• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    GREGI
    GREGI --- ---


    GREGI
    GREGI --- ---
    GREGI
    GREGI --- ---



    GREGI
    GREGI --- ---






    77WHITE
    77WHITE --- ---
    GREGI: ach ten vzhled ...
    GREGI
    GREGI --- ---
    Building a Carriage House/Small barn/Shed - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=RKr3aFq6z6M
    GREGI
    GREGI --- ---
    micro



    GREGI
    GREGI --- ---






    GREGI
    GREGI --- ---
    BURAN
    BURAN --- ---
    RADUZA: vsak ja to nepopiram, ze to jde, ani netvrdim, ze 15l vody nestaci na umyti. jak jsem psal drive, vim to z vlastni zkusenosti. proto to nedoporucuju. na nejakou prechodnou dobu jako nouzovy stav dejme tomu. ale jestli si nekdo vyprojektuje do sveho noveho domova myti v 15l vody, tak to je podle meho nazoru silenstvi :) a nesplnuje to moje predstavy "domova". protoze podobne pohodlne se muzu umyt treba na toaletach v praci ;)
    proto pisu, ze takhkle skromne reseni nedoporucuju, nechci se prit, jestli to jde nebo ne :) urcite to jde, o tom zadna.
    SWT
    SWT --- ---
    GHOSTDOGG: Akorát doporučuju zjistit, jak je to s odběrem vody z toků, je to nějak zákonem ošetřený, tak abyste si případně někdo nenaběhl, přiznám se, že už z hlavy nedám, na co bejt povolení musí a na co ne, ale lepší si to zjistit než mít pak problém ...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    GHOSTDOGG: jasně, plocha je malá, ale tak máš dobrý statistiky průměrnejch lokálních srážek a jestli nebudeš mít nad domečkem strom, tak lehce odhadneš, kolik vody posbíráš. Přinejmenším sud na zalejvání nebo občasný splachování bys mít mohl.
    MAARA_CZ
    MAARA_CZ --- ---
    GHOSTDOGG: Jo, tekoucí voda je určitě dobrá věc. Jako zápor bych hledal nebezpečí záplav, podmáčený pozemek nebo sesuvy půdy. Co se týče dešťové vody, s tou plachtou bych to neviděl až tak růžově, většinou fouká vítr, když leje. I malé bydlení může mít větší střechu (využití přístřešku na dříví apod.) a propojit to s ČOV, která ti dá čistou vodu.
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    BURAN: ale jasně, taky si dokážu napustit plnou vanu a užít si to, ale tady jde o to, že to s minimální spotřebou JDE, mimochodem, stejně je každodenní mydlení se celýho člověka ne úplně zdravé (odmaštění, vysoušení atd) a tak opláchnutí těch nejdúležitějších míst - 15 l stačí, o to jde STAČÍ
    BURAN
    BURAN --- ---
    RADUZA: nj, jak vidno, tak to jde, ale ja uz bych to delat nechtel :) myt se v 15l vody je zcela jiste mozne, ale urcite ne pohodlne, o nejakem prijemnem prozitku ani nemluve. vetsina lidi, co se podobnym zpusobem uskrovnuje, ti stjene rekne, ze kdyz se dostanou nekam pod normalni sprchu (u rodicu, v bazenu) tak ze ji pustej, pul hodiny to na sebe jen nechaj tyct a jen tak stojej a vychutnavaj tu sprchu :) mam teorii ze jakmile je tam potreba to takhle nejak kompenzovat, tak to zazemi doma je nevyhovujici, proc tedy kdyz se zde bavime o navrhu, navrhovat svuj domov s moznostmi na hrane pouzitelnosti. nejaka rezerva tam byt musi, prave aby to mohl byt kvalitni domov, a ne jen nejaka nora :)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Už tu bylo dříve psáno, že malé bydlení (nepojízdné) je výhodné spojit s dobrým pozemkem, tak bych hledal i vodu tím nejpřirozenějším způsobem prostě tam, kde teče. Chápu, že to vůbec nemusí být tak jednoduché, na druhou stranu už jen dobrá volba pozemku může vyřešit nespočet budoucích problému a myslím, že vyšší investice do pozemku se hodně rychle navrátí. Užitečné může být propojení s permakulturou a jejím pohledem na využití přirozených prostředků kolem. A přirozeně tekoucí voda má i nespočet dalších využití než umývání/splachování apod., z kterých lze (osobně) profitovat.

    A co myslíte o dešťovce? Tady asi malé bydlení vyloženě ztrácí, jelikož prostě nemá velkou střechu, kterou zachytávat. Na druhou stranu mě napadá třeba něco jako plachta/y do tvaru trychtýře, která by se vždy při dešti roztáhla. Mohlo by to zachytit nějaké významné množství?
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    BURAN: na umytí včetně vlasů (krátkých) mi stačí 15 l vody, vyzkoušeno, mám malý septik a tak šetřím vodou vypouštěnou i přitékající, sice způsobem ne příliš pohodlným - při sprchování vodu z vany nevypouštím a po ji vyberu do kbelíku na splachování WC, vytírání. Vodu z nádobí leju na zahradu, s ekolog. prostředkem lze, a tak moje denní spotřeba je cca max. 30 l, oproti normovým 120l/den. Musím připočíst 2 pračky za týden, což je 100 l, takže průměr na den je 45 l.
    GREGI
    GREGI --- ---
    GREGI
    GREGI --- ---
    trochu vetsi ale dobrej koncept



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam