CUKI: ale noták. Fakt si myslíš, že fekál se vyváží na pole? Ten se vozí k likvidaci do čističek. Na pole jde vyzrálý hnůj, kejda apod. To je směs výkalů, moči a podestýlky statkových zvířat (přežvýkavců, nejhůř prasat), vyzrálé, humifikované, zpracované bakteriemi.
Do kompostu se dávají rostlinné zbytky. Žádný hnůj, žádná hovna. Kdo to míchá, v podstatě nemá ani kompost ani hnůj. Ono dneska se při chybě skoro nic nestane, protože většina naší populace je zdravá a málokdo z nemocných jde na suchý záchod používaný na hnojení.
Pokud máš doma někoho s akutní hepatitidou A, tak ho pošleš do nemocnice a održuješ (měl bys) karanténní opatření. A možná se nenakazíš, pokud ano, čekáš to, hned se zahájí léčení. Ovšem viry nebo bakterie nebo prvoci nebo zárodky parazitů ukrytí na zelenině, to nikdo nečeká a snadno se nakazí. Třeba listové saláty jsou hodně riskantní. Nejdo to řádně omýt a jí se to syrové a roste to u země.
Ale jestli tyhle principy hygieny opomenem, začnou se problémy vracet.