• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    MAR_TINA: Oki, díky za info. Ale já to myslel tak, že studna už na pozemku je a já bych k na ní napojil domek na kolech. To by šlo, ne? Nebo už by tím ztratil status mobilního obydlí?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIDGENAUT: na studnu potřebuješ hydrogeologický posudek, stavení projekt, povolení k vyvrtání/vykopání studny a povolení k odběru vody :D
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Nevím co furt řešíte, někde jste museli nabýt mylnýho režimu, že pokud je stavba jenom na ohlášení, tak pohoda jazz - i tak musíte dodržovat typ pozemku podle územního plánu. V 99% případů, tam kde můžete stavět lze v pohodě dospět k dohodě s příslušným úřadem, kor na malejch vesnicích. Pokud to není správnej typ pozemku v ÚP, tak je v to 99% případů smůla tak jak tak.
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    JESSE_MORENO: vodu v nádrži... ale studna by mohla být, ne? samostatna pohybliva jednotka... a bude se tak brát i nebude mít papíry na maringotku a bude přesahovat povolené rozměny vozidla (čili šířka např. 3,5m?)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    DIDGENAUT:
    MAR_TINA:

    jak rika kolegyne, domek na kolech je mobilni obydli do te doby nez k nemu chces pripojit vodu elektrinu atd. jakmile o toto zazadas urad to zacne brat jako stavbu a pokud jsi v regulovanem uzemi muze diky tomu dokonce nakazat odstraneni :) zalezi na jak velkeho blba narazis ale jeden soused takhle srazku s blbcem absolvoval a momentalne to uz vzdal a pozemek radeji zas prodava dal :)))

    proto pokud domek na kolech zvolis proto aby ses vyhnul uradum je potreba s nema porad jednat ve smyslu ze je to samostatna pohybliva jednotka ktera ma elektrinu ze solaru, vodu v nadrzi, chemicky zachod, plynovou bombu atd.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIDGENAUT: přípojky podléhají stavebnímu ohlášení / povolení

    Takže pokud máš kemp na obytné přívěsy, máš tam zkolaudované ty přípojky vody a elektriky a k nim se připojí ta amringotka, co se nekolauduje, protože přijede.
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    JESSE_MORENO: "pripojis vody (na cerno)" - v domku na kolech nesmí být zavedená voda?
    + jaká jsou vlastně velikostní (a jiná) omezení u domků na kolech?
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    fun fact - pokud máte dva separovaný objemy tak už musíte dodržovat normovaný odstupy, kvůli hasičům, požárním zónám a tak podobně. Což bývá kolem 7 metrů. Takže naopak často se takový věci projektujou jako jedna, propojená skleněnym můstkem na kterej se ve finále nepostaví ale z hasičskýho hlediska se bude furt jednat o požár v jedinym objektu. To se teda řeší při normálním stavebku. Ale jinak, pokud vás malý bydlení nezajímá a chcete jen ušetřit trochu peněz a nehnat to přes úřady, tak nedoporučuju, za těch pár tisíc to nestojí :)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    R6ANDREW: :o) ja ti vestim ze to dopadne dvema zpusoby:

    1) se vohnes koupis si normalni pozemek kde se da stavet a priplatis si

    2) si poridis marinu nebo nejakou verzi domu na kolech kterou postavis na pozemek do ktery pripojis vodu (na cerno) a das na ni solar a nebudes resit nic dalsiho
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JESSE_MORENO: v Borohrádku u Tišic to řešili horní visutou chodbou, vypadá to zajímavě, někdy to zajedu vyfotit. ALe i tak stavěli na ohlášení, s tím jsem si jistá. Jen spojovali dvě stavby o maximálních povolených rozměrech chatky, aby z toho byla dvojchatka.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    JESSE_MORENO: to jsou gejove..
    a co tajny podzemni chodby?:D
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    R6ANDREW: hele z vlastni zkusenosti pokud chces obcuravat tak jsou nejake cesty... ale to co zminujes cesta neni - ty budovy nesmi byt propojene tak abys mohl prejit suchou nohou z jedny do druhy
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    DARAIT: ne tak to není, ale už sme to tu párkrát psali :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    R6ANDREW: na vytápění budou velmi velmi drahé - srovnej poměr objemu zastavěného prostoru a plochy pláště
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DARAIT: ohlášení a stavební povolení je téměř totéž. Jsou tam jen jiné lhůty, ale zjednodušený výkres od projektanta je potřeba pokaždé. Já bych toho stavaře aspoň do začátku vyslechla, abych se vyhla potížím a pokutám, oni i umí poradit, jak co obejít.

    Hele, neměli byste snažší na ten úřad dojít a komplet to oznámení vyřídit (stačí na dům do 150m2) ?

    Bez oznámení a povolení je malá stavba : 1. stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují obytné ani pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení nebo chovu zvířat, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých kapalin nebo hořlavých plynů a nejedná se o jaderná zařízení;

    Co vím, tak pod tímhle termínem lze postavit na zahradě dílnu i kancelář, ale mít tam vytápění odstranitelné nebo přenosné. Samostatně k bydlení se to nepodaří, zejména pokud na pozemku není jiný obytný dům, který by se tvářil jako bydlení k té zahradní stavbě.

    Spojení se zemí nehraje roli, malá stavba může mít základy a "velká" stavba na mikropilotech ohlášení potřebuje. Jinak mikropiloty a patky jso zajímavé a často velmi levné řešení základů.
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    R6ANDREW: to uz netusim.. todle mi jen utkvelo v pameti, teoreticky by to mohlo jit.
    Kdyz je clovek pozititvne a vstricne naladen, tak je dobra sance ze si fajn pokeca na stavebnim urade a oni treba i reknou jak to udelat aby to slo. Z my zkusenosti (kdyz je clovek slusnej) se snazej vyjit vstrict a pomuzou vramci zakona najit reseni.. tak bych se nebal primo navstevy SU nebo i obecniho U.. (vyplati se to rozhodne jeste pred koupi konkretniho pozemku)
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    DARAIT: cili malicka chaticka do 25m2, byt s elektrikou a vodou muze byt opravdu jen na oznameni a zjednoduseny vykres..
    a 4 malicky chaticky, 2m od sebe, na dostatecne velkem pozemku, aby to splnilo % zastaveni, spojene prosklenymi chodbickami sklenikoveho typu zimni zahrada taky doufam:D
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    R6ANDREW: imho na oznameni staci nacrtek, na stavebni povoleni vykres
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    77WHITE: tak treba na kulnu, pergolu, kadiboudu, garaz atd. ti to staci vid
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam