• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOCTOR23Dvojčata a vícerčata
    Rady, nápady, zkušenosti a vše okolo výchovy dvojčat a vícerčat.

Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat
    dvojčata.cz
    Centrum pomoci rodinám s vícerčaty - Klub dvojčat a vícerčat, o.s.
    Centrum pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty

Důležitá informace: umělé mléko pro nedonošené děti do 5kg (PreBeba Discharge) je možné mít na recept plně hrazený zdravotní pojišťovnou
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SUCUBIS: že když budou řvát dvě najednou a ty budeš doma sama, že s tím prostě nebudeš moct nic dělat. Prostě budou řvát a nezbývá než se s tím smířit.
    Já si vybudovala jistou formu schizofrenie, "Ta druhá" poslouchala ten řev a já jsem se snažila co nejrychleji udělat všechny úkony vedoucí k odstranění příčiny.
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    je neco, na co se u dvojcat specialne pripravit, co jste s prvnim ditkem tak nejak nemeli ? tim ted nemyslim to klasicke vsechno je krat dva
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    Na Slovensku se narodila rekordně těžká dvojčata – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/koktejl/335694-na-slovensku-se-narodila-rekordne-tezka-dvojcata.html
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SUCUBIS: já jsem byla kolem 18tt konečně zpátky na předtěhotenské váze, ze začátku jsem furt zvracela a hubla. Ale jídlo si hlídat musíš, ono ani hypoglykémie (nízký obsah cukru v krvi) miminkům nedělá dobře...
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    TRISSIE: ja jsem si totiz uvedomila, ze posledni dobou jim cim dal min, mam v podstate za den jen obed a veceri a nic mezi tim, maximalne ze malemu uzobnu neco ovoce ci jednu housku, taky jsem uz 18tyden a pribrala jsem jen 1kg (tj i manzel si vsimnul, ze jsem zhubla a to je nejaky ignorant), nastesti potvurky jsou zatim stejnomerny, musim si na to davat vetsi pozor :(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SUCUBIS: podle empirických studií se riziko TTTS zvyšuje při funkční podvýživě (nedostatek železa a nedostatek bílkovin) - vysoké dávky bílkovin (denní příjem zvýšit o cca 75g denně, a tím myslím čistých bílkovin) mají pozitivní vliv i při už rozjeté TTTS (s dost vysokou úspěšností buď zastaví progresi, nebo dokonce sníží stav o jedna dolů).
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    je to tak, ze kdyz ma matka nizsi kaloricky prijem, ze vznikne TTTS, nebo to na potravinovych prijmech matky nezalezi ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KACHNY:ještě můžeš experimentovat se zkrácenými pauzami přes den, jestli by ti třeba nedaly v součtu větší množství mlíka. Minimum jsou dvě hodiny.

Lepší je navyknot je na častější krmení ve dne a noc mít klidnou... když potřebuješ zachovat počet dávek.
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    TRISSIE: no pribiraji obe ale terka pomaleji , mely by pribirat pry minimalne 120 za tyden a terka pribrala ted cca +- 100 nevim presne protoze jedna vaha je od doktorky a druhe je po rydnu vazeno u nas doma
    ICEMAN8241: ne ne rezimu se zbavit nechci rezim mi vyhovuje z duvodu jak pise
    TRISSIE: jenom nevim jestli uz muzu ten rezim zvolnit ( upravit trebas po 4 hodinach ) na to aby byl pravidelny a jedly kazdy den ve stejnou hodinu a ne kazdy den jinak protoze diky tomu vubec nic nestiham .. jinak teda holky nebudim budi se vetsinou samy, budim je pouze pokud je to v noci dyl jak 4 hodiny jednou nas budik nevzbudil (knouraji tak potichu ze si musim natahnout budik abych je pak oboje zaregistrovala ) a holky spaly ale pak byly jak prasteny a kazda vypila strasne malo ...
    My teda budit nemuseli. Decka se hlasila sama. Naopak po vic jak roce jsme jeden nocni gablik docela slozite museli odbouravat a druhy posouvali tak, abychom se konecne vyspali aspon 6 hodin v kuse...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ICEMAN8241: něco jako režim prostě ve větší rodině být musí, i kdyby jen proto, že školák (či předškolák) prostě musí do postele nejdýl v x, ráno vstávat v y a vyfasovat snídani či být doprovázen do školy...
    ne nadarmo se říká, že s prvním dítětem je matka v jedenáct dopoledne ještě v pyžamu s nevyčištěnými zuby, kdežto s druhým v 7:30 v kočárku na cestě do školky :-)

ale "něco jako režim" fakt nezahrnuje "buzení v noci po 4hodinách", což byla ta část nemocniční praxe, kterou jsem s nadšením po příchodu domů opustila :-)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    TRISSIE: To je dobrá připomínka :) On na mě ten dotaz dělá dojem, že s tím režimem chce Kachny co nejdřív přestat, na což jsme se taky těšili a krutě se nám to vymstilo.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ICEMAN8241: "nic nezaváděj" je ovšem rada vhodná primárně pro rodiny, kde mají na starosti akorát ta dvojčata, pokud už v rodině nějaké to dítě je, tak je holt potřeba najít režim, který funguje dlouhodobě pro všechny.

KACHNY: Doma tě přece nikdo nehlídá, řiď se tím, jak to vyhovuje tobě a dětem. Pokud přibírají, tak to děláš dobře, když ne, tak to musíš dělat jinak, asi základní pravidlo :-)
    Já už v porodnici začala jednu noční pauzu natahovat na 4-5 hodin, jak holky vydržely, denní režim jsem měla sepsaný na papíře, aby mi co nejmíň kolidovaly potřeby staršího a dvojčat, no a podle toho, v kolik jsme nad ránem vstávali, jsem zkracováním nebo prodlužováním pauz mezi krmením konvergovala k tomu sepsanému režimu, aby teda poslední krmení bylo v těch 8 večer. Ale holky relativně brzo spaly celou noc, určitě ve 3 měsících už spaly od osmi tak do půl páté, v 5 měsících do sedmi. I jsem je pak v těch 7 musela budit...
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    KACHNY: Krmili jsme 9-12-15-18-21-24 a v průběhu noci podle toho, kdo se vzbudil první. Hned jsme pak probudili druhé dítko, nakrmili a spali až do rána. Tahle noční seance odpadla jako první, následovala půlnoční a devátá večer. No a potom už jsme s příkrmy najeli na režim volný - ráno mlíko, dopoledne ovoce, v poledne oběd, odpoledne jogurt nebo přesnídávka, večer kaše. Jinými slovy, nic nezaváděj a drž se toho, děti ti to dají najevo samy, že už nemají zájem. S režimem to přijde celkem brzy.
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    ICEMAN8241: kdyz ony maji tech 3,5 a v noci jednu 4 nastavenou z porodnice tak me zajima kdy to budu moct zmenit.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    KACHNY: My to jeli po třech hodinách a fakt se to vyplatilo, protože můžeš alespoň trochu plánovat. Jakmile jsme režim opustili (po odchodu z porodnice), nedělali jsme nic jiného, než krmili, přebalovali a uspávali. Ve třech měsících už spaly od půlnoci do osmi do rána, takže jsme se taky vyspali trochu :)
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    ICEMAN8241: no jako to je ovsem pokud to neni po 3,5 hodinach a v noci jedna 4 hodinova takze to neni pravidelne kazdy den ve stejnou oinu je to pokazde jinak to mi vadi kdyby to bylo treba po 4 porad nemam problem a zase najet zpet aby pily casteji mi taky prijde blby
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    KACHNY: My jsme drželi režim co to šlo. Je to mnohem pohodlnější.
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    KACHNY: ja prebalovala vzdy na zemi nebo na postely, prebalovak tomu rikam ze zvyku, proste obycejna komoda :)
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    dalsi dotaz ohledne kojeni..
    kdy jste mohli uvolnit rezim a nelidat hodiny a nechat je aby se prihlasili sami?
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    SUCUBIS: me prekvapil ten druhej prebalovak .. ja mam taky komodu predelanou na prebalovak, do dnesniho rana ( nez sem se nastvala a prestehovala ji ) byla v loznici.. ale prebalujeme vetsinou v obyvaku takze na stole.. myslela sem si ze bude v loznici vic k uzitku ale ne a ten stul je nizkej a boli z nej zada jak se jeden ohyba ..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam