• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRALIKlide z maringotek
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    ROLEX, LALOBA: no tak dobra, ja si to taky prectu :)
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    KRALIK: mne to slo ;)
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    KRALIK: ne, dnes jsem to přinesl:) asi to bude pitomý, ale přečtu si to:)
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    ROLEX: 1953 :)
    uz jsi to zkousel cist? moc to nejde.

    ROLEX
    ROLEX --- ---
    Vydání z roku 49 v antiku na národní za 10 korun, ještě tam v krabici leží jedno z roku 54 se stejnou obálkou, také za 10 korun, kdyby si tam pro to chtěl někdo dojít:)

    ROLEX
    ROLEX --- ---
    CUKI: Ok dik, dobry vedet.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROLEX: Tak zrovna tahle zelená je sice pěkně pružná a pevná a dobře se s ní dělá, ale to lepidlo strašně rychle degraduje. A za pár let ti to sjede jako po másle. Když jsem to viděl někde na stavbách, tak jsem si říkal že to udělali špatně, ale mám doma zbytek pásky asi 2 roky starej co jsem někde náhodou znovu našel a té pásky se nedalo ani dotknout jak byla celá slizká...
    Špatná šarže? Přitom je to jedna z těch kvalitnějších :-(

    U těch stěn to asi nebude problém, tam bude stačit i přesah, ale co to udělá v tom stropě kde je z vrchu plech? To ti nikdo neřekne.
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    pak je jeste dobry pouzit sroubotesnou pasku v mistech kde se bude vrtat skrz.. ale to asi znate
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ROLEX: To bude asi i ten můj případ. Nekupoval jsem tuhle drahou, ale prostě normální pásku na parotěsky ve stavebninách (fortelná, že nešla skoro ustřihnout) a pak ještě jednu stříbrnou a taky lepila fest. Tu drahou ani ve stavebninách neměli. Přes léto obě zčásti odlepený. Ten tmel je sichr, zdá se.
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    KOOTCHA: Kontolovat to pravidelne urcite chceme a z vnejsi strany to dycha dobre. Ta zelena akrylova, zkurvene draha paska, co je na fotkach, vypada hodne pevne a brali jsme ji na doporuceni kamarada. Nejaka zluta takova, divna papirova z hornbachu se vedle kamosum odlepila jeste nez to stihli oblozit. To jsme nepochopili, jak se to muze legalne prodavat jako parotesna paska.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    KOOTCHA: Hele stejnej materiál jako mají ROLEXovic máme v podkroví ve vedlejší chatě a měli jsme to cca 9 měsíců od zimy do léta taky bez obložení a vydrželo to perfekntě. Pak jsme i sundavali celou izolaci kvůli novým šťítům a bylo pod tím krásně sucho. Tak snad to bude OK i u nich. = )
    a paropropustnost zvenku naštěstí mají dost podchycenou..
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    a pěkná prďka
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ROLEX: Pěkný. Jen k tý parotěsce mám ještě taky poznateky, abyste nebyli překvapený i vy.
    1/ nevim jak se v marině dá zařídit z vnější strany paropropustnost, ale to máš asi nastudovaný. Abys pak nebyl překvapenej, že je to vlhký i přes precizní vylepení parotěsky.

    2/ lepil jsem parotěsku v podkroví v baráku a protože to dělám postupně z vejplat, tak jsem to (zaplať pánbů) doteď ničim nezaklopil. Proto můžu směle konstatovat, že i přes použití dvou specielních pásek na parotěsky jsou dneska obě odlepený a kdybych to nespojil komplet tmelem, kterej se za normálních okolností dává jen po obvodu ke stěně, tak to mám dneska samou díru. Možná je to jen tim uvčkem, ale stejně bych to po čase čeknul, jestli budeš mít možnost.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROLEX: https://www.imaterialy.cz/rubriky/technologie/bezpecne-zacleneni-kominu-do-konstrukce_44370.html
    Je toho víc, ale základ je vždy pěnosklo na kterém je manžeta v bezpečné vzdálenosti od zdroje tepla která se přilepí k parotěsce.

    Jo přesah je rozumnej. To mi přijde důležitý. Já s tím právě teď bojuju, jak udělat přesah a zároveň vyřešit převozitelnost. Jedna z možností je sklopná střecha, druhá je převážet to bez vrchní části střechy. Chci se vejít do 3,2m abych to mohl snadno převážet to stojí jen vyřešit povolení na převoz extra large (asi 1500Kč) a nepotřebuješ ještě doprovod. Ty se do toho už o kousek nevejdeš, otázka jestli to někdo bude měřit...
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    CUKI: přesah střechy i s okapem je na každý straně cca 48cm, to je tedy skoro metr šířky navíc k šířce maringotky. No nesmysl na přesouvání.

    Ta manžeta mě zajímá, ať příště vím. Pošli mi nějakej odkaz, dík.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROLEX: Na ten komín se dává taková speciální manžeta. Jinak jsi si musel šíleně máknout. Osobně tyto přestavby kde z původního nic nezbude a pokud ano tak je to jen na obtíž, nechápu.
    Fotky jen ze vnitř tak netuším o jakém přesahu střechy mluvíš. Kolik to má na šířku?
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    ROLEX: je to v tom příspěvku takový nevýrazný ale na tom odkazu google.app.photos je celá galerie:) ale asi to je pochopitelný, že.
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    ROLEX:

    Tak konečně něco z přestavby:

    Orličana z roku 1974 vyrobeného někde ve Šluknově koupil pan Bukáček ze Žatce cca v roce 2014 - 2015. Cca rok jí přestavoval. Podlaha a stěny jsou původní, střecha byla špatná a je nová, sedlová. Sedlová střecha má výhodu, že se zvýšil prostor a můžeme mít pohodlné patro na spaní a pod ním úložný prostor a s mýma 180cm si tu můžu zacvičit jógu pohodlně bez výškového omezení. Nevýhoda a velká nerozvážnost při stavbě téhle střechy je, že díky přesahům by tohle nikdy nemělo na silnici (i když to s náma jelo po silnici a po svejch kolech a ještě minimálně jednou v našem životě pojede. Ano, není to rozumné, ale v tomhle jsme prostě pankáči a jiný nebudeme:)) Zateploval minerální vatou, všude od 7 do 8 cm vaty. Přestože všechno co dělal, je dost precizní, bohužel zásadně nepochopil technický význam parotěsné fólie. Fólie nebyla kolem oken a prostupů vůbec zalepená, všechny vruty, co drží palubky (kterých navíc bylo nesmyslně zbytečně mnoho, cca každých 50cm) šli skrz fólii. My jsme byli také nezkušení a nepoznali, že to je špatně udělané a koupili to. Kdybychom to věděli, tak jako tak to koupíme, protože jsme se do tý máni zamilovali a vysoce převyšovala kvalitou všechno, co jsme zatím viděli. Ale asi bychom si řekli o slevu. Neva, stalo se:)

    Bukáček měl maringotku se ženou a třema dětma na hezkym pozemku spíše jako chatu, takže se v ní nebydlelo celoročně. Když jsme ji koupili, usadili a zjistili (díky přátelům i díky nyxu), že ta izolace je udělaná špatně, tak jsme to před zimou otevřeli a našli tam ve vatě pár zárodků plísně, pár černých teček, hodně málo. Rozhodli jsme se to přežít do léta a v létě to znovu otevřít a podívat se, co to dělá. No hlupáci jsme se na to podívali až na podzim, kdy už podmínky na takovou práci nejsou ideální a zděsili se a začali to okamžitě řešit. Na fotkách je teda vidět, co to dokáže udělat, když se špatně instaluje parotěska. (+tam jsou taky dvě vosí hnízda a dobrej bordel tam nadělaly. Na jaře tam dáme lepší síťky co jsou pod střecho z venku na větrání izolace). Naštěstí nebyla plíseň nikde ve dřevě, jen ve vatě. Stejně jsme některá místa, kde se ta plíseň dřeva hodně dotýkala a bylo to tak na hraně, raději obrousili a vystříkali savem. Kdyby se v tom žilo ty 4 roky celoročně, bylo by to asi brutálně vykvetlý.. Nejvíc toho bylo samozřejmě nad postelí, překvapivě nic dole v rozích a nic nad vařením. Vlastně vůbec do cca 160 cm výšky to bylo čistý. Při opravě jsme přidali do čel maringotky na obě strany větrací otvory o průměru 100mm s membránovou zpětnou klapkou a síťkama. Funguje to parádně, část vlhkýho teplýho vzduchu jde ven, neustálý průvan tu nemáme a výrazný pokles teploty v zimě taky nenastal. Přidali jsme 3cm rošt pro palubky.

    Jo a nějaký poznatky k týhle práci, co jsme dělali poprvé: S vatou už jedině v jednorázový kombinéze a s respirátorem, rouška je málo. Jinak se s tím materiálem dělá hezky.

    Máme dost rezervy v napínání parotěsky:) Dalo by se to udělat lépe s menšímy prověsy ale co už, dotýká se nám to palubek nakonec jen na pár místech, jinak tam je prostoru pro větrání dost.

    Dělat tyhle práce v létě ušetří mnoha trápení:D


    jo a posílám i odkaz na tu klapku protože je to podle mě fakt hodně užitečná věc.
    Zpětná klapka pro ventilátory membránová KO-100 Vents
    https://www.elektro-materialy.cz/zpetna-klapka-ko---100-membranova




    https://photos.app.goo.gl/AdhAeDwPfXaUPa9v6

    PANPOSPA
    PANPOSPA --- ---
    Stylová garsonka na kolečkách - maringotka 17 m2 - Praha - západ - Bazoš.cz
    https://reality.bazos.cz/inzerat/112997999/stylova-garsonka-na-koleckach-maringotka-17-m2.php
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam