• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    s tou vodou,ta se prece nevyplitva, v konecnem dusledku bude slouzit k pestovani jidla. a to jidlo se nebude muset vyrobit prumyslove. takze ve skutecnosti se ta voda usetri. nebude se muset privezt k nam, protoze to bude hned za domem. ja nevim jak jinak by si to chtel resit. ty asi nepestujes jidlo na zahrade. z destovky to zalejes tezko, kdyz skoro neprsi.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: ma to jeden velky hacek, na to uz neni bohuzel cas... nechci to propast, protoze ty najmy v praze jsou silene, lepsi to nebude a to platime jeste malo, protoze je to pres kamosku zeny (5+1 za 20 + energie primo na metru) a do malyho bytu nechci (nemohl bych pracovat z domu a to je pro me jak kulhat) chci mit zahradu a navic budu platit min. hypoteku bychom s novymi podminkami nedostali tak snadno, protoze jak jedes v podnikani na pausal, tak ti banka uzna jen prijem po odecteni tech fiktivnich nakladu, coz vypada velmi smesne (pro me klidne 40 tisic dolu). navic mam nejaky uvery a budu je jeste rok platit. proste uz bychom neprosli skoringem, ted na to mame, mame i pozemek, takze proste do toho pudeme. ze to bude i tak stat cas, to je jasny. ale nebude to tak hrozny

a vic co, videl sem diskuze i u jinych firem a ty lidi tam nepokryte nadavaj, dokonce pripravuji hromadne zaloby. takze to taky neni validni argument, ze to nikdo nerekne. naopak, kdyby byl prusvih s temahle domkama, tak se to dozvis, ale lidi si to pochvalujou. jediny co vytykaj, ze se ted spozdujou terminy, protoze je malo lidi a byly levny hypo. ale nam uz ted rekli ze to bude 2020 druha polovina, a protoze budeme mit hypo v podstate posledni mesic pred tema novejma pravidlama, tak uz moc dalsich objednavek mit nebudou. ty novy pravidla jsou opravdu drsny, takze si myslim, ze termin dodrzi.
    nam taky ostatne bude trvat rok nez budeme mit pozemek vubec pripraveny a teprve potom se bude resit stavebni povoleni/ohlaseni. takze to tak akorat stejne vyjde. sice bychom mohl bydlet o par mesicu driv ale to je vsechno jenom teoreticky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Ta voda není nesmysl, jedná se o velké množství vody. Pro mě to byl jeden z důležitých bodů mého domu který jsem stavěl pro sebe. A používám to ve všech mých stavbách. A to jsem zdaleka nikdy nebydlel v takové hrůze (z tohoto pohledu) jako je v tomhle projektu.
    A zkušenosti obyvatel domu? Málo kdo ti na rovinu řekne jak to doopravdy je. a taky to často nemají s čím srovnávat. Jednooký mezi slepými je králem...
    Před lety jsem měl nabídku psát do časopisu o dřevostavbách. Řekl jsem si super práce po dobu, kdy jsem na cestách (cca 3 měsíce v roce). ale když jsem si přečetl několik čísel, zjistil jsem, že to dělat nechci. To co jsem zprvu viděl jako přínosný pohled na to čím se zabývám. Že bych to zase viděl z jiné perspektivy. Ale pak jsem záhy uviděl, že nikdo z těch lidí co popisují bydlení ve svých domech nemluví pravdu. Málokdo si přizná že udělal chybu, že to není dle jeho představ, když to tolik stálo. A někteří jsou často vázáni i nedořešenými spory s dodavateli.
    Jinak já jsem původně taky programátor, tedy spíše správce sítí. Al e jednoho pěkného dne jsem chtěl domek pro sebe a nenašel jsem nikoho kdo by to byl schopen za mě vyřešit. takže nakonec jsem udělal nejen projekt ale postavil i celý dům. A už jsem se zpátky k IT nevrátil a stavím dál pro jiné. :-D

Ale zapomeň na to že "koupíš" katalogový dům a tím to pro tebe hasne. Ať s architektem či bez něj tě to bude stát mnoho času.
    Domek na patkách může být stejně vysoko jako ten na desce. To že se to dělá vejš je proto, že to má své výhody, jenže u desky by to přišlo mnohem dráž, proto se to nedělá.
    Tak pokud zaplatíš za zkušeného architekta, co s tebou bude po celou dobu stavby a bude za to ručit, tak řekněme 300k. Bude svou prací schopen ušetřit z té uváděné ceny daleko víc v lepším provedení. To není špatné ne?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: jasne, ale argument, ze budu plejtvat vodou, protoze nez mi potece tepla, tak to bude trvat par vterin, to uz mi prijde fakt nesmysl.

treba argument se zakladou deskou beru, ale s tim, ze ja osobne nechci mit barak pul metru nad zemi, takze bych volil ji

a hlavne, ja nebudu mit az tak moc katalogovy dum, mame tam zmeny dispozic aby nam to presne vyhovovalo.

ty taky neber moje odpovedi jako utoky, ale jsem zvylky vest diskuzi argujmenty. kdyz s necim nesouhlasim, napisu to a napisu taky proc.pokud mi z toho vyleze ze 80% argumentu co tu zaznelo neni pro me relevantni nebo (aspon dle zkusenosti obyvatel tech domu) uplne neplati, tak proste nepokladam ty rady za hodnotne. ano sem programator a tedy mam blizko k vecem jako logika a dukazy, pokud neco nesedi, tak to tak vyhodnotim. mozna je to chladne, ale tak je to dum pro me a pro mou zenu. proc by to melo byt nejak jinak ? my se s zenou naic naprosto perfektne schodneme.

porad mi z toho bohuzel nevylejza potreba architekta.
    dum jsme rozsirili a zmenili dispozice a ted nam presne vyhovuji. ano muze byt lepsi mit instalace v jedne rovine ale jakou zasadni vyhodu krome rychlejsi teple to prinasi aby se to muselo resit ? Mozna nejaky jiny rozlozeni mistnosti, ale takhle je to proste presne jak to potrebujeme.
    mozna bychom tedy usetrili, kdybychom meli architekta, ale je to skutecne pravda ? zapocitas do toho usetreni i muj cas, ktery bych tomu musel venovat aby to nedopadlo ve skutecnosti jeste hur ?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Jsi se ptal, tak jsi dostal od ostatních odpověď :-D
    Myslím že všem je jedno kde ty konkrétně budeš bydlet a co si postavíš. Ale každý z nás ti řekl své zkušenosti.
    Osobně jsem za svůj život vystřídal hodně bydlení, několik jsem jich postavil několik rekonstruoval. A dle toho jsem si udělal nějaký názor na to co chci. Kde chci bydlet i co chci stavět. Ty rozdíly jsou obrovské, ale každý z nás je jiný. pokud ti to vyhovuje, jen dobře. Hodně lidí mou kritiku bere moc negativně, ale píšu to tak, jak bych chtěl aby zněla kritika na mé dotazy. Takovéto hmm, dobrý. Pěkný. Líbí se mi to. To není kritika, nic ti to neřekne.

Můžu ti k tomu napsat jediný + co tam vidím. Na poměry (ne)kvality katalogových domů, to nemá desítky metrů mrtvých míst a zbytečných chodeb.

A když to vezmu obecně. Neexistuje ideální konstrukční systém, ideální půdorys, ideální materiál. Každá stavba každé místo, každý investor bude chtít něco jiného.
    A z tohoto pohledu bude katalogový dům vždycky jen takový nemastný, neslaný univerzální nedodělek.
    Vše je zde řešeno stejným způsobem. Který se ale hodí jen málokde. Tedy používá se vždy taková metoda a postup, který je možný napasovat všude v celém katalogu.

No a pokud oslovíš někoho zkušeného, tak docílíš toho, že vybere vždy tu nejvhodnější metodu, nejvhodnější půdorys, nevhodnější materiál pro daný požadavek. A tím ta stavba bude fungovat lépe a hlavně bude levnější. Mnohem levnější! A hlavně bude lépe pasovat tvým potřebám.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ale jinak mi to pripada trochu jako hledani hole pro prislovecne biti psa.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: no tak bys mel byt rad, ze se prestehuju, protoze v soucasnem bydleni zase trva nekolik minut, nez tece studena, takze kdyz se clovek chce napit, utece docela dost vody.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Deska jsou zrovna vyhozený prachy, ale to asi neřešíš, chápu že finance jsou vedlejší.
    ANDY_WARHOL: Ono to přečistění není jen tak, nejakou dobu to trvá a účinnost klesá. Pro mě je zbytečné čerpání podzemních vod plýtvání ať mi napíšeš co chceš. Poznáš až ji budeš mít nedostatek.
    Jinak tvé myšlenkové pochody "stárnutí" chápu jen jsem na to chtěl upozornit.

To chápu že se montovaná stavba nebude dělat dva roky. Ale rozdíl v tom není. Tebe zajímá čas za který jsi schopen se do domu nastěhovat.

Nestíhaj, stejně jako kdokoliv jinej. Dneska není dobré stavět cokoli protože nejsou lidi, je nezdravě nízká nezaměstnanost a podle toho vypadá kvalita provedených prací. To ale bude stejný u profíka i u montovny třetí kategorie alá Canaba. Nakonec vždy pohoříš na tom, kdo to bude dělat.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: no zakladou desku nas dum mit bude. ale asi to jde i postavit na muri nozky taky (myslim takove ty sloupky, nevim jak se tomu rika)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Tak z cihel bych asi nikdy nestavil. Ale měřit čas hrubé stavby je trochu mimo.
    Za prvé montovaný dům nepotřebuje základovou desku. Nepotřebuje zrát. A taky už tam jsou provedeny všechny instalace a všechno. Hrubá stavba sama o sobě je cca 10% časove i finančně z celé stavby.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI:
    cistou vodu kterou vytaham ze zeme a kterou do zeme zase vratim po pouziti, plytvani je to tedy v cem presne ? imho tvoje logika nedava moc smysl. osmozovat si vodu budu jen na piti, ta do toho systemu na myti vubec neprijde...
    na stari budu bydlet dole, to se neboj a horejsek bude pro deti, ktere uz budou velke, ale jiste nas budou navstevovat.

deti nejsou az tak odrostle, synovi je 10, dceri 7, me je 40, a 20-30 let tohle resit nebudu a nebudu si kvuli tomu porizovat ted barak, ze jednou nebudu moct chodit do schodu. to je nesmysl.

bude se stavet mesic, ale az za dva roky, nejsou lidi. ty hrozny baraky totiz chce moc lidi a nestihaj.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: spíš nemá. Místní dobrý stavitel říká, že když nasadí dost zedníků a klape dodávka materiálu, má hrubou stavbu za dva týdny. Od okamžiku vytrdnutí základové desky, to se začíná, po poslední cihlu dva týdny.

A prý je teď na cihly čekačka 2 měsíce. :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Montovaná stavba má smysl hlavně v rychlosti stavby, ale pokud se bude stavět 2 roky?

ANDY_WARHOL: No ale pokud budeš mít v trubkách čistou vodu a tu pak znehodnotíš tím že ji pustíš do umyvadla až budeš čekat na teplou, tomu já říkám plýtvání.

Jinak z popisu chápu že už máš odrostlejší děti, tedy se nedá předpokládat že budeš zrovna teenager. Popřemejšlej o těch divně řešenejch schodech na stáří. Popřemejšlej o tom jak dlouho ještě budeš programovat a co pak budeš dělat s prázdným barákem...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAR_TINA: oni pro ranu rvou, je lepsi kdyz si budou rvat dole, daj si snidani a pudou na zahradu nez kdyz budou vyrvavat vedle loznice
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: myslel sem to tak, ze to nebude uoravena voda. samozrejme ze by se mohla dat pit rovnou, ale to asi nezjistim, dokud se neudela rozbor, jinak je to jaksi vesteni z kristalove koule. ja pro jistotu pocitam s nejhorsim scenarem. tedy ze bude treba filtrace a osmoza
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ANDY_WARHOL: Montovany stavby sou nahodou supr! Zaplatis si o krapitek vic nez abys jancil na pozemku s fosnama, ale ten luxus kdy ti barak vyrobi na masinach ve fabrice a na pozemku ti ho slozi za par dni je vybornej. Vsechno suchej proces, dost blbuvzdorny, kolikrat jim predas zakladni plany a nemusis se babrat s konkretnim resenim sten, oni si ty stojny uz rozhazej tak jak potrebujou. Radost:) To s katalogacema ma vetsina architektu problemy, protoze narazit na dispozicne dobre vymyslenej katalogac co sedi do krajiny a nevypada jak z prdele je velka vzacnost.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAR_TINA: ke me zakaznici chodit nebudou ;) a k zene uz vubec ne
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Tak teď jsi mě dostal. Ty se budeš mít prečištěnou odpadní vodou? A voda z vrtu nebude pitná taktéž? Co je to za lokalitu?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Aby mi děti nelezly do patra...

Co bych změnila na uspořádání našeho domu je umístění pracoven. Kdykoli mně nebo otci přijde zájazník, prochází celým domem buď ke mně do patra a přes byt nebo k otci přes byt a ložnici do jeho pracovny. Jenže dům je opuko-buchtový, nenaděláme nic.
    Pracovnu, alespoň jednu, bych volila v přízemí přístupnou ze zádveří nebo franc. oknem.

Teda na podzim začnem stavět krytou pergolu a zákazníci budou přijímáni tam, i v zimě :)

ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    77WHITE: bude orientovan teradou na jih a vychodem na sever. a pritom nebude sikmo ale rovnobezne s prijezdovou cestou na tohle misto. taky bude o kousek vetsi nez typovej, pridali jsme na delce. na miste, kde mame pozemek stoji jeden dum a vznikly tam dalsi 4 parcely okolo 1000 metru. takze zadna hutna zastavba, dalsi domy jsou pomerne daleko, ulice tam nevede, jen lokalni pro techto budoucich 5 domu, je to bokem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam