• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    SVAN
    SVAN --- ---
    CUKI: Použitím valby nebo polovalby vzniká střecha valbová či polovalbová; tato střecha může zároveň být buď sedlová, mansardová či pultová. Polovalbové sedlové střechy jsou běžné na lidových stavbách (chalupách) v řadě oblastí České republiky.

Polovalbové střechy tady mají sto let staré baráky ve vsi kousek od Prahy
    CUKI
    CUKI --- ---
    SVAN:
    To vůbec netuším že je to standard. Valba a polovalba není v našich končinách zrovna běžná. To se prosadilo až u dnešních obludně velkých bungalovů.

Kde to je?
    SVAN
    SVAN --- ---
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    SVAN: šikmou střechou je míněna pultova střecha?
    SVAN
    SVAN --- ---
    CUKI: sedlová, valbová, polovalbová
    CUKI
    CUKI --- ---
    SVAN: "standartní trojka" co to je?
    SVAN
    SVAN --- ---
    Existuje nějaký způsob jak se domoci šikmé střechy na rekreačním objektu v místě kde je v územním plánu pouze standartní trojka, ale není ani v centru obce ani není nijak z obce vidět, není vidět ani z komunikace, v podstatě chata je schovaná mezi stromy a poli?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Ja to skúsim aj tu, možno sem chodí viac ľudí.
    Hľadám odporučenie na živnostníka/firmu, ktorá by nám postavila drevenú chatu okolo 40m2. Jihočeský kraj, okolie Strakoníc. Ďakujem:
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    EARCH crash test: v jaké chatě se nejlépe izolujete v roce 2021? | EARCH.
    https://www.earch.cz/cs/revue/earch-crash-test-v-jake-chate-se-nejlepe-izolujete-v-roce-2021
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    ROLEX: třeba někdo ze sousedů bude chtít dělat hliněnou omítku
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    nejlepsi by bylo mit pobliz aspon nejakou strouhu, vedouci do potoka, precistena voda se tam poustet smi... ale to je u vas jedno, kdyz povoleni nebudete resit.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    HEINZZ: ja mam podobnej problem jako vy a je potreba rict, ze ten trativod v jilu jeste muze blbe ovlivnit nejakej podzemni tok. ja napriklad, jsem si udelal vsakovacku tak perfektne, ze mi funguje jako trychtyr, kterej tu vodu nalejva do septiku. :) proste jsem na kopci a s destema, nebo tanim, prichazi nejakej podzemni proud a pak pod rouskou tmy uraduju s kalovym cerpadlem. jen abys vedel o dalsim moznym uskali.
    TENZO
    TENZO --- ---
    ROLEX: Postavis udirnu, tunel pro dite na hrani a hlina v riti:)
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    TENZO: To by bylo fajn no. Jil je to kvalitni na nejake male hlinene stavby, pece na pizzu atd..
    TENZO
    TENZO --- ---
    ROLEX: Obcas si ji nekdo vezne za odvoz a nebo z ni udelat cihle:)
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    ANDY_WARHOL: Ta zemina bude nakonec nejvetsi oser ze vseho.. pozemek je malej a neni kam s ni na nejaky upravy. Bude muset do kontejneru a pryc, tzn hodne prace a hodne penez za odvoz.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Já mám taky jíl a řeším vsakovani přesně jak popsala Martina, zatím to docela funguje až se divím, ale kdyby ne, tak vsak má takovou šachtu a ta když se náplní, tak ji prostě vypustím ven, přečístena voda nevadí. Na jaře tam zásadním břízy a další stromy a bude to v pohodě. Mám taky nádrž 5m3 a z ta budu zalévat trávník.
    Taky až cov najede na parametry, tak budu část tě vody používat na splachování (máme druhý rozvod vody)
    Jinak na cov je nutné vodopravni řízení a ještě další povolení na nakládání s vodama. Objednat si to můžeš, ta firma to řešit nebude, ale ten člověk co ti to bude instalovat může. Počítej že zemních práci bude dost hliny. Sice tu cov dáte asi místo žumpy, ale na ten vsak to bude taky dost.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    MAR_TINA: Tyjo, děkuju moc za vyčerpávající odpověď!!

ad spotřeba, jo, šetřit se snažíáme dlouhodobě, nejen kvůli problémům se septikem ale i kvůli nějaký osobní zodpovědnosti, voda je přecjenom vzácná tak proč plejtvat. stejně sem si ale myslel že 90m3 je spíš hodně, tak to je jedno zpříjemných překvapení. je to celková vátoč, takže i vaření / pití, díkybohu jsme na obecním vodovodním řádu s pitnou..

Momentálně máme vsakovací jámu tak max 4m2, zas ale hodně cca 3m hlubokou. Očividně naprostý nepochopení principů na naší straně = ) Pokud ale bude voda z ČOV, asi není problém udělat vsak pod zeleninové záhony, ne? v tom případě by i těch 12m2 neběl být vůbec problém, jenom to bude docela masakr realizovat, ale co se dá dělat, další jaro, další rozkopání zahrady. Už si zvykám.
    K tomu vsaku mě ještě napadají dvě věci, jednak je celý pozemek mírně svažitý (opravdu ne moc, ale znát to je), tak jestli ten vsak nebude mít tendenci se koncentrovat na spodní straně, a jak to případně řešit - vyspádovat tu vsakovací jámu do roviny? a pak jestli není blbost vsakovat pod záhony a zároveň mít akumulační nádrž na zálivku stejnejch záhonů...?

jak hlubokou sondu by bylo potřeba aby to mělo nějakou hodnotu? techniku na nějakej vrt na zahradu nedostanem a i 40cm díry na plot byly s motorovym zemním vrtákem docela peklo (krom jílu sou tu kameny, jednomužnej vrták se totálně nechytal), takže by to znamenalo docela rubačku ručně..

a jak velkou akumulační nádrž bys doporučovala vzhledem k číslům který tady padly? když koupíme ČOV dimenzovanou na 6 osob, měli by sme být safe, ne? nebo je problém když jí budeme pod-užívat? slyšel sem taky že některé ČOV mají problém pokud nejsou v nepřetržitém provozu, sice tady bydlíme trvale, ale rádi by sme měli možnost se třeba vypařit na delší dovolenou a nemuset tohle řešit.. Doporučila bys spíš mechanickou, nebo biologickou?

Ještě jednou fakt díky moc, nečekal sem že tady dostanu zdarma informace takhle přímo od odborníka z praxe..! = )
    CUKI
    CUKI --- ---
    HEINZZ:
    ROLEX: S tou stavební uzávěrou to nemusí být úplný problém. Ona ta uzávěra-ten právní termínus technikus má svá specifika a běžně to obce vůbec nesplňují.
    Většinou řeší spíše kapacitní zvětšování, nikoli čovku. Tam bývá problém spíš s vodotečí a pod.

Taky se může stát že ve větší hloubce jíl nebude a začne nějaká propustná a tam to vsakovat bude dobře.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HEINZZ:
    ROLEX: kdybyste chtěli to víc pořešit, tak si vykopejte sondu a pošlete mi fotky zemin ;) Posuzováním vsakování z čov se živím a přijde mi jako větší dobro to udělat správně, než legálně
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam