• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRALIKlide z maringotek
    HUGORASTIS
    HUGORASTIS --- ---
    UK -mobilofka:



    KAROLINA182
    KAROLINA182 --- ---
    Potvrzuji negativni recenzi na maringotky od pana Navratila ze Zap u Prahy. Maringotky vypadaji na fotkach hezky, ve skutecnosti jsou velmi odflaknute, fusersky pobite sololitem. Mezerou bylo videt, ze nema zatepleni, kdyz jsme se zeptali, zda jsou zateplene, tvrdili nam, ze ano. Stoji 80 tis.
    CLOWN
    CLOWN --- ---
    CUKI: to bych nerek, asi spis to tu MA vetsi historic a stou cenou bydleni to MA hodne spolecneho, jinak mi prince ze he to stejne tezky jako kdekoliv v evrope.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: vždyť o tom celou dobu píšu, je to osvědčené několik staletí...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    EXX: páru můžeš pouštět hadičkou z ventilu ven z auta
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    EXX: když se na to dívám, tak si nejsu uplně jistý, že to bude fungovat. samotíž tam nepojede určitě - možná sou i trubky moc tenké, to by ale nevadilo tolik, jako že potrubí vede nahoru dolu, deset kliček na metru. navíc je to podle mě moc daleko na nejaké účinné předávání tepla z komínu do trubek - jako neco se asi předá, ale je tu spoustu otázek - třeba jestli to po cestě tím potrubím, co je dál od komína, zas nevychládne, než to doputuje do barelu ....
    TSOH
    TSOH --- ---
    EXX: napada me co nejaka trubice vhodného průměru, která bude omotaná přímo kolem komínu ? ( tvar stlačené pružiny http://www.nahoupacce.cz/fotky21172/fotos/_vyr_137Pruzina-na-si%C5%A5-La-Siesta---HF01.jpg )
    CUKI
    CUKI --- ---
    MMMN: Ona mu tam ta samotíž nemůže fungovat i kdyby tam měl coulovou trubku. Ta voda nebude v tom jednom vodorovnym segmentu ohřátá všude stejně. Ta voda se tam ani v tom coulovym segmentu nebude mít takovou tendenci dostatečně promísit.
    aby to dobře fungovalo musí se splnit základní podmínky:
    1) stejnoměrné nahřívání ve vodorovině jednoho segmentu
    2) dostatečný průřez trubky s ohřívanou vodou, navíc záleží jak má hladkej povrch hlavně u těch větším m/s
    3) v celé délce té komínové trubky zajistit aby teplota byla pokud možno stejná dole i nahoře.

    -ta 3tí podmínka se splnit úplně nedá, ale zas to nevadí do té doby dokud nepředá kouřovod plně teplo ohřívanému médiu, proto je důležité tento výměník zaizolovat v celém tomto úseku
    - pokud trubka bude moci ohřád vodu přes 100°C tak bude fungovat kondenzační výměna a pokud ne je potřeba hlídat tlak pouze přetlakovým ventilem
    MMMN
    MMMN --- ---
    EXX:
    Klíčový slova pro hledání info: Samotíž, oběh samotíží, vytápění samotíží, samotížný...
    Co jsem vyposlech od odborníků, je u samotíže důležitej průůměr trubek.
    Jakože aby byl dostatečnej, aby třeba i menší rychlost (m/s) dala potřebnej průtok (m3/s).
    CUKI
    CUKI --- ---
    EXX: tohle IMHO nemůže bez oběhovýho čerpadla vhodit, protože ta teplota nebude všude stejná. Hned za trubkou bude největší, zatímco na krajích mnohem chladnější. Ten průřez je fakt malej, to je na prd. Navíc to není vůbec efektivní přenos když je to tak daleko...
    GOMERA
    GOMERA --- ---
    Exx: Hele, na vlastni oci jsem videl a par mesicu provozoval vytapeni cele chalupy. Byla to vodni nadrz privarena na Petry a rozvedena klasickyma radiatorama. Vsechno chodilo jen samospadem bez cerpadla. Jen se to musi but dobre spocitat nebo odexperimentovat...
    Jinak imho bude nejbezpecnejsi zvolit system s otevrenou expanzni nadobou. Pak ti nic nebouchne.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: já bych radší koupil vyřazenou destilační trubici, jaké se používájí třeba ve skotsku. Je to měděná tlustostěná trubice která obtáčí 6" rouru, tu bych použil jako komínovou. Na konci bych přivařil T kus jeden na odvod teplé vody a druhý na kondenzační výměník (na jehož konci by byl přetlakovej ventil). Z výměníku by šla voda zamotíží z5 na vstup a tím by byl zajištěn nucenej oběh. Navíc by se tím rapidně zvýšila účinnost topení..
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PEEP: tak to je samozřejmost, ale neřeší to přehřátí vody "ve výměníku". nejjednodušší bude asi udělat ten výměník mobilní a odstavit ho, jakmile je voda v nádrži nahřátá - což při nejaké jednoduché konstrukci, kdy výměník uplně nedoléhá na komín, zase snižuje jeho účinnost.
    PEEP
    PEEP --- ---
    EXX: doporucil bych pretlakovy ventil, ktery se montuje do vsech boileru/topnych systemu, kde hrozi to ze muze nastat nahly pretlak (at uz poruchou obehoveho cerpadla ci roztaznosti vody apod.)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    EXX: pokud topíš, musí voda kolovat, jakmile se zastaví v ohřívaném potrubí, vyvře a BUM! budeš si muset spočítat, kolik tepla se ti za jakou dobu předá a podle toho dimenzovat akumulační nádobu.
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    MMMN: a zima od podlahy
    MMMN
    MMMN --- ---
    GOMERA: A na strope mas taky ty 4 cm jako na stenach?
    Mne porad nejde do hlavy, jak se vsichni z praktickych zkusenosti shodujou, ze je dulezite zateplit podlahu, kdyz fyzika rika, ze teplo pujde spis nahoru.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BALOSH: Záleží kolik do toho chceš investovat a co od toho čekáš. Pokud ji budeš mít někde ve stínu v lese, tak by tě nemuselo trápit přehřívání v létě. Zima tě POUZE vyžene jen zpátky do bytu, předpokládám, že to máš jako letní bydlení.

    No a pokud se rozhodneš dělat francouzské okno a pod, tak jednoznačně na podvozku postavit znova a třeba i zvětšit. Vyjde tě to levnějc a výsledek bude nesrovnatelný. Dveře zepředu nejsou zrovna šťastný řešení. budeš mít z mariny takovou dlouhou chodbu. Přesně v podobné jsem měl tu čest chvíli přebývat a nic moc. Ale podvozek je ok.
    GOMERA
    GOMERA --- ---
    BALOSH: Ja mam 4 cm obyc polystyrenu v aute. Musim rict, ze hlavni uniky v zime pocituju okna a podlahu. Steny jsou proti tomu v pohode.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam