• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.


    Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

    odkazy na blogy a stránky na nástěnku

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    EGGH: nene,bílé karpaty
    a je pravda,že ty fakt starý omítky,třeba to 16st. se vlasně neví vůbec jak to dělali.A každej kraj měl jinou technologii,podle toho co se na danem uzemí kde nacházelo za horninu. Ale jíl/hlina tam byla v nějaký formě vždy.
    Mě to na chalupě opravdu drží,je to stabilní,až na par míst kolem oken(chce to víc praxe) a koukalo se na to už par chlapíku že to vypadá docela pevný. Drží to vevnitř i venku a to je dukaz funkčnosti. Abych jen nekecal tak viz foto




    EGGH
    EGGH --- ---
    MAHUTA: Ty jsi někde od Ostravy? :)
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    MAHUTA: .ještě tedy abych upřesnil,ta hlina musí být jílová samozřejmě.
    Jinak tomu dříve používanému vapnu se říká Hydraulické vápno-vyrábí se dnes žíháním vápence obsahujícího jíl a má i příměsy přirozených nečistot,reaguje s nerosty obsaženými v jílu a vznikají křemičitany a diky nim vápno tvrdne bez přítomnosti vzduchu a vapník co není zreagovaní je vyhašenej a vzniká Hydroxid Vápenatý(tuším,kdyžtak mě opravte) Takže ten jíl je tam už přítomen od začátku. Tohle ma určitě lepší vlastnosti,ale nedokáži si to dnes představit běžně doma v praxi. Obdoba dnes je to co sem už popsal. Vlastnosti podobné akorát jiná jednodužší technologie-lidová,muže si dovolit každý. Náklady=pytel nevyhašenýho vápna a ruky který makaj
    EGGH
    EGGH --- ---
    O těch starých omítkách a vápně (starých = třeba z 16 stol.) mluvil Václav Cílek na jedné přednášce a pozastavoval se právě nad tím, že se neví, jaktože ty omítky vydržely několik staletí a dnes omítka nevydrží ani pár let. On to tam teda nějak řešil, čím to je, že kromě "receptury" i použitým materiálem atd.
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    BURAN: asi asi asi co???
    NYKRUK: no to jo,vapno bylo kdysi jiné a skladovalo se v jamach leta. Ja se však bavim o realitě,a k mání je vápno na vyhašení,skladovat se pak taky dá-sused ma takový už 4 roky nebo tak nějak a kvalita se zvyšuje. Jen pisek vaápno možná na vnitřky ale ven bych to dnes při tej kvalitě nedal. Než sem nahodil studoval sem materialy par let. A oplatilo se i v praxi. V letě budu mít praktickej kurz nahazování venku hliněno písčitou omítkou podle starých zkušeností místních co ty chalupy tu stavěli a i jechich dědové.Pokud to tedy bude už nachystaný mužeš se přidat(o prachy nejde,chci jen pomoct)
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    MAHUTA: Dřív se používalo mnohem kvalitnější vápno a hlavně do omítek se po vyhašení nechávalo několik let odležet. Byl to jen písek a vápno. Dnešní vápno zdaleka nedosahuje vlastností, které mělo vápno dřív, protože vápno je z velké části nahraženo něčím jiným. Vápenná omítka na starém domě mnohem líp dýchá.
    http://zastarouprahu.shop4you.cz/omitky-historickych-staveb/produkt-2609/
    BURAN
    BURAN --- ---
    MAHUTA: asi? asi? asi? asi? :D
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    BURAN: čistě vapno a pisek by asi dlouho nedržely. Mam starou kotovici a nahazoval sem to hlinou smichanou piskem a řezankou/slámou,nejlepší do teho rozmixovat/rozšlapat starý kotovice. Do vrchní vrstvy už sem dal i vapno(vyhasit-pokud možno starší,hydrát je kničemu,nemá ty vlastnosti) No a pak už sem to ličil takovou hustou hmotou pul na pul hlina s vapnem,vrchní vrstva už jen vápno. Tak se to dělalo u nas na Kopanicích,využil jsem znalosti starousedlíků. Drží to už několik let a nepraská. Pokud se jedná o cement vs kotovice,tak to nejde dohromady.
    BURAN
    BURAN --- ---
    SWT: rikal mi zednik, ze driv se treba vubec nedaval cement do omitek. jen vapno a pisek.
    BURAN
    BURAN --- ---
    EGGH: jj takovej barak mam taky. ze nema zaklady znamena, ze kazdou zimu sebou trochu mele. to znamena, ze po kazdy zime je nekde nova prasklinka v omitce apod.
    ale jinak stoji uz taky pres 100 let, to jo :)
    EGGH
    EGGH --- ---
    MATT: No a stojí? Stojí. Děda mi taky říkal, že jejich barák nemá základy a stojí už sto let. A to je půlka z vepřovic.
    MATT
    MATT --- ---
    SWT: imho zvlášť kolem těch 50. let se hodně šetřilo a byla nouze o kvalitní materiály. máme chatu co stavěl děda v šedesátym a to jsem fakt koukal, když jsme kus přestavovali. nastavovaný prkýnka, malta snad jen se starý rozemletý malty atd..
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    VXP
    VXP --- ---
    JESSE_MORENO: jj myslel jsem uplne prirodni, protoze drevo prece jenom nejak pracuje, takze jakejkoliv nater pujde drive ci pozdeji dolu... takze jednou za rok pretrit nejakym napoustedlem a odpada brouseni :)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    VXP: na olej uz se mu asi nechytne barva ne? :o) nebo jako myslis aby to nechal uplne prirodni?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VXP: vím já? :-) ale barvou to chci natřít, ať je zeď zelená...
    VXP
    VXP --- ---
    DARJEEL: a neni lepsi to napustit nejakym olejem? :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SWT: jo, nahodit jako barvu jsem myslel, nedošla mi spojitost s omítkou :-))) A je to jak píšeš, holt šlo spousta věcí taky na vrub byznysu, dělat omítky jen v některém období se nespojuje s požadavky tržního hospodářství a konkurenčnosti :)

    A kždy už jsme u toho, máte někdo tipy na barvu (barvy), kterou natřít dřevostavbu? Je to na jihozápadní straně, vystavené slunci a když hodně fouká tak i dešti... otázka i, jestli tam dát nějakou podkladovku (Asi jo?). Budu rád za tipy... Je to na malé obydlí, kdyby bylo potřeba, tak tu aktuální hrůzu vyfotím :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SWT: částečně to bude neochota / nemožnost zaplatit staré technologie s velmi vysokým podílem ruční práce. Sousedi začli stavět chlívek z kamenů (opuka), s obloukovými okenními výklenky a střechou z bobrovek a už dva týdny jim tam pobíhá 4-6 zedníků. Jen za práci bude ten chlív stát hromadu peněz. ALe je to nádhera a ještě na to koukám z okna - čiré potěšení :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam