CUKI: Hele nejsrozumitelnější přirovnání architektury laikovi je k autům. Neexistuje auto s rozměrama smarta, motorem ferarri, uloznyma kapacitama SUVcka, designem tesly, spotřebou mopedu a cenou kola. Architektura je o tom stejnym. Každej vnímáme prostor a jeho kvality jinak, každej ceníme různejch aspektů. A hlavně a obzvlášť, architektura rodinnejch domů (v ideálním případě) vychází z jejich obyvatel. Co ty tupě odsoudíš jako nevýhodu mohou jeho majitelé vyžadovat.
To co oceňuju já sou obecný architektonický kvality, prostor, dojem z místa kolem i ve stavbě, jasnej návrhovej přístup. Architekt je minimalista a je to dům přímo pro něj, a z mojí návštěvy můžu potvrdit že pobejvat v tomhle malym/velkym prostoru je velmi příjemný.
Každej to prostě vnímá jinak. Mě se třeba příčí žít v tom hnědym cos postoval. Nemá to obecný prostorový/ světelný kvality, co sou obecně pochopitelný a posouditelný, je to záležitost čistě pocitová a vzhledem k tomu že se mi tenhle "hnědej" životní styl příčí, vůbec mě to neoslovuje. Ve finále pro mě není ani ta cena bůhvíjak zajímavá, stačí si přepočítat jejich tři čtvrtě roku práce 4 lidí na člověkohodiny (velmi hrubě 7900 hodin, 22dní*9měsíců*4 lidi*10 hodin denně)...Za tolik času si vydělám docela dobrý peníze a sem schopnej postavit něco výrazně lepšího. Popravdě jedna ta krabička od Stolína v tomhle propočtu vychází levněji jak "stan z hlíny". Dobrý pro alternativce co se nechtějí zapojovat do systému, ale to se mě fakt netýká.