77WHITE: Co bys doporučil za pojezdový okna? K-ce, nebo i konkrétní výrobky a firmy?
Chtěl jsem udělat pojezdový vstupní dveře, ale nenašel jsem nic co by řešilo tepelné mosty :-(
Tady v tom oknu bych viděl problém i vtom že krom toho že rohové okno není ideální pro statiku (rozuměj nutno vše kolem předimenzovat) tak zde vidím ještě fakt, že nosné prvky jsou daleko od těch posledních míst, kde může být nějaká stojka. A to v obou směrech. Tedy roznášejí mnohem delší rozpon než je nutný. Nebo to vidíš jinak? Tady to asi fakt nevadí. nejsou tam žádné prvky které by nesnesli nějakou tu dilataci. Tedy maximální průhyb může být v mnohem větší toleranci než je běžné. Ale to je právě to. tyhle věci fungují jen u takových to staveb.
BTW co se týče designu tak ta pultovka na horním konci bude mít zaručeně minimálně vzhledový problém s krovem (plíseň). nějakou ochranu by si to myslím zasloužilo. Ale pak už to nebude mít ten lehký feeling :-)
Jinak Britové toho mají v oblasti stavebnictví co dohánět. Bohužel oni z toho dělají přednost. It's not a bug, it's a feature platí obecně na celou na Britskou mentalitu. Žil jsem tam jen 2 roky, ale i tak mi spoustu věcí dalo zabrat.
Na druhou stranu, právě v době když jsem žil v Británii jsem se začal zajímat o pasivní stavebnictví. A co mě zaujalo, jejich knihovny jsou v tomto směru přímo natřískány velmi kvalitní a odbornou literaturou. Strávil jsem tam stovky hodin a zdaleka jsem neprošel vše, co by mě zajímalo. A to se týkalo o knihovny menších měst jako Leominster, Hereford, Whitstable, Canterbury, Swindon,..