• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    SVAN
    SVAN --- ---
    77WHITE: můžeš to prosím trochu rozvést
    SVAN
    SVAN --- ---
    CUKI: Tady nejde o došky, valbová střecha je úplně standartní střecha na domech v každé vesnici i městě a žádné došky na nich nejsou, jsou na nich všemožné střešní krytiny od tašek až po plech. Je to prostě jedna z nejčastějších střech včetně sedlový, normální standart vesnic, měst včetně Prahy.

Nemusíme si tady vypisovat co je kde plošně v územním plánu, já jsem se ptala na náš územní plán, kde je to takhle dané. Zda lze s územním plánem rozumně soupeřit. Že to tobě přijde silně neopodstatněné je fajn, ale pokud to máš v územním planu, tak je to bohužel dost opodstatněné.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SVAN: Já netvrdím, že nejsou. Ale dělali se zde pouze v období kdy byli na střechách došky, kde měli své opodstatnění. Těchto původních střech se ale mnoho nedochovalo. jasně jsou nějaké místa kde buď opravdu je tato historická výstavba a nebo alespoň snaha o jakousi repliku a to je dobře. proto jsem se ptal na lokalitu. Někde tuto regulaci chápu.
    Ale považovat to za standard a promítat si do tohoto domnělého standardu ty neobdélníkové patvary hnusných divně pospojovaných krabic?

Jako, že někde povolují jen sedlovou o sklonu cca 45° a nějakém hmotovém tvaru asi chápu, těch míst je v naší zemi ještě hodně kde dominují. Ale nikoli plošně ani v těchto dotčených místech.

Ale pultová střecha je u malých objektů asi historicky nejběžnějším tvarem. V podstatě i jakákoliv přístavba má zpravidla tento tvar.

Tedy na nějakou malou chatku mimo obec, která není odnikud vidět mi to přijde jako silně neopodstatněné.

77WHITE
    77WHITE --- ---
    SVAN: ano je. jmenuje se analyza okolni zastavby a opodstatnenej design.
    SVAN
    SVAN --- ---
    CUKI: Tvary střech

Nejjednodušším historickým tvarem je střecha pultová. Najdeme ji především na menších prostých objektech, jako jsou kůlny a podobně.
    Tradiční venkovský dům má nejčastěji střechu sedlovou, také valbovou či polovalbovou.
    Domy barokní, rovněž však i některé domy z období 1. republiky, mohou mít střechy mansardové.
    SVAN
    SVAN --- ---
    CUKI: Nebo roubenky
    SVAN
    SVAN --- ---
    CUKI: Použitím valby nebo polovalby vzniká střecha valbová či polovalbová; tato střecha může zároveň být buď sedlová, mansardová či pultová. Polovalbové sedlové střechy jsou běžné na lidových stavbách (chalupách) v řadě oblastí České republiky.

Polovalbové střechy tady mají sto let staré baráky ve vsi kousek od Prahy
    CUKI
    CUKI --- ---
    SVAN:
    To vůbec netuším že je to standard. Valba a polovalba není v našich končinách zrovna běžná. To se prosadilo až u dnešních obludně velkých bungalovů.

Kde to je?
    SVAN
    SVAN --- ---
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    SVAN: šikmou střechou je míněna pultova střecha?
    SVAN
    SVAN --- ---
    CUKI: sedlová, valbová, polovalbová
    CUKI
    CUKI --- ---
    SVAN: "standartní trojka" co to je?
    SVAN
    SVAN --- ---
    Existuje nějaký způsob jak se domoci šikmé střechy na rekreačním objektu v místě kde je v územním plánu pouze standartní trojka, ale není ani v centru obce ani není nijak z obce vidět, není vidět ani z komunikace, v podstatě chata je schovaná mezi stromy a poli?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Ja to skúsim aj tu, možno sem chodí viac ľudí.
    Hľadám odporučenie na živnostníka/firmu, ktorá by nám postavila drevenú chatu okolo 40m2. Jihočeský kraj, okolie Strakoníc. Ďakujem:
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    EARCH crash test: v jaké chatě se nejlépe izolujete v roce 2021? | EARCH.
    https://www.earch.cz/cs/revue/earch-crash-test-v-jake-chate-se-nejlepe-izolujete-v-roce-2021
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    ROLEX: třeba někdo ze sousedů bude chtít dělat hliněnou omítku
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    nejlepsi by bylo mit pobliz aspon nejakou strouhu, vedouci do potoka, precistena voda se tam poustet smi... ale to je u vas jedno, kdyz povoleni nebudete resit.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    HEINZZ: ja mam podobnej problem jako vy a je potreba rict, ze ten trativod v jilu jeste muze blbe ovlivnit nejakej podzemni tok. ja napriklad, jsem si udelal vsakovacku tak perfektne, ze mi funguje jako trychtyr, kterej tu vodu nalejva do septiku. :) proste jsem na kopci a s destema, nebo tanim, prichazi nejakej podzemni proud a pak pod rouskou tmy uraduju s kalovym cerpadlem. jen abys vedel o dalsim moznym uskali.
    TENZO
    TENZO --- ---
    ROLEX: Postavis udirnu, tunel pro dite na hrani a hlina v riti:)
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    TENZO: To by bylo fajn no. Jil je to kvalitni na nejake male hlinene stavby, pece na pizzu atd..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam