UF0UN: Tohle je vše pěkně popsáno ve SZ. a probíráno zde tak na 3-4 vláknech. Do záhlaví jsem něco takového dát chtěl, ale pak jsem si to rozmyslel, protože ono to není tak jednoduché a pokud to vytrhneš z kontextu tak často i nepravdivé. Na druhou stranu jsou tam i další kličky které se dají použít a které z toho vyjmutím části textu odstraníš.
Například pokud je to zastavitelný pozemek, ale nic na něm ještě do kn zapsáno není, je možné to udělat šikovně přes pasport stavby a tím černou stavbu zlegalizovat a nebo ji předem přestavět jak je potřeba a potom udělat pasport stavby. Tam je velká výhoda toho že sice potřebuješ projetkovou dokumentaci, ale nepotřebuješ k ní razítka a můžeš si ji vytvořit sám. To samé pravidlo se dá udělat pokud tam stojí a je zapsáno něco, co neodpovídá realitě. Což jsem zrovna nedávno s úspěchem použil. Podmínkou ale je, aby to nekolidovalo s ÚP. Proto se mi stále ze všeho nejvíc zdá dostupné koupit nějakou chatku v jakémkoliv stavu, hlavně kvůli pozemku. Případně nějakou ruinu RD a tu pomocí pasportu přestavět a nebo udělat vedle tu vedlejší stavbu do 25m2...
Pak je ještě možnost pro hledače absolutních samot a soběstačného farmaření zakládat farmy. To se dá i na nezastavěných územích, tedy na té skoro bezcenné louce a zemědělské půdě. Má to ale své ale. Je to možné tuším až od 10ha. A od poslední novelizace je tam složitější včlenit bydlení. Další ale je, že je k tomu potřebná změna ÚP, tedy to chce čas, ale zase je to skoro jisté že by to na zemědělské půdě jít mělo.
Nicméně stejně je vždy nejednodušší odkoupit stávající farmu