• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.


    Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

    odkazy na blogy a stránky na nástěnku

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    V2SV: hele, rozumím tomu, ale přijde mi to strašne okrajový. Víc mě trápí studená podlaha, vlhkosti, radon, špatný skladby, blbý detaily... až se naučíme doopravdy vypořádávat s elementárníma problémama ve stavebnictví, můžem se zaměřit na ty podrobnosti. Jasně, něco to uvolňuje a je to škodlivý, co dneska není. Ale ta toxicita je až od určitý koncentrace předpokládám, a bůhví kolik týdnů bysme nesměli větrat aby nás to výrazně ovlivnilo (+ jsem četl, že se nejedná o dlouhodobej jev a že to po čase vyprchá, ale nevím jestli je to pravda, to řekneš spíš ty).
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    V2SV: hele ja nechci pusobit jako neverici tomas, rikas takovy podrobnosti ze to vypada ze asi nebudes ekopycohomoterorista co si neco precetl na strankach kde pisou o chemtrails nicmene porad bych rad krom toho ze pojmenovavas konkretne ty latky ktere v tom jsou a jsou spatne abys taky ukazal na nejake realne problemy ktere to teda zpusobuje a idealne nejakou studii ktera to dokazuje.... ja jako vim ze at se clovek snazi sebevic tak prakticky nema dnes sanci vyhnout se vsem temto vecem a z toho co zatim vim si myslim ze je mnohem vetsi problem to kolik ftalatu mame v tele z nejruznejsich mekcenych plastu a to uz od detstvi vlivem blbejch plastovejch hracek atd.

    Jelikoz planujeme v nejakem relativne malem mnozstvi OSB v novostavbe co planujeme pouzit, z financnich duvodu a jako docasne reseni jako podhledy, rad bych si udelal jasnej obrazek jestli kdyz tam budem mit male deti je opravdu realne nebezpeci ktere je umyslne tajeno zidobolsevickymi zednari nebo to je spis jedna z tech veci typu cukr je spatny, mouka je spatna, beton je spatny atd.
    EGGH
    EGGH --- ---
    V2SV: Ale slámu i ovčí vlnu musíš taky chemicky upravit, ne? Jinak zase vystavíš budoucí majitele domu riziku zápachu, plísní, hniloby a životnosti pár let.
    V2SV
    V2SV --- ---
    77WHITE: Máš pravdu, v podstatě to je ekologický moralizmus. O vztekání se, nejde.
    Nehodlám tady rozjíždět žádný hate train. Prostě jsem si zažil docela slušnou porci nepříjemných okamžiků, které byly přímo ovlivněny látkamy jako je formaldehyd apod. použitých pro lepení a výrobu všemožných materiálů které nás obklopují.
    Nejen proto si hledám víc informací než jsou ty na obalu.
    Stavím domy a s informacemi které mám, bych při použití většiny dnes běžně používaných materiálů, vědomě vystavoval jejich budoucí obyvatele jedům... Těch důvodů proč používám masivní dřevo, hlínu, len, konopí, ovčí vlnu, slámu atp. je mnohem více.
    Na rozdíl od tebe, který nerozumíš mému "ekomoralizmu" .) já rozumím tomu proč lidi používají OSB apod.
    Proto píšu tyto věty a věřím že lidem zapadnou do mozaiky informací a někdy se spojí ve smysluplný celek. Mimochodem to že ti na OSB napíšou "pro interiérové použití" "eco" nebo "bez formaldehydu" je fajn, ale už ti nenapíšou co je pro lepení skutečně použité. To je pak právě isokianát nebo podobná sranda... Ono bez těch lepidel ty desky fungovat nebudou a výroba skutečně nezávadných lepidel je pro současnou ekonomickoprůmyslovou politiku takové malé scifi...

    ARAON: snad si se vyspal bez nočních můr .)
    omlouvám se za češtinářský bastl a případné gramatické chyby ,)
    jen dovysvětlím > s věkem stromu se mění i chemie a způsob pokácení ovlivňuje množství pryskyřice, silic (éterických olejů), množství mízy v kmeni. Všechny tyto aspekty + zdraví stromu ovlivňuje výslednou kvalitu dřeva > sesychání, kroucení, trvanlivost a odolnost proti houbám a dřevozpracujícímu hmyzu ,)
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    77WHITE: A to jsi porovnával s tím eko OSB bez formaldehydu nebo s tím obyčejným? Jinak tu nezávadnost máš ze strany nějaké nezávislé studie nebo to tvrdí výrobce? Páč jestli to druhé, tak bych to bral dost s rezervou, kor v dnešní době, kdy např. na takový sacharin výrobce napíše motto: "Pro váš zdravý životní styl", přestože bylo prokázáno, že ta látka je rakovinotvorná.
    Existují různé míry toho, jak zdravé bydlení chtějí lidi mít. Někdo si např. odmítá nalakovat dřevěnou podlahu s tím, že se z toho odlupují mikro částečky laku, které potom dýcháš. Místo toho si ji radši navoskuje, přestože je to mnohem náročnější na údržbu.
    Čili bych tu nikoho neodsuzoval za to, že chce žít zdravě, jenom proto, že mně se to řešit nechce. Každý ať má svobodu zvolit si své vlastní hodnoty.
    ARAON
    ARAON --- ---
    V2SV: Ja nechci bejt grammar nazi, ale veta "Pokácím-li dospělí, zdraví a zralí strom", me bude dneska asi strasit i ve spanku...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE: když už se chci zavztekat nad ignorací a snahou ušetřit každou korunu, tak se pustim do polystyrenu :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    V2SV: Tohle je v podstatě takovej ekologickej moralismus, kterýmu nerozumím. Z mojeho pohledu uživatele a architekta je OSB zdravotně nezávadnej materiál, nepropustnej, lehce manipulovatelnej a snadnej na montáž, s jasně definovanýma vlastnostma. Cenově nejlevnější deskovina na trhu s výše vypsanýma vlastnostma. Pohledově mi nevadí, dá se na něm vyblbnout s různýma lakama/ barvama.
    Já chápu že to není v souladu s přírodou, ale rozpoutávat OSB hate train mi přijde už moc, kór v souvislosti s malým a levným stavěním. Kolem nás je tolik špatnýho (a špatně použitýho) materiálu že OSB je proti tomu andílek...
    V2SV
    V2SV --- ---
    77WHITE: neboj se ,)
    kdybych se z profesního hlediska daným tématem nezabýval dlouhodobě tak to psát nebudu. K ceně jsem se vyjádřil docela podobně jako ty, jen bez čísel. Uvědomuji si jak rozsáhlí sortiment dnešní trh nabízí. Upřímně v 90% stojí na hranici morálu a logiky věci.
    Ekologii resp. tento zprofanovaný termín bych sem netahal.
    Vím kolik práce a času je za výrobou prken a docela dobře se orientuju v procesu výroby deskových materiálů. Věř že tvůj pohled na věc (Semeleš celej strom a "vyliješ" si co chceš) je stejně mylný jako to že je to lehčí na výrobu.
    Chceš-li to v číslech tak na OSB potřebuješ cca 1300 kWh/m3 u masivu je to pak 600kWh/m3.
    Pokácím-li dospělí, zdraví a zralí strom dobře (ve vhodný den a trochu odlišným způsobem než se to děje běžně) tak mam m3 s ještě menším vstupem energie...)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE: a namátkou teď velice rychle googlim cenu ohoblovanejch prken a cena je asi tak 2-20ti násobek (a více, podle typu dřeva) ceny osb.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    V2SV: Prosímtě... ty by sis měl založit nějakou ekologickou politickou stranu, pseudo eko argumenty na to rozhodně máš... Máš různý typy OSBček podle jejich využití, včetně nezávadnejch interiérovejch desek. Tyhle typy desek se používají protože jsou mnohem lehčí na výrobu než prkna. Semeleš celej strom a "vyliješ" si co chceš, naopak výroba prken je mnohem více ztrátová a časově náročnější (každé prkno tahat frézou...) a možná i energeticky, příkony/objemy těch mašin neznám.
    V2SV
    V2SV --- ---
    Je to moc pěkná zašívárna enem bych to nazval lesní jedovou chýší, aneb kdo si chceš šluknout formaldehydu nebo isokianátů z pseudo "eco"OSB v pořádné koncentraci tak směle dále.
    Prkna jsou levnější pokud zohledníme tloušťku materiálu vs. cena.
    Leč to je dost jalové porovnávání. Není řečeno v jaké kvalitě prken uvažujeme takže mohou být skutečně i několika násobně dražší. Ovšem je skutečně cena to správné kritérium pro úvahu co je lepší (logičtější)? Ekonomika tak jak je nastavena, lidi dovedla k tomu, aby se obklopovali znásilněným a mnohdy jedovatým materiálem.
    Takže, lidé proberte se ,)
    Vezmeme-li prkno, tak je to stále relativně logicky použitý materiál (rozuměno strom).
    OSB? Notak lidi! Hromada třísek vyrobených z kmenů jen proto aby je zase někdo ve složitém výrobním procesu slepil něčím co evidentně škodí nejen lidskému zdraví....
    Jasně můžete namítnout že má větší tuhost a únosnost ve spojení s rámem oproti prknům a nepoměrně rychleji proběhne i samotná montáž. Nicméně tím výhoda OSB končí...
    V konečném důsledku jde o to že někdo z lesa odvezl to co by tam mohlo normálně zetlít a dát život novému. V horším případě někdo rozemlel zdravé kmeny. Sebral práci(radost) řemeslníkům (nezaměňovat s dnešní deskařinou) a dal "práci" strojům v dřevařském, petrochemickém a chemickém průmyslu kde (většinou nevědomě) pracuje poměrově mnohem méně lidí oproti možnostem které dává cesta tvůrčího použití tzv. "přírodních materiálů" nebo-li těch zpracovaných lokálněji člověkem a ne těžkým průmyslem...
    V neposlední řadě se jedná o výrobu nebezpečného odpadu. To jistě chápete i bez legislativy, ovšem ta je v přípravě a každé prkno ošetřené nějakou průmyslovou chemkou, OSB apod. nevyjímaje skončí v nebezpečném odpadu kam jistě patří.
    Tak co, budeme si hájit jednu z mnoha nesmyslných a sebevražedných iluzí o "potřebném" nebo zrušíme poptávku a tím pádem i výrobu?
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    ROBOOTEK: kdyz to tam narves o celou hloubku schodnice, tak se nemuzes opirat v tom rohu, kdyz tam sedis. Nehlede na to, ze je to ukladaci prostor a asi by si to clovek zacintal az tam bude neco cpat. Takto je to akorat, nezavazi to ve vyhledu a je to praktictejsi, nez o celou schodnici. Ale chapu, ze osoby s nejakou obsedantni poruchou to muze rozcilovat.)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ROBOOTEK: mě nevadí ani ta půlka, tipuju že z toho okna dobře vidíš i když nejsi nijak předkloněnej.
    ROBOOTEK
    ROBOOTEK --- ---
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    ROBOOTEK: hm asi mas recht ale ja si budu myslet svoje protoze povazuju za hrdinstvi takhle kritizovat na diskusaku praci lidi kteri na to studovali nekolik let :oP
    MATT
    MATT --- ---
    EGGH: útulný to začne bejt, až když jsou venku 3 °C a hnusně prší... ;)
    EGGH
    EGGH --- ---
    MININA: Jako bouda pro psa asi dobrý ale útulný? .)
    ROBOOTEK
    ROBOOTEK --- ---
    JESSE_MORENO: no vzhledem k tomu že to maj nakreslený i ve výkresech tak to tak určitě chtěli.. neboj tohle by fakt došlo každýmu arch. kdyby to nechtěl.. prostě nezvyklej detail kterej přesně narušuje to co maš ty třeba zažitý.. že přeco do okna nemůže zasahovat schod :D

    .. ale jako měli ho tam narvat na celou hloubku tý schodnice.. takhle jak je tam malej kousek tak to fakt spíš než záměr působý jakože to nevyšlo
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    ROBOOTEK: zamer? myslis jakoze stylem: protoze proc ne? nebo mi unika cokoliv v cem by to mohl bejt dobry? :)
    ROBOOTEK
    ROBOOTEK --- ---
    MININA: dřevo by vyšlo o hodně dráž
    ROBOOTEK
    ROBOOTEK --- ---
    MATT: resp. tady je to vidět líp.. akorát myslim že je to od nich záměr

    MATT
    MATT --- ---
    TSOH: asi myslel tenhle


    a znam i lidi, kterejm se drevotriska jako pohledovej material libi..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam