• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    ZELCA
    ZELCA --- ---
    LINKOS: presne, zemelode stavi svojinfilozofii i na hydroponii, nevidim v tom nic zvlastniho. aklenik v nem kytjy a pod pudou nebo kolem akvarko s rybama ktery sou krmeny, loveny a svym shitem hnojej ty kytek co maj vodu z akvarka..
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: to je hodne slusna cena... Beroun je na vlaku a dobre tam i jezdej busy na Phu tak si myslim ze o zajemce z okruhu pratel nebudes mit nouzi... docela drzim palce at tam jsou dlouhodobe dobre sousedske vztahy a vse klape...
    tak se budu tesit na ty fota... az to sem budes davat napis prosim kolik mas spodek chaty od zeme a jak resis izolaci ve zdech(podlaze)...
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: to promin chtěl jsem to rovnou s fotkama, ale ještě jsem se tam nedostal
    teprve ve čtvrtek mi přivezou matroš na střechu už na něj čekám snad měsíc (z původních 14 dnů..) Pak to nafotim
    Jinak tyhle stavby stavím nad úrovní terénu, právě kvůli nepotřebné hydroizolaci a radonové izolaci. Vyjde to znatelně levněji (pro dřevostavbu).
    K těm pozemkům jedná se o pozemky v zastavitelném území obce (individuální rekreace) Kolik bude stát stavba i s pozemkem netuším, protože mi ještě nevyměřili ani daň, ale dohromady se stou 25m2 stavbou vejdu asi do půl mega i s pozemkem, což je super a náklady na bydlení budou neporovnatelně nižší
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TSOH: clanek jsem necetl,ale mrkni na aquaponii,to by na to sedelo.
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: zda probehla studie o pneu netušim... jeste tam pisou nejaky nesmysl o využití odpadu z ryb na pestování zeleniny a ovoce .. (,,Nad obytné přízemí postavil skleník, ve kterém si celý rok bude hydroponicky, tedy s využitím odpadu z ryb, pěstovat zeleninu a ovoce.,,).

jinak jsem jeste psal nejaky dotaz TSOH: tak ted nevim jestli jsi si nevsiml nebo se ti nechce...
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: "Studie dokazují nezávadnost pneumatik" Už taková studie opravdu proběhla? Vím pouze o tom, že ta česká "asociace" na to vybírala peníze a pak nic protože se začala opírat o nezávadnost z testu který ale byl směřován na něco naprosto odlišného a pak taky na to že v zahraničí je to ok, tak proč by tomu tak nemělo být u nás?
    TSOH
    TSOH --- ---
    Na Slovácku kotví zeměloď. Dům, který si sám vyrábí vodu i elektřinu - iDNES.cz
    http://zlin.idnes.cz/...ku-zemelod-earthship-1pf-/zlin-zpravy.aspx?c=A161019_2280319_zlin-zpravy_ras
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    CUKI: co myslis patrila ta narazka o zasirani tohodle klubiku na tebe ??
    ...vazne min by bylo vic ...nemohl bys trosku ubrat? .diky
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: neco podobneho jsem taky vymyslel,akorat na konci byla korenovka. Tim tuhym zbytkem muzes hnojit to urcite mas na mysli po tom co to odvezes na kompost a nechas to jeste zkompostovat,ze? Komposty zespoku byt izolovane nemusi,staci silna vrstva sena,slamy, coz jiste uz vis protoze jsi si prolistovala doporucenou literaturu. Ale pro pocit se to muze i odizolovat,kdyz z toho ma nekdo strach.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: nějaká zkušenost a typ na něco konkrétního?
    V době kdy jsem stavěl byl septik se zemním filtrem u našeho SU neprůchodný, teď může být ale situace jiná..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: vícekomorový septik s filtrem za ním, pořád to říkám. A tím tuhým zbytkem můžeš hnojit taky, když o to tak stojíš.
    Doufám, že ty komposty máš zespod izolované, aby to neprotékalo do spodní vody.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: jo souhlas, ale to potrvá věky, navíc já měl zkolaudovanou jímku u předchozí stavby a tu jsem neměnil, takže nikdo nic nechtěl.
    Zatím to kompostuju ale bez 2 kompostů by to nešlo. Chce to jeden používat a na druhej zadělávat. První rok v tom pěstuji ty dýně a pod a v druhém roce to půjde do zahrádky. Myslím že takto to je v celku v pohodě. Nepřipadá mi že bych něco znečišťoval i když vím, že to podle úřadů není košér. Na druhou stranu z toho mám lepší pocit než ty malé domácí ČOVky u kterej člověk pořád řeší porodní bolesti. Při našem nerovnoměrném využívaní by to stejně nefungovalo. Když odjedeš na 2-3 měsíce pryč, tak pak musíš jet zase odznova...

LINKOS: Ty po... trubky by vyřešit šly pořádným průměrem, ale jak vyřešíš tepelnou a parotěsnou izolaci? To je pro mě největší oříšek (kokosák)

Jinak bych taky raději neseparoval, moc výhod to nemá a nevýhod dost. Na druhou stranu razantně zmenšíš potřebný objem nádoby.
    Na chalupě mám třeba klasickou domovní popelnici na kolečkách a není to nic hrozného. Ten objem 50l bych plnil tak na 30-35l. Chce to i když je víko nějakou rezervu :-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: pokud vyřešíš aby ty trubky kterými to půjde nebyly stále špinavé tak to bude zajímavý. Navíc nesmrdí to jen řádně zasypáno krycím materiálem, což u kyblíku vidíš u nějaké vzdálené nádoby na konci trubky to je o něco horší, ale taky se to dá tam třeba jednou za týden dojít kouknout. Jinak z toho může taky být klasický suchý záchod akorát doplněný o trubku.
    Pokud chceš přidat nějaký urychlovač kompostu, tak proč ne, já si sice myslím, že to je zbytečné, ale já tvůj kompost používat nebudu tak to je plně na tobě.
    CUKI:to co popisuju jsou neseparační, separovaní moči je podle mě zbytečné a při praktickém používání to bylo spíše na škodu, "lapač" moči se zacpával pilinami, navíc byl trochu starší a smrděl i přes oplachování.
    Podle mého ty malé kbelíky mají smysl, ale chce jich to mít víc. Rozhodně bych si nepřál, abych tu měl návštěvu a musel jít vynést kbelík, protože ho naplnily za jeden den. Další podmínka, je že musí mít víko. Naplníš, dáš bokem, zavřeš a pod záchod dáš nový(musí tam zapadnout, vrch kyblíku, pod spodek dřevěné desky záchodu). Teď bych ti kecal kolik měli ty kbelíky co jsem zažil takhle po různu, jestli by 30,40, nebo 50. Ale jsou příliš velký aby si je nesl v jedné ruce a musíš to jít vynést obouruč a držet to před sebou. Ty 10-12, zavřeš víkem, bafneš do každé ruky jeden a jdeš. A zároveň více kbelíku zabraňuje tomu aby byli plné v nejnevhodnější dobu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: s jímkama máš pravdu. Staré dávno zkolaudované domy jsou připojené všelijak na všelico a krom žumpy bez dna, žumpy s přepadem do země, žumpy s přetokem do potoka, vídám i vypouštění do dešťové kanalizace, nebo noční přečerpávání do kanálu a noční přečerpávíní na sousedovo pole! Lidi jsou špinavé svině.

Možnosti ukončení jsou běžné dvě. Majitel potřebuje dům zrekonstruovat tak významně, že žádá stavební povolení a často jeho součástí je šetření, kamže ty fekálie jdou a jak se to bude dělat poté.
    Nebo obec začne budovat kanalizaci, potřebuje donutit lidi se připojit a chce vyčistit svoje toky a podloží, tak provede místní šetření a uvalí opatření.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EDAK: A jak je velká ta nádoba? Našel jsem akorát tu s kýblem (cca 10-12l) a našel jsem nějakej příspěvek od 4členné rodiny, po roce sledování to vycházelo asi na jednou za necelých 8dní. Ono taky asi závisí jak se stravujete a hlavně jakou snešeš vejšku "hladiny"...
    Osobně bych tam dal klidně mnohem větší kýbl a umístil bych ho mnohem níž! Ideální je barel ten má asi 50l.
    Většinou to vynášení vyjde stejně na nejméně vhodnou dobu :-)
    EDAK
    EDAK --- ---
    CUKI: hele ve dvou lidech to u nas bylo spis tak jednou za mesic.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: mě na těch separačních malých toaletách vadí že se to musí vynášet cca jednou za tejden, jinak souhlas. To vysoušení co vím je problém i dále využít protože je to přesušeno.
    To že to bude v suterénu jsem měl na mysli jako výškově nemusí to být pod střechou. V kompostu to už nijak nesmrdí.
    Jinak v sobě máme spoustu bakterií ale některé jsou prostě lepší a rychlejc rozkládají.

A k těm hovnocucům sice je to sledovaný u čističky, ale nikoli u těch polí. Máme tu jeden betonovej prostor s odtokem kam se přiváží hnůj a zdaleka nejen hnůj, jediná kamera tam není. Navíc si nedělám iluze že by ten hnůj byl o tolik bezpečnější než lidské výrobky. A pokud tak jedině tím co do sebe tito jedinci rvou dobrovolně v mnohem větším množství.

Stějně tak si nedělám iluze že by se vyváželi veškeré jímky u domů, když do mnoha míst se ani ten hovnocuc nedostane :-D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: osobne se mi predstava posr*ne trubky prici,to bych radeji uprednostnoval vynaseni kybliku zadelanych vikem. Osobne se mi to libi asi vic nez nejake slozitejsi typy s vysousenim atd. a u kterych byvaji ruzne problemy a casto se jich lide zbavuji,protoze nefunguji podle predstav.
    Nic na urychleni kompostovani neni potreba termofilni bakterie si nosime v sobe. Navic v takto uzavrenem prostoru budes pravdepodobne muset resit vlhkos,coz se venku jaksi resi samo.

Jen k tem hovnocucum,dnes se zrovna ukazovali ve zpravach jak mesto chtelo do cistirny pripojit dalsi domy,ale cistirna to odmitala,ze uz na to neni kapacita,coz byt mela. Tak koukali na kamery a zpocitali,ze misto evidovanych 30 navazek,tam meli navazek okolo 130. Asi se to vazne hodne hlida a musi to byt vsechno orazitkovane.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EDAK: njn jakkoli je klasický záchod nehospodárný (já tedy mám přívod na WC užitkové vody) tak sifon je jednoduchý dokonalý vynález. On i ten tvůj záchod s pidi ventilátorem dokáže slušně rozhodit rovnotlaké rekuperační systémy. Ale neměl by to být takový problém to na rekuperaci napojit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam