• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOCTOR23Dvojčata a vícerčata
    Rady, nápady, zkušenosti a vše okolo výchovy dvojčat a vícerčat.

Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat
    dvojčata.cz
    Centrum pomoci rodinám s vícerčaty - Klub dvojčat a vícerčat, o.s.
    Centrum pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty

Důležitá informace: umělé mléko pro nedonošené děti do 5kg (PreBeba Discharge) je možné mít na recept plně hrazený zdravotní pojišťovnou
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PASTEL: jeden sušící cyklus mě vyjde na 6,5Kč (tedy 1200/rok - sušičku bych pořizovala tak jako tak, takže amortizaci ceny nepočítám); prací cyklus asi 2,7Kč (tedy 500/rok); za celou novou výbavu kalhotkových plen jsem zaplatila asi 11 tisíc.
    Jednoduchým výpočtem - po deseti měsících se mi vrátily náklady, od té chvíle platím za náklady kolem plínek asi 150Kč/měsíc. Nemusím řešit nákupy, slevy, že došly plínky, nemusím se dívat na haldy na skládce...
    Ano, je to práce navíc, v řádu asi tak 5 minut denně.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    AVATAR: je to svatá pravda, nakoupila jsem hromadučtvercovek a vydržela jsem to dva dny, jsou to fakit galeje, příšerný, po celym dnu odepírat posraný plíny ve chvíli, kdy člověk ví, že by mohl v klidu odpočívat. Ty kalhotkový, to je ještě horší, začneme pořizovací cenou která je u jedné pleny cca 300-400,- Kč + svrchňáky cca ve stejné ceně za jeden kus a ted si vezmi kolik jich na dvojky potřebuješ, že bys koupil použité... to asi nehrozí, fakt bych nebalila svoje miminka do plen do kterých srali jiné děti a ty pleny se nedají ani vyvařit. a pak tu máme tu slavnou sušičku, což je jeden z těch energeticky nejnáročnějších spotřebičů v domácnosti. O tom že bys ty drahý kalhotkový plíny pak prodal ani neuvažuj. horko těžko jsem se jich zbavovala nepoužitých ještě s cedulkama (ještě tu nějaký mám, kdyby někdo chtěl). Naše děti spotřebujou ted na měsích papírový plený za 1300,- (ne opravdu nebudu platit 12,- Kš za jednu kompostovatelnou plenu, abych mohla usínat se sladkým vědomím, jak jsem strašně eko), Když si vezmu jen pořizovací cenu kalhotkové výbavy, energie do sušičky, vodu a čas na odepírání posranejch separaček.... no jestli to někomu fakt stojí za to tak ať si to užije, mně to za celkovou úsporu 4,50,- a čistý ekosvědomí fakt nestojí
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    no jake mate moznosti vam bude k nicemu, kdyz si donesete domu deti ktere dostanou vzteklinu pokazde, kdyz si jen lehce ucurnou - protoze i takove jsou :) ale kazdemu kdo latkuje drzim palce (svagrova latkuje a jede pri tom bezplenkovou)
    TRISSIE: hele ja to nemyslim nejak proti tobe, tak se neohrazuj ;)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    LORAIN: přesně, je to o tom, jaký má člověk možnosti a potřeby.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Tak já jsem třeba na rady látkující kamarádky (od které jsem si dokonce chtěla odkoupit plnou výbavu) s prvním synem látkovat vůbec nezačala - jeden z důvodů byl byt bez prostoru na sušení, druhý to, že jsme hodně cestovali. U dvojčat jsem si pak říkala, že už bych to nezvládla tuplem. A teď si myslím, že bychom zvládli v pohodě - koupili jsme sušičku, přestěhovali se z Prahy ven a cestování jsme na rok a půl veeelmi omezili :-)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: tak jo, dík za rady :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: uvidíš, já taky začala nakoupením spousty čtverců a když jsem pak seznala, že tudy cesta nepovede, tak holt zůstaly jen na to podkládání (a ne že by se jich na moje poblijonky nespotřebovalo dost i tak).
    Ale trochu bych se přimlouvala, abys tak na to šestinedělí měla i zásobu jednorázovek, protože nemá cenu se strhnout hned na začátku. Když zjistíš, že v pohodě zvládáš, vždycky je můžeš prodat (já takhle prodávala tři balíky pampersek, nakoupené těsně předtím, než jsem se rozhodla, že to zvládnu i s látkovkama), ale když ti budou věci přerůstat přes hlavu, tak si minimálně tady můžeš ulevit. Jednorázovky na šestinedělí používá i spousta monomatek. Ono stejně, ty dvojčata budou tak mrňavý, že i ten novosklad jim bude pomalu až po krk :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: no na bezplenkovku u dvojčat držím palce, osobně si to představit nedokážu, ale to ani u jednoho dítěte, na to mám příliš ráda své pohodlí a nerada startuju tři sta z místa, když nemusím :-)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: a asi bych se chtěla částečně pokusit o bezplenkovku, uvidim, jak nám to půjde :) myslím, že asi moc ne, ale za zkoušku nic nedám. Kdyby se to aspoň částečně podařilo vychytat, je to velká úspora.
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: jo, myslím do svrchních kalhotek- tak to je síla, že jedna vydržela hodinu :D co mám zkušenost, tak vždycky vydržela dýl. Mám pocit, že ve starym baráku ty vícevrstvý budou schnout dýl než jeden den...aby pak nezasmrádly. Asi prostě půjdu do těch čtverců.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: myslíš do svrchních kalhotek? Jo, i v těch třech měsících, jedna vydržela tak maximálně hodinu.
    Jinak my máme extrémně tvrdou vodu (jako těsně pod limitem, aby vůbec byla pitná...) a samozřejmě že na prádle je to poznat, ale není to nic nepoužitelného, popravdě co znám lidi, co používají vícevrstvé pleny, tak je to tak půl na půl, kdo používá a kdo nepoužívá sušičku.
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: Tys dávala do kalhotek dvě čtvercovky?Já jsem vždycky všem dětem dávala jednu a stačilo to. (asi je to o tom čůrání jak píšeš)
    Se sušením problém není- teď jsme ještě v paneláku, i když bych pověsila na sušák 3 vrstvy plen na sebe, mám je za pár hodin krásně suché. Až budem na vesnici, budu věšet na zahradě a tam je místa všude dost, vlastně i vevnitř. Někde jsem četla, že ty vícevrstvý pokud se nesuší v sušičce jsou pak tvrdé. Nevím co je na tom pravdy, asi taky záleží jaké.
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE:
    AVATAR: Hele to nemá smysl řešit. Každý to má jinak a každý to prostě zvládá jinak.Záleží na povaze člověka, mám kamarádku, která má 2 děti 5 let od sebe a nezvládá (a to má muže který se taky o děti stará) a druhou kamarádku, která má tři děti po roce a půl od sebe a zvládá všechno bravurně, je na to víceméně sama, látkuje a začala i praktikovat bezplenkovou metodu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: jo a samozřejmě, moje matka taky nehlídá víc, než pár hodin - večer jen v případě, že děti nejdřív uložíme (reálně, jednou za rok a půl).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    AVATAR: ehm, co se týká hlídacích prarodičů - tchánovci bydlí 150km vzdušnou čarou a přijedou jednou za rok (udělat si u nás dovolenou, zatímco já se starám o děti a vařím pro všechny). Moje matka se bojí hlídat všechny děti najednou, maximálně si troufne buď na dvojčata, nebo na Pavla, a i to s frekvencí jednou za 2-3 měsíce (takže dohromady asi tak osmkrát za poslední rok a půl).
    A chůva tu byla poprvé v půlce srpna, tedy v době, kdy dvojčatům bylo 16 měsíců. Tolik k našim podmínkám.
    TRISSIE: njn, chuvy... to uz jsem zene taky navrhoval, ze nejakou najmeme. Jenze to neproslo. Zena je proste nikomu cizimu nechce sverit.

Fungujici prarodice taky nemame. Ti moji je v krizi pohlidaj na dve tri hodky a to je tak vsechno. Maminka zeny uz je v panu a jeji tatinek se nestaral ani o ni, kdyz byla mala.

holt jsou ty casovy dispozice zjevne i o moznostech a podminkach ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    AVATAR: i ty moderní jdou praktikovat bez sušičky, pokud s tím člověk počítá a vyhradí si pro to jeden sušák. Já sušila výhradně na sušáku (i za deštivého počasí) od června do začátku září, nějak se to zajelo, když bylo hezky, a už jsem u toho zůstala. Pak jsem začala chodit do práce a už se mi to nedařilo hlídat a vysvětlovat chůvám, kam chodit skládat plínky, se mi nechce, tak holt jde všechno do sušičky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: přebalovat budeš ze začátku minimálně 8x denně, minimina toho zas tolik nevyčůraj, ale o to víc vykaděj (takže bych pro jistotu počítala spíš tak 12 plín na den na dítě) - tedy při praní co dva dny a 24 hodinách sušení potřebuješ minimálně 72 čtvercovek + dalších aspoň 10 na utírání, podkládání a podobně.
    Má to s sebou jeden nečekaný zádrhel - i napůl složené čtvercovky (malé, 70cm) vejdeš na jeden drát sušáku jen 3, tedy na celý běžný sušák (8 dlouhých šňůr, 2x5 krátkých) pověsíš 34 plínek - což je zhruba jednodenní várka. I s tím je potřeba počítat. Separačky, pokud budeš používat prací, počítám, že pověsíš na zbylé místo na krátkých šňůrách, ty se dají věšet i po čtyřech najednou :-)

Vícevrstevné plenky zaberou daleko míň místa (kalhotkových pověsíš na jednu dlouhou šňůru 5, savých jader 10), ale schnou dýl - v zimě tak 36 hodin. Což vlastně není až o tolik dýl :-)

Hodně záleží na tom, jak moc učůrané budeš mít děti. Moje byly hned od začátku hodně. Látkovat jsem začala ve třech měsících, i při používání dvou čtvercovek byly po dvou hodinách mokré durch na oblečení. Proto jsem přešla na kalhotkové od PetitLulu, což cca do 15 měsíců fungovalo výborně (tedy, cca od 6 měsíců musí mít i dlouhé vkládačky a teď na odpolední spaní dokonce dvě vkládačky, aby to vydrželo). Ale znám děti, které si v pohodě vystačili s jednou čtvercovkou a přitom pily normálně (takže to nebylo tím, že by málo pily...)
    TRISSIE: je mozny, ze je to UL, ja to znam jen od rodicu a z ruznych diskuzaku :D
    Pise, ze chce ctverce a ne ty moderni, ktery bez susicky, jak jsem posledne vyrozumel, moc nejdou praktikovat. A ano, chapu, ze jsou asi i lidi a dvojcata, se kteryma ta prace neni. My je taky piplali 2,5 mesice predtim, nez mely prijit na svet a to je asi taky trochu jiny.

Kazdopadne ok, uz nikoho varovat nebudu - at si to vyzerou pekne sami ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    AVATAR: hele, já chápu, že vaše dvojčata vám dali zabrat dvěma prakticky na full time, ale to opravdu není jediný možný scénář...
    když se narodily naše holky, bylo staršímu 19,5 měsíce. Domů nás pustili dva týdny po porodu, to měl (se započtením mojí hospitalizace před porodem) za sebou muž skoro měsíc střídavých absencí v práci, takže se mu povedlo vzít si ještě jeden týden volno a tím to haslo, od tří týdnů dvojčat odcházel z domu v půl osmé ráno a vracel se v půl sedmé večer. A od konce šestinedělí jsem já začla pracovat z domu, cca na čtvrtúvazek.
    A víš co? I tak zvládám používat látkový plínky :-)

Nevím, co proti látkovkám máš, už jsem ti jednou psala, že ty moderní se nežehlí (ani nesmí), žehlit není potřeba ani čtvercovky (žehlení kvůli dezinfekci je pěkná UL, jedním přejetím žehličkou fakt nic nezničíš a navíc bys ty plínky musel potom držet ve vakuu, aby to mělo nějaký efekt). Jen se holt musí prát.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam