• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: terminologicky je to seda-odpadni bez zachodu, ta se cisti na "bilou"-uzitkovou, ale ne pitnou.
    Cerna je odpadni se zachodem a pokud vim tak precistena tak specifickej nazev nema a mela by pustit "pryc" a ne ji znovu pouzivat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Jinak jsem živ v přesvědčení, že ta s ČOVky už by šedá být měla. A že je těžší z šedé udělat pitnou než z "černé". Jak to je?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Teď otázka jestli chlorovaná voda je dlouhodobě pitná. Ona ani ta vodovodní lehce chlorovaná není nic moc. Což masivně chlorovaná užitková. Vem si že v čím větším množství se to čistí, tím méně té chemie musí být. Osobně když přijdu z bazénu domu tak první co udělám že se jdu znova osprchovat. Ta domácí voda na tom bude s tím chlorem mnohem hůře. Doma bych takovou vodu nechtěl. UVčko asi lepší, ale samo bez chlóru se to nedá použít ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: Tak já mám střechu cca 100m2 tedy u nás to dělá nějakých 40m3 vody.
    Pro představu voda ze studně by dala asi jen 10m3 což nám jen tak tak stačí pro 2 a půl člověka. Ale dalších 5m3 jsem schopen ušetřit tím, že používám dešťovou vodu. Tedy i v našem místě kde jsou srážky minimální stačí asi 12m2 střechy na pokrytí vody kde se dokonce více hodí dešťovka (WC, pračka). No a pokud nechceš mít kolem domu poušť tak i ten zbytek je dar z nebes (doslova :-)).
    Problém posledních let je ten, že od jara do podzimu jsou srážky omezeny na přívalové deště a jinak nic. To se do půdy nic nedostane a všechno jde do koryt a do moře.
    Brzy může přijít doba kdy takové zadržování bude vyloženě nutné!
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: me rikali chlapy co delaj verejny cistirny na pitnou vodu, ze jsou schopny z vody z hajzliku udelat pitnou, co nevyresi filtry a chlorovani doresi UVecko... :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: to je jasný i když se přiznám, že netuším jakou kvalitu má a jak se nazývá voda co vychází z čističky. Ale tady je řeč asi o obojím, předpokládám. To co jsem napsal jsem myslel opravdu i jen o té šedé (bez WC) Já to mám třeba odděleno. A nejsem si jist která voda je lepší kvality. Jestli ta šedá a nebo ta přečištěná.
    Podle mě jakákoliv voda i ta dešťová je velice náročná na "skladování" proto je důležité ji co nejlépe filtrovat. Nedokážu si představit jak by to vypadalo kdybych tu vodu ohřál a držel v bojleru. A je jedno jestli je to dešťovka nebo šedá nebo ta co vychází s ČOVky.
    Jinak předpokládám, že jsou systémy co z šedé udělají pitnou. Otázka je co to stojí a jestli to pomůže ekologii.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: pokud tam v te "sede" neni i voda ze zachoda.
    Seda voda je ta co je znecistena, ale bez zachodu,pak uz to je cerna. Precistena voda z cisticky se neoznacuje jako "seda", to jen aby sme si rozumeli o cem je vlastne rec
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Ta povinnost té kanalizace je podle mě ekologický nesmysl.
    Ale na to praní a WC ti stačí deštovka ze střechy bez problémů a tu šedou je lepší zase na zalévání.
    Tam vidím užitek v pravidelnosti zálivky a bez nutnosti tu šedou vodu držet ve velkém množství. Tedy i kapacitně lepší.
    Cirkulace podle mě nemůže rozumě fungovat. Mám pocit že ani Reynolds tu šedou do pitného oběhu znovu neposílá a to ty domy staví na poušti.

Pokud by jsi chtěla umět vyžít s koloběhem vody asi bych se inspiroval nějakými vojenskými technikami. ale na dlouhodobé používání to není. Stejně tak jako dešťovka je na dlouhodobé pití nevhodná a zdraví škodlivá.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já si to také myslím. Ale narážím na zákazníky, co by chtěli vodu z čov vracet a jim to občas někdo naprojektuje aspoň na to splachování.
    Poslední koupili dům na "jezeře", voda metr pod zemí v nekonečné vydatnosti a spekulují s vracením vody do oběhu. Těm to nepovolí, je tam kanalizace. Naštěstí.

Při nedostatku vody bych pustila dešťovou do oběhu, z čovky na zálivku a do země.
    ZORB
    ZORB --- ---
    MAR_TINA: Je to nesmysl, čas od času nějakej problém nastane u každé ČOVky.. Podle mne to bez nějakého pročiťovacího jezírka nemá smysl..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: fajna sprcha
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Jako přes ty ČOVky jsi tu odborník ty :-) Ale všechny co jsem viděl. I ty co měli následný pískový filtr neměly vodu tak čistou že bych se v tom musel mejt :-)
    Druhá věc je co se bude usazovat v rozvodech. problém je i se samotnou dešťovkou. A ani tam to není ok bez FF systému a následné filtrace. Já mám děšťovku třeba jen na záchod a praní. už jen kvůli normám. Umyvadlo, dřez i sprcha = pitná voda, což je dost zajímavý protože třeba v bazelnech je ve sprchách pouze přečištěná.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: tak principielne kdyby v tom nebyl zamotanej zachod tak by to bylo o rad jinde...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: právě proto si myslím, že je to blbý nápad (rozhodně se neptám za sebe). Oddělit nádrže a z čovky leda na splachování záchoda.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: To je ta přečištěná voda tak čistá? Co to udělá třeba v bojleru nebo někde jinde kde stojí (zde je navíc horká)? To že to je proti normám to asi víš, ale stejně bych ji všude necpal.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Mám takovoý teoretický dotaz na šedou vodu.
    Ve stavbě bude pitná voda na kohoutku v kuchyni a do zbytku by se vedla šedá voda z nádrže.
    Teoreticky by šla v nádrži akumulovat srážková voda ze střech A k tomu přečištěná voda z čov/septiku. Jenže pokud šedou vodu spotřebuju, přečistím v ČOVce, pošlu do nádrže, tak mi teče zpět do okruhu v domě a vlastně pořád dokola. Vadí to nečemu? Sice se přečištěná voda ředí dešťovou, ale pořád se tam točí z části ta samá.
    Při 4 osobách v domě (spotřeba vody 0,4 m3/den) a 100 m2 střech (teoreticky a velmi průměrně 0,165 m3 / den) mi vychází poměr přečištěná : dešťová = 1 : 0,66

Přebytky nejsou starost, to jde na zálivku nebo přepadem do vsaku.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: nemusí to tak být, já můžu tahat to samý co to auto váží a to má tunu a půl, takže sem max na třech.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    CUKI: Na YT je par videii ve kterych nedelali zakladni konstrukci ze dreva, ale z profilovaneho plechu. Vypada to dost podobne jako drevena varianta, ale je to mnohem lehci. Tak mozna jestli by nevedla cesta tudy.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DEIKSAC: Právě proto jsem to nakousnul. Navíc je to vyloženě aerodynamická budka, že :-D
    EXX:
    ANDY_WARHOL:
    No spíš mi šlo o to že čím větší přívěs tím větší auto k tomu potřebuješ a pak se tam prostě nevlezeš do béčka
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    CUKI: akorát teda nechapu, za jaky auto si to predstavujou. ja mam u dvoutunový dodavky povoleno tahat 2000kg brzdenejch, tak mi trochu uniká to jejich 2100 kg provedení.
    ANDY_WARHOL: nebrzdeny bejvaj povoleny 750kg
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam