• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.

Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

odkazy na blogy a stránky na nástěnku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    EDAK
    EDAK --- ---
    CUKI: To ta nase zrovna spotrebovala 0,06 kWh / den i kdyz uznavam ze ta zavislost je spatna. A kompostovat se da s pomoci zizal, kdy tam za pul roku zustane jenom hlina, coz mi prijde cajk. btw na pestovani se to udajne moc pouzivat nema, ale to uz se tu nekde resilo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EDAK: prvotně mi přijde špatný aby byl záchod závislý na EE. To je prostě podle mě cesta špatným směrem, nehledě na to že jí není třeba zrovna málo. Druhá věc je ta, že separací sice možná zmenším prvotní pracnost "údržby" ale za cenu toho že se to pak špatně kompostuje.
    Podle mě je v tuto chvíli (nevylučuji že na to změním názor), mnohem jednodušší vyřešit snadnější transport produktů rovnou na kompost. Tedy použít běžné keramické WC, které to pošle rovnou do toho kompostu. Ideálně udělat 2-3 a střídat tak aby se jeden mohl používat přímo na pěstovaní druhý by byl prvotně doplňován ostatními surovinami a čekal by na zpracování a do třetího by se to zatim plnilo...
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: něco bude, teď tam nejsem, protože mám technologickou přestávku-už měsíc čekám na dodávku krytiny. Chtěl jsem tmavě zelenou, tak se mi to asi vymstilo :-(
    Jinak tu co stavim teď, ta bude tak trochu specifická tím že je offgrid, ale jinak se bude jednat o takovou velmi dobře zaizolovanou garsonku v přírodě. První takovou bych měl začít v půlce listopadu abych ji do konce prosince stihnul dodělat, ale nevim nevim. Možná začnu až se vrátim v březnu ze španělska.
    Plánuju u Berouna zkusit vytvořit takovou mini komunitu-osadu takovýchto podobných malých staveb, tak tam bude fotek asi dost :-) Problém je, že lidi který bych tam chtěl většinou nemaj peníze na pozemek, takže se to pak těžko realizuje :-( Něco chci udělat formou testovacího bydlení na pronájem, aby si to případní budoucí sousedé vyzkoušeli, ale je v tom potřeba dost prostředků a nadšených lidí. Taky bych rád aby se přidalo i více různých stavitelů, aby ty stavby byli co nejrozmanitější.
    V ideálním případě který asi nikdy nenastane by se případní zájemci o takovéto bydlení mohli podílet na stavbě někoho jiného a pak by se to vyměnilo. Tím by se dost snížili náklady. Protože by se to ti lidé rychleji naučili a pak by to lépe odsejpalo...
    EDAK
    EDAK --- ---
    CUKI: A cim presne te odrazovali?Jenom ze zvedavosti. Ja jsem ho pouzival a bylo to naprosto ok. Kompostuje se to mozna lip s moci, ale dohromady s moci to desne smrdi. proto se to primarne separuje.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    CUKI: kamarádi celkem spokojeně jedou separacni neuatomatickej, bobky v kyblu zasypavaj pilinama, moc odtejka trubkou do lesa, kde ji obden naredej vetsi varkou vody.
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: nemáš nějaké fota te Tve stavby ?
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: peru v biologicky neškodných prostředcích, v tom bych problém neviděl. WC plánuješ separační? Byl jsem od toho celkem odrazen, po tom co jsem si pročetl zkušenosti lidí co to mají... Navíc se to líp kompostuje dohromady s močí.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Neco podobneho pro rodinu, cca 25-35m s trochu vetsim rozpoctem. Jeste praveze nevim co vsechno tam dame za technologie, jediny prani je chemicke wc, pravdepodobne s napojenim na elektrinu(popr panely) a vodu trkacem z potoka, vic zatim nemame.
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: WC bude v tomto případě suché kompostovatelné mimo stavbu, protože zde je velmi složité řešit jímku. Jinak počítám 2 cca 250Wp panely, 12V rozvody i spotřebiče. Provoz na cca 100Ah baterii, hlavně na čerpadlo ve studni svícení a nějaká elektronika, pak uvidím jestli přidám raději panely nebo baterii. Topení a vaření na PB. Topení asi Mora TOP Maia 2kW (menší výkon se nedělá).
    Později bojler natápěn pomocí cca 1,5kWp FVE (větší část roku spolehlivě natopí)
    Soláry jsou IMHO na prd. Nutno hodně předimenzovat a problém s oběhovými čerpadly které budou nutností. MOžná by šel mnohem levnější beztlaký systém s akumulačkou v podkroví, ale nemá zdaleka tak vyrovnaný výkon v průběhu roku jako FVE, takže je lepší udělat jeden hromadný systém...

Co konkrétně stavíš? Budu vděčnej na výměnu provozních dat... Moc lidí takové systémy tady nedělá...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Co davas za wc/ vytapeni/ popř počítáš i se solárama? Ze zvědavosti jen, budu brzo řešit to stejný:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    EPOMI: konečně nějaký článek o jurtách se kterým se dá vesměs souhlasit. Přidal bych ještě že je možné ji postavit jen tam kde možno stavět i cokoli jiného, naopak někde kde dovolí postavit domek nemusí dovolit postavit jurtu. Cena za jurtu co vydrží v rozumné kondici alespoň 10let v našich podmínkách odpovídá tak dvoum nebo třem stejně velkým a mnohem lépe vybaveným dřevostavbám.
    Například teď stavím offgrid ekologickou dřevostavbu 25m2, takovou garsonku v přírodě a jsem materiálově na 140kKč a už mi moc nechybí. Pokud započítám práci a všechno okolo tak za 200-250k Kč se dá postavit ekologická slušně vybavená stavba. Za tu cenu neseženu ani tu nejobyčejnější jurtu vybavenou podlahou a rozumným topeništěm. Za těch 250k Kč se dá postavit i s koupelnou záchodem a kuchyní. Pokud to člověk bude dělat sám může se vejít i do 200k Kč!!
    Pokud chci kruhovou stavbu tak zase není od věci to co stavěl Dušek.
    EDAK
    EDAK --- ---
    Kdyby nekdo nevedel co s tima hovnama, tak muzu nabidnout ozkousene reseni
    [ OFFERINGNABÍZÍM: Prodam separacni toaletu villa 9011 / Karlin, Vinohrady, Velke popovice / 7000 CZK ]
    EPOMI
    EPOMI --- ---
    YELENKA: Jurta byla taky mym snem, ale doporučuju článek http://www.drevostavitel.cz/clanek/pravda-o-jurtach
    YELENKA
    YELENKA --- ---
    Prosim, bylo by mozne si popovidat s nekym kdo stavel/stavi popr.bydli ve slamene jurte? Koupili jsme minuly tyden nadhernej pozemek v zapadnich Cechach, zijeme v Australii a pristi leto chceme stavet, snazime se ted sehnat co nejvice infa.. diky moc!
    ROBOOTEK
    ROBOOTEK --- ---
    QYDO
    QYDO --- ---
    GREGI: já jezdím do Běchovic do uhelných skladů
    GREGI
    GREGI --- ---
    Nekdo tip na dobrou cenu briket do kamen? Nechci papir, sere me ten popel a rad bych i nejaky nocni at rano nemusim roztapet. Ideal Praha/Praha vychod Dik!:)
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    SUOTAM: 10 cm na malý kamínka je v pohodě, akorát se to bude muset častějc čistit. Pořád lepší zděnej komín, než trubka jak u cikánský boudy. Plechová trubka jen tak venku se bude zanášet hodně rychle, protože uvnitř bude kondenzovat voda.
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    Nejde je n o to,ze je kratkej,ale ze ma moc uzkou vlozku. Udajne by se nemela priruba zuzovat vic jak o jeden stupen ( asi 2,5cm) a ja bych to musel zuzit ze 150mm na 100mm.. kamna by pak hur spalovaly . Ale moc se v tom nevyznam,klidne me nekdo opravte
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    SUOTAM: tak komín trochu nadezdi a je to ne? Důležité je, aby sopouch nebyl moc dlouhý.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: aha tak mě přijde právě opačnej. To nad tím oknem vypadá slibně, ale ten přechod prken se mi zdá minimálně ve stejné úrovní spíše přesah dole...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam