• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    CUKI: Nejlepší je imho si najít architekta/stavaře v okolí a zkonzultovat to s ním (často to mají první konzultaci zadarmo - otec a bratr to tak mají).
    1) zná místní vyhlášky
    2) z praxe ví, co projde a co ne

SZ je bububu, ale v reálu projdou šílenosti a kolikrát je to hodně o tom, jak dobrý chlebíčky při kolaudaci či na SÚ přineseš. :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ESELVIRA: Do svislých stěn je potřeba dát nějakou kvalitní hustou vatu a ne ten největší shit pod sluncem. Ta za chvíli sesedne. Pokud tam není parotěska tak asi i zvlhne a nebude tolik izolovat, ale co se týče kondenzace páry v k-ci to nebude asi zas tak horký, protože to asi nebude zrovna 2x neprůvzdušný. Detaily ale neznám. Tyhle Bau kůlničky jsou všechny na jedno brdo. Když do toho započteš všechno včetně desky, krytiny, okapů, podlah,... tak za to máš regulérní stavbu. Občas se v inzerci za pár korun objeví nějaká hotová na rozmontování a prodej, ale ani se to nevyplatí řešit...
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ESELVIRA: ja mam v chajde 12cm izolaci a s 600w primotopem se tam da krasne protahnout sezona
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    CUKI: Jakože hrozí, že to zvlhne a přestane izolovat?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ESELVIRA: Já bych otázku upravil na: Je dostateční izolace 80mm mezi trámy?
    A myslím že nejde ani tak o zimu, koupíš prostě teplejší spacák, ale v létě se upečeš pokud to nemáš v lese.
    Krom toho ta hrozná vada co v tom mají do takové k-ce vůbec nepatří!
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    ESELVIRA: Také bych se klonil k izolaci. občas topime i v sezóně a vždycky se najde někdo, kdo by tam rád přespal i mimo sezónu. rozdíl není tak velký.
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    ESELVIRA: ja bych doporučil se zateplením. Občas už je i v září v noci pěkná kosa a v létě vam to aspon v základu pomůže od přehřívání.
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    http://www.pilagolcuvjenikov.cz/drevostavba_typII.html Má cenu pro chatku na zahráku (občasné přespání duben lisotpad) objednávat i izolaci? Kamna tam neplánujeme.

1. TYP II A – Jednostěnná dřevostavba: vnější plocha – palubka 15 mm, rám 80 mm;

2. TYP II B – Oboustěnná dřevostavba: palubka 15 mm, rám 80 mm, palubka 15 mm;

3. TYP II C – Oboustěnná dřevostavba – izolované stěny - izolační materiál Schwenk role DF1 80 mm tl.
    CUKI
    CUKI --- ---
    UF0UN: Je to různý dělal jsem to už několikrát, většinou tam je na KN podle ortofoto mapy vyčleněn pozemek, který není stavební, u sebe jsem měl i nějaké revize plynu a pod. Prostě doklad že tam něco bylo (je). To když přestavíš dle svých představ a v rámci toho co tam opravdu může být, tak jim jen předložíš zjednodušenou dokumentaci a oni to na základě toho zkolaudují. Pokud by to bylo přímo pro bydlení, tak je to složitější ale taky to jde. pro mě je základ že tam nemusím mít projekty s razítky a mohu to udělat sám...
    Pak už tě čeká jen geometrák, který necháš KN potvrdit a přiložíš ke stavební dokumentaci. A revize elektriky, plynu, spalinových cest, případně další co tě napadnou.
    Není to úplně košér postup, ale svůj první dům který jsem stavěl pro sebe například ještě zkolaudovaný nemám i když je stavěn 100%ně legální cestou, ale je mi líto těch peněz co vyhodím za razítka která mi jsou jinak k ničemu a já sám si to potvrdit nemohu. A to že mi přes rok trvalo než jsem vůbec mohl začít stavět a stálo to už předtím nemalé a zbytečné peníze, o tom nemluvě.
    Například razítko stavebního dozoru, natož stavbyvedoucího ti nikdo zadarmo nedá. A hlavně ničemu nepomůže. Jako zajistit si ho asi někde přes někoho můžu, ale nějak se mi ten postup příčí.
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    UF0UN: Nevím přesně zda se to nezměnilo, ale dlouhá léta platilo, že kde byla stavba v minulosti, bylo možno ji postavit nezávisle na stavu. Dokonce to jeden známý využil (tak před 10-15 lety) a postavil dům v CHKO, protože se mu ze starých katastrálních map podařilo dokázat že tam asi před 100 lety dům byl, i když z něj nezbývaly ani základy.
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    CUKI: jasný, vycházím z toho, že stavím v místě kde můžu. Z důvodu zachování duševního zdraví ale nechci absolvovat roční (v lepším případě) maraton se sháněním vyjádření všech dotčených, abych mohl kvůli 30m2 chatce vůbec kopnout do země.

po roce 2021 bude ale zřejmě všechno jinak:
    Legalizace stavby, aneb dodatečné stavební povolení | stavimbydlim.cz
    https://stavimbydlim.cz/...izace-stavby-do-roku-2021-a-pote-jak-probiha-dodatecne-stavebni-povoleni/

CUKI: jaký byl stav té předchozí stavby? zbořeniště, nebo to ještě mělo číslo?
    CUKI
    CUKI --- ---
    UF0UN: Dám příklad, pomáhal jsem nedávno takto jednomu člověku se stavbou na pozemcích na kterých nemůže stavět dokud nevyřeší sítě a hlavně příjezdovou cestu. Což je u malých staveb majlant. Tak postavil stavbu na místě kde už předtím něco stálo. což mu nevadilo a ušetřil několik let čekání a víc peněz než stála samotná stavba. Na úřadě s tím problém neměli, jen mu nemohli povolit stavbu novou. Územní limity a pod ale stavba splňovala. Dokonce dodržel i půdorys.
    CUKI
    CUKI --- ---
    UF0UN: No pokud tam ta stavba může stát, tak tě potahovat nebudou. Vlastně jde o to, že nepotřebuješ hlavně ty prokletý razítka a různý podmínky stavby, který musíš splnit ještě před stavbou. Jinak jsou na to stejné požadavky.
    Pokud by tedy někoho napadlo takto kolaudovat černou stavbu, co v tom místě nemá co dělat, tak určitě nepochodí...
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    CUKI: nehrozí u toho pasportu, že tě budou popotahovat za černou stavbu? Chápu to správně tak, že jde o to koupit ruinu chaty nebo domu, tu přestavět a tvářit se, že už to tak bylo a chci jen uvést stav na katastru a SÚ do řádného stavu?
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: Nejdůležitější věc na tom projektu je začlenění do stávajícího pozemku s patřičným kulatým razítkem (tedy přenesením odpovědnosti jinam), což z nějakého OS projektu z taženého z netu stejně nevyřešíš.
    Kolaudace, rozuměj osobní návštěva ze SÚ je potřebná vždy když je to objekt obytný. pokud bude mít stavba číslo evidenční= určena k rekreaci dosáhneš tím i spousta dalších výhod. Vyřešíš odpady, možnost trvalého bydliště,... A hlavně možnost to opravdu využívat k bydlení. projekt je na to defacto stejnej, jen musíš mít místnost na WC (ale stačí jen chemické)...
    CUKI
    CUKI --- ---
    UF0UN: Tohle je vše pěkně popsáno ve SZ. a probíráno zde tak na 3-4 vláknech. Do záhlaví jsem něco takového dát chtěl, ale pak jsem si to rozmyslel, protože ono to není tak jednoduché a pokud to vytrhneš z kontextu tak často i nepravdivé. Na druhou stranu jsou tam i další kličky které se dají použít a které z toho vyjmutím části textu odstraníš.

Například pokud je to zastavitelný pozemek, ale nic na něm ještě do kn zapsáno není, je možné to udělat šikovně přes pasport stavby a tím černou stavbu zlegalizovat a nebo ji předem přestavět jak je potřeba a potom udělat pasport stavby. Tam je velká výhoda toho že sice potřebuješ projetkovou dokumentaci, ale nepotřebuješ k ní razítka a můžeš si ji vytvořit sám. To samé pravidlo se dá udělat pokud tam stojí a je zapsáno něco, co neodpovídá realitě. Což jsem zrovna nedávno s úspěchem použil. Podmínkou ale je, aby to nekolidovalo s ÚP. Proto se mi stále ze všeho nejvíc zdá dostupné koupit nějakou chatku v jakémkoliv stavu, hlavně kvůli pozemku. Případně nějakou ruinu RD a tu pomocí pasportu přestavět a nebo udělat vedle tu vedlejší stavbu do 25m2...

Pak je ještě možnost pro hledače absolutních samot a soběstačného farmaření zakládat farmy. To se dá i na nezastavěných územích, tedy na té skoro bezcenné louce a zemědělské půdě. Má to ale své ale. Je to možné tuším až od 10ha. A od poslední novelizace je tam složitější včlenit bydlení. Další ale je, že je k tomu potřebná změna ÚP, tedy to chce čas, ale zase je to skoro jisté že by to na zemědělské půdě jít mělo.
    Nicméně stejně je vždy nejednodušší odkoupit stávající farmu
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    myslím, že by si nástěnka zasloužila legislativní update, protože tyhle otázky jsou celkem časté

po mojí konfrontaci se SZ je důležité následující:
    1) pokud na pozemku stojí existující rekreační objekt nebo rodinný dům, LZE bez větších oserů a ohlášek postavit mýtickou stavbu do 25m2 a 5m výšky při zachování ostatních podmínek (odstup 2 m od hranice pozemku, zastavěnost atd.).
    2) cokoliv sloužícího byť vzdáleně pobytovým účelům LZE postavit "na zelené louce" za následujících podmínek:
    - pozemek v ÚP jako zastavitelný
    - kompletní projektová dokumentace (řezy, půdorysy...) od někoho s papírem na tvorbu tohoto dokumentu = nemalé časové i finanční náklady, i kdyby šlo o miniaturní chatu
    - splnění podmínek pro stavbu v daném území (odpady, příjezd, vyjádření subjetků atp.)
    - od příštího roku musí domy splňovat pasivní standard, výjimku mají rekreační objekty
    3) zbytek, jako např. ohlášení přístřešku pro nářadí, ve kterém se posléze objeví postel a kamna, je černota

Nějaké malé DIY/alternativní bydlení je tedy možné jedině nenápadnou přestavbou stávajícího objektu, ideálně skrytého před potenciálními udavači. Stavět nějaký levný tiny house od základů nedává ekonomický smysl, protože náklady na byrokracii sežerou značnou část rozpočtu.
    Pokud jsem někde udělal chybu, rád se nechám poučit.

UF0UN
    UF0UN --- ---
    ANONKA: boží, dík
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    Dream Big, Live Small: This tiny home was custom-built to match this couple's every need - AOL Finance
    https://www.aol.com/...0W7SaOEJFmkrj7sHHQe9VAWtW8QrDNUnuTSKLv6-ohOYBgNqEhpnOD9TRWjNmF6dMsCCaBR0VL9Gr
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    Kancelář ombutsmana spáchala tohle: https://domek.ochrance.cz/ Zdalipak tam jsou odpovědi i na vaše otázky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam