• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    GREGI
    GREGI --- ---
    A uz se tu zase resi hovna... I like it:D
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Nevím co to má se mnou společného?

Prostě ČOV má certifikát na vypouštění a tedy je úřednici buřt jak to vypadá ve skutečnosti, ručí za to někdo jiný a je to tedy možné protáhnout přes stavební ohlášení a tedy kontrola technika na místě jednou za 2 roky.

Zatímco tříkomorový septik se zemním filtrem se tahá přes stavební povolení a je tedy nutné 2x do roka nechat dělat vzorky a to se dost razantně prodraží a navíc nesložití (blbě se to řeší když část roku žiju abroad)

Prostě má tabulku podle které jede. No a když to sam řeším třeba v Berouně, tak vše v pohodě.
    Navíc po mě chtějí u ČOV retenci, kterou mi paní na P-Z vyloženě zakázala-nedoporučila, takže ji v projektu nemám.

To že to trvá chápu prostě je ten úřad přehlcenej, co se dá dělat. A navíc nefunguje moc elektronicky, tak se to blbě řeší na dálku.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    A ve výsledku je to možné provozovat i legálně.

https://www.vtei.cz/2017/06/vypustit-nebo-znovu-vyuzit/
    Při provozování kompostovacích toalet, resp. při nakládání se shromážděnými exkrementy, se jeví jako nejvíce limitující hygienické hledisko. Lidé produkují zhruba 500 litrů moči a 50 litrů výkalů na osobu za rok. Ty obsahují asi 4 kg dusíku, fosforu 0,5 kg a 1 kg draslíku – tři základní prvky pro růst rostlin. Přesné množství se liší region od regionu v závislosti na příjmu potravy. Sedmdesát procent živin vylučovaných lidmi je ve frakci moči [8, 9]. Pokud hovoříme o kompostovacích toaletách, předpokládá se, že je nashromážděný materiál hygienizován aerobním rozkladným procesem – kompostováním, tj. rozkladem – přeměnou na stabilní humusové látky [10]. Samotné lidské exkrementy kompostovat nelze nebo jen s obtížemi.

Všechny komerčně vyráběné a pro náš trh schválené separační a kompostovací toalety mají certifikát CE, který vychází z mezinárodní normy ČSN ISO 14024 a souvisejících právních předpisů Evropské unie [17].
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: specielně u tebe asi cuki platí, že kdo s čím na úřad jde, to dostane.
    Ano jsou speciální exempláře všude, ale na 95 % povolí to*, co já v HG posudku doporučím. Ae chce to mít pořádně napsaný a odargumenotvaný posudek hydrogeologa a stejně tak projekt od stavaře.
    I kořenové čsitírny (tedy dočišťovací prvky) procházejí velmi úspěšně.

*v posledních 10 letech určitě, to už snad všechny stavební úřady pochopily výhody čov a vzaly doporučení Mžp vážně.
    5 % neúspěchu je katastr Vidim a okolo ROudnice nad Labem, tam s nima moc nehnu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: To je sice pěkné, ale v praxi to tak není. Prostě záleží na úředníkovi. Kdybych bydlel o pár set metrů jinde, budou pro mě platit úplně jiná pravidla. A třeba bych už povolení i měl.

Dost zásadní je pro uživatele taky rozdíl mezi tím, jestli to jde přes ohlášení a nebo stavební povolení. Tedy požadavky na testy a kontroly a pod.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: čov a tříkomorový septik s filtrem jsou dle vodního zákona a jeho prováděcích vyhlášek, případně doporučení Mžp považovány za +/- stejné řešení.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Jedna věc jsou zákony, druhá je ekologie. Často to jde dost proti sobě. U kompostování v našich podmínkách je největší problém s tím aby celý obsah kompostu prošel správným kompostovacím procesem a nedostalo se to mezitím do podzemích vod.

Naše zákony které po desetiletí preferují například u rekreačních objektů ČOVku namísto tříkomorového septiku se zemním filtrem či jiných alternativ, jsou fakt pováženou. Navíc co úřad to úplně jiný požadavek.

Já jsem nakonec pro klid duše souhlasil s ČOV, ale s tím že to mám doplněno dalšími systémy které budou fungovat dobře i bez ČOV. Je tam jen proto aby se úřad nažral...
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    MAR_TINA: Zákony máme, ale zrovna v kontextu malých bydlení a nezávislého života jsou zákony překážkou v mnoha oblastech.

On je trochu rozdíl mrzí propustí a systémem, který je přizpůsoben kompostaci, ty jsou často úplně mimo styk s půdou a jsou rovněž nepropustné.

Sílu na argumentaci netřeba, nikdo tu využití lidského hnojení v záhonech nezmiňuje, naopak v obou mých příspěvcích rovněž tuto aplikaci odmítám a zmiňují aplikace, které lze považovat za zdravotně nezávadné, protože nedochází k přímém styku a za podmínky, že je materiál správně rozložený, ale to už bych se opakoval.

Na závěr, jedna se o validní metodu jak uzavřít cyklus živin, kterou je potřeba provádět pečlivě a znale. V kontextu vlákna - žijeme nezávisle - je to celkem podstatné. Publikace, kterou jsem sdílel (The Humanure Handbook) je jednou z nejlepších a zaobírá se i tím co zmiňuješ - existuje na to řešení.
    Chápu, že pro mnohé je to taboo a ať si to každý řeší jak je libo, nicméně toto téma někdo načal s tím, že ho to zajímalo a sice to lze odbít tím "jak znečištíš zahradu a vodu všem okolo", ale to je pouze jedna možnost, kdy to člověk dělá špatně a nezodpovědně.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    MAR_TINA: Tři (taky spíš pro malé objemy) – https://cinderellaeco.com/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    V malým nezávislým bydlení mě napadají dvě čistá, jednoduchá řešení v závislosti na objemu odpadu.
    Vyvážecí nádrž (jímka) při malém objemu a málo vody.
    Při běžném trvalém bydlení (sprcha, praní) vicekomorovy septik
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CHOSIE: pak tu máme taky nějaké zákony. Jakýkoli stavební úřad nebo odbor životního prostředí tě na tom usmaží.

Ve většině venkovské zástavby je v kopanych studních znečištění E. Coli a dlouhodobě se tlačí na přechod z propustných žump na něco neškodného (kanalizace, čov, nepropustna jímka). Tam, kde se to daří, znečištění ubývá.

Já vlastně ani nemám sílu na argumentaci proti lidským hovnum v záhonu.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Literatury je o tom dost, jak jsem i prvně psal, je potřeba to opravdu nechat rozložit a minimálně si o tom nastudovat ať k takovému případu, který popisuješ nedojde. To znamená (mimo jiné) správné větrání, správná vlhkost, správná teplota, dostatek času, správný poměr C:N.. nehnojit tím zeleninu, ale třeba stromy, které člověk pěstuje na dřevo, nebo ovocné stromy.
    A ano nemoci/léky, proto bych to v dnešní době neviděl jako aplikovatelné ve větším meřítku, ale v kontextu "malá bydlení / žijeme nezávisle" si to člověk ohlídat může. Pro mě je žití nezávisle - i o uzavření cyklu živin, protože je jinak človek závislý na importování.

Asi nejvíce up-to-date a rozsáhlá publikace je Humanure Handbook, která mimo jiné právě o patogenech též hovoří (někde okolo str. 125)
    The Humanure Handbook
    https://library.uniteddiversity.coop/Ecological_Building/Compost_Toilets/Humanure_Handbook.pdf

Není to tak dávno, co se rozšířeně používaly rybníky jakožto čistička odpadů (a existují i novodobé projekty), samotné využití tzv "humanure" datuje tisíce let nazpět.
    Urban Fish Ponds: Low-tech Sewage Treatment for Towns and Cities | LOW←TECH MAGAZINE
    https://solar.lowtechmagazine.com/2021/03/urban-fish-ponds-low-tech-sewage-treatment-for-towns-and-cities/

Composting toilets as a sustainable alternative to urban sanitation
    https://www.researchgate.net/publication/258852961_Composting_toilets_as_a_sustainable_alternative_to_urban_sanitation_-_A_review
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CHOSIE: a pokud nemá salmonelu, tyfus, žloutenku a kýbl dalších nemocí.
    Opravdu bych to nedělala. Krom vlastní zahrady znečištíš podzemní vodu všem okolo.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    (viz - compost toilet / sawdust toilet)
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Tak suchý WC, pokud člověk nebere antibiotika, hormonální antikoncepci (a další léky) by mělo jít kompostovat a následně využít v zahradě - jen se to musí opravdu rozložit - a i tak je asi lepší kvůli bezpečnosti s tím hnojit pouze rostliny z kterých člověk nic nekonzumuje, nebo alespoň nepřímo.

Zatím jsem se tomu tématu až tolik do hloubky nevěnoval, vzhledem k absenci suchého WC, ale co jsem tak slyšel tak se používají piliny před/po potřebě a dobře to spolu pracuje.
    ALEX_KID
    ALEX_KID --- ---
    To je spis pro hardcorovejsi osadniky co se usadi nekde na delsi dobu ...My mame to stesti ze muzeme mit Toiku (vlastni) a vyvoz a vyparovani udelaj na miste ..800 korun. Jednou rocne davat vybrani kadibudky po vsech by bylo nad moje limity...mit vlastni toi budku je vlastne pro nas vyhra a siroko daleko vim ze s tim maj oser i po tom jejich srani ;)....Pozor s ttim ze je to pro ty kdo ziji bez proudu a samo bez vody.;)
    ALEX_KID
    ALEX_KID --- ---
    No hele neverili jsme tomu ..slimaci se zerou i mezi sebou coz taky muze nastat...ale....kdo by to mel stale kontrolovat :)
    GREGI
    GREGI --- ---
    ALEX_KID: slimaci zerou hovna?:D
    ALEX_KID
    ALEX_KID --- ---
    Kdo potrebuje na vecne tema, radu ohledne sucheho wc a kam z hovnama. DOPORUCUJI moji radu za nula nula prdlacky...nachytejte si slimaky a hodte je do diry. ..v zime si hold nechame vyvazet Toiku ale jinak leto usetrime:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam