• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DOKKTOR: to nechápeš význam termínu ohlásit. Ty ohlásíš záměr stavby a doložíš všechny potřebné dokumenty (je jich balík, projekt, vyjádření všeho možného a všech sousedů, prostě všechno) a stavební úřad má čas 30 dní na to, ti poslat připomínky. A dokud nejsou všechny vypořádány, tak nestavíš. Pokud do 30 dní nic nepošlou, je záměr stavby považován za řádně ohlášený a můžeš stavět, ale jen v souladu s odanými dokumenty. A na konci budeš kolaudovat.

A stavět na ohlášku můžeš samozřejmě jen na pozemku k tomu určeném.

Ohlásit můžeš rodinný dům do 150 m2 zastvěné plochy, například.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Právně je potřebné splnit jen tu 79ku, pak tě to další zajímat nemusí.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: jenže toto je §79 (2) Rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžadují.
    a podle § 104 právě tento typ staveb vyžeduje ohlášení na sú. chápu to správně, že do 25m2 stačí ohlásit a bez souhlasu stavět?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: to ano, ale myslela jsem, že se tady celou dobu bavíme o stavbě pro bydlení, alespoň občasné. A podle par. 103 tam nelze mít vytápění a a hygienické zařízení. Což netuším, jak chceš před případnou kontrolou skrýt.
    Anebo jak chceš bydlet bez vytápění. (Bez hygienického zařízení to poněkud nepohodlně, ale jde.)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: jde to vměstnat do: stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o stavbu související s úložišti radioaktivních odpadů obsahujících výlučně přírodní radionuklidy nebo stavbu, která je jaderným zařízením nebo náleží k provozním celkům, které jsou jaderným zařízením, nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,
    CUKI
    CUKI --- ---
    COMODOR_FALKON: pokud se něco nezměnilo tak pošta potřebuje alespoň číslo evidenční, což mají pouze chaty nikoli zahradní domky.mám s tím dlouholeté zkušenosti, než se mi podařilo dostat modrou schránku. Ona jedna věc je zákon a druhá co se zlíbí poště i když to má předepsáno.
    Jinak nechápu na co je to odpověď. O velikosti v tom totiž není ani zmínka.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: tedy říkáš, že se dá obejít toto : (stavbení zákon 183/2006 sb.)?

§ 103
    Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení
    (1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují
    a) budovy, a to
    1. stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení zvířat a nejde o sklady hořlavých kapalin a hořlavých plynů;

- ----------
    s tou daní máš pravdu. Daň z nemovitosti je vyšší, spletla jsem to s tím, že obce nemají dost příjmů z osob bydlících na chatách a chalupách bez trvalého bydliště.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: První odstavec nesouhlas, viz dole. Druhej naprostej souhlas až na poslední tvrzení: "a platí se tam menší daň z nemovistosti. " -za rekreační se platí větší daně než za ty určené k bydlení
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: přesně tak a tento zákon má smysl
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: První řádek není správně, protože se netýká některých předešlých paragrafů. Tam je zase jiné omezení, ale mezírky se tam najít dají. Jde tedy o stavební pozemky ne o žádnou louku, les a podobně.
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: o tomhle vím, ale tam v tom žádnou konkrétní definici nevidím. Mě osobně nezajímá, co mi na to řeknou na stavebním úřadě, ale co po mě chce zákon. To je totiž jediné směrodatné.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MATT: Zajímavá vana.
    ARAON: Líbí se mi ta kamna.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    stejne ho mam jinde nez bydlim a problem s tim nemam, na vse pouzivam datovku. vetsina veci se da zaridit na jakemkoliv urade. jedine snad ta posta...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    deti prihlasovat do skolky nebudu a trvalak mi staci tam kde mam, to je mi jedno
    TSOH
    TSOH --- ---
    MAR_TINA: je fakt, že na zápis dětí do školy/ky musíš bydlet v místě... (ale možná tam může mít trvalé bydliště jen děcko...). docela by mě zajimalo jak to opravdu je...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TSOH: dobrá otázka. Nevím. Třeba přihlásíš si trvalé bydliště, necháš zasílat poštu a pokusíš se zapsat děti do školy?
    TSOH
    TSOH --- ---
    MAR_TINA: jak se prokazuje, že tam bydlí trvale ?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    CUKI: Minidům můžeš definovat jako objekt určený k rekreačním účelům a následně se do něj přestěhovat nastálo. Dokonce už můžeš mít v chatě i hlášené trvalé bydliště.
    Což se v některých zahrádkářských koloniích od změny zákona celkem běžně děje. Resp. předtím to nešlo oficiálně.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAR_TINA: pak bude zalozni varianta nekolik malych domku :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANDY_WARHOL: anebo v tom budeš mít utpený peníze a změny se nedočkáš.
    Je to loterie.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam