PODFUCK: To je dobrá otázka. Ještě by bylo dobré vědět, kolik těch závodů kdo vlastně vyzkoušel. Byl jsem na hodně Spartanech, letních, zimních, dětských, byl jsem na Predator Race ve městě, v lese i v horách. Zkusil jsem Bahňáka a teď posledně i za hranicemi Toughest.
Za mě osobně je momentálně v ČR špička OCR Predator Race. Myslím, že ne náhodou byl vybrán jako kvalifikační závod na mistrovství Evropy OCR právě Predator a ne Spartan. Proč si to myslím? Zázemím a "službami", profesionalitou či "logistikou" jsou Spartan a Predator srovnatelné. Spartan zvládne odbavit víc lidí. Predator zase zvládne vybavit více žádostí o různé změny v registracích, je flexibilnější, a v tomto ohledu i profesionálnější. Predator jako první zavádí na závodech navíc "babysitting". Velmi dobře! Co se týká překážek a trasy, Predator je prostě vyhranější, inovativnější, zajímavější a vtipnější. Kdo nezkusil -- doporučuju, zkuste. Uvidíte, že jsou i zajímavější a zábavnější překážky, než je nošení kýblů s pískem. A nejsou příliš silově náročné, jak si tu někdo stěžoval. Každý, kdo dá Spartan, dá Predator taky. Například takový Toughest je zas náročností jinde (i když tam se dá obtížnost takticky vybírat).
Když si vezmu letošní Spartany, na kterých jsem byl - Liberec, Jakuszyce, Praha - vše prakticky stejné, jako už jsem znal, bez překvapení. Letošní myslím jediná novinka - Multiring. Svět už je dávno jinde... Chce to více inovací, které jinde už existují.
V čem je Spartan napřed, a zřejmě i zůstane, je komunita. Spartan je lifestyle, byl první a všechno změnil. To je naprosto super, a to mu zůstane, tím je zcela unikátní, a chápu, že tím je pro spoustu lidí "srdcovka". Čistě závodně je to pro mě ale už druhá kategorie. Pro spoustu lidí to ale bude vstup do oblasti OCR a to je skvělý. Tohle žádný jiný závod nemá, tolik životů nikdo jiný nezměnil.
Čili, dle mého názoru je zde více závodů na srovnatelně profesionální úrovni a jsem rád, že je z čeho vybírat!
konkrétní závody:
Toughest Malmö - profesionalita, variabilita, taktika na překážkách - fast lanes, atmosféra, unikátnost (flying monkey, salmon ladder, dragon's back, platinum rig)
Predator Run Plzeň - suprově integrovaný městský závod s využitím místní symboliky (soutok řek, pivovar, hokej)
Spartan Winter Sprint Liberec - na krátký zimní běh moc pěkně udělaná dráha s novinkami (irish table, multiring)
Predator Brutal Obora - náročný závod s překvapivě vedenou trasou a s množstvím překážek, které jsou i "o hlavě" - bezstarostná jízda, Big Daddy, Megavlna
co mě štvalo - asi v zásadě nic, na každém závodě, co jsem byl, jsem něco mohl ocenit. I kdyby to byla jen ta atmoška, jako u Spartana :)