• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.

Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

odkazy na blogy a stránky na nástěnku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: To je přesně vidět jakou mají ty soutěže úroveň...
    Přijde mi to jako dvojpatrová unimobuňka, co jsem obýval jako TDI při stavbě aquaparku v Čestlicích. Jako kancelář mi přijdou obě. Studené a dlouhodobě neobyvatelné pro absolutně ztrátu soukromí jak vizuální (není zde jediné kryté místo) tak zvukovou (panely k-control). Taky dost nepraktické (koupelna= samostatně stojící vana). A z venku je to dost ohyzdné (průsvitný laminát).
    Co se mi na tom ale na druhou stranu libí, jsou obrovské fixní bezrámové k-ce. Například před tou vanou, tam se dá dobře relaxovat, pokud by stavba byla postavena někde v klidnější lokalitě.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    Mimojiný právě teď vyhrál minidomek (minidomky) Petra Stolína novou českou architektonickou soutěž, takže snad neurazí když je přepostnu znovu:)
    https://www.stream.cz/gebrianvs/10010059-zen-houses-experimentalni-atelier-a-dum-v-liberci
    archiweb.cz - Zen-Houses - Ateliér a dům
    http://www.archiweb.cz/buildings.php?action=show&id=4176
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: Je to určeno k bydlení tak je to stavba i kdyby to bylo třeba nevím co. Nicméně jako doplňková stavba na stavebním pozemku, pokud bude zároveň splňovat dané kriteria? 2m od hranice pozemku, do 25m2, 5m výšky,... pak skutečně stavební povolení nepotřebuje.
    Krov mi přijde, že je do sebe vzájemně zapřen, což je úžasné, nicméně těžko se to dá vypočítat :-D
    MATT
    MATT --- ---
    TSOH: Dům je koncipován jako stan, tudíž nepotřebuje stavební povolení.
    to uz je dneska trochu blbost, ne?

taky by me zajimalo, jakym zpusobem spojovali ten "krov"
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Zase jednou něco fakt pěkného. Sic to je z mého pohledu energetická bomba s dost pochybnou životností a složitou údržbou, ale malá to cena za něco tak bombastického. Už jen postavit takovýmto způsobem těžkou střechu je dost obtížný oříšek...
    TSOH
    TSOH --- ---
    Hlaváčkovi bydlí v domě za 190 tisíc. Je ze slámy, hlíny, opuky a dřeva - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/levny-dum-c7d-/stavba.aspx?c=A150720_173306_stavba_web
    MATT
    MATT --- ---
    nn, ale děláme monitoring a hodnocení pro VKM a SčVK
    TSOH
    TSOH --- ---
    MATT: ty jses tam nejak mistni ?
    MATT
    MATT --- ---
    TSOH: Takovejch problematickejch vrtu je tam vic. Třeba zdroj pro Vysokou Libeň. Pravděpodbně zněčištění ze zemědělství.

MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: obrátit se na nadřízený úřad. Občas to překvapivě začne lítat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: problém je že ti to ten úřad může tak zesložitit, že to bude ve finále neprůchodné. V době kdy jsem sháněl pozemek pro sebe byl na prodej jeden výhodnej, kde po v té době stávajícím majiteli chtěli jako podmínku stavby studnu s pitnou vodou, ok to je normální, ale podmínkou bylo že budou mít otestované v reálu, že jim budoucí čovka nebo septik neznehodnotí studnu. A to se blbě dělá když ještě nestojí, natož aby se používala :-) Geologický průzkum a papír, že je to ok nestačil. Další majitelé nakonec museli postavit 16m3 jímku jinak by to neprošlo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: ano, že úřad na konkrétním místě stanoví nějakou pitomou podmínku, která nemá oporu v zákoně, na to jsem zvyklá.
    Takže jdu do posudku jedné slečny vepsat souřadnice buoducího vsaku! (Debil úřední, nestačí mu popis x metrů od a y metrů od...)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: tohle má v papírech účinnost 95% v té době kdy jsem to řešil já (a dost lidí kolem mě) Tak těch 95% nedosahovali a podmínka bylo vypouštění do vodoteče nikoli zásak (doteď netuším proč). Navíc většinou se nejednalo o výrobek s danou kvalitou, tak se to asi moc úřadům nechtělo povolovat. Jejich mantra byla ČOV!
    dík za typ navíc je to kousek ode mě.
    TSOH
    TSOH --- ---
    v obci asi 4 km od Chorušic je zkušební vrt... je cca 100 m hluboký a hladina se pohybuje okolo 46 m pod terénem. Kvalita vody není dobrá, při posledních analýzách byly překročeny limitní hodnoty u několika chemických látek a sloučenin. Podrobné výsledky a informace o jakosti podzemních vod lze zdarma dohledat na webu ČHMÚ: http://hydro.chmi.cz/isarrow/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MATT: obvykle ano. Ale ty pískovce, ty vyčistí všechno.
    MATT
    MATT --- ---
    MAR_TINA: jsem si rikal taky, ale muzou byt nejake preferencni cesty a tak. ta voda tam tece vselijak (napr. nerespektuje rozvodnice ;) a nekdo mi tu tvrdil, ze k nejvetsimu odbourani necistot dochazi v kvarternim pokryvu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MATT: útěchou ti může být, že vrstva hornin oddělující místa vsaku a kolektor pitné vody je dost velká a vššchno se to důkladně vyčistí, než to dokape.
    Největší riziko vzniká u vody (nepřečištěné, špatně čištěné, z žumpy, apod. ) vylévané na povrch. Ta dál odtéká částečně povrchově do dolů níž a blíž k vrtům na pitnou.

jo, piju ji taky.
    MATT
    MATT --- ---
    MAR_TINA: tak tu vodu pijem vsichni, co si budem povidat. ;) ja si ale myslim, ze jakykoli reseni bude lepsi, nez stavajici stav. co malo vim, tak jim se prave nechce budovat dlouhy vedeni (patrej k nim jeste dalsi spadovy obce). dulezity je, aby se ty domovni COVky adekvatne pouzivaly.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MATT: tak tam se bavíme o zájmu obce či obyvatel lidí proti zájmu firmy čerpající podzemní vody.
    A zajímalo by mě, kam by chtěli tu vodu z obecní čov vypouštět - nejbližší možné místo je Košátecký potok 6-8km daleko. Jen tak do dolů to pustit prostě nejde. Přes Chorušický důl do Řepínského potoka těžko, tam je ochranné pásmo.
    MATT
    MATT --- ---
    MAR_TINA: hmm.. ja zas vim, ze tusim v Chorušicích chtěj vybudování centrální ČOVky obejít právě domácíma čistírnama a minimálně vodárny dělaj všechno pro to, aby to neprošlo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam