• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    Me by spis zajímalo jestli tu už někdo zkoušel počítat která stavba teoreticky v našich podmínkách vychází nejlevneji+nejrychleji? Dřevo s vatou nebo dřevo se slamou?
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    At californie nebo tady vždy to vychází z toho ze ta země ma teplotu třeba 5-7 stupňů coz se vytapi snaz než -10... Akorát v USA jim pak stačí na vytopeni ta prosklena fasáda... V CR by ti to za příznivých podmínek stačilo na kus podzimu a pak bys musel stejne topit. Naopak v lete by tam mohla byt az neprijemna zima

    Proste tady to zakopavani pod zem dava smysl pouze pokud tomu prizpusobis cely projekt a levne to fakt neni
    GREGI
    GREGI --- ---
    OMNIHASH: jenze spusta techto projektu je napriklad z californie, kde je trosku jine podnebi;) musis to brat s ohledem na nase podnebi a zimni mrazy ktere sice byt nemusej jednu zimu ale dlouhodobe se s tim musi pocitat;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Fotogalerie: Piloty snížily náklady na stavbu, základová deska by přišla výrazně dráž.
    http://bydleni.idnes.cz/...26_115340_stavba_rez&foto=REZ54250d_Srubove_chaty_Kontio_Nalle_piloty.JPG
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    OMNIHASH: tepelná kapacita není tepelný izolant, sou to dvě odlišný věci.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    77WHITE: já sem koukal jenom na earthshipy a podobný hippie designy, a vypadalo to, že žádnou izolaci nepoužívaj, místo toho si hrozně pochvalovali,že má hlína velkou tepelnou kapacitu.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    OMNIHASH: všechny moderní zemljanky sou izolované i když jsou zakopány. V tebou uváděnym případě si chtěl využívat hlínu jako izolaci, a to je špatně. Teplotní rozdíly nejsou s malou hloubkou zas tak dramatický, navíc země do určité hloubky promrzá. Kovová konstrukce vodí teplo, takže v zimě by jsi měl uvnitř teplotu té nejstudenější hlíny co se konstrukce dotýká. A to vůbec nemluvím o té odkopané straně, která by uvnitř věrně duplikovala venkovní teplotu ;)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    77WHITE: to mi neřikej, že ve všech těch modoreních zemjamkách maj teplotu hlíny. Mám na mysli věci jako tohle:
    http://planetoddity.com/wp-content/uploads/2009/12/underground-house-2.jpg?5e9c63
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    OMNIHASH: Tak budeš mít uvnitř teplotu okolní země. Kovovej kontejner vodí teplo jako ďábel. Navíc budeš asi stejně chtít mít aspoň jednu stranu vykopanou, kvůli světlu. Takže si vůbec nepomůžeš a musíš řešit opět to stejné.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    77WHITE: a co to zakopat pod zem? Kontejnery by mohly mít dobrou nosnost, aby utáhly půl metru hlíny.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    DREADLESS: ani ve snu... tohle je fakt dobry :o)
    DREADLESS
    DREADLESS --- ---
    takovyhle acka jsou po cechach dost bezny. Nenapadlo me, ze by z toho mohlo jit udelat neco tak peknyho




    http://www.worn.cz/umeni-kultura/architektura/rozsireni-rekreacni-chaty-v-belgickem-brechtu-na-moderni-rezidenci-na-plose-pouhych-26-m-/
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    DARJEEL: :-) No, ceny maringotek se pohybují od 5000,- Kč až do 400 000,- Kč. ;-) Asi, jak píše KCE je potřeba to opravdu důkladně prohlédnout.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARUMA: já tomu taky fandím a fandím aj Tobě! .) Jen víš jak to je, člověk si udělá rozpočet a on se pak postupně nafukuje... jestli ale máš pozemek, tak bych to taky viděl jako reálný za ty peníze, mariny se pohybují tak 30-50k, ne?... a ohledně nákupu a další věcí čekni: [ KCE @ lide z maringotek ] případně celý auditko....

    Já mám výhodu ještě v tom, že se nebojím dumpsteru všeho druhu a taky mám spoustu známých, takže ty materiály se mi sejdou kolikrát dobře a v podstatě zadarmo.. jen teda dřevo si normálně kupuju
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    DARJEEL: Já jsem se znova díval na ty maringotky a našel jsem, že se dají sehnat i velikosti 9x2.7m což by mi asi stačilo. :-) Navíc kámoš je truhlář, takže si myslím, že marinu do 200k nakonec dám.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    77WHITE: no já už tam stěny mám, tak je mi líto je bourat, dispozičně je to jakž takž, takže už jen obestlat postupně vatou a přikrejt deskama nebo prknama :-)
    V čem vnímáš dřevo jako nejlepší?
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    DARJEEL: a počítáš s tím do budoucna jako s trvalým bydlením nebo jen na rekreaci?
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    DARJEEL: Nejlevnějc podle mě vychází stejně v Čechách zděná stavba, na každý vesnici je pár Frantů co dokážou obstojně zdít a už jen potřebuješ štěstí na chalupu v bouračce na levný cihly. Nejnižší cena potom bude převahovat mezi dřevem a cihlou na základě konkrétních návrhů, konstrukčních řešení, půdorysných stop... Ale osobně myslím že pro malé bydlení je dřevo nejlepší.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TSOH: no jo, Praha, já su moravák, tady je to trochu jiná :o)

    Já sehnal zahradu s chatou 40m2 za 160k, ano bylo to štěstí, ale holt je to daný i tím, že je to v brutus svahu, zanedbaný... a postupně to dávám do kupy... počítám, že když do toho naleju průběžně tak 150k, tak by to mohlo být rozumně obyvatelný, letos zatím nová podlaha v hlavní místnosti, vyšla asi na 12 (ale zdroj minerální vaty mám zadarmo, což je velká výhoda, dřevo z pily, všechno si dělám sám), a postupně pokračuju dál... chata zanedbaná, takže mě čeká o prázdninách oprava verandy, která už je trochu šikmá :) a pak postupně další izolování, příští rok podlaha v ložnici a další věci... výhoda je, že je to sezónně obyvatelné a postupně se to stává obyvatelnějším a můžu do toho ty peníze lejt průběžně... i tak ale počítám celkově cca 300k a bude to poměrně rozumně obyvatelné... když tu čtu 400k za marinu (fakt je, že je nádherná, o tom žádná), tak teda docela koukám...
    Vlastně tím trochu potvrzuju to co píšeš 77WHITE, že dřevostavba vychází nejlevněji...

    jinak třeba ta kostka v Tvým odkazu se mi osobně nelíbí.. asi bude funkční, ale esteticky to pro mě není...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    TSOH: princip je že běžnej stavebník na to prostě nemá. Vymejšlet podobnou konstrukci je kravina, pokud nemáš dobrej architektonickej záměr tak jen plýtváš spoustu peněz.
    u tý ukázky můžou jen prosklený plochy stát dvěstě litrů, pokud to splňuje tepelný standarty ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam