• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.


    Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

    odkazy na blogy a stránky na nástěnku

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    PEEP
    PEEP --- ---
    CUKI: tohle se resilo v diskuzi [ lide z maringotek ] , TLDR: kde neni zalobce, neni soudce - lidi ze stavebniho uradu si nedelaji vylety po svem rajonu s katastranilma mapama a kdyz nemas souseda k*** tak se do tebe nikdo navazet nebude, pokdu tam teda nevysvihnes v CHKO trojpatrovou vilu s balustradama
    CUKI
    CUKI --- ---
    Ještě bych tu rád rozjel diskusi na na téma kam tu malou stavbu postavit. Hodně lidí žije totiž stále v domnění, že pokud nestojí stavba pevně spojena se zemí, nejedná se o stavbu. Takže maringotku je možno postavit prakticky kdekoliv. To bohužel podle nového stavebního zákona není pravda. Dokonce ani obytnák nemůžete jen tak postavit na své louce, ve svém lese, na své zahradě,... pokud to neschválí územní plán. Protože by ho stavební úřad mohl brát za černou stavbu. Takže by mě zajímali vaše zkušenosti s umístěním takovýchto ale i pevných malých staveb v poslední době dle nového stavebního zákona.
    SISTA
    SISTA --- ---
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: stavět z neziskovkou o tom jsem ještě neslyšel :-)
    záruka ti asi bude k ničemu, pochybuju že ti dá někdo tak dlouhou záruku aby se projevili vady ve stavbě. To poznáš třeba za deset let, ne za 2 roky.
    Jo taky jsem měl stejnej požadavek. Okolí Prahy, aby se dalo do prahy dojíždět do Práce na kole. Už jen najít vhodnej pozemek ti bude trvat třeba i několik let. Kolik do toho chceš investovat?

    Na dýchání stěn zapomeň. Difuzně otevřená k-ce ano, ale spolíhat se na dýchání stěn je hloupost. Sláma je navíc dost drahej materiál, za hubičku ho tady asi neseženeš.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Dlouho sem tu nebyl a todle mi přijde fér .. nevyhazujte starý skejty :)
    DIY Sliding Barn Doors From Skateboard Wheels | Your Projects@OBN
    http://project.theownerbuildernetwork.co/2014/09/09/diy-sliding-barn-doors/
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE:
    To je problém parotěsky, ta bude u všech staveb stejná.
    Prostě a jednoduše dotace za to pole mě nestojej. Dotace jsou pro pro firmy, které by se bez nich neobešli, protože stavět vůbec neumí. Prošel jsem za posledních deset let na stovku rádoby pasivních staveb, mám srovnání i s jinými zeměmi. A to co jsem viděl je dechberoucí. Pokud budeš stavět pro sebe, bude to jistě v úplně jiné kvalitě a za naprosto odlišnou cenu.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: konkretni lokalitu nemam, ale nekde kousek za prahou no at si mohu dovolit dojizdet do prace. slamenku chci s drevenou nosnou konstrukci, pry se to lepe protlacuje pres urady. Stavet musim s nejakou "neziskovkou", pac sam to neumim a chci na to mit nakou zaruku.

    77WHITE: takze vyzdvihovana vyhoda slamenky s hlinenou omitkou, ze dycha a vytvari zdrave prostredi, je nevyhoda z hlediska ceho? uniku tepla diky pruvzdusnosti? jak to pak koresponduje s tim ze slama je super izolant? tomu jako laik nerozumim teda..
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: dost pochybuju že by slaměnka dala tu provzdušnost.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: No hlavně v první vlně dotací bylo mnohem více peněz, takže šance jsou nejen nejisté, ale i mnohem menší. Na jakou dotaci jsi chtěl dosáhnout konkrétně? a co (případně kde) jsi chtěl postavit? I slaměná stavba by se teoretiky dala postavit na dotace, ale musel bys dokázat, že lambda je taková a taková. Pravděpodobně nějakým měřením na zkušebním vzorku. To nebude ani snadné ani jednoduché. Jinak slámu klidně použij slámu, ale na obvodový zdivo to moc nedoporučuju. Lambda slaměného balíku není nijak velká a pak by jsi měl místo oken střílny. Samonosnou slaměnku bych taky asi nestavěl. Ne proto, že by nebyla samonosná, ale pracuje. A to se vylučuje s možností šetřit energie za minimální cenu. Ono jde postavit cokoliv z čehokoliv. Ale ta cena! Pokud budeš stavět na principu dobrovolnictví, tak můžeš skoro zadarmo postavit slaměnku s hliněnejma omítkama. Ale když započítáš práci, tak budeš na astronomických sumách. Stejně tak jako Reynoldsovi zemělodě jsou sice z odpadků, ale taky nejsou za hubičku.
    Já se specializuji na nízkorozpočtové, nízkonákladové ekologické pasivní domy. A sám za sebe bych se na dotace v 99% případů vy... už jenom z morálních důvodů.

    Základ je v tom vymyslet kvalitní koncept na míru, který respektuje pozemek a potřeby bydlícího. Může to bejt dřevostavba stějně jako zděná, to je fuk. Respektuj okolí a materiál zvol podle toho co se v dané lokalitě nachází.
    Pro sebe jsem stavěl například z betonu, protože je to lokální materiál (žiju na okraji Českého krasu), jinak v hodně místech v ČR je k dispozici hlavně dřevo.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    takze kdyz si chci postavit mensi slamenku, s pomoci nejakeho stavitele samozrejme, protoze sam to fakt nedam, jsou schopni splnit normu a ma smysl drazdit uredniho simla? Resi to tu asi vicero lidi. Vzhledem k financni situaci proste bud chata, nebo dotace. Od tech me ale vsichni odrazujou a zadluzovat se do duchodu neminim.. Doufam ze to neni moc OT, ale ona beztak ta slamenka nebude moc velka:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE:
    zrovna ta rekuperace mi je proti srsti, ne jako taková sám ji mít budu včetně zemního registru (chybí jen osadit RJ jinak vše připraveno), ale problém je že našich normách je zakotveno, že PD má automaticky 50% TZ statických a 50% větráním. To je naprostý nesmysl a jen nahrává lobby, VZT co prodávají předražené výrobky. Místo honění se za každým procentem TEORETICKÝCH úspor je potřeba řešit praktickou stránku regulace. Ono totiž není možné dosáhnout takové úspory při trvalé pomalé výměně vzduchu, protože měním i čistý za čistý. Oproti nárazovému větrání průvanem může být dokonce mnohem méně efektivní!
    Navíc v 99% domů se větrají všechny místnosti najednou. Proč budu větrat přes den v ložnici a noci v obýváku??? I s Rekuperační jednotkou s mnohem horší účinností se dá dosáhnou v reálu větší úspory tepla. To v normě ale není... A takových věcí tam je mnohem více nad kterými zůstává zdravý rozum stát.

    O pasivní výstavbu se aktivně zajímám od dob, kdy taková výstavba u nás byla pouze doménou nadšenců a stavební firmy si klepaly na čelo už jen při vyslovení tohoto sousloví. Byl jsem nadšen, že naše normy se těmto požadavkům přizpůsobily, ale nyní je to naprostý úlet.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE: veškerý další technologie = vědět ideální složení stěn a umět si poradit s detailama. Žádný výrobci drahý technologie v tom zakutý nejsou...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: mluvíme o zelený úsporám, dotaci na novostavby? Zrovna to je v rámci malýho bydlení docela dosažitelný, jediný otravný je nutnost rekuperační jednotky. Člověk se může odvázat v kvalitním velkym otvíratelnym zasklení i připlatit za zateplení, oboje je v pohodě.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: No běžný materiály tam problém neni, každá firma která má zájem se může registrovat, dostane to každej Ňouma. Je to jen aby to pěkně vypadalo. Je to opravu pouze o tom porcování medvěda o ničem jiném. Druhý aspekt dotací je splnění určitých kvalitativních podmínek, které nemají nic společného s ekologií a pasivitou domu.
    Sám jsem si postavil pasivní mikro domek a než brát nějaké dotace a tím udělat spoustu kompromisů, jsem se na to vykašlal. Navíc jak jsem později zjistil, nedostanu to právě na to č.e. Na druhu stranu je ta dotace tak velká, že by mi zaplatila celou stavbu. Problém byl v tom že díky těm dotacím se ta stavba prodražila nepřímo, během několika měsíců se zdražil razantně materiál, bohužel...

    Navíc naše normy dělají pasivní domky jen papírově, místo aby je dělali reálně. Jsou to jen čachry s čísly a pomoc prodejcům drahé technologie.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    jeste k tem dotacim - co jsem tak slysel a zbezne cetl, tak musis vyuzit jejich materialy a jejich montazni firmy, ne? Aspon na statnim webu jsou odkazy na schvalene materialy a firmy. Nevim, jak to je, kdyz ti to bude delat nekdo jinej, nebo svepomoci.. teda tepelny cerpadlo si asi sam delat nebudes, ale zatepleni trebas jo (slama).. Nejspise to take jde, ale bude to asi slozitejsi. Nekdo s aktualnimi informacemi?
    PHRASE
    PHRASE --- ---



    Vancouver island

    All About Melody
    http://www.freespiritspheres.com/melody.htm
    není to sice určený k trvalému bydlení, ale inspirace dobrá
    CUKI
    CUKI --- ---
    To DON_PEDROPOULOS: S tou rekoulaudací to není, tak jednoduché. Ono je sice potřeba aby si něco splnil ty (dost často místnosti nemají třeba minimální výšku a pod), ale hodně taky musí splnit obec (příjezdová komunikace, sítě, odpady, osvětlení,..) a to se jí určitě chtít nebude. Proč by starosta investoval do rekolaudace chatky, když má někde bokem od majitele dosud bezcenného pole na okraji obce slíbeno něco do kapsy, za to že v novém územním plánu to budou stavební pozemek (jediný na kterém se v obci může stavět). Takt to prostě chodí.
    a s těma dotacema je to taky podobně. Aby jsi splnil nesmyslný podmínky zaplatíš za to často víc než dostaneš. Dotace jsou pouze nástroj jak naporcovat medvěda bez toho aby platící přímo viděli, co nemají.
    XLOBOX
    XLOBOX --- ---
    77WHITE: myslel jsem to spíš teoreticky ale když už.. 6kw http://www.koupelny-sen.cz/lazenska-smaltovana-koupelnova-kamna-euro-65d
    MARA1113
    MARA1113 --- ---
    ....klasický starý český lázenský(ty vysoký bílý) ti vytopí dobře koupelnu,je to v podstatě ,,odpadní teplo,,-primární funkce je ale ohřev kotliny s vodou a to topeniště je dost malý.....měli sem je kdysi v jednom starým bytě - topit s nima celou zimu,tak neděláš nic jinýho..................to už je lepší kastrol s vodu postavit na kamna......
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    XLOBOX: to není jasné nikomu, když nevíme jakej výkon ty kamna maj :)
    XLOBOX
    XLOBOX --- ---
    vim že se to tu řešilo už několikrát, ale nenašel jsem přímo to co mě zajímá. Lázeňská kamna - uvažuji že bych jimi nahradil kamínka v místnosti cca 15m2, ale četl jsem všude jen, že kromě ohřátí vody vyhřejou i místnost jako bonus a není mi jasné jestli by bylo možné je v zimě používat jako primární zdroj tepla a teplé vody samo (bude i plynové topení pro jistotu ale to bych chtěl co nejvíc omezit).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam