• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    MAR_TINA:
    ad1 - reálně nic z toho řešit nutně nepotřebuju, suchou kadibudku už na pozemku mám, elektřinu tam zavádět neplánuji, hned vedle mám rybník napájený pramenitou vodou, tzn. zdroj pitné vody mám, akorát mytí nádobí v teplé vodě a sebe sama bych musel oželet - minimálně v zimních měsících, kdy bych tam stejně asi moc nepobýval; rostlinný odpad zkompostuji, to co se nerozloší by šlo do obecního kontejneru (za který platím pravidelné poplatky)

    ad2 - no ono to má právě ještě další rozměr, na tom pozemku je totiž v katastru zakreslena zemědělská stavba 16m2, která už tam ale víc jak 30 let nestojí a na původním místě je nesmysl ji stavět (současný ráz pozemku se díky melioračním úpravám a výstavbě rybníka před 20-ti lety změnil, nepočítaje průběžnou změnu louky v "divočejší" zahradu), tzn. v reálu bych nepostavil nic, co by tam v minulosti nebylo, jen o takových 30 metrů vedle a trochu si tu "zemědělskou" stavbu vylepšil, abych ji mohl alespoň od jara do podzimu využívat jako základnu pro péči o pozemek, atp.

    ad3 - tak například dřevo na pozemku mám už takových 15 let a nikdo mi nikdy nic neřekl (mám tam udírnu i ohniště se sezením), ono je to totiž na konci obce a průběžně to navazuje na vesnici, žádná prasečina v srdci panenské přírody; sousedi mne snad neprásknou (se všema vycházím v dobrém), líbí se jim, co s tím pozemkem dělám...ale zkrášlování rybníka a zahrady je něco jiného než mini stavbička, takže jistotu samozřejmě nemám...

    ad4 - jop, toho se právě obávám

    Kvůli bodu 4 právě uvažuji o té pojízdné stavbičce sic mi tam esteticky ani prakticky moc nesedí, jen bych se vyhnul možným tahanicím s úřady), veřejná komunikace vede hned vedle, o koupi jiného pozemku kde by chata už byla neuvažuji, protože rozvíjení toho stávajícího se věnuji už téměř 20 let...

    Skutečnost je taková, že kdybych na tom pozemku o víkendech nepracoval já a nesnažil se tam budovat něco jako "permakulturní divočejší zahradu", tak to tatík pronajme AGRO Měřín a ty to za dotace 3x do roka posekají svými obřími traktory a rozjezdí do sraček, protože velká část pozemku je po většinu roku permanentně podmáčená. Tohle píšu proto, abych se vyhnul podobným nařčením 77WHITE: , protože se nesnažím tam za každou cenu prosadit nějakou prasárnu, snažím se tam o pravý opak - dostat na pozemek co největší diverzitu rostlin (i vodních) a keřů a hmyz, obojživelníci a ptactvo už přijdou samy, prostě je to pro mě oáza klidu na kraji přírody, akorát už nastal čas, kdy i já tam potřebuju v klidu složit hlavu pod střechou a v chladném období zatopit v kamnech...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JOHY: Kokořínsko má hodně rozumná a vstřícná pravidla, ale jak je nedodržíš, tak tě sežerou. Od nich je moje zkušenost s tím, že si všeho nového všimnou do měsíce :)))

    (Ale byla to pěkná práce, z jara týdně vyrazit 3x na 20 km výlet a zakreslit všechna tábořiště, skládky a chatičky k likvidaci :)))
    JOHY
    JOHY --- ---
    KOCOURR: v jakym je to chko? Nasi ted rekonstruuji na kokorinsku chalupu a tam jsou vstricny...staci jen,aby to zapadalo do krajinneho razu. Docasna stavba lze jinak obejit ruznymi zpusoby...maringotky by meli bejt mobilni,de jure je lze vyuzivat jen urcitou dobu v roce,tusim mesic.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCOURR: ne.
    Problém 1) - jakmile objekt nějak napojuješ na zdroj elektriky, vody a odvádíš odpady, je to stvaba. Musí být vybavené záchodem (i záchod venku mimo stavbu) a tam musíš řešit odpady.
    Problém 2) pokud má daná CHKO v plánu péče uvedeno, že ve II. zóně nepovoluje nové stavby, máš smůlu.
    Problém 3) pokud tě nepráskne soused, všimne si tě pracovník CHKO sám. Je to obtížně představitelné, ale celá území jsou pracovníky neustále procházena za různými účely a dost si všímají. Řeší se i bivaky a tábořiště, vedou se jednání s trempy a neschválená tábořiště se jim opakovaně ruší. (Likviduje se donesené zařízení a odváží dřevo, např.)
    Problém 4) Nepřijde ti to zbourat. Dá ti příkaz to zbourat sám a na tvoje náklady.

    Jak se to dá obejít.
    Pokud je na onen pozemek příjezd z veřejné komunikace, mohl bys tam parkovat pojízdné obydlí, které dokážeš připojit za auto a odvézt v každý okamžik. Nebudeš připojen na sítě, na nic. (A tak vyvézt odpady a odpadky například.) Obrázky dřevěných domečků na přívěsu tu byly.

    Nebo koupíš nějaký pozemek se stávající chatou a přestavíš ji na hezkou. Na stávajích stavebních pozemcích to obvykle povolují, pokud nemají přímo v plánu péče dožití a likvidaci rekreační oblasti. Ale i tak tak může být "nepovoleno" celoroční obývání.

    Ono se to nezdá, ale CHKO I. a II. mívají přísnější pravidla ochrany než třeba národní parky.

    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    77WHITE: btw. to je právě ten problém co řeším, já si tam ten mobilheim moc totiž představit nedokážu (zvažuju to jako nouzovou variantu, když to nepůjde jinak), spíš nějakou přírodní stavbu, která když zetleje, tak z toho zbyde akorát kůpa hlíny a hnijícího dřeva, ale zase se obávám, že když to tam postavím, tak mi to někdo přikáže zbourat a spousta práce, času a peněz přijde vniveč...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    77WHITE: myslím že ne, jde mi hlavně o to, aby to zapadlo do krajiny a ničemu tam nepřekáželo (místo na to mám ideální), cokoli co by tohle nesplňovalo, považuju za nepřípustné. Krom toho v okolí je z dob totality spousta takových "prasáren", tím se nechci v žádném případě nijak hájit, spíš poukazuju na to, že mám dost příkladů jak to určitě nechci a jak to nedělat, ale tuhle teoretickou diskusi tady vést rozhodně nechci, spíš mě zajímají praktické rady...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    jestli máš v plánu narvat do chko mobilheim tak seš čuně ...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, nevíte jaký je současný pohled aktuálních právních předpisů na to, když si na vlastním pozemku zaparkuji nějaký "mobilní" domeček nebo prostě nějaké bydlení na kolech? Je to jen čistě moje soukromá věc, nebo mi do toho může někdo mluvit, když se pozemek nachází v CHKO II?
    Já bych si totiž nejraději to bydlení postavil napevno, ale povolení na to určitě nedostanu a i na stavbu do 25m2 potřebuji svolení CHKO, což by mohl být nepřekonatelný problém (i když bych stavěl hlavně z přírodních materiálu, aby to zapadlo do krajiny, ale tohle pracovníka úřadu dvakrát nezajímá, protože má pevně dané předpisy, co kde muže a nemůže stát...)
    Případně nevíte jaký je max. možný postih, kdybych se rozhodl tam tu stavbu udělat napevno bez povolení/ohlášení a někdo ze zavistivých sousedů se to rozhodl řešit přes úřady?
    Pokud máte někdo typy na koupi celoročně obyvatelných domečků na kolech, tak sem s nima :)
    díky za reakce...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Distractify | 25 Brilliant Tiny Homes That Will Inspire You To Live Small
    http://news.distractify.com/jake-heppner/hold-me-close-now-tiny-houses/
    JOKERKA
    JOKERKA --- ---
    ARAON: Domecek na leto :)
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    tihle dva si splnili sen :)

    Distractify | This Couple Quit Their Jobs And Left Everything For A Homemade Tiny House And A Dream Of Traveling 
    http://news.distractify.com/megan-mccormick/tiny-house-big-life/
    ARAON
    ARAON --- ---
    JOKERKA: Vzhledem k ty klouzacce co z toho trci, to asi nebude uplne obyvatelne. :)
    JOKERKA
    JOKERKA --- ---
    :) Z flickru
    EGGH
    EGGH --- ---
    16x9 - Off The Grid: Living off land hour from Vancouver
    https://www.youtube.com/watch?v=prN8xW_e4A0#t=404
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NGANASAN: ty okna jsou naprosto super... třeba v takovém jarním dešti se tam válet, zatopeno v kamnech... mmm :o)
    NGANASAN
    NGANASAN --- ---

    NGANASAN
    NGANASAN --- ---

    LAMIA
    LAMIA --- ---
    ARAON: název této místnoti s tímto ideálně souvisí:)
    ARAON
    ARAON --- ---
    The Horrible Reality of Tiny Houses, Revealed By Portlandia 
    http://gizmodo.com/the-horrible-reality-of-tiny-houses-revealed-by-portla-1687717092
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GREGI: :)))

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam