne. nemám takový ten základní respekt "tomu rozumí někdo jiný" - ano, některé věci jsou složité, ale jiné jsou zase kupecké počty.

    myslím, že jsem předvedl dost "nehumanitních" vzorečků. humanitní je u mě motivace některých aktivit. po cestě k cíli je ale nutné vybojovat ty technické bitvy, to dá rozum. na mém solárním kole byl humanitní nápad použít bambus, ale dobíjecí charakteristiku lithiových baterií bylo potřeba na řídící jednotce naprogramovat v souladu s přírodními zákony (svoje první LiFePo baterie jsem řídící jednotkou nastavenou na olověné baterky zničil... tzn. samozřejmě, do hry vstupuje ekonomika.. .ač nerad, tak připouštím, že k drahým věcem je z ekonomických důvodů lepší přečíst si pořádně dokumentaci, aby ta hračka déle vydržela. ekonomika je ovšem v podstat taky humanitní věda :-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: zásobování odlehlých oblastí je další logický krok po těch vyhlídkových letech. svět není zalidněn rovnoměrně, a třeba v Austrálii má vlastní vrtulník kdejaká farma. Jenže máš oblasti, kam když chceš doletět, tak v podstatě jediné, co to letadlo nebo vrtulník s sebou může vzít za náklad, je palivo na cestu zpátky.

    prostě solární letadla mají spoustu obchodních modelů... ty stratosférické dálkové lety budou až poslední krok, když už se dávnou budou využívat jinde.

    samozřejmě, tohle není z mé hlavy, ale je to uváděné jako plánované uplatnění takových těch hybridních, solárně pokrytých "nafukovacích parakřídel" - prostě něco mezi vzducholodí a letadlem (většina vzducholodí byl i historicky za letu mírně těžších, než vzduch a vytváří za letu mírný vztlak... vlastně je tak šlo nějak držet vodorovnou letovou hladinu... opačný případ, tzn. tlačit dolů, byl horší, protože nakonec by bylo nutné upustit část plynu, pro přistání)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    DANYSEK: IIRC XChaos má ke stavbě letadel humanitní přístup, takže je to naopak konzistentní.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: solární experimenty NASA (Helios, apod.) ve stratosféře létaly až 4x rychleji, než nízko u Země. - mimochodem, tohle je dalsi zajimave tvrzeni, ktere si zalsouzi krapet rozbor. Kdyz jsi o heliosu mluvil naposledy, tak to bylo 3.5x. Samozrejme, ani jedno cislo neni spravne, ale stejne je zajimavy, jak pokazdy rikas neco jinyho. Cert vem fakta, xchaos rika co se mu zrovna hodi...

    A druha vec - prosim, co konkretne myslis tim "apod"? O jakych dalsich stratosferickych solarnich experimentech NASA mas cisla? Pamatuju se, ze tady padlo jen neco k Heliosu a jeste tak neuplne, ze z toho nikdo pricetnej zadny zavery vyvozovat nemuze. Ale mozna se pletu - ty mas info i o necem jinym? Sver se, prosim. Nebo ze by to "apod" byl zase jen dalsi tvuj argumentacni faulik?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jako technik by ses mel vyjadrovat presne... nemuzes ocekavat, ze ostatni si budou domyslet, jak to myslis :P
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: 1) protoze ale nemas informaci o pouzitem vykonu motoru, je to k nicemu. A samozrejme, v prubehu casu jsi postupne prohlasoval, ze to bude cokoliv od dvou do ctyrnasobku, takze to zas tak moc neznamena . Placat spoustu nahodnejch cisel a pak se tvarit jako machr, kdyz se jedno z nich trefi? Hahahaha 8)
    2) ne, obecne nelze. To jsi totiz zase jen neco spatne pochopil.
    3) ale ne ve vysce, cili irelevatni.
    atd. 8))

    A tak je to se vsim 8)

    Ale muzu to teda chapat tak, ze jsi konecne uznal, ze ty hezky rendery, kterejma ses jeste pred chvili ohanel, ve skutecnosti neznamenaj vubec nic?

    ze všeho, co si mě o létání za těch 6 let donutil na tudovat (za což tě proklínám!) - typickej pristup omezenyho idiota. Vztekat se, ze se musel neco naucit. Sokujici.

    A kdyz uz mi prosim vysvetlis, jak to je s tim "zasobovanim odlehlych oblasti solarnima letadlama"?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ehm, nemyslím neřízené :-) prostě bez lidské posádky.

    REDGUY:

    1) mám ale data, že solární experimenty NASA (Helios, apod.) ve stratosféře létaly až 4x rychleji, než nízko u Země.
    2) "mám data!, že cestovní rychlost u země lze snadno odvod z plošného zatížení křídla (jo, lze letět rychleji - s negativním úhlem náběhu a plýtváním výkonem. pokud to konstukce letadla umožňuje...).
    3) mám data o Sunseekeru Duo (jeho rychosti u země)
    atd.

    zkrátka letadlo s plošným zatížením křídla kolem 20 kg/m2 a cestovní rychlostí u Země kolem 50 km/h bude (muset!) v e stratosféře létat kolem 200 km/h (pokud tam teda dostoupe). toto vyplývá jak z údajů o NASA Helios (viz 1), tak z údajů ohlášených pro stratosférický větroň Perlan II.

    nemáme ani jeden data, jeslti se jim fakt podaří dostoupat do té výšky, kam plánují: tady se může skutečně ukázat, že se přepočítali. ze všeho, co si mě o létání za těch 6 let donutil na tudovat (za což tě proklínám!), je ale jasné, že pokud tam doletí, tak tam poletí cca 4x rychleji, než u Země.

    (nejvíc mě ubíjí, že se s tebou musím hádat o detaily, které od začátku byly naprosto nejzjevnější ze všeho... některé věci prostě _musí_ být tak, jak jsou)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: vetsina letadel je pilotovanych. Bezpilotni != nepilotovane.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: A nepilotovane letadlo neni letadlo? 8))

    "nemám data".. o čem? - o rychlosti SolarStratosu, A radsi ani nebudeme mluvit o tom, ze i ty data, co o nem jsou , nejsi schopnej spravne precist a zreprodukovat. A popravde receno vzhledem k tomu, ze vetsina proktu, kterejma se ohanis, jsou jen rendery, tak poradny data nemas ani o nich. Ale rozumim, po tech letech musis bejt fakt zoufalej aby sis nasel aspon neco, co by aspon vzdalene vypadalo jako ze aspon v necem mas aspon trosicku vzdalene castecne s primhourenejma ocima pravdu 8))

    hele, já na tohle nám čas. - na nyxu je zcela trivialni vyhledavat v historii, myslim ze jsem ti to uz mnohokrat predvedl pri demonstraci tveho pristupu k pravde. To ze nejsi schopnej ukazat ty moje "kapitalni slapnuti mimo" ... proste si zase vymejslis, zase mlzis, zase lzes.

    Mimochodem, to jak zarputile ignorujes otazku na "zasobovani odlehlych mist solarnimi letadly" - to je fakt neuveritelne smesny 8))) Neni ti to ani trochu trapny? Neco mi rika, ze si brzo najdes zaminku k zabanovani, abych tenhle tvuj blabol prestal pripominat, co? 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: nechtěl jsem stavět stratosférické _pilotované_ letadlo... to je fakt jak u blbejch s tebou.

    Ovčáček být nemůžu, protože nemám svého Zemana. (k Zemanově rétorice máš blíž spíš ty, jak se dá snadno ověřit v cca každém druhém postu).

    "nemám data".. o čem? o tvých veledůležitě sebejistých postech, co nastartovaly před 6lety? hele, já na tohle nám čas. prosímtě, uraž mi ještě jednou pořádně, ať ti můžu dát na půl roku ban.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ...aspoň to bude rovnou dvoumístný stroj :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: rozumny kavovar vazi to same co clovek... to mas teda co delat :D
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: tvoje definice "lži" je skutečně značně zafukovací a přizpůsobivá - wtf? Definice lzi je "rict neco, o cem vis ze neni pravda". V lednu jsi rikal, ze chces stavet stratosfericke letadlo. Male, bez pilota, ale porad letadlo. V dubnu rikas, ze jsi nikdy nerikal, ze chces stavet stratosfericke letadlo. Takze... chces tvrdit, ze ty tvoje velky plany na stratosferickou observator jsi za ctyri mesice zapomel?


    před těmi 6 (?) lety jsi prostě se svým ohodnocením budoucnosti solárního létání naprosto kapitálně šlápl mimo - Jo, jasne, Ovcacku. Ted se te zeptam (podruhe) at ukazes konkretni priklady toho, kde jsem udajne slapl mimo, ty (podruhe) budes tak ze dvou tretin lhat, ze tretiny ukazovat na neco, o cem ve skutecnosti nemas zadny data... to zname 8))

    Hele, a kdy mi konecne vysvetlis, jak je to s tim zasobovanim odlehlejch mist? Cituji, "proč netrollovat, když potřebuješ zamlžit, že je čím dál víc jasné, " ze to byla proste dalsi z rady pitomosti, ktery jsi tady placl, vid 8)))

    každý dílčí nápad kolem solárního létání [...] teď někdo zkouší - akorat ze ten hlavni "dilci napad", tvoje nosny tema a centralni blabol, komercni dopravu lidi stratosferickejme, primarne solarnima letadlama, pokud mozno dvestemetrovejma, nikdo nikde ani nezminuje. Proc asi 8)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam