přijde mi, že se tu pořád motáte v kruhu, kdy jeden jede o voze a další o kozách. samozřejmě, že přísun čerstvého vzduchu k hoření je naprosto zásadní a nediskutovatelná podmínka provozu topeniště v obytných prostorách. ta původní jiskra, která zažehla tuto diskusi, byl povzdech, že strašně málo kamen má externí přívod vzduchu, a to bych odbyl poznámkou, že to je proto, že to není nutně potřeba - jako táhnout nějakou separé trubku do speciálního otvoru ke kamnům. prodražuje to vývoj, výrobu a výslednou cenu výrobku, a opakuju, že to je čistě pro dobrý pocit, že mám nejaký hi-tech (což je samo o sobě u krbu celkem úsměvné). ono stačí vybourat někde v baráku díru, nemusí to nutně být zrovna hned vedle kamen (to ale generuje průvan, který si tu ale někdo z nějakého důvodu představuje jako nezkrotný blizard plazící se při zemi, díky kterému omrzají kotníky). samozřejmě, kdo s tím dopředu počítá, tak si třeba přivede kgčko základovou deskou apod. ale i dodatečně stačí, vybourat díru, pro dobrý pocit vedle kamen, pro ještě lepší pocit ji osadit zpětnou klapkou. kamna nasají, co potřebují, a vzduch jde po nejkratší trajektorii přímo k hoření. jinak snad od války jsou ve všech domech skoro v každé místnosti (minimálně ale dycky v koupelně, spižírně, záchodě) ventilační stupačky - což třeba využíváme my doma. o průvanu nic nevím, snad jenom hned u ventilačky je cítit, jak teče studený vzduch do baráku. ale protože to je u stropu, skoro ve třech metrech, tak o tom pocitově za půl metru vůbec nevíš. navíc se takto u stropu ten vzduch předehřívá, něco vydýcháme my, něco kamna. čerstvý vzduch nonstop. a že se si tak ochlazuju obývané prostory? to mě v místnosti, kde je díky kamnům 25 stupňů, jakože vůbec netrápí. a pořád je tu ta možnost, si tu díru udělat hned u kamen.