• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.


    Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

    odkazy na blogy a stránky na nástěnku

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: uz se s nima dneska nesetkas, stejne jako se uz nesetkas s plynovejma kotlema s vecnym plaminkem, ktery slouzil i jako zapalovac cigaret. nicmene na tyhle travice lidi mam vzpominky z dob, kdy jsem bydlel na pronajmech se starym vybavenim tzv "po babicce".
    dalsi vec je, ze dlouho se u plynu verilo, ze je to levny zdroj energie, protoze nikoho nenapadlo, ze muze podrazit vic nez elektrika. moje argumenty v diskusich s kamarady, ze plyn je rusky a ze zavisi jen na putinovi, jak draze nam ho proda, vetsina z nich zacina chapat az nyni.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VYHULENY_UFO: Hmm, musím doplnit informace, já se stavebnictvím zabývám něco přes 15 let, ale nikde jsem je ještě nepotkal. Pro mě jsou wafky právě velice bezpečné topidlo s externím spalováním.
    Instaloval jsem je všehovšudy jen jednou v jedné offgrid stavbě.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: pred 40-50 lety. takovy ty, ktery si pamatujes od babicky ze staryho baraku v praze...
    CUKI
    CUKI --- ---
    VYHULENY_UFO: Jako že wavky berou vzduch zevnitř? Kdy se takové vyráběli?
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    TPA: temer kazdy okno se dneska prasacky montuje expanzni penou, a kazdy nove vyrobeny okno je z tvyho uhlu pohledu dostatecne tesny. Presne jak rika Cuki, to co de kominem ven, musi bejt taky nasaty dovnitr.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: no ty moderni wavky ano, ty uz maji pritah zvenci, ale stary modely nikoliv. stejne jako dneska uz ti nikdo neda plynovy kotel s pritahem vzduchu z mistnosti, ale jen zvenku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TPA: Víš co by si musel mít za okna aby ten přívod vzduchu byl dostatečný?
    Třetí bod platí, ale aby se tam ten vzduch dostal je potřeba ho tam přivést Tedy ty tvé škvíry by museli být cca na úrovni té požadované trubky. Což je nesmysl pokud nebydlíš v teepee.
    Druhý bod je k zamyšlení, myslím že by to mohla být docela zajímavá k pokusu. Pokud nenasavá ale patřičné množství kyslíku tak ten oheň hoří špatně, což je krom jiného neekologické
    První bod je právě právě vlivem toho co jsem psal problematický, protože ho diky špatným tlakovým poměrům nemusíš splnit a bude se ti i malinkými netěstnostmi v systému dostávat CO2 do místnosti. Si to představ co se stane když netáhnou kamna?

    Wavky zrovna tento problém nemají. Protože ty mají zajištěný ten externí přívod vzduchu. Oheň de facto nehoří uvnitř, ale venku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Znala jsem jednu dvojici mladých, co si zatopili v kaminkach v maringotce a ráno je našli už mrtvé. I trochu vypili, tak spali moc tvrdě a možná proto je nenapadlo větrat.
    KASTA
    KASTA --- ---
    TPA: jo nad tou posledni vetou jsem taky premyslel. jenze ten studeny vzduch se v tech kamnech musi ohrat, takze stejne spotrebujes o trosku vic tepla (o tu stejnou trosku kterou usetris tim, ze nepouzijes vzduch z mistnosti)


    CUKI: podle me je to ale vazne jednoducha mechanika.
    1. kamna nasavaji vzduch v mistnosti, ten pouzivaji k horeni a zbyly vzduch jde se spalinami ven kominem
    2. nasavaji vzduch u zeme, ktery je horsi kvality, ma vic CO2 (ktery je tezsi nez vzduch). I tak je v nem dost kysliku k horeni.
    3. stejny mnozstvi vzduchu co odejde pres kamna kominem, se samozrejme musi v mistnosti doplnit - zvenci ruznym vetranim a netesnosti - je to ale cerstvy vzduch.

    To ze to takhle funguje, poznam jednoduse - kamna hori, dobre tahnou, nekouri. Neni problem.Dochazi k prirozenymu vetrani a cirkulaci vzduchu.

    Mluvim o dobrych kamnech na drevo, v zadnym pripade neobhajuju dementni vafky (taky mam jednu kamosku v invalidnim duchodu po otrave CO)
    TPA
    TPA --- ---
    Taky přidám názor...
    Dokud nedáváte těsný okna, neni externí přívod vzduchu potřeba, táhne to přirozeně okolo. Jakmile se utěsní okna, musí se hlídat mikroventilace jinak ty kamna nejedoju a vzduch je špatný.
    Logicky jaký proud vzduchu jde kommínem ven, takový musí dovnitř, jinak vzniká problém. Externí přívod má navíc tu výhodu, že neochlazuje místnosti - venkovní studený vzduch jde rovnou do ohně.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    No jo no, kvůli karmě málem zařvala moje 15 letá kamarádka (našli ji fakt na poslední chvíli) a děda, ten si takhle blbě zatopil v září v inverzi a ten to tedy nepřežil. U toho to ale teda bylo CO a nevyčištěný komín.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANNONKA: me takhle umrel kamarad kterymu bylo kolem dvaceti. proste chvilka nepozornosti a je to
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    A nejhorší je, když někdo chytrý v pětiletkovém činžáku nedovolil dát vafky do fasády, takže jsou 48 let v rohu obýváku odvedeny do komína (ten je v pořádku má potvrzení) k kuchyni to samé, a po povodních při opravách omítek namontovali PLASTOVÁ OKNA. Vysvětlete paní v letech co je mikroventilace a nutný vzduch pro hoření kamínek. Ano, v koupelně s karmou si hodí na škvíru pode dveře hadr aby na ni netáhlo.................... a nemáte páky, nevysvětlíte a nevysvětlíte, příští rok jí bude devadesát "no a co tak umřu"........................
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASTA: To nebylo jen o kamnech. Prostě málo kyslíku a moc CO2, je jedno jak toho dosáhneš.
    ANDY_WARHOL: Jde o to, že to není rovnotlak, tedy toho radonu nasáváš víc. Podobně můžeš radon zlepšit mírným přetlakem
    8Z4S: No výměna mezi místnostmi a patry bude fungovat pravděpodobně mnohem lépe než in-out
    KASTA: To je docela zajímavá myšlenka, to CO2 bude taky hlavně u těch kamen, ale na druhou stranu k hořená potřebuješ 02 nikoli CO2 :-D

    Málokdo si uvědomuje, že i v těch starých nezaizolovaných domech není dostatečná výměna vzduchu ani pro obyvatele, natož pro kamna. Navíc tyhle objekty mají většinou špatně větratelné prostory (nevhodná okna)

    KASTA: A já zas tvrdím, že nejlepší kamna je izolace. Co se týče jednoduchosti je to mnohem jednodušší.
    Ve výsledku i pro peněženku je to menší zátěž. To máš kamna, komín prostupy, statika, no a pak mnoho revizí, práce, bordelu...
    KASTA
    KASTA --- ---
    p.s. a ohledne ty jednoduchosti, kamos rika: nejlepsi izolace jsou dobry kamna:) takze ano dum zateplit, ale neprehanet to. Ja nechci pasivni dum, nevadi mi, ze nekde u oken trochu tahne, stejne se musi vetrat. Pak nemam ani problem, ze by mi nefungoval komin, nepotrebuju specialni kamna s externim privodem a kdyz mam dobry kamna, moc neprotopim (v dome i na chate topime drevem a briketama z pilin a treba v tech Jotulkach ta briketa fakt vydrzi). takze za me asi tak
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANDY_WARHOL:
    77WHITE: souhlas - pokud mam pasivni, nebo tak dobre zaizolovanej dum, ze mi kvuli tomu netahne komin, je ten externi privod potreba. Jinak mi prijde zbytecnej. U nas by to treba bylo komplikovany, kamna nestoji u venkovni zdi.

    Ale rozporoval jsem hlavne vliv na kvalitu vzduchu v mistnosti. Naopak, kamna co nasavaji vzduch u zeme a posilaji ho ven kominem mi prijdou lepsi - u zeme se hromadi CO2, i ten pripadnej radon, kamna to vysavaji a zajistujou prirozeny vetrani vzduchu v dome. Zaklad je proste dobre tahnouci komin, pak neni pro externi privod moc duvod.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    KASTA: mluvis-li o selskym rozumu : Je to jako kdyz prudce otocis plnou lahev vody. Bez vzduchu ti v lahvi vznikne podtlak a voda nevytece. kamna sou to stejny, pokud nemas pristup vzduchu (bud planovanej nebo diky netesnostem starejch domu) tak ti komin prestane fungovat, kamna se dusi. Kdyz se kamna dusi, vznika nedokonale spalovani, vznika oxid uhelnatej. Krom ocividnyho nebezpeci s otravou muze taky vzniknout trochu vybusnejsi ohen, jestli si to spravne pamatuju.
    Asi nemusim vysvetlovat ze tohle je taky jeden z hlavnich duvodu, proc bys mel mit kazdej rok cistenej komin. U plynovejch spotrebicu tohle plati x-krat vic.

    Privod vzduchu ke kamnum je uplne standardni vec, nic premiovyho nebo luxusniho. Bezne se delaji dvouvrstvy kominy presne pro tenhle ucel. Samozrejme muzes mit vzdycky pootevreny okno (nebo to ve starym nezateplenym dome vubec neresit jako nasi predkove) ale tvoje bagatelizovani o neexistujicim nebezpeci je … prinejmensim nebezpecny:)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KASTA: prosimte co se ti na roure zazdeny v zakladovy desce muze pokazit ?
    a pokud mas opravdu izolovanou stavbu, tak ti to proste bude chccipat.v takovem dome neco jako prirozena ventilace vubec nexistuje.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    8Z4S: kdyz neni podsklepen a je starsiho data bez prislusnych protiradonovych izolaci, tak to de do baraku i bez kamen
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: ja teda znam dva lidi co je zabila karma a nikoho koho kamna. takze to neni moc smeroplatny.
    KASTA
    KASTA --- ---
    no mne ta statistika o kolik let mene se prumerne dozivaji lidi topici v kamnech bez externiho privodu oproti lidem topicich v kamnech s externim privodem pripada cela podezrela. jakpak to asi zjistovali? sorry ale to zni spis jako informace z nejaky reklamni brozurky na superdrahy kamna s externim privodem a nekolikanasobnym spalovanim ap...

    at si kazdej instaluje domu, co chce, ale ja volim rozhodne jednoduchost. mam stesti ze kamos, co nam s tim pomahal veri na zdravej rozum i ve stavitelstvi 21. stoleti :) znam par lidi s tema slozitejma systemama topeni, vetrani, sberu vody ap. vetsinou jim to po nejaky dobe prestane fungovat. takze, funkcni komin a kvalitni jednoduchy kamna podle me uplne staci. A pak se s nima jeste naucit zachazet.

    a fakt porad nechapu co vsichni maji s tim, ze kamna berou kyslik. prece normalne nasajou vzduch z mistnosti, z nej teda spotrebujou cast kysliku, ale ten ochuzeny vzduch se snizenym obsahem kysliku JDE VEN KOMINEM!!!!! chybejici vzduch v mistnosti se normalne doplni prirozenou ventilaci zvenku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam