• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRALIKlide z maringotek

    V prvni rade pro ty, kteri se chteji castecne vymanit z okovu otrokarskeho systemu, pro kutily i zahradkare, divky i chlapce, podiviny i samotere. Maringotka jako domov. Tuning, tipy a triky, kazdodenni tvrda drina a pocity sladke, kysele i hořké. Vitejte doma, lide z maringotek.

    nastenka: Pruvodce nakupem maringotky (resp. prednakupem) ...aneb nekupuj zajice v pytli

    related: [ Malá bydlení nejenom mobilní ]

    rozbalit záhlaví
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    KOOTCHA: Kontolovat to pravidelne urcite chceme a z vnejsi strany to dycha dobre. Ta zelena akrylova, zkurvene draha paska, co je na fotkach, vypada hodne pevne a brali jsme ji na doporuceni kamarada. Nejaka zluta takova, divna papirova z hornbachu se vedle kamosum odlepila jeste nez to stihli oblozit. To jsme nepochopili, jak se to muze legalne prodavat jako parotesna paska.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    KOOTCHA: Hele stejnej materiál jako mají ROLEXovic máme v podkroví ve vedlejší chatě a měli jsme to cca 9 měsíců od zimy do léta taky bez obložení a vydrželo to perfekntě. Pak jsme i sundavali celou izolaci kvůli novým šťítům a bylo pod tím krásně sucho. Tak snad to bude OK i u nich. = )
    a paropropustnost zvenku naštěstí mají dost podchycenou..
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ROLEX: Pěkný. Jen k tý parotěsce mám ještě taky poznateky, abyste nebyli překvapený i vy.
    1/ nevim jak se v marině dá zařídit z vnější strany paropropustnost, ale to máš asi nastudovaný. Abys pak nebyl překvapenej, že je to vlhký i přes precizní vylepení parotěsky.

    2/ lepil jsem parotěsku v podkroví v baráku a protože to dělám postupně z vejplat, tak jsem to (zaplať pánbů) doteď ničim nezaklopil. Proto můžu směle konstatovat, že i přes použití dvou specielních pásek na parotěsky jsou dneska obě odlepený a kdybych to nespojil komplet tmelem, kterej se za normálních okolností dává jen po obvodu ke stěně, tak to mám dneska samou díru. Možná je to jen tim uvčkem, ale stejně bych to po čase čeknul, jestli budeš mít možnost.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROLEX: https://www.imaterialy.cz/rubriky/technologie/bezpecne-zacleneni-kominu-do-konstrukce_44370.html
    Je toho víc, ale základ je vždy pěnosklo na kterém je manžeta v bezpečné vzdálenosti od zdroje tepla která se přilepí k parotěsce.

    Jo přesah je rozumnej. To mi přijde důležitý. Já s tím právě teď bojuju, jak udělat přesah a zároveň vyřešit převozitelnost. Jedna z možností je sklopná střecha, druhá je převážet to bez vrchní části střechy. Chci se vejít do 3,2m abych to mohl snadno převážet to stojí jen vyřešit povolení na převoz extra large (asi 1500Kč) a nepotřebuješ ještě doprovod. Ty se do toho už o kousek nevejdeš, otázka jestli to někdo bude měřit...
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    CUKI: přesah střechy i s okapem je na každý straně cca 48cm, to je tedy skoro metr šířky navíc k šířce maringotky. No nesmysl na přesouvání.

    Ta manžeta mě zajímá, ať příště vím. Pošli mi nějakej odkaz, dík.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROLEX: Na ten komín se dává taková speciální manžeta. Jinak jsi si musel šíleně máknout. Osobně tyto přestavby kde z původního nic nezbude a pokud ano tak je to jen na obtíž, nechápu.
    Fotky jen ze vnitř tak netuším o jakém přesahu střechy mluvíš. Kolik to má na šířku?
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    ROLEX: je to v tom příspěvku takový nevýrazný ale na tom odkazu google.app.photos je celá galerie:) ale asi to je pochopitelný, že.
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    ROLEX:

    Tak konečně něco z přestavby:

    Orličana z roku 1974 vyrobeného někde ve Šluknově koupil pan Bukáček ze Žatce cca v roce 2014 - 2015. Cca rok jí přestavoval. Podlaha a stěny jsou původní, střecha byla špatná a je nová, sedlová. Sedlová střecha má výhodu, že se zvýšil prostor a můžeme mít pohodlné patro na spaní a pod ním úložný prostor a s mýma 180cm si tu můžu zacvičit jógu pohodlně bez výškového omezení. Nevýhoda a velká nerozvážnost při stavbě téhle střechy je, že díky přesahům by tohle nikdy nemělo na silnici (i když to s náma jelo po silnici a po svejch kolech a ještě minimálně jednou v našem životě pojede. Ano, není to rozumné, ale v tomhle jsme prostě pankáči a jiný nebudeme:)) Zateploval minerální vatou, všude od 7 do 8 cm vaty. Přestože všechno co dělal, je dost precizní, bohužel zásadně nepochopil technický význam parotěsné fólie. Fólie nebyla kolem oken a prostupů vůbec zalepená, všechny vruty, co drží palubky (kterých navíc bylo nesmyslně zbytečně mnoho, cca každých 50cm) šli skrz fólii. My jsme byli také nezkušení a nepoznali, že to je špatně udělané a koupili to. Kdybychom to věděli, tak jako tak to koupíme, protože jsme se do tý máni zamilovali a vysoce převyšovala kvalitou všechno, co jsme zatím viděli. Ale asi bychom si řekli o slevu. Neva, stalo se:)

    Bukáček měl maringotku se ženou a třema dětma na hezkym pozemku spíše jako chatu, takže se v ní nebydlelo celoročně. Když jsme ji koupili, usadili a zjistili (díky přátelům i díky nyxu), že ta izolace je udělaná špatně, tak jsme to před zimou otevřeli a našli tam ve vatě pár zárodků plísně, pár černých teček, hodně málo. Rozhodli jsme se to přežít do léta a v létě to znovu otevřít a podívat se, co to dělá. No hlupáci jsme se na to podívali až na podzim, kdy už podmínky na takovou práci nejsou ideální a zděsili se a začali to okamžitě řešit. Na fotkách je teda vidět, co to dokáže udělat, když se špatně instaluje parotěska. (+tam jsou taky dvě vosí hnízda a dobrej bordel tam nadělaly. Na jaře tam dáme lepší síťky co jsou pod střecho z venku na větrání izolace). Naštěstí nebyla plíseň nikde ve dřevě, jen ve vatě. Stejně jsme některá místa, kde se ta plíseň dřeva hodně dotýkala a bylo to tak na hraně, raději obrousili a vystříkali savem. Kdyby se v tom žilo ty 4 roky celoročně, bylo by to asi brutálně vykvetlý.. Nejvíc toho bylo samozřejmě nad postelí, překvapivě nic dole v rozích a nic nad vařením. Vlastně vůbec do cca 160 cm výšky to bylo čistý. Při opravě jsme přidali do čel maringotky na obě strany větrací otvory o průměru 100mm s membránovou zpětnou klapkou a síťkama. Funguje to parádně, část vlhkýho teplýho vzduchu jde ven, neustálý průvan tu nemáme a výrazný pokles teploty v zimě taky nenastal. Přidali jsme 3cm rošt pro palubky.

    Jo a nějaký poznatky k týhle práci, co jsme dělali poprvé: S vatou už jedině v jednorázový kombinéze a s respirátorem, rouška je málo. Jinak se s tím materiálem dělá hezky.

    Máme dost rezervy v napínání parotěsky:) Dalo by se to udělat lépe s menšímy prověsy ale co už, dotýká se nám to palubek nakonec jen na pár místech, jinak tam je prostoru pro větrání dost.

    Dělat tyhle práce v létě ušetří mnoha trápení:D


    jo a posílám i odkaz na tu klapku protože je to podle mě fakt hodně užitečná věc.
    Zpětná klapka pro ventilátory membránová KO-100 Vents
    https://www.elektro-materialy.cz/zpetna-klapka-ko---100-membranova




    https://photos.app.goo.gl/AdhAeDwPfXaUPa9v6

    PANPOSPA
    PANPOSPA --- ---
    Stylová garsonka na kolečkách - maringotka 17 m2 - Praha - západ - Bazoš.cz
    https://reality.bazos.cz/inzerat/112997999/stylova-garsonka-na-koleckach-maringotka-17-m2.php
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    jedna fotka od nás z konce léta, Praha - Velká Chuchle

    po roce musím konstatovat, že se nám v tom žije skvěle:)

    jo a ta izolace, co jsem tu loni řešil, byla fakt udělaná z prdele (respektive špatně aplikovaná parotěska) a docela už to kvetlo (naštěstí jen vata a ne dřevo), takže jsme to předělávali. Fotky, co to dokáže udělat a co jsme s tím udělali nahodím.

    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    progress:
    osazeny okna, zabrousena izolace, paroteska a palubky



    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    CUKI: fuuuuuj, přečti si něco od Grety! Hou der ju! :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    HENTAIRUSH: To je jen jeden z problémů, ten druhý je fakt, že současné zelené zdroje, které bych také preferoval, nedokáží ani při teoretickém dostatku energetické kapacity samy o sobě fungovat. Prostě zatím mají smysl jen do určitého množství, po té jejich rentabilita dramaticky klesne, protože nebude kam ji akumulovat. Jediná cesta akumulace, kterou umíme, jsou přečerpávací elektrárny, ale kolik jich tu máme a kolik jich jsme schopni postavit? Ona ani ta vodní elektrárna není zrovna něco pěkného. Stačí se podívat do Skandinávie, jak valná většina jejich přírodního bohatství končí pod betonem a veškeré dechberoucí vodopády jsou na suchu a tečou potrubím. A to oni si to mohou dovolit. Zaprvé nějaké vodopády mají a za druhé mají obrovské neosídlené území. Když u nás bude někdo chtít postavit vodní elektrárnu, tak první začnou protestovat "ekologové"...

    Vítr zdaleka není trvalý a u nás nemáme žádné hory ani moře, kde je postavit. Soláry bych nejraději viděl hlavně jako zdroj DC u koncových míst. Čím ale vykryjeme ty doby, kdy zelená energie nebude? Schvaluje zákony a regulace na desetiletí dopředu, přitom zatím neznáme způsob jak toho docílit. Jedna věc je k tomu dojít a druhá vůbec vymyslet jak. Dost pochybuji, že to budeme řešit tím, že se na tu dobu omezíme. Protože jak se lidem sáhne na pohodlí, tak tam končí všechna legrace.

    Vše má své pro a proti. Naučil jsem se, že pokud chci něco změnit, tak musím začít u sebe. Omezování ostatních je kontraproduktivní. A tak je to se vším. Podívejme se na tu naší slavnou jednotnou Evropu. I kdybychom byli lusknutím prstu uhlíkově neutrální Evropa se na celkové bilanci projeví pouze asi ze 3% Jenže co pak udělají ostatní země jako Čína? Převezmou veškerou naši výrobu a každá vyrobená věc bude vyrobena s mnohem větší uhlíkovou stopou. Je tohle řešení? ...Není! Tohle je pouze směr, který nám udávají velké koncerny, aby mohly mít odbyt na zboží, které by neměli komu udat.
    Ukázkový příklad je doprava. Osobní doprava je v Evropě mizivým znečištovatelem. Dnešní spalovací motory jsou skoro zázrak. A každých pár let přichází nová norma, aby se mohlo začít pěkně odznova. Zmenším uhlíkovou stopu, pokud každý druhý rok pro mě někdo vyrobí nový automobil? abych v něm najezdil pár tisíc km (převážně do servisů, protože spolehlivost rapidně klesá)? Dost těžko! A kdyby na tom náhodou někomu záleželo, tak nebude hlavní předmět prodeje kategorie SUV, která má oproti pěkným vozům asi dvojnásobnou spotřebu.
    Kdyby někomu na tom opravdu záleželo, tak omezí třeba lodní dopravu, která je majoritním znečišťovatelem a jezdí na směs kterou by ani 19století nenazvali palivem. Jenže tam se nic moc nezmění, protože tam se toho tolik neprodá.
    Pro naší planetu uděláme nejlépe, pokud se nejdříve zamyslíme co opravdu potřebujeme a nebudeme kupovat zbytečnosti. Osobně mě víc trápí co po nás zůstává na skládkách než nějaký NOx index...

    Takže suma sumárum. Když se na to podívám ze všech úhlů, tak největší problém u jaderné elektrárny je ten, že naše super vyspělá Evropa není poslední desetiletí schopna žádnou postavit, zatímco jen blbá Čína jich staví několik desítek zároveň. Netvrdíme sami o sobě, že jsem technologickou špičkou světa? A co Finsko, jednu vlastní elektrárnu staví a staví a druhou už raději předali Rosatomu? Jak jsme na tom v GB, F, HU? Podobně že? Není na tom něco v divného? Proč ta jednotná Evropa nedokáže postavit svou vlastní jadernou elektrárnu? Kdy slavná Areva dostaví svůj první EPR reaktor?
    TSOH
    TSOH --- ---
    HENTAIRUSH: přesně jak píše CUKI: ,,A stávkovat za něco o čem nemá člověk dostatek informací slepě přejímat názory jiných lidí je podle mě trestuhodné.,,
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    CUKI: Ještě lehké OT:
    Ony úhelný elektrárny taky už nejsou to, co bývaly před 20lety (z čehož greenpeace většinou čerpá). To co jde z komínů, je prolezlé několika filtry, které z toho vyndají 99% popílku, NOx a SOx.
    Mě na greenpeace baví, že se vždycky "obrňují" odborníkama, kteří nakonec jsou stejně edukovaný jako internetový diskutéři - kolikrát bez jakékoliv školy či profesním zaměřením.
    Bezpečnost atomu je imho 100% (Fukushima je idiotská vyjímka a z černobylu se všichni poučili), odbouchnout dnešní reaktory (ať už ruské či americké typy jednoduše technicky nejde).
    CHARIZMATIK
    CHARIZMATIK --- ---
    CUKI: :) asi tak.
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    CUKI: Děkuji za příspěvek, který mi jde ze srdce, ale nedokázala bych jej tak pěkně sesumírovat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYA: Jaderná energie je i přes všechny ty negativa to nejčistší co tu máme. Nemám nic proti solárům. I když v ČR nejsou zrovna nejvhodnější podmínky. Ale soláry prostě nemůžeme použít jako dominantní zdroj protože je příliš měkký a hlavně není trvalý. Soláry jsou super jako dodatečný zdroj přímo na místě spotřeby jako doplňující zdroj, ale jako hlavní je to nesmysl. A větrné elektrárny bych řekl že naší přírodě spíše škodí než že by ji to pomohlo. Navíc je to prostě naprosto nerentabilní. Na místech kde by mohly být je většinou chráněné pásmo CHKO a rezervací. A za barákem ji mimo taky určitě nebudeš chtít...
    Vše má své pro a proti. Když mi bylo 20 tak jsem si taky myslel že není nic horšího než jaderná elektrárna ale když si o tom něco nastuduješ tak zjistíš, že realita je jiná.
    Co se týče uhlí je to jedna z těch nejhorších energii. Na druhou stranu, ta elektrárna jede v mnohem lepší účinnosti spalovaní než ty dnešní kotle na "zelené" dotace. Pokud chceš něco zlepšit začni protestovat zde.
    Jestli je něco horšího než používat neekologický zdroj, tak je to jeho podpora v zájmu ekologie.
    Co se týče Bíliny a prolomení limitů. V tom nevidím takový problém, jako v tom že za tu dohodu o prolomení by melo jít mnohem mnohem víc do renovace krajiny. Nevím kdy jsi v Bílině byla naposled. Ale zavřít tu celou pánev v rámci ekologie by byla minimálně sociální katastrofa. Ten úpadek té těžby je potřeba udělat postupně. Pokud by ty peníze z té těžby šli do rekultivace krajiny, tak za 2 generace to může být top místo k životu. Pokud tam ta těžba nyní přestane, ta krajina se z toho jen tak nedostane a navíc tam bude obrovská sociální krize. Je potřeba se na to dívat ze všech stran najednou.
    Sám se snažím žít, co nejekologičtěji, co umím. A myslím si o sobě, že žiji velmi minimalisticky v tomto směru, ale tohle jako řešení opravdu nevidím a dnešní hysterii ala Greta Thunberg a spol beru za velmi kontraproduktivní. Hlasy lidí kteří dokážou něco akorát kritizovat, ale vlastní řešení nepřinesou, jsou přesně to co nepotřebujeme.
    A stávkovat za něco o čem nemáš dostatek informací slepě přejímat názory jiných lidí je podle mě trestuhodné.

    Ad spotřeba vody jaderné elektrárny)
    Ta se projevuje přesně čím. Máš na mysli vodu na chlazení, která se vypaří? To naopak tu vodu do krajiny navrátí, zatímco v řece ta voda odteče nejrychleji do moře a už se v naší krajině nijak výrazně neprojeví. Ta voda co se vypaří má velkou šanci se v podobě srážek ještě na našem území ideálně rozprostřít do krajiny...
    Nechci tu zaplevelit vlákno, ale pokud máš chuť argumentovat přesuň toto téma někam vhodněji a rád poznám tvé názory a této generace. Protože je nechápu. Dříve měli ekologicky smýšlející lidé měli k sobě názorově blízko napříč generacemi, ale já a nejen já se s touto generaci prostě ztotožnit nedokážu, což je mi líto.
    Největší ekologický problém který tu vidím já, je nesmyslná výroba pořád něčeho nového, aniž by to staré dosloužilo. Například automobilový průmysl, který na lidech jako jsi ty tak dobře profituje a hodí se mu to do krámu. Protože emisní limity nemají s ekologií nic společného, právě naopak to jde proti udržitelnosti. Bohužel do té doby dokud náš odpad budeme vyvážet mimo dohled našich očí do zemí třetího světa, tak to asi uvidí jen hrstka z nás... A nebo se prostě jen mýlím, kdo ví...
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    NYA: "- chlazení reaktorů spotřebuje fakt velké množství vody, které ale bude nedostatek"
    Po přečtení tohoto bodu asi nemá smysl se více bavit o jádru. :) Ono totiž jádro, zas tolik vody "nespotřebuje".

    Cesta není jádro, cesta je termojaderná fůze.
    NYA
    NYA --- ---
    CUKI: Předpokládám, že maringotkaci by mohli mít solary, tak to snad úplně ot není.

    Otázka energetického mixu republiky už trochu ot je, ale odpovím:
    Jádro je problematické z několika důvodů:
    - stavba nových reaktoru trva dlouho a my musíme snižovat emise mnohem rychleji
    - chlazení reaktorů spotřebuje fakt velké množství vody, které ale bude nedostatek
    - bohužel musíme počítat i s možností, že se oteplí třeba o 4°C už v tomto století. Pak ale bude mít společnost co dělat s tím, zajistit si dostatek potravin a pitné vody, řešit velké migrační vlny.... a tak nevíme, jestli budou mít další generace kapacitu řešit bezpečnost reaktorů
    - doporučuju ptát se spíš než mě Jana Rovenského z Greenpeace a Jiřího Koželouha z Hnutí Duha, kteří sedí přímo v komisi a kteří jsou odborníci
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYA: Není to tu trochu OT? Ale když už, můžu se zeptat jak si představuješ energetickou soběstačnost bez Jádra a tepelných elektráren v ČR? Když už jdu někam proti něčemu demonstrovat měl bych znát tu alternativní cestu. Jaká je ta tvoje?
    Uhlí je špatný o tom žádná, ale jádro je to nejekologičtější co tu máme. Jakej maj smysl větrníky v ČR?
    NYA
    NYA --- ---
    HENTAIRUSH: Můžeš mi prosimtě tvoji reakci (klidně v poště), prosimtě vysvětlit? Fakt mě to zajímá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam