• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    High efficiency, lightweight, and flexible inverted metamorphic (IMM) multi-junction epitaxial lift-off (ELO) GaAs solar cell sheets manufactured by MicroLink Devices provided the solar power with specific powers exceeding 1,500 W/kg and areal powers greater than 350 W/m2.

    Tohle jsou aspoň nějaká čísla, která dávají flamewarům z doby před cca 8 lety nějaký nový smysl. Já třeba celou dobu pracoval spíš s čísly 100W/kg. Jestli zvýšní hmotnosti křídel letadla o 100 kg může přidat 150 kW výkonu, tak u toho stratosférického létání myslím vůbec nebude co řešit - je jasné, že ten poměr hmotnosti je vůči hmotnosti spotřebovávaného palilva zajímavý, nemluvě o hmotnosti baterií.

    It used Amprius lithium-ion batteries with silicon nanowire anodes for a 435 Wh/kg

    Pouhým srovnáním těchto čísel vidíme, že už po 3 hodinách provozu při výkonu solárů blízko Wp (což si ve stratosféře lze představit snad i teď v zimě) se hmotnost solárních panelů vyplatí víc, než zvyšování hmotnosti baterií.

    Samozřejmě, pokud nevyžadujeme celonoční výdrž, ale třeba "jenom" přistání s plně nabitými bateriemi (což kromě solárního dobíjení zajistí i "rekuperační brždění" vrtulemi, s čímž experimentuje třeba český Phoenix, co jsem se tak bavil před lety s konstruktérem), tak poměr užitečného nákladu k hmotnosti akumulátorů určitě může být jinde, než 1:5. Pokud bychom pro začátek předpokládali u letounu bez celonoční výdrže poměr 1:2, tak stratosférický letoun schopný uvézt jednu tunu náhle nebude vážit 12t - můj první nástřel před lety - ale daleko spíš něco jako 6-8t. A z toho, oproti očekávání, můžou pouhé jednotky stovek kg tvořit solární panely (samozřejmě, něco budou vážit křídla, která bychom těmi panely pokryly).

    Protože očekávaná cestovní rychlost ve stratosféře (u Zephyru určitě udávají hodnotu u země, porovnání čísel jde najít např. u Perlanu) by byla kolem 300 km/h, tak včetně vzestupné a sestupné fáze letu by se solární letadla měla vyplatit na vzdálenosti od cca 1500 km, kterou by překonala za cca 6-7h (3h v maximální letové hladině a přes poledne). Tím by s přehledem konkurovala jakékoliv pozemní dopravě, s nulovou spotřebou paliva i energie ze sítě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Operating in the stratosphere at an average altitude of 70,000 feet / 21 kilometres, the ultra-lightweight Zephyr has a wingspan of 25 meters and a weigh of less than 75kg, and flies above weather (clouds, jet streams) and above regular air traffic, covering local or regional footprint

    Airbus Zephyr - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Airbus_Zephyr
    Další zajímavá čísla: mají lithium-sírové baterie o kapacitě 3 kWh. Tedy, k vynesení každých 25 kg do stratosféry je kromě solární energie potřeba zhruba 1 kWh akumulátorů.... pokud jsem uvažoval letadlo s cestujícími o hmotnosti 12t, dělá to 40 kWh na tunu, 480 Kh celkem tedy konzervativní odhad hmotnosti baterií by při stejné koncepci byl cca 5t. (u verze 6 uváděj hmotnost baterií 24 kg na 5 kg nákladu)

    V Li-Ion ta 1 kWh může vážit 5-10 kg podle konstrukce, u Li-síra zřejmě míň (ale otázkou je počet cyklů). Můj odhad, že třetinu hmotnosti stratosférického solárního letadla budou tvořit baterie, tedy byl v zásadě správný.

    Zephyr má poměr hmotnosti baterií vs. užitečného nákladu cca 1:5, pokud to dobře chápu. Solar Stratos to bude mít podobně, na cca 100 kg (1 pilot ve skafandru) má řádově stovky kg akumulátorů.

    Pokud by to šlo škálovat (což nebude jednoduché, když při hmotnosti pod 100 kg mají rozpětí už 24m :-), tak na 5t baterií lze s dnes dostupnou technologií předpokládat asi 1t užitečného zatížení (tedy velmi zhruba, třeba pilota + 9 cestujících se zavazadly, velmi běžné obsazení dnešních business jetů, ovšem muselo by to zahrnovat i hmotnost přetlakové kabiny).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Solar flight - Zero emission - Airbus
    https://www.airbus.com/innovation/zero-emission/solar-flight.html

    Hmm, docela zajímavej tvar křídla. Fakt by mi zajímalo, jestli vzhledem k potřebě maximalizovat plochu s aspoň trochu použitelným úhlem vůči Slunci nakonec přeci jen neskončej u nějakých draků s žebrováním ve tvaru W nebo víceplošníků...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no tyhle praktiky tvuj kolega Zandl docela kritizuje... [tl;dr verze zde]. Ufo byl mozna offtopic, ale na pocet offtopic uhozu vedes ty :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak jestli v nějakým klubu neváhám nechat trollům trvalý bany, tak v tomhle. Ten má jasně dané téma a spousta lidí ho sleduje, tak asi to repostování odkazů nějaký smysl má, že jo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jako moderátor uděli Vyhulenému Ufo na 3 dny ban za offopic, kryptografie sem nepatří (a Bitcoin navíc není kryptografie, ale kryptografická loterie, jehož kolo rulety má obrovskou uhlíkovou stopu...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: mel bys jako moderator rezignovat, to je fatalni selhani! :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ale hovno a ty to vis. kryptografie funguje. :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: OMG, už toho offtopicu necht. vždyť je to jen varianta na téma "pošlete mi 100 Kč a já vám pošlu návod, jak vydělat peníze"... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: vidíš, já jsem si nevšiml, že jsem ve špatným klubu, myslel jsem, že je to furt NZP :-) a kua...

    zpackanej život někdo posoudí myslím až zpětně, každopádně děkuju, že sis všiml offtopicu, navrhuju ho tady důrazně ukončit (bitcoin jsem vnesl UFO a já přehlédl kluby).
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: a tlachani v btc auditku mi k necemu bylo. myslim, ze btc auditko je jediny auditko na nyxu, ve kterym je mozne zabit cas, neco se naucit a jeste vydelat.

    zadny jiny takovy tady neni, zbytek slouzi jen k repastovani linku z webu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ...a jak souvisi tvuj zpackanej zivot se solarnima letadlama? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: .... zatímco ty zabíjíš roky tlacháním na počítačových sítích a .... ?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: tak nejak si musis okecat, ze zabijis roky tlachanim na pocitacovych sitich a nic z toho, krome zabityho casu, nemas...

    tldr
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no tak když má někdo matku účetní a fotra matfyzáka, tak se nedivím, že skončí zrovna u bitcoinu :-) A taky to trochu vysvětluje tvůj svérázný komunikační styl.

    Já na tom naštstěstí jsem trochu jinak, tak jsem holt neskončil u bitcoinu, no. Je možný, že v tom co dělám neuspěju - ale pokud ano, tak z toho budu mít zatraceně lepší pocit, než kdybych jen spekuloval s Bitcoinem.

    Protože, i když existenční zajištění je samozřejmě důležitý (a já si uvědomuju, jak je pro některé lidi složité, proto jsem se nakonec ztotožnil s myšlenkou základního příjmu místo selektivních, podmínených forem sociálního zabezpečení), tak mě přijde, že jde prostě o víc, než jen o boj, jestli někdo patří mezi "lepší lidi".

    Konkrétně u úspěšného sázení na bitcoin jde prostě o to, že si spoustu lidí zblbnul a min. část z nich svoje peníze prostě prohraje. To mi nepřijde nijak úctyhodné, popravdě. Samozřejmě to zní líp, než kdyby ses vytahoval, že sis na byt vydělal dealováním drog nebo drobnými krádežemi. Ale je to v podstatě sofistikovanější verze téhož. Snaha udělat z toho důstojnou činnost, která chrání nebohé střadatele pred zlotřilou centrální bankou, je sice pohnutá cover story, ale je to v podstatě blbost. A až třeba tebe navzdory tvé genialitě dožene nějaký vyděrač, co bude vyžadovat výpalné v bitcoinech, tak ti dojde, co si pomohl rozjet...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: muj pribeh znas, ja tezil a vytezil si byt. a to jsem jen obycejnej prumernej malomestak s matkou ucetni, fotrem matfyzakem a titulem predseda svj. ty takovy ekonomicky a technologicky genius, mas rozhodne vic prilezitosti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: Bitcoin nešlo těžit už v roce 2013... měl jsem doma USB těžítko z druhé ruky a pravda ten 0.01 BTC, které mi vytěžilo, což jsou na dnešní poměry ohromné peníze, jsem prodal za cenu, která mi více než pokryla náklady na jeho pořízení :-) Ale už tehdy bylo jasné, že je to blbost.

    Chápej, už v těch začátcích mi došlo, že BTC není to, co jsem si představoval (a spousta další early adopters dospěla k tomu samému). Uhlíková stopa je enormní, praktická použitelnost k něčemu jinému než ke spekulaci minimální. Nicméně, BTC a energetiku do budoucna nepůjde oddělit, džin byl již vypuštěn z láhve. Pokud by se v létě těžilo z přebytků OZE a v zimě by se naopak využívalo odpadní teplo těžby (obojí si lze představit), tak by to snad nebylo tak strašné, jako když banky poskytují úvěry na další a další betonování planety... nevím.

    Pokud ode mě žádáš "čas, trpělivost a odhodlání" a současně nezmíníš, že jsem na tom solárním kolem ujel 13000 km, tak je to prostě vtipné - vůbec věci, které jsem zatím v životě vybudoval, ať už šlo o účast při vzniku Pirátů, nebo třeba u tu sousedskou síť, vyžadovaly "čas, trpělivost a odhodlání".

    Západní korporace vznikly jako nástroj pro zorganizování (na svou dobu) obrovského množství lidí k dosažení určitého cíle. Komunisté sice formálně byli kritici systému, ve skutečnosti ale ruští bolševici i Stalin byli velcí obdivovatelé amerických železnic, Panamského průplavu, prvních mrakdrapů nebo newyorského metra. A všechno se to snažili až legračně okopírovat (stačí se podívat, čím se inspirovala sovětská technologie a architektura... Art Deco jako vyšitý...). Akorát metody, které používali při nucení lidí do práce na té megalomanii, byly ještě nepřijatelnější, než ty korporávní...

    Korporátní kapitalismus by se snad k něčemu hodil, kdyby byl součástí společnosti, která by jaksi tu demokracii aktualizovala oproti tomu 18.století, kdy předchůdci dnešních ústav vznikaly (i když já bych preferoval spíše střední až velké, ale nikoliv již zcela obří a zfúzované firmy). Tzn. je potřeba se někam posunout - volební právo je super, ale bylo mocným nástrojem v převážně venkovské společnosti, kde neexistovala akumulace ekonomické moci v dnešní podobě. Základní příjem se jeví paralelou všeobecného volebního práva pro 21.století... v ekonomice totiž většina hlasování probíhá spíš peněženkou, než v parlamentu.

    Stejně, jako demokracie historicky mohokrát zrušila sama sebe skrze volby a zvolení diktátora (velmi odolná byla benátská demokracie, ovšem to byla demokracie městské šlechty, ne všeobecná), tak i společnosti se základním příjmem určitě čekají těžkosti v podobě znehodnocení základní příjmu skrze to, za co ho masy utratí. Jakýkoliv systém aspirující na naprostou stabilitu by měl prvky totalitního režimu (tedy, to jak Zeman prohlásil, že se v Číně máme učit "stabilizovat společnost", tak samozřejmě adoroval její totalitní aspekty - protože jinak, než totalitními prostředky, společnost stabilizovat nejde, alternativou je hledání stavu dynamické rovnováhy na základě dobře navržených zpětných vazeb)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: no vidis to, a kdybys od toho roku 2013 vydrzel nejen makat na pankovym solarnim kole, ale i kdybys poradne vytezil bitcoin, byl bys nyni bitcoinovou legendou se solarnim slapacim kolem treba na ceste kolem sveta. blby je, ze prace proste vyzaduje cas, trpelivost a odhodlani
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak jsem zase jednou early adopter... tenhle buzzword jsem z legrace používal už kolem roku 2013, když jsem postavil svoje první nízkonákladové solární kolo (tehdy skutečně spíš jen výrazně komplikující život, než aby skutečně pomáhalo :-). Wiki stránka přitom vznikla až v roce 2020...
    Solarpunk - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Solarpunk

    Je pravda, že já si v tom představoval větší podíl toho DIY, než nějakých megalomanských vizí... viděl jsem (a vidím v tom nadále) spíše cestu k individuální autonomii bez pocitu viny a spoluodpovědnosti za stav společnosti. Požadavek na trasmormaci celé společnosti logicky není vhodné označovat jako "něcopunk" hnutí... ale to nic nemění, že energetickou autonomii vidím jako základ budoucí transformace společnosti...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The Aerodynamics of Celera 500L
    https://www.youtube.com/watch?v=I34o1OSnqFo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam