• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PASTELMASO-vegetariánům vstup přísně zakázán
    Vše o mase - hovězí, vepřové, skopové, zvěřina, drůbež (ryby a mořské plody prosím ne, na to je na nyxu jiná diskuse). Kde ho kupujete, jak ho připravujete, jaké máte rádi,pracovní postupy, adresy odzkoušených řeznictví, chovatelů, případně i na mase založených restaurací
    rozbalit záhlaví
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    WOLFGAR: Samozrejme, ale mrkni jak je orosenej ten zadek lednice na fotce.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    REDSNAKE: : To bude zalezet na lednici, v americe nebo nejake s aktivnim obehem vzduchu by to melo jit krasne, ale v nekake starsi obycejne lednici bych to take neriskoval.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    HONZAK89: Já když to sušil tak jsem bez soli pak už sušil venku, v komoře. V tý lednici bych se bál vlhkosti.

    Ale uvidíš.

    Jsou tady i ve auditku i fotky z mého pokusu.
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    REDSNAKE: sůl byla v 1.fázi. Teď už bez soli.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    HONZAK89: jaký byl recept? Bez soli?
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    WRIGLEY: Dopadlo to dobře, koupil jsem pěkně, teď to týden leželo naložený v koření, dnes jsem to pověsil. Uvidíme za měsíc.

    Vlevo pepř, bobkový list nové kořeni a fenykl. Uprostřed pepř, trochu muškátového oříšku - rolovná. Vpravo pepř chilli a hořčičné semínko.

    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    HONZAK89: tak jak to dopadlo?
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    WRIGLEY: Diky za rady!
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    HONZAK89: kdyz si koupis vetsi kus boku, tak by nemel byt problem, aby ti ho rozrizli na dva nizke. nikomu se nebude chtit si nechat tu pulku, ale pokud to vezmes oboje, tak je to jen lenost reznika. taky si myslim, ze se daji najit i kusy, ktere by ti mely vyhovovat tak, jak jsou.
    take pomaha prijit s necim takovym jindy nez ve spicce, byvaji mnohem ochotnejsi resit takove zadosti.
    jo a jestli jsi jenom koukal, tak snadno nenajdes, vzdycky se ukazuji ty hezci kousky nebo alespon hezci stranou, ty tenke boky se moc neprodavaji. kdyz se ale zeptas, tak se casto neco najde.
    V praze je rezniku hromada, zacal bych treba u krecku na andelu (lidicka).
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    WRIGLEY: Lokalita Praha, včera jsem dostal tip dobrej, půjdu se tam zeptat. Stejně děkuji.
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    WRIGLEY: Jo to asi vyznělo blbě. Byl jsem u 4 řezníků, nikde jsem nic takového neviděl. Nešťastně napsáno.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    HONZAK89: me zarazilo to tvrzeni, ze nemas sanci takovy kus sehnat. na nyxu se rozhodne ma smysl ptat, ale nejlepsi zdroj bude jeste dlouho dobry reznik. kdyz reknes lokalitu, muzu prihodit i par typu...
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    WRIGLEY: Problém neni. Byl to jen dotaz. Na pultu jsem takovej kus neviděl. Zkusim se zeptat u řezníka a ne na Nyxu.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    HONZAK89: prijde mi, ze by nemel byt problem takovy kus sehnat u reznika. pripadne ti to muzou takhle na tenko seriznout na prani. V cem je problem?
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    Ahoj našel bych zde nějakého řezníka/amatéra? Zkouším domácí Pancettu. Netuším, kde bych mohl sehnat tak krásný nízký bůček. Je to nějaká specialita, ve smyslu plemena nebo porcování? viz foto, takto nízký bok nemám šanci sehnat - nebo nevím, po čem se poptávát. Díky za směr.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    REDSNAKE: maso snězeno o Velikonocích na posezení v kruhu rodinném, všem chutnalo, nikdo se neotrávil ani nepo...:)

    Takže pokud se to někomu líbilo, vřele doporučuju replikovat můj pokus.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    První ochutnávka. Z původních tuším 1560g máme dneska cca 920g. Je to slanější, ale ochutnával jsem zatím jen špičku která bude více prosolená. Jemně pikantní a masová chuť. Ne nepodobné klasickým jerky. Možná až moc přeschlé, nebo příliš libové maso. Chutná mi to ale a ta "přeschlost" souvisí spíš s estetikou, při krájení se okraje prakticky lámou na jednotlivé vlákna.

    Líbí se mi solný okraj. K pivu a vínu myslím dobrý mls. Rozhodně budu v pokusech pokračovat.

    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Provedl jsem vizualni kontrolu, sesty den pokud pocitam spravne. To bile jsou krystalky soli.

    SLASH
    SLASH --- ---
    Vegetarians are 'less healthy and have a lower quality of life than meat-eaters', scientists say | The Independent
    https://www.independent.co.uk/...a-lower-quality-of-life-than-meateaters-scientists-say-9236340.html
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Vypadá to jak námořník před pohřbem do vody:) Dnes výměna solného lože za obalení směsí solí, trochy třtinového cukru a různého koření jako čtyřbarevný pepř, bobkáč, trocha kari, paprika, chilli, rozdrcená paprička a různých bylinek co dům dal.
    Maso zatím nenese žádné známky změny barvy, nesmrdí ani nevykazuje žádné jiné známky kazení. Jsou to taky zatím jen dva dny a v lednici. Přesto je znatelně cítit změna konzistence.

    Maso jsem umístil pekáče na špejle, tak aby i pod ním proudil vzduch.

    Další report za týden, kdy maso přebalím do gázy a zavěsím na čtyři týdny do špajzu, pokud to neshnije:)

    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    MOIRAIN: Vypadá to krásně, ale ač rybář, ryby považuju převážně za kámoše :) (spíš mi moc nechutnaj, což je jejich jediný štěstí...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam