• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Tak hluboce jsem to nestudoval, ale máš pravdu stejně jako už to psal 77white. Cena je ve skutečnosti diametrálně odlišná, když se započítá práce bude za to slušnej rd v odlišném standardu. Nicméně mě prostě okouzlila ta vizuální stránka. Kdyby takhle vypadal dobře postavený dům vůbec bych se nezlobil.

A taky mě dostala ta absence vodorovné hydroizolace, jen jsem měl pocit že to vyřešili "postaru" tak jak to málokdo umí. Pár takových domů jsem viděl a po pravdě nebude to fungovat vždy a všude, ale člověk znalý dokáže říct dopředu kde to půjde a jak to vyřešit bez jediného ropného produktu.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: co není v článku je v galerii, potažmo ve videu. z videa je taky zřejmé, že to zdaleka nestavěli jenom 4 lidi, když tam děkují účastníkům všech workcampů (kolik jich asi za tři roky bylo?). ten článek je celý zcestný a nejvíc mě tam nasralo doporučení, že je to ideál pro mladé lidi, kteří nechcou žít s půjčkou a chcou být blízko přírodě. jako sorry, ale kde dnes mladý člověk, co tíhne tady k tomu stylu života, vezme těch 200k? atd.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Ty mínusy jsou pro mě zcela nové informace, i když jsem psal že mi šlo o uměleckou hodnotu stavby, tyhle informace v tom článku nějak nejsou odkud ty informace čerpáš?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LINKOS: tak ony pomalu odtejkaj a slábnou. A pokud praktikuješ obvyklé "postavíme a za 10-20 let omítneme, omítáš už pěkně odpršenou stěnu.

Nevezme se ani jako konstrukce tradiční kamenný / cihlový základ, sloupy a pasy a výplň z buchet?

(Bydlím v domě částečně z buchet a opuky.)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Jinak soudit stavnu podle novinového clanku je dost zavadejici. Vetsinou toho moc nevypovidaji o tom jaka stavba ve skutecnosti je.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: u tech nepalenych cihel je hlavne problem,ze legislativa s nimi nepocita jako s nosnym materialem. No,ze by se zed z nepalenych cihel roztekla vlivem deste je usmevna predstava. Vlivem deste se ti postupne odplavuje povrch,ale ze by se to rozteklo po nejakem lijaku... :-) A stavet v zaplavove zone,tam bych nepostavil ani zdrny dum...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TSOH: ano. Zdá se, že se živí provozováním nějakého jóga centra. V případě, že v takovém podnikání mají volné dny nebo části sezóny ve větším počtu, má smysl vytvořit něco - postavit dům, než za práci platit.
    Ale pořád bych volila rozumnější materiál než odpadky, i za zpracování dřeva, míchání betonu, pokládku cihel, dáš mnohem víc peněz v za práci než za materiál. A ty mohou ušetřit.

Při cestě extrémních úspor by šly doma dělat nepálené cihly. Ale stavba musí být izolovaná proti zemní vlhkosti, nebýt v záplavové zóně a být brzo po dokončení omítnutá nebo se to rozteče. Nějací Slováci snad dělali doma betonové cihly svépomocí, četla jsem o nich před lety.

A pořád mi přijde cenná zkušenost, kterou udělali. Jen bych závěr z ní nepojala "postavte si slamák taky, je to skvělé pro chudé rodiny".
    TSOH
    TSOH --- ---
    MAR_TINA: tak vono je otazka zda svou prací chtěli ,,cenu tak srazit,, ... zaprve by asi tezko nekoho sehnali kdo by jim to takto delal, ale hlavni duvod si myslim je, ze si to chteli zkusit postavit sami...
    nebo ve vzdalenejsich lokalitach kde clovek nezavadi o jakz takz normalni praci pak treba rad dela cokoliv kde nemusi byt nekde u pásu...
    --
    ale jinak take nejsem zastance nejakych staveb co jsou z hliny primo na zemi..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Abych jen neplkala. narazila jsem na dům - jednomístnost, dočasně postavený na základech a zbytcích zdiva staré stavby. Zastřešením obvodového zdiva vznikl na úrovni prostor na skladování nářadí a materiálu pro další stavu (pozemek je velký a plánů na dostavbu zřícen je víc), nad tím je větší vytápěná místnost pro rekreační přespání anebo pobyt při dozoru nad stavbou.

MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TSOH: tahle stavba mi vrtá hlavou už týden. A celkový můj dojem je slepá ulička, do které se dostali cestou do pravěku.
    + dokázali se naučit některé techniky stavby domu
    + zvládli naprosto skvěle krovy - kopuli z klacků
    + vyzkoušeli a potvrdili funkčnost některých tradičních technik

- použití odpadků v nezpracovaný formě - staré folie, stany, okna ze skládky, až dům vypadá jako skládka u cesty
    - záměrně (?) v honbě za nízkou cenou vynechali stavební vymoženosti, které zná lidstvo už docela dlouho - základy, izolace, podlahy, záchod v domě,
    - nízkou cenu stejně nedosáhli, 190 tisíc a půlroku práce pro čtyři lidi je hodně a teď zoufale hledají, kdo jim tu ztrátu zaplatí
    - z cihel, dřeva a střešní krytiny by stejně malou neizolovanou vlkhou stavbu postavili stejně levně a rychleji
    - zjevně se v tom nedá bydlet, když tam nebydlí a snaží se to nabízet k pronajmutí
    - obcházejí veškeré stavební předpisy. To samozřejmě můžou, ale není to cesta, kterou je dobré poradit ostatním. ALe jestli jim tu černou stavbu přijdou odstranit, mohou tvrdit, že to je skládka :)

Umyvdlo nemá odpad. Vana má odpad někam do země pod neizolovaný dům.

Mimochodem, pokud by člověk započítal vyúčtované náklady (190 tisíc), cenu materiálu nahrabaného někde u cesty a práci, vyjde tam neskutečná částa na metr obestavěného prostoru.
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    77WHITE:
    CUKI:
    kdyz to tak ctu, tak by me pro supr pointu tydle diskuze sedlo (naprosto uprimne) odkaz/fotka na 1-2 stavby, ktery se vam fakt libej (at to neni jen coby a kdyby)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    77WHITE: "dost ohyzdné", to je věc názoru, ty vole ;) mně se třeba nelíbí ani jedna ta stavba, ani ta temná hliněná vlhká kobka, ani ta plexisklová dvoupatrová unimobuňka
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    CUKI: japonsky stavby sou prima, akorat v zime ses rad, kdyz mas vic jak 11 nad nulou uvnitr :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Cením si tvé odpovědi i když s tím autem seš vedle. Je mi jasný že to jsou dvě naprosto odlišný kategorie. Já jen prostě mejma očima nevidím ty kvality který vychvaluješ. Netvrdím, že tam nejsou, jen ne pro mě. Možná to je umocněno tým článkem, který tu stavbu popisuje. A ten první co jsem kdysi četl byl ještě horší.
    Měl jsem tu čest prohlédnout si dům z k-controlu i té druhé značky co si ji teď nevzpomenu na jméno a děs a hrůza. bydlet vych v tom nechtěl ani na samotě u lesa. Co se týče akustiky tak zlatej panelák. Když k tomu přičtu ty nevhodně rozmístěný okna (všude je na tebe vidět), přišel bych si v tom jak těch japonskech papírovech stavbách. Ve verzi kancelář bych to nazval openspace :-).

Jinak prostorově to podle mě moc zrovna nevyužil, ty patra jsou naprosto zbytečný i když se snažil vytvořit jakýsi loft udělal z toho spíše 2 patra kde schodiště zabírá obrovské procenta prostoru. Navíc schodiště před oknem je jak v hypermarketu. Minimalismus je zde tak maximálně v tom že to musí bejt energetická bomba. V zimě se to vytopí, jen to bude stát spoustu peněz, ale co v létě?

O tom druhém netvrdím, že je to zadarmo, taky nejsem příznivce slamáků a staveb kde se co ceny nesmí a nedá započítávat cena lidské práce. Ostatně mé stavby jsou taky někde jinde. Ale co mě na tom fascinuje je ta "duše" té stavby není to žádná dvojpatrová unimobuňka, toť vše.
    77WHITE
    77WHITE --- ---

"dost ohyzdné" ty vole:)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Hele nejsrozumitelnější přirovnání architektury laikovi je k autům. Neexistuje auto s rozměrama smarta, motorem ferarri, uloznyma kapacitama SUVcka, designem tesly, spotřebou mopedu a cenou kola. Architektura je o tom stejnym. Každej vnímáme prostor a jeho kvality jinak, každej ceníme různejch aspektů. A hlavně a obzvlášť, architektura rodinnejch domů (v ideálním případě) vychází z jejich obyvatel. Co ty tupě odsoudíš jako nevýhodu mohou jeho majitelé vyžadovat.
    To co oceňuju já sou obecný architektonický kvality, prostor, dojem z místa kolem i ve stavbě, jasnej návrhovej přístup. Architekt je minimalista a je to dům přímo pro něj, a z mojí návštěvy můžu potvrdit že pobejvat v tomhle malym/velkym prostoru je velmi příjemný.

Každej to prostě vnímá jinak. Mě se třeba příčí žít v tom hnědym cos postoval. Nemá to obecný prostorový/ světelný kvality, co sou obecně pochopitelný a posouditelný, je to záležitost čistě pocitová a vzhledem k tomu že se mi tenhle "hnědej" životní styl příčí, vůbec mě to neoslovuje. Ve finále pro mě není ani ta cena bůhvíjak zajímavá, stačí si přepočítat jejich tři čtvrtě roku práce 4 lidí na člověkohodiny (velmi hrubě 7900 hodin, 22dní*9měsíců*4 lidi*10 hodin denně)...Za tolik času si vydělám docela dobrý peníze a sem schopnej postavit něco výrazně lepšího. Popravdě jedna ta krabička od Stolína v tomhle propočtu vychází levněji jak "stan z hlíny". Dobrý pro alternativce co se nechtějí zapojovat do systému, ale to se mě fakt netýká.
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Video jsem viděl, navíc už jsem o tom četl mnohokrát předtím, jen i přesto netuším co je na tom tak zázračného? Čím tě to osobně zaujalo (pomineme li tu cenu)?
    Chápu že architektura není jen o líbivosti? Ale jaký je přínos této "stavby"?

Srovnej to s tímhle: http://bydleni.idnes.cz/levny-dum-c7d-/stavba.aspx?c=A150720_173306_stavba_web co tu bylo pár příspěvků níže. Sic v mnoha ohledech podobná nepraktičnost, ale když se na to dívám tak mi spadla čelist závistí. Protože tahle stavba má prostě duši. Ale jedno je jisté architektonickou cenu nikdy nevyhraje, protože ta stavba nic dalšího neprodává :-D
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Hele, architektura není od toho aby se líbila (nebo vyhovovala) všem. Možná bys na to přišel v přiloženym linku na stream a ušetřil sis tu blbost cos sem napsal.
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: To je přesně vidět jakou mají ty soutěže úroveň...
    Přijde mi to jako dvojpatrová unimobuňka, co jsem obýval jako TDI při stavbě aquaparku v Čestlicích. Jako kancelář mi přijdou obě. Studené a dlouhodobě neobyvatelné pro absolutně ztrátu soukromí jak vizuální (není zde jediné kryté místo) tak zvukovou (panely k-control). Taky dost nepraktické (koupelna= samostatně stojící vana). A z venku je to dost ohyzdné (průsvitný laminát).
    Co se mi na tom ale na druhou stranu libí, jsou obrovské fixní bezrámové k-ce. Například před tou vanou, tam se dá dobře relaxovat, pokud by stavba byla postavena někde v klidnější lokalitě.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    Mimojiný právě teď vyhrál minidomek (minidomky) Petra Stolína novou českou architektonickou soutěž, takže snad neurazí když je přepostnu znovu:)
    https://www.stream.cz/gebrianvs/10010059-zen-houses-experimentalni-atelier-a-dum-v-liberci
    archiweb.cz - Zen-Houses - Ateliér a dům
    http://www.archiweb.cz/buildings.php?action=show&id=4176
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam