• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Promiň jedna věc je teorie a druhá je realita. Obě jsou si na hony vzdálené! Kdyby vše fungovalo tak jak píšeš, tak by vlastně ani nemuseli být daňové úřady, policie, vezení a všichni by se měli radi... :-D
    promiň nedalo mi to. Vím dobře jak by to mělo být a kam by ty vozy měli jezdit, ale zároveň mám oči a vidím jak je to doopravdy!

Myslím že je lepší pokud si to člověk může kontrolovat sám, než se spoléhat na nějaké razítkovače. Vím co jím, a vím že jsme všichni zdraví. Maso se tam neobjeví protože ho nejíme. Vše je rychle rozložitelné.
    Navíc kdyby se tam něco dostalo, tak je to mnohem snáž zjistitelné než když si přivezeš salát z Teska, nemyslíš?

MATT: No u mě to díky tomu, že je podemnou akátový les o hnojení nejde. Akát je silně nitrofilní roslina a tak pod ním krom kopřiv a laštovičníku nic moc neroste :-(
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: zrovna kopřiva je docela náročná rostlina a než se začlo průmyslově hnojit (a dnes dusík z dešťů), tak údajně byla dosti vzácná...
    .. a pozor, ať ti z těch dýní nemodraj miminka ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: Mně přijdeš jako člověk, který se domnívá namísto řádného studia.
    Ona ta autorizační razítka nutná na všechno mají možná i nějaké opodstatnění. Každý vymýšleč to na konci musí mít podepsané od osoby, která tomu snad rozumí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Ty jo, mě tvé příspěvky přijdou občas děsně úsměvné tvou naivitou (naposled rozparcelování obce na bezcenné proužky). Nemůžu si pomoct, nebydlím zrovna někde daleko do civilizace v horní dolní, kde je možné vše, ale vím kde končí ty fekální vozy u nás. Neříkám že všechny, ale dost určitě.

Záměrně píšu co na tom kompostu pěstuji, ano listová zelenina je problém, ale tu mám jinde. Navíc záměrně píšu že ty komposty by měli být ideálně třeba 3 aby mohl být proces rozkladu dokončen. Oni to na to pole taky nevezou většinou na přímo to je pravda.
    EDAK:
    Jinak nepotřebuju řeřichu, bez tohoto hnojiva my mi tu totiž nevyrostla ani kopřiva! A na kompostu se rostlinám víc než daří. Dýně letos obrostla kompost do vzdálenosti cca 30ti metrů :-D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A každý provozovatel fekálních vozů musí zapsat každé naplnění nádrže a evidovat kam do odvezl a jak to zlikvidoval (v místní čov obvykle), není to levné a je to přesně popsaný a kontrolovaný proces.

EDAK: Z Číny a jižní Asie k nám každoročně zalétne virus ptačí nebo prasečí chřipky. Proč asi? A že ti vzejde řeřicha neznamená, že v hnoji (Hnoji!!! kompost je z rostlin!!!) mezi zbytky nebydlí úplavice.
    EDAK
    EDAK --- ---
    CUKI: Patogeny, sul a tuk. toho vseho se v kompostu z lidskeho odpadu nachazi moc. zalezi samozrejme na tom co clovek ji, ale nedporucuje se, pripadne az napr po 3 letech kompostovani. Pomerne jednoduchy test na to jak je to zavadne se dela tak ze z kompostu udelas vyluh, ten nalejes na vatu kde das asi rerichu nebo co to bylo a podle toho kolik jich vzklici, pripadne prezije, tak se urcuje pouzitelnost. Na druhou stranu v cine a v japonsku tim hnoji snad naprimo.

MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: ale noták. Fakt si myslíš, že fekál se vyváží na pole? Ten se vozí k likvidaci do čističek. Na pole jde vyzrálý hnůj, kejda apod. To je směs výkalů, moči a podestýlky statkových zvířat (přežvýkavců, nejhůř prasat), vyzrálé, humifikované, zpracované bakteriemi.

Do kompostu se dávají rostlinné zbytky. Žádný hnůj, žádná hovna. Kdo to míchá, v podstatě nemá ani kompost ani hnůj. Ono dneska se při chybě skoro nic nestane, protože většina naší populace je zdravá a málokdo z nemocných jde na suchý záchod používaný na hnojení.

Pokud máš doma někoho s akutní hepatitidou A, tak ho pošleš do nemocnice a održuješ (měl bys) karanténní opatření. A možná se nenakazíš, pokud ano, čekáš to, hned se zahájí léčení. Ovšem viry nebo bakterie nebo prvoci nebo zárodky parazitů ukrytí na zelenině, to nikdo nečeká a snadno se nakazí. Třeba listové saláty jsou hodně riskantní. Nejdo to řádně omýt a jí se to syrové a roste to u země.

Ale jestli tyhle principy hygieny opomenem, začnou se problémy vracet.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Cetl sem neco podobnyho, primy hnojeni se nedoporucuje nikde presne kvuli nemocem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: A to že tvojí jímku odvezou na nejbližší pole a produkty z toho jíš to ti nevadí? Čím si myslíš, že ty pole hnojí?
    To mi přijde mnohem lepší vypěstovat to na "vlastním".
    Do podzemních vod se to dostat nesmí s tím souhlasím, tomu ale zamezit jde. Ale kolik těchto nemocí získáš přes produkty vypěstované v kompostu? Běžně tam sazím cukety, dýně, melouny a pod. Jak by se to skrze tu rostlinu dostalo do plodu?
    Nevím kolik lidí u tebe doma chodí na záchod z břišním tyfem nebo žloutenkou, ale myslím že se od nich nakazíš snaž jinou cestou, pokud s nimi sdílíš domácnost.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: hnojení lidskými výkaly (a příbuzných druhů a šelem) je vysoce rizikové pro přenos různých nemocí. Ano, v našem století už nejsme prolezlí parazity a to i díky vysoké hygieně a nepouštění výkalů do zahrádek. Blbá náhoda, na záchod si dojde někdo se žloutenkou nebo břišním tyfem (a lidi dneska hodně cestují, takže to možné je) a přes vypěstované potraviny nebo kontaminovanou vodu se nakazí celá vesnice. I ten roup dětský není úplná zábava.

Kravský hnůj nevadí, od krávy nemáš touhle cestou moc co chytit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EDAK: proč se to nemá používat na pěstování?
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: tak na fotky a info rad pockam.... vyhledove budu delat malinkou stavbu v lese co ma jen 14m2 tak se rad dal inspiruju... jen ve strucnosti k te drevostavbe > kolikatkou a cim budes izolovat ? kolik bude podlaha nad zemí kvuli vlhkosti ?

k tomu Berounu > to jsou tedy stavebni pozemky ? na kolik odhadujes cenu s pozemkem ? jako je fakt ze lidi nemaj moc penize v hotovosti, ale bydlet nekde musej... a je pak na kazdym at si spocita a porovna garsonku v paneláku a nebo variantu o které píšeš... (předpokladam, že Tva verze bude jeste financne priznivejsi..)...

k te idelani variante o podileni se ohledne prace na stavbach ostatnich lidi tak letos jsem sám delal malou chatku v lese a mistni kolem prave rikali, ze drive to tak fungovalo... sebehla se parta lidi a postavili jednu chatku pak pomohli druhou a tak to slo vse fofrem a jeste u toho meli srandu...
    EDAK
    EDAK --- ---
    CUKI: To ta nase zrovna spotrebovala 0,06 kWh / den i kdyz uznavam ze ta zavislost je spatna. A kompostovat se da s pomoci zizal, kdy tam za pul roku zustane jenom hlina, coz mi prijde cajk. btw na pestovani se to udajne moc pouzivat nema, ale to uz se tu nekde resilo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EDAK: prvotně mi přijde špatný aby byl záchod závislý na EE. To je prostě podle mě cesta špatným směrem, nehledě na to že jí není třeba zrovna málo. Druhá věc je ta, že separací sice možná zmenším prvotní pracnost "údržby" ale za cenu toho že se to pak špatně kompostuje.
    Podle mě je v tuto chvíli (nevylučuji že na to změním názor), mnohem jednodušší vyřešit snadnější transport produktů rovnou na kompost. Tedy použít běžné keramické WC, které to pošle rovnou do toho kompostu. Ideálně udělat 2-3 a střídat tak aby se jeden mohl používat přímo na pěstovaní druhý by byl prvotně doplňován ostatními surovinami a čekal by na zpracování a do třetího by se to zatim plnilo...
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: něco bude, teď tam nejsem, protože mám technologickou přestávku-už měsíc čekám na dodávku krytiny. Chtěl jsem tmavě zelenou, tak se mi to asi vymstilo :-(
    Jinak tu co stavim teď, ta bude tak trochu specifická tím že je offgrid, ale jinak se bude jednat o takovou velmi dobře zaizolovanou garsonku v přírodě. První takovou bych měl začít v půlce listopadu abych ji do konce prosince stihnul dodělat, ale nevim nevim. Možná začnu až se vrátim v březnu ze španělska.
    Plánuju u Berouna zkusit vytvořit takovou mini komunitu-osadu takovýchto podobných malých staveb, tak tam bude fotek asi dost :-) Problém je, že lidi který bych tam chtěl většinou nemaj peníze na pozemek, takže se to pak těžko realizuje :-( Něco chci udělat formou testovacího bydlení na pronájem, aby si to případní budoucí sousedé vyzkoušeli, ale je v tom potřeba dost prostředků a nadšených lidí. Taky bych rád aby se přidalo i více různých stavitelů, aby ty stavby byli co nejrozmanitější.
    V ideálním případě který asi nikdy nenastane by se případní zájemci o takovéto bydlení mohli podílet na stavbě někoho jiného a pak by se to vyměnilo. Tím by se dost snížili náklady. Protože by se to ti lidé rychleji naučili a pak by to lépe odsejpalo...
    EDAK
    EDAK --- ---
    CUKI: A cim presne te odrazovali?Jenom ze zvedavosti. Ja jsem ho pouzival a bylo to naprosto ok. Kompostuje se to mozna lip s moci, ale dohromady s moci to desne smrdi. proto se to primarne separuje.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    CUKI: kamarádi celkem spokojeně jedou separacni neuatomatickej, bobky v kyblu zasypavaj pilinama, moc odtejka trubkou do lesa, kde ji obden naredej vetsi varkou vody.
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: nemáš nějaké fota te Tve stavby ?
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: peru v biologicky neškodných prostředcích, v tom bych problém neviděl. WC plánuješ separační? Byl jsem od toho celkem odrazen, po tom co jsem si pročetl zkušenosti lidí co to mají... Navíc se to líp kompostuje dohromady s močí.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Neco podobneho pro rodinu, cca 25-35m s trochu vetsim rozpoctem. Jeste praveze nevim co vsechno tam dame za technologie, jediny prani je chemicke wc, pravdepodobne s napojenim na elektrinu(popr panely) a vodu trkacem z potoka, vic zatim nemame.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam