• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    BURAN
    BURAN --- ---
    77WHITE: kdo kdy mluvil o minimalnich penezich pro projektanta? projektant takovyho projektu naopak dostane zaplaceno velice slusne, jelikoz za a/ nic takoveho jeste neni za b/ ten projekt si koupi hodne lidi.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE: podebatovat neni o čem. Je to poměrně složitá dokumentace, kde musíš mít často vyjádření a posudků od spousty dalších lidí, statik, hasiči, životní prostředí. Musíš to mít taky od autorizovanýho projektanta orazítkovaný, ten za to zodpovídá. Málokterej projektant ti za minimální peníze navrhne tak atypický bydlení (to bejvá taky hlavní argument pro koupi katalogovýho domku, projekt za pár tisíc, nestaráš se na stavbě o nic. Výsledek je ale adekvátní a baráky často stojí i víc než na míru ušitý od architektů), takže pokud se chceš vejít do půl mega, tak bys měl začít studovat:)
    Samozřejmě že můžeš postavit jen něco do těch 25 metrů, ale i tam bys měl něco dodržet. Třeba nepodsklepenost apod., viz stavební zákon. Z toho odkazu co sem ti posílal je pěkně vysvětlena administrativa : Současný zákon: jak podat ohlášení a jak vyřídit stavební povolení

    Stavební ohlášení je dopis, ve kterém stavebnímu úřadu (případně stavebnímu odboru obecního či městského úřadu) oznámíte, že máte v plánu provést určitou stavební práci či drobnou stavbu. Některé úřady na ohlášení mají i formulář. Stavební úřad má 30 dnů na to, aby vám sdělil, zda proti provedení stavby či práce na ohlášení nemá námitek, případně že vyžaduje stavební povolení. Pokud se do 40 dnů stavební úřad neozve, můžete stavbu provést. K ohlášení drobné stavby (např. kůlny) je třeba připojit doklad o vlastnictví (výpis z katastru nemovitostí) a jednoduchý situační nákres s vyznačením umístění stavby na pozemku, hranic se sousedními pozemky a polohy staveb na nich (nemusí být ani zpracováno odborníkem). Ohlášení je zdarma.
    Zdroj: http://www.penize.cz/18253-novy-stavebni-zakon-vice-staveb-bez-ohlaseni-a-stavebniho-povoleni
    BURAN
    BURAN --- ---
    JESSE_MORENO: vetsina projektu - konkretne: ted naposledy ta stavba za 600k, projekt Hrany Architektury, predtim ta stavba na kolech... vsechno jsou to domy ktery maji jednu mistnost. vic projektu do cca pul mega jsem tu nezaregistroval, takze je to skutecne vetsina projektu.

    hele, jestli si chces myslet, ze se divam na veci dvoubarevne, klidne si to mysli :D co ja s tim :) v tom aby me zajimalo jak udelat levny bydleni aby se v nem mohlo normalne legalne bydlet mi to asi nijak nezabrani ;)

    a kdo je tu troll, no, to je otazka, kdyz ty mi uz po nekolikate i pres muj jasne dany pozadavek plne legality ze nevadi kdyz tuhle a tam se ohne nejaky predpis nebo si podle sveho zamerne vylozim jinak nejakou vyhlasku :D :D
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    77WHITE: jasny, mno ja nesleduju ty posledni trendy takze nevim jaka pakarna se z toho stala...

    jinak jestli mas lokalne takovyhle pohodare tak gratuluju a preju at se ti to nezmeni... to je skoro to nejvetsi pozehnani co v CR clovek muze chtit :)


    BURAN: no ale to neni pravda, to odpovida tomu dvoubarevnymu videni sveta o kterym mluvim - dobre/spatne...

    ja ti jasne popsal co je problem a co problem neni, ja mluvim o klickach v rozumnych mezich ktery jak ti tu pise 77white a dalsi lidi neni vubec problem a na strane druhe jsem jasne popsal co uz by problem urcite byl a co bych rozhodne nedoporucoval.

    Pokud je pro tebe jedina spravna cesta ta jednoducha, pak je to tva vec ale z meho pohledu to je rozhodnuti ktery si muze dovolit naivka nebo bohatej clovek: v lokalite kde jsem napriklad nakoupil ja cena za mou zahradu byla 1800Kc za metr, o dvacet metru dal za stavebni pozemek chtej 3500Kc za metr... na tisicovy zahrade si to umis spocitat sam, nebavime se o porusovani zakona na urovni vyroby drog nebo kradeni, bavime se o nedodrzovani resp. umyslne jineho vykladu vyhlasek ve stavebnim zakone ktere vznikly na te globalni urovni aby nedovolily stavet v chranene krajine oblasti apod. a na te lokalni velmi casto vznikly ucelove protoze jeden sedlak byl ochoten za premenu pole ve stavebni pozemek vic nez druhej sedlak...


    BURAN: tyvole dyk ty mluvis uplne vseobecne jen aby sis prosadil svou dmnc :oD vetsina kterejch projektu?

    BURAN: aha troll :oD tak tady bych ho necekal... preju peknej den, na tyhle blbosti nemam cas :o) pomoz si sam, za tech pul mega co bys rad, drzim palce :o)
    BURAN
    BURAN --- ---
    77WHITE: ok, ja myslel ze se tu najde nekdo kdo tomu rozumi a byl by ochoten o tom podebatovat, protoze si myslim ze to je tema zajimave pro vic lidi :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    BURAN: tak se buď začti do stavebního zákona/ učebnic stavitelství, nebo jdi za architektem/ projektantem :)
    BURAN
    BURAN --- ---
    77WHITE: tos mi nemusel opakovat tohle :) to je snad kazdemu jasne. co ale kazdemu jasne neni, jak udelat ten projekt, aby splnoval prislusne normy a zakony.
    protoze vetsina tech "projektu" projektu co jsem videl do toho ma daleko.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    BURAN: ještě jednou. Jestli ti stavební úřad schválí projekt a ty ho dodržíš, neni to ze strany stavebního úřadu zpětně napadnutelný. Samozřejmě že jestli budeš poctivej a uvedeš, že je to určený na stálý obývání, tak musíš splnit příslušný normy a zákony. Některý normy se dají u úředníka obhájit a obejít, některý ne. Doporučoval bych ale sehnat si na tohle právní kličkování sehnat architekta, a nejen kvůli tomu.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    JESSE_MORENO: kamarád si postavil za cca 3.5 tisíce v bytě takovou malou obytnou buňku, postel má na kladce přímo nad stolem, dnes mi to ukazoval a hrozně jednoduchý a funkční, poprosim ho o pár fotek:)
    BURAN
    BURAN --- ---
    JESSE_MORENO: ano, odpovidate mi, ze nad tim mam mavnout rukou, a neresit to, dokud to nebude potreba :D to neni odpoved hele, a proto to neberu :D

    podivej, ty nechces kazdej vecer rozkladat postel, ja zase nechci delat klicky.
    chci proste zit poctive. nekrast, nelhatm nepodvadet.
    to je ta ma vnuknuta predstava :)

    jinak skodovky jsem mel dve :) a v hnusnym panelakovym byte jsem vyrostl, ted uz 13 let ziju v chalupe na vesnici. koupil jsem tu v roce 2000 polorozpadlej barak. stavebni urady atd. to uz mam vsechno za sebou.

    s tema slohama co tu postujes bych rekl ze ideologista jsi spis ty, s vnuknutou predstavou jak to ma byt :)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    zvazovali jste teda uz i tu variantu sklapeci postele? Mate nekdo? prijde mi ze je to nejrychlejsi varianta ve ktere clovek nemusi ani nijak zvlast stlat a divim se ze to je u nas tak malo rozsirene pritom mi to pripada jako uplne idealni reseni v malych prostorech, pro me z duvodu toho nocniho chozeni nahoru a dolu i lepsi nez nejaky patro... no a pri srovnani s rozkladanim gauce o tom ani nemluvim... kdyz nad tim uvazuju tak nejlepe postel umistit za sedacku na zed, da se predpokladat ze kdyz jdu spat tak je sedacka jedno z nejmin potrebnych mist takze proc tu postel nesklopit pres ni?
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    JESSE_MORENO: z osobní zkušenosti, bourání zahradních domků a stavení na jejich přibližných půdorysech do 25 metrů při dodržení všech dalších zákonnejch podmínek, šli jsme kvůli tomu na stavební úřad a několikrát nám poradili, aby jsme za nima vůbec nechodili, že je to defacto zbytečná práce pro obě strany.
    Jinak nízkoenergetičnost je snad přímo o poměr zateplení a úniku tepla. Nikdo ti nediktuje čím máš zateplovat, ale blíží se to k parametrům kdy ti přeju hodně štěstí s metrovou vrstvou sena a malýma okenníma otvorama.
    MASOO
    MASOO --- ---
    GREGI: tak jasne, ze neni, ale davam prednost stale posteli, byt mi zabira misto a to bydlim v karavanu:) a tam je ho tak jako tak malo, takze postel uz tolik nevadi, spis me stvou takove ty prendavacky, jak sem psala, co sme meli v aute a mam to bohuzel i dnes, ze kdyz jdes na zachod/koupelny, musis vyndat kopu veci, ktere jindy nemaji kde byt
    ... ale to sou drobnosti

    JESSE_MORENO: a ja to neudelala z duvodu "tak a ted vsem ukazu, ze se vejdu do karavanu 3,5 x 2, i kdyz me to potesilo a ani moc veci jsem vyhazet nemusela (o jejich "potrebnosti" se tu bavit nemusime;)) - chtela jsem proste bydlet mimo mesto, nezavisle, jak to jen jde a vzhledem k vlastnostem pozemku a puvodnim planum, to bylo idealni reseni (na leto), ted na zimu mam jine docasne a pristi rok to budu resit trvaleji, ale stale vicemene mobilne, male a levne a pokud mozno DIY apod.
    dobrovolna skromnost, jak se tomu taky rika, ma tez neco do sebe
    ale u nas hodne dela i to, ze je nas tam vic a spoustu veci mame spolecne, takze mi nektere starosti odpadaji
    rodinu zatim neplanuju, takze si to ted muzu jeste dovolit delat vic punkove;)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    SWT: tak to bychom mohli stejne tak pokracovat ze je nemusi zajimat ani to jestil palim pet flasky a tam predpokladam (nebo spis doufam) ze se mnou budes souhlasit ze ta regulace je dobra vec... ja bych nerad chodil s baseballovou palkou po sousedstvi a resil to osobne.

    rekl bych ze nikdo nejsme tak blbej abychom staveli barak jako se to delalo pred spoustou let kdyz topeni nestalo skoro nic takze mi prijde uplne zbytecny se tu stresovat a zkracovat si zivot neustalym nadavanim na veci ktere se nas vlastne vubec nemusi tykat :o)

    kazdej si o cem chce ale pokud se v tomto klubu nebudou tocit hloupe flamewars jako ve fotkach bytu tak budu jedine rad :o)))
    GREGI
    GREGI --- ---
    Jedy v těle: za hyperaktivitu dětí mohou ftaláty | Zdraví | Lidovky.cz
    http://relax.lidovky.cz/...tivitu-deti-mohou-ftalaty-dvj-/zdravi.aspx?c=A130903_105110_ln-zdravi_ape


    neco ty prirodni materialy na stavbu do sebe mit budou....
    GREGI
    GREGI --- ---
    MASOO: doma skladame s pritelkyni postel kazdy den... neni to ideal ale 30s. zase neni takova silenost;))
    JESSE_MORENO: moc hezky napsany... taky nejsem clovek ktery by sel tvrde za prirodou, miluju technologii a maly bydleni chci hlavne abych se nezadluzil mel kde slozit hlavu a mohl si to udelat sam... navic ruku na srdce kdo dneska travi doma volny cas jinak nez v kuchyni nebo na pocitaci? na co teda hromadu zastresenyho a vytapenyho prostoru?? ja chci nejdriv fakt neco maleho co se s prichodem ditete bude dat zvetsit;)jako zaklad prvniho pouziju nejakou hezky zrenovovanou maringotku to vyjde nejlevneji....
    SWT
    SWT --- ---
    77WHITE: Ať jdou soudruzi (nejen) z EU do prdele :(
    JESSE_MORENO: Musí? Nic nemusí! :)) Jenom se zase soudruzi serou lidem do životů, proč kohokoliv zajímá, kolik energie promrhám, pokud ji nekradu?
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    jo a na tyhle miniaturni bydleni v karavanech a ruznych unimobunkach se nekoukam proto ze si chci taky zkusit takove cviceni a vejit se se vsema vecma na 9m2... koukam na to protoze to cloveku otevira oci a zjistuje jak kvuli nekterym aktivitam vymysli cele mistnosti ktere potom 90% casu nevyuziva a to je skoda.

    Jak tu bylo receno lezt do tri metru vejsky na postel je fakt nahovno, pro me zvlast protoze chodim v noci curat a pri takovych vystupech po schodech do patra si tak akorat ukopnu palec... resenim je sklapeci postel :o)

    A kdyz si takhle clovek OPRAVDU uvedomi co potrebuje a co ne a nespoleha se jen na to co rika zbytek spolecnosti, pak zjisti ze rodinny dum pro dva dospele bez deti se opravdu da pohodlne vmestnat do 60 - 80m2 a uz to muze mit i luxusni parametry a nemusi to porad bejt bungalov kolem 120m2 jako si to hodne lidi porad predstavuje. A uz jen takove snizeni zastavene plochy muze mit vyznamny vliv na cenu stavby, zadluzeni, potreby, spokojenost...
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    Ano ja pro svuj zivot potrebuju splachovaci zachod, potrebuju taky kdykoliv prisun teple vody na osprchovani a urcite potrebuju mit moznost v pripade nemoci, vyletu nekam pryc nebo proste extremni lennosti mit moznost v zime prepnout vytapeni na elektricky kotel a nemuset stipat drevo...

    na strane druhe jsem velkym priznivcem snazit se omezit konzum ktery nas dnesni doban naucila na max, jsem priznivcem reseni ktera sice mohou byt na zacatku slozitejsi a z nize spousty vyjmenovanych zpusobu casto narocnejsi na realizaci kvuli urednickemu smejdu atd.

    ve vysledku napriklad nemuset platit dvojnasobne ceny za pozemky ktere nekdo oznacil za stavebni kdyz mu evidentne nevadi ze na techto stoji velke chaty (priklad toho co jsem sam koupil 55m2 chata, moznost zridit si tam trvale bydleni, elektrika, pripojka O2, ale cislo popisne nedostanu protoze se obci nechce stavet kanalizace a silnice...)

    Nemusime nutne vsechny veci kupovat nove, nemusime vse planovat trendy tak abychom to museli potom co deset let menit abychom se necitili trapne (kuchyne, koupelny, obyvaky)

    Nemusime jezdit pokazde na dovolenou jinam abychom meli nove fotky a nemuseli sousedum priznat ze jsme byli uz podesate za sebou v chorvatsku... na dovolenou se jezdi prece odpocivat.

    Nejsem horecnaty zastance teorie ze kdo se zadluzi je uplnej magor a ze jedina spravna rodina ekonomika je zalozena na usporach... na strane druhe nejsem ani priznivcem zivotniho stylu kdy si ve triceti naordinuju tricetiletou hypoteku a tech tricet let budu muset otrocit v zamestnani at se deje co se deje, delat rozhodnuti ktera se mi nelibi ze strachu ze prijdu o praci apod.

    Toto neni ideologie ktera by se dotykala jen velikosti obydli... to je ideologie ktera rika ze lidsky stesti se da dosahnout ruznejma zpusobama a jedna z veci ktera hodne pomuze je opravdova svoboda ne jen ten pocit svobody ktery zazivaji mestane kdyz stoji na demonstraci proti zvysovani dani. v jednom videu od Kirsten Dirksen (myslim ze to jsou ty lidi z LA co maji vcely a slepice na zahrade) se mi ted libilo kdyz tam typek rikal ze nema rad to spojeni self-sustainability... ze mu z toho zni ze se lidi snazi dospet k necemu neprirozenemu k uplnemu odtrhnuti se od zbytku spolecnosti... on svou vlastni snahu nazyva radeji self-reliance protoze clovek je tvor spolecensky a dela mu dobre kdyz muze pracovat a tvorit tak neco co zbytek jeho "tlupy" oceni... meli bychom se pokouset zakladat/obnovovat/udrzovat komunity v nasem okoli, meli bychom se pokusit najit praci ktera nas bavi a dava nam jen tolik penez kolik opravdu potrebujeme, meli bychom se naucit zit.

    A pro koho to neni at si koupi casopis o bydleni a najde svou radost v novem iPhonu a Audi, ja to neodsuzuji, to je proste rozdil mezi mestanem a vesnicanem, bez nejakych skrytych vyznamu pro tato slova... mestan ktery ma rad chodit pravidelne do divadla, dobre se obleci, v restauraci se najist... MIT STATUS! :) tohle bude mit vzdy problem pochopit a na vsi by dusevne odumiral. V debate o stehovani se na vesnici bude vzdy pokladat otazky jako: a to ti nevadi ze nebudes moct v hospode s kamosema sedet do dvou do rana nebo jit na pozdni film protoze uz ti nepojede autobus? A to ti nevadi ze si nebudes moct zajit pro cerstve prazenou kavu do mamacoffe? A to ti neva ze budes muset deti vozit autem do skoly?. Vesnican zase bude mesto povazovat za neosobni, obleceni a divadlo za burzoazni blbiny a bude mit radost z uzasnych vonavych rajcat co se mu urodila a z cerstvych vajec. Z klidneho vyhledu na hory a lesy a zvuk sekacek a cirkularky mu bude jen jemne pripominat ze by se taky mohl prestat valet na trave a jit neco delat.... Ja jsem se narodil v centru Brna, nechci tu ted spekulovat nad tim jestli to je nebo neni velkomesto ale sam se povazuji za rodileho mestana se vsim co k tomu patri... a presto ze jsem neziskal odpor k divadlu, dobrym restauracim a obleceni, poslednich deset let porad silneji citim ze mi vetsi radost a klid v dusi prinasi prave ta vesnice, jine tempo zivota, jine hodnoty...
    MASOO
    MASOO --- ---
    a jeste si neodpustim
    GREGI: cokoli takovyho delat kazdodenne je opruz;) uz jen presouvat neco od nekud nekam, kdyz potrebujes treba do koupelny....ver mi;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam