• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    77WHITE: CUKI: rozumím,si myslím,že pro samotnou ženskou jsou nějaký týhle stavebnice dobrý,žádný starosti:))mne by se líbilo,si opravit nějakou chatu:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE:
    ZABAKOVA: No hlavně cena za materiál je minoritní částka z celkové ceny, takže tyhle věci hodně zkreslujou. I dneska se dá do mega postavit pěknej domek, ale člověk musí počítat se svojí pracovní spoluúčastí ve velkém měřítku.
    Další věc že samotná cena hrubé k-ce domu je naprosto minoritní jak materiálově tak prací v poměru k celkové ceně.

Málo kdo si uvědomuje že běžná dřevostavba RD se dá vyšvihnout jakožto hrubá k-ce za několik dní. Ale i zděná netrvá tak dlouho když se chce. Spíše trvá to vše ostatní.

Například na jaře jsem byl na posledním dozoru jednoho zděného domu, který začal vznikat současně se sousedním montovaným (Rýmařov). A byl zkolaudován asi o 2 měsíce dříve než ta montovačka, protože termíny, papírování,...

Podle mě se kontejnery na stavění takovýchto staveb vůbec nehodí. Jiná věc jsou modulární naprosto unifikované stavby, které slouží někde dočasně, tam už se využít dá dobře i když vlastní modulární k-ce bude vždy lepší. Nutnost kompletního (včetně podlahy) vnějšího izolačního pláště to celé dost zbytečně zesložiťuje a kontejner ztrácí své výhody (izolace proti vodě, možnost položit de facto na nepřipravený terén, snadná manipulace)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ZABAKOVA: Asi sem to blbe popsal, promin. Kazdej dum, i tohohle kontejnerovyho typu, ma jinou cenu. Zalezi na konkretnim vybaveni, mnozstvi specifickejch uprav na miru, oplasteni, zpusobu zalozeni, dalsich technologii jako napr vytapeni, kvalite zaskleni, mire angazovanosti klienta... I kdyby byly vizualne dve krabice totozny, jejich ceny se mohou vyrazne lisit. Proto je vzdy osidny nekde jako architekt uvadet rozpocty domu, protoze to bud okamzite odpudi, nebo naopak da plany nadeje.
    Takze at napise o poptavku http://www.freedomky.cz/, jeji predstavu o prostoru, jeji rozpocet a rychle se dozvi, jestli je nebo neni mimo.

Byvaly kolega navrhnul dum pro klienta za milion, 80m uzitny plochy, plnohodnotnej kus architektury. I kdyz to ve vsech clankach psali, tak si lidi zpravidla precetli jen nadpis a hned jim psali ze chtej za to jejich mega teda taky dum. Zapomneli si ale precist, ze majitel domu je truhlar a udelal si na domu uplne vsechno snad krom zakladovy konstrukce a rozvodu elektriny, ze na tom ulil nekolik let jeho zivota dolepovanim. Na domu to nejde poznat, vypada fajn, ale to ze clanku na internetu clovek nevycte. Tenkrat to pouzili to jako velky promo, byl to v tu dobu zacinajici kancl, ale v retrospektive to moc nepomohlo, protoze tyhle zakazky ani nezaplati provozni naklady atelieru, a oslovovali je lidi v podobny financni situaci...
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    77WHITE: mně se líbí myšlenka,že za chvíli můžu bydlet,ale myslím si,že někdo šikovnej zvládne udělat sám soběstačnej domek za polovinu i za celkem únosnou dobu,cena mě zajímá,ptz známá hledá podobnej domek a má nějaký rozpocet
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ZABAKOVA: premejslim proc bys mela tu cenu vedet, resp bejt pobourena ze ti to okamzite nekdo nerekl. Kazdej dum je jinej, a to i v pripade tehlech modularnich stavbicek, takze cena se vzdy lisi.
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    Ověřením principů jsou roční náklady na energie u tohoto domku v příjemné výši 21,5 tisíce korun,“ vysvětluje architekt. To se mi líbí, ale nenašla jsem cenu domu...
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    MATT
    MATT --- ---
    Akumulační kamna v roubence u rybníka
    https://www.youtube.com/watch?v=EIY1uEHt7-o
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    HENTAIRUSH: mně se to líbí,ta kuchyň i koupelna...úplně by mi to stačilo:)
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    ZABAKOVA: Kdyby byl někdo zvědavej, je to tohle Airbnb: https://www.airbnb.cz/rooms/45583260
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    HENTAIRUSH: mno nemůžu najít..když najdu,tak postnu
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    ZABAKOVA: Nebylo by více fotek?
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---

TPA
    TPA --- ---
    Pitná voda z prasečí kejdy? Otázka vteřin, tvrdí odborník - DVTV na Aktuálně.cz
    https://video.aktualne.cz/dvtv/pitna-voda-z-praseci-kejdy-otazka-vterin-tvrdi-odbornik/r~488bf2fae52211e4b8ba0025900fea04/
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    POPEY
    POPEY --- ---
    diky za odpoved.
    nikde poradne nejsou clanky o tom 12V vs 24V
    pokud to spravne chapu tak z meho pohledu chatare s jednou lednickou staci 12V system?
    FOSSIL666
    FOSSIL666 --- ---
    CUKI: Jojo, mam 24V vnitrni osvetleni. Na bydleni mi 48V smysl dava, do auta ne. 24V jsem primarne daval kvuli moznosti nabijeni za jizdy z altiku (24V motorovej system). Nechci to tu dal moc rozebirat, aby to nebylo uz OT...
    CUKI
    CUKI --- ---
    FOSSIL666: Jo čtu to teď taky, mohl jsem to napsat líp. V každém případě jsem koketoval s myšlenkou 48V baterie a stepdown měnič. Ale pak jsem zjistil že i přes výhodu levnějšího regulátoru mi to moc nepřinese. Protože regulátor stejně bude vedle baterie a step down měniče. A nejdelší část vedení bude stejně 12V. Ale nemám tam ledničku. Mít tam větší výkonové spotřebiče bylo by to jiné no.
    CUKI
    CUKI --- ---
    FOSSIL666: Máš v obytňáku světla na 24V? Těch s účinností nad min 100lm/W moc v teplý bílý není :-(
    Já spíš než lednici, řešil množství malejch spotřebičů které jsou výhradně na 12V. 3 NTB, Nabíječka na NiMh, foto, nabíječka akuček,...
    FOSSIL666
    FOSSIL666 --- ---
    CUKI: Tak je jasny, ze kdyz si das balancer na 2 odlisny baterky tak ti bude k hovnu :-) Jo, s tim levnejsim rozvodem 24V jsi to napsal trochu kostrbate, jak ta veta zacina 12V, tak jsem to pochopil na levnejsi 12V system. Typek resi jen lednici, svetla a nabijeni laptopu. Lednice klasicka domaci by musela jet stejne pres menic na 230V a sezeru mu vsechnu stavu. Kompresorovky se bezne delaj 12/24V. To samy vetsina svetel a nabijecka na laptop... pri nejhorsim se vzdy da pouzit kvalitni stepdown 24/12V, zas tak nehospodarny to neni... Tuhle problematiku jsem hodne resil pri staveni auta a ok, jedina vyhoda 12V systemu byla pred 4 rokama vetsi nabidka kvalitnich svetel za rozumny penize...ve 12V.. resp.i takovejch aby vyhohovaly mejm pozadavkum na velikost, kvalitu, svetelnost atd...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam