• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HEINZZ:
    ROLEX: kdybyste chtěli to víc pořešit, tak si vykopejte sondu a pošlete mi fotky zemin ;) Posuzováním vsakování z čov se živím a přijde mi jako větší dobro to udělat správně, než legálně
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HEINZZ: když už je to stejně celý nelegálně.

Za čovku / septik zařadit nádrž, kterou budeš používat jako vodu na zálivku, a přebytek vypouštět někam do zeleně rovnou po povrchu, třeba nově vysazené na vodu náročnější křoví v prostoru těch smrků.
    5 lidí podle normy vyprodukuje za den +/-0,5 m3 odpadní vody, to jste ještě šetřílci s těma 90 m3.

Jestli je to jílovité a nevsakuje to, tak na vašich +/- 0,25 m3 denně potřebujete plochu vsakovacího pole cca 8-12 m2. Jáma hluboká minimálně 1,5 m, s rozměry 12x1 nebo 2x6 m vysypaná štěrkem, do ní položené děrované trubky (jedno nebo dvě ramena) v nezámrzné hloubce, zasypat štěrkem zavézt zeminou.

Dá se místo akumulační nádrže udělat jezírko, z toho se voda částečně odpařuje, část odčerpáš na zalévání, přebytky v zimě pustit do vsaku nebo někam po povrchu do zeleně.

čovku ti prodaj, na povolení se neptaj.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    FIYAH: Velikost a dispozice (+ lehká svažitost) pozemku to úplně nedovolují, stejně tak by to asi nebylo úplně ideální stran našich zvířat a bodoucího klona. navíc komáři a podobné obludy, a v neposlední řadě sme fakt v zahrádkářské osadě a myslím že by na něj měli normalizační kádři v jejích orgánech Názor. = (
    FIYAH
    FIYAH --- ---
    HEINZZ: co nejakej ten rybnicek jak byva na konci trativodu?
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    HEINZZ: : čau, jsem ten kámoš z pozemku a ještě doplním, že kopec, na kterém bydlíme, je bohužel z tuhého jílu.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    Ahoj vespolek, jdu sem s otázkou starou jak lidstvo samo a která se dostala i do záhlaví auditka - kam s hovnama! = )

lehce sem si tady profiltroval diskuzi, ale moudrej z toho stejně moc nejsem, takže zkusím ve stručnosti shrnout.

Bydlíme v zahrádkářské osadě a domek tak jak jsme ho koupili má malinkou jímku klasicky na čuňáka jak bývalo zvykem - bez dna, s přepadem mimo. Přepad byl vyvedenej do řady asi dvaceti totálně na sebe nalepenejch smrků, který vytvářeli přirozenej trativod, což nás samo nenapadlo, smrky sme vykáceli, pařezy vytrhali a od tý doby sme v prdeli. = ) Snažili sme se problém řešit trativodem do prostoru zahrady (drážka plná štěrku zakončená vsakovací jámou taky se štěrkem u dalších hustě osázených stromů), což funguje tak že všechen humus zůstává u nás na pozemku (díkybohu), ale voda se nestíhá vsakovat a je to fakt problém. Jsme rozhodnutí co nejdříve (tj bohužel na jaře až se zprovozní společné toalety, aby sme do tý doby mohli fungovat) postavit ČOVku, udělal sem si nějkou zatím lehkou rešerši, ale zůstává mi v hlavě důležitá otázka - ČOVky fungují stejně všechny na princvipu vsakování už vyčištěných vod, takže když máme problém s tím že se nám nezvládá vsakovat, nebude čistička mít úplně stejný problém? nebo vyčištěná voda se vsakuje lépe?
    samozřejmě to že vsakujeme něco co by se nemělo a ČOV tohle výrazně zlepší je jasný, bohužel sme koupili jak jsme koupili a problém se snažíme řešit jak jsme na něj přišli.

Dál, koukal sem třeba na stránky envi-puru a píše se tam o nutnostiu povolení pro ČOV, řeší to opravdu prodejci hodně? povolení tady na 99% nedostaneme, je tu stavební uzávěra a celá osada je totální punk a ilegál, my jsme ještě dost "čistí", ale asi nechceme úplně přitahovat oko úřadů na sousedy... případný nákup komponent a stavba svépomocí je něco co určitě dokážeme, pokud to je vůbec možný..

jinak jsme dvě dvoučlenné domácnosti, jedna s děckem na cestě, a letos jmse měli na vodojemu 90m3 spotřeby, což mě překvapilo jak strašně moc to je.. = | bojím se proto že řešení septikem kdyby nešlo vsakovat/postavit ČOV bude likvidační, když vím kolik tady stojí vyvezení pár kubíků septiku.. = /

Předem děkuju moc za věcný rady, fkt rádi by sme problém vyřešili a ne nějak ochcali, jde nám hodně i o prostředí ve kterém žijeme a sousedy které tu máme..
    SVAN
    SVAN --- ---
    Je tu někdo z Vás projektant s razítkem? nebo máte někoho rozumného? když tak pošta prosím.
    TUKI
    TUKI --- ---
    CUKI: sorry v dopravě nepracuju, netuším..
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUKI: hmm a nakolik vyjde přeprava? ¨:-(
    TUKI
    TUKI --- ---
    sorry Südschwarzwald DE..
    TUKI
    TUKI --- ---
    nechcete někdo ? sou 2 za odvoz..

RODWY
    RODWY --- ---
    77WHITE: moc pekny,ale ne do kazdych podminek.)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    77WHITE: ty problémy tam s tím jsou od začátku, ale původní majitel si liboval, jak to pořídil levně, takže kdo ví, co dostal... každopádně potřebovali jsme vyměnit jednu okenní tabuli, a byla to epizoda snad na půl roku, s několika návštěvami, jednou kvůli kolonám na dálnici nestíhali, podruhé přivezli nesprávné sklo... seřizování jsme po nich chtěli taky, ale to nás zas odpálkovali na nějakou třetí stranu... takže prostě jen poznamenávám jednu anekdotickou vlastní zkušenost, když vidím tu chválu :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Taky to tak vidím. V tom druhém směru je ta podpora podle mě až pod tím trámem. Táhla či jiná podpora tam už nemá takovou sílu, protože je to mnohem menší úhel.
    Je to prostě za mě zbytečná složitost. Já mám rád věci jednoduché. A teď když to budeš řešit co se izolace týče, tak zjistíš, že tam budou problematické místa a nebo dramaticky ubude prostor, což je u malých staveb velký fail.

A vůbec bych se nedivil, kdyby ten vazník měl mezi těmi pláty ještě ocel. Soudě těch šroubů.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    KERRAY: 10let stary okno neni uplne nejnovejsi, zkousel si je oslovit, jestli ti s tim nepomuzou? Pojizdny dvere se musi udrzovat, cistit, mechanismus mazat. Ostatne i normalni okna nejsou vetsinou bezudrzbovy, ty moderni profily maji casto kanalky na odvadeni vlhkosti a ty se obcas muzou ucpat a tak negativne ovlivnit roseni i tepelne izolacni schopnosti.
    Ja s nima delal naposled pred 3 roky a minimalne jejich technicky oddeleni bylo fajn.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE:nebo tam das jeste druhou diagonalni podporu pro ten stresni nosnej tram, a v ten moment ten roh fakt nese jen sebe samotnyho, nic vic, a na to tahlo urcite staci.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    77WHITE: jen poznámka bokem pro vyvážení chvály, podědili jsme 10 let staré pojízdné francouzské okno Janošík, a 8 let z toho nebyly úplně kladná zkušenost - táhne tím, běžně se zasekává a je potřeba vědět, jak na něj, aby fungovalo... ale jako asi se může stát i u jinak dobrých firem :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Na okna z Cech mame dobre zkusenosti s firmou Janosik. Umeli vsechno, co sme si navymejsleli, vcetne externich pouzder pro pojezdy.

Nemyslim, ze je statika velky tema. Strechu vynasi ten pruvlak nahore, Vzdycky se da pripomoct ocelovym tahlem (na skice modre). Taky je mozny ze je tam prubeznej nadprazni tram, tim ze je vcelku a pokracuje za podporu, dosahujes castecnymu vyrovnavani momentu sil v tom vylozeni (klasickej pristup pri pouzivani ocelovejch konstrukci u vetsich domu, kdy nechces mit nosny sloupy primo ve fasade, ale trochu uvnitr. Pomaha to na pruhyby stropu).

Taky je to UK, tak je mozny ze je tam tuhej ocelovej ram, co to zpevnuje. Strecha nad tim je stejne vynesena na tom hlavnim pruvlaku. Tak jako tak, hodina se statikem by tohle vyresila (a ten by stal par tisic v nejhorsim pripade, v lepsim by to udelal zadarmo, protoze se jedna o profesanta, kterymu davas posudky na vsechny domy a tak tech 10 minut s vypocetnim softwarem ti da zadarmo...)
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Co bys doporučil za pojezdový okna? K-ce, nebo i konkrétní výrobky a firmy?
    Chtěl jsem udělat pojezdový vstupní dveře, ale nenašel jsem nic co by řešilo tepelné mosty :-(
    Tady v tom oknu bych viděl problém i vtom že krom toho že rohové okno není ideální pro statiku (rozuměj nutno vše kolem předimenzovat) tak zde vidím ještě fakt, že nosné prvky jsou daleko od těch posledních míst, kde může být nějaká stojka. A to v obou směrech. Tedy roznášejí mnohem delší rozpon než je nutný. Nebo to vidíš jinak? Tady to asi fakt nevadí. nejsou tam žádné prvky které by nesnesli nějakou tu dilataci. Tedy maximální průhyb může být v mnohem větší toleranci než je běžné. Ale to je právě to. tyhle věci fungují jen u takových to staveb.

BTW co se týče designu tak ta pultovka na horním konci bude mít zaručeně minimálně vzhledový problém s krovem (plíseň). nějakou ochranu by si to myslím zasloužilo. Ale pak už to nebude mít ten lehký feeling :-)

Jinak Britové toho mají v oblasti stavebnictví co dohánět. Bohužel oni z toho dělají přednost. It's not a bug, it's a feature platí obecně na celou na Britskou mentalitu. Žil jsem tam jen 2 roky, ale i tak mi spoustu věcí dalo zabrat.
    Na druhou stranu, právě v době když jsem žil v Británii jsem se začal zajímat o pasivní stavebnictví. A co mě zaujalo, jejich knihovny jsou v tomto směru přímo natřískány velmi kvalitní a odbornou literaturou. Strávil jsem tam stovky hodin a zdaleka jsem neprošel vše, co by mě zajímalo. A to se týkalo o knihovny menších měst jako Leominster, Hereford, Whitstable, Canterbury, Swindon,..
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Anglicky staveni uz dlouhodobe uplne nechapu, to je pravda. Obzvlast jejich ocelovy ramovy konstrukce na rodinny domy, ktery podle zkoumani detailu nemuzou rozumne tepelne fungovat. Ale proti gustu... (koukal sem nedavno na granddesign a je to neustale se opakujici)

Nicmene kdyz se koukam na tohle, ja osobne bych urcite zdvojil strechu, v podstate udelal boudu pod tou hlavni strechou. Nejenze muzu priznat stropni prvky dovnitr a zateplit poradne nadkrokevne, ale taky mi vznikne perfektni vetrani pro ty cesky letni vedra, bezny reseni v jiznich zemich. Proto si myslim, ze maji ty viditelny krokve pod plechem tak maly, protoze hlavni masu strechy vynaseji jinak.

Rohovy pojezdovy okna nejsou pravda zadarmo, ale na trhu sou firmy, co poskytujou overeny reseni. Soude podle predchozich zkusenosti bych od boku strelil, ze okna dohromady vyjdou aspon na 100 tisic, v dobrym standardu. Co usetris na fixech, to sezerou pojezdy. Okna byvaji tucna polozka vzdycky, ostatne proto se nacenuje co nejdriv, aby se pak dal optimalizovalo nebo popripade upravil design.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam