• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přístup odmítnut.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.


    Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

    odkazy na blogy a stránky na nástěnku

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TSOH: co to je za newspeak, ekolidi?
    TSOH
    TSOH --- ---
    Ekovesnice učí ekolidi stavět a žít bez hypoték | Exilové noviny
    http://www.exilovenoviny.cz/articles/2013/04/05/ekovesnice-uci-ekolidi-stavet-zit-bez-hypotek
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    TLOUDEV: Chápu tvůj postoj. V mém vnímáni prostě není rovnítko skromné=malé. V dnešní době architektonického balastu a amaterstvi se mi ta stavba zda kvalitní a zajímavá, ikdyz to není podlahovou plochou zrovna maringotka. Proto mi v tomto klubu nevadí.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    WASHO23:
    ELGEMA: osobne mi to prijde jako protipol "skromneho bydleni", nicmene "zijeme nezavisle" tam asi muze fungovat.
    WASHO23
    WASHO23 --- ---
    ELGEMA: no napsalas "skromností stavby" - mě teda přijde dost velká. slovo minimalismus tomu sedí rozhodně víc, i se mi ten interiér moc líbí, ale všichni asi víme že místo kde někdo opravdu žije takhle prostě nevydrží :)
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    WASHO23: Za mne je především interiér rozhodně skromný. Samozřejmě pod tím slovem si každý může představit něco zcela jiného. Pro mne to znamená, že tam není přehršle nábytku, řešení je vesměs přírodní a minimalistické, bez cetek a nevkusnosti.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ELGEMA: Je to pěknej barák to rozhodně, ale skromnej není:) ten cenovej rozdíl oproti nám je ale hustej, u nás bych si to představil minimálně za polovinu v lepšich površích
    WASHO23
    WASHO23 --- ---
    ELGEMA: "respektováním okolního prostředí a celkově skromností" ????
    si pod těma slovama asi představujeme dost odlišný věci, protože tohle je jak pěst na oko a skromný to rozhodně neni ..
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    77WHITE: není 7 milionů v Čechách, co 7 milionů ve Švédsku (jogurt tam stojí klidně kolem stovky CZK). Myslím, že to sem patří užitím materiálů, respektováním okolního prostředí a celkově skromností stavby. Ale zrovna malé to není, souhlasím.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    77WHITE: maly to neni ale jen k te cene, Svedi maji dost drahou praci a jeste drazsi drevo... prijde mi ta cena realna na jejich pomery.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    WIXIN: no, 180m^2 a cenovka nad 7 milionama, to se do malýho nezávislýho bydlení moc nevejde :D Nehledě na to že vzhledem ke kvalitě finálních povrchů mi ta cenovka vůbec nesedí.
    WIXIN
    WIXIN --- ---

    House Husarö / Tham & Videgård Arkitekter | ArchDaily
    http://www.archdaily.com/552867/house-husaro-tham-and-videgard-arkitekter/
    EDAK
    EDAK --- ---
    MIKLO: Ahoj, topeni se da vyresit vselijak, topit se da i elektrinou i kdyz je to o neco drazsi. pokud chces bydlet opravdu v zahradkarske kolonii tak dle mych zkusenosti bude daleko vetsi problem s vodou. pitna vetsinou nebyva zavedena az k chate, uzitkova ano, ale dost casto byva vedena na povrchu a na zimu se vypina. domek zalezi, ale zrekonstruovat/postavit se da vsechno. Zachod a cisticka muze byt problem, Je potreba si uvedomit ze v tech koloniich jsi jakymsi clenem druzstva, kde o tom co muzes a nemuzes muze dost casto rozhodovat nejake plenum lidi z druzstva. A pokud tam udelas neco co treba nodpovida stanovam, nebo co se ostatim nebude libit, tak te mohou donutit to odstranit.
    Na druhou stranu znam i lidi co v tech koloniich bydli, abych jenom nestrasil :) Take je potreba si uvedomit ze budes investovat do pozemku, ktery mas vlastne porad jenom pronajaty a muze ho nekdo koupit a rozhodnout se tam postavit panelaky pokud bude mit dobre zname na uradech.
    Resil jsem nedavno neco podobneho :)
    ROBOOTEK
    ROBOOTEK --- ---
    Na samotě v lese. Manželé skvěle vydělávají na dřevěné zašívárně - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/...dniho-domku-na-samote-v-lese-fdf-/stavba.aspx?c=A150312_155506_stavba_web
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    ALDEMIK: Našla jsem tohle: http://www.avloppscenter.se/.../bdt-och-gravattensystem-utan-wckl/gravattenfilter/konva-center-willa
    Kdyby někdo věděl o něčem podobném levnějším a dostupnějším, budu ráda...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MIKLO: taky dobrý si položit otázky "kde budu brát dřevo?" (zvlášť, když tam budeš na zimu), hodně bych se koukal po izolaci chaty - podlaha, strop, stěny.. takový ty dřevěný boudy, to jak je pod nulou, tak komfort rychle mizí. Jak s vodou? Budu mí tekoucí uvnitř, co ohřev vody, sprcha? Co odtok vody, splašky? Co záchod, jsem v pohodě s kadiboudou, i když bude venku -10?

    Ale je to krásný, nad tím rozvažovat, protože Ti to umožní přehodnotit, co je fakt důležitý a co ne a o co se dá osekat "komfort" a o co už fakt ne :-)))
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    BURAN: Chápu, díky za informace.
    BURAN
    BURAN --- ---
    MIKLO: jako bydlet v zahradni chatce proc ne, ale s komfortem na urovni bytu bych nepocital - jednak se ti v ty chatce neudrzi teplo tak jako v byte, takze ve srovnani s bytem budes muset vic/casteji topit, a pak ta voda + splachovaci zachod - pokud nejsi na kanalizaci tak je to dost drahy (ja platim za vyvezeni 7m3 zumpy 900,-). samozrejme se to da vselijak resit napr. tema cistickama atd, ale to jsou dalsi celkem nezanedbatelny investice.
    takze muj nazor je ze bydleni v zahradni chatce klidne, ale s tim, ze se clovek na par mistech uskrovni, ale pokud ocekava stejny komfort jako v byte, tak se to IMHO nevyplati.
    (sam bydlim v chalupe, coz je o neco lepsi nez chatka, ale s bydlenim v byte se to neda srovnat ani nahodou).
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    YONKOP: Hele s tím se tak nějak počítá. Ostatně kdyby za mnou nějaký kamarád přišel a řekl mi, že se přestěhoval do zahradní chatky, asi mě jako první věc taky napadne, že je na tom nejspíš nějak špatně :) Ale jde mi právě o to, aby se co nejvíc těch "negativ", v porovnání s normálním bytem/domem, eliminovalo. Rosení se nějak extra nebojím, předpokládám, že v případě zděné stavby + nějakých normálních oken by to neměl být velký problém, ale nejsem zedník, takže tomu moc nerozumím. Nicméně v paneláku mám v bytě taky vysokou vlhkost a je to problém celého domu, takže s tím bych se asi nějak vypořádal, jsem na to zvyklej. Tak nějak jsem odtušil, že kamna budou nejmenší problém. Topit dřevem by mi nevadilo. Co už by mi ale vadilo víc by byla absence pitné vody. A záchod by měl fungovat taky nějak normálně. Ale tam se to dá řešit tím septikem.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    YONKOP: ano, chvili jsme se bavili pocitanim potrebne delky waalwegu, ktery by fungoval jako korenovka...
    YONKOP
    YONKOP --- ---
    ALDEMIK: K tomu odpadu - existuje kořenová čistička, která je legální pokud máš odpopvídající velikost pozemku, ale pokud je podloží skála, tak to nepůjde. Je tu samozřejmě septik, plastovej nebo betonovej, jenže tam je se skálou stejnej problém... osobně o dalšim jinym podobnym řešení kromě prostě kanalizace nevím.

    MIKLO: Počítej s tim, že podle okolí budeš asi brán asi trochu jako exot, ale to nejspíš víc jak polovina lidí v týhle diskusi... :-) Teplo je podle mě malej problém - malá krbová kamna s nějakým výměníkem vyřeší teplo i ohřev vody, otázka spíš je, jak se zateplením, vlhkostí v domku, různým rosením a podobně - toho bych se bál dost, vlastně asi nejvíc. Pokud je to zahrádkářská kolonie, užitková voda na sprchování tam bude, pitná voda být nemusí, ale spotřeba je natolik malá, že bych jí dovážel klidně autem a měl jí v nádrži.
    Samozřejmě možnost je i koupit nějakou fakticky špatnou boudu, zbourat a postavit novou, což by ušetřilo hooodně starostí, řekl bych.

    PS: K těm kamnům - koukni se na raketovky, jsou postavit skoro zdarma a přitom jsou to akumulační kamna, která jsou velice příjemná, nebude ti tolik docházet k přetopení malé místnosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam