• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TAURUSSpartan Race a další OCR: Predator Race / Army run / Bahňák / Tough Mudder / Beskydská 7
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1zmhWDMATK5-4-hEClgQhp17xDgPtnubjYIFL-yrMyBo/edit#gid=1666225237



    Spartan Race a další terénní překážkové běhy: Predator Race, Army race, Gladiator race, Spartakus race, Bahňák, Tough Mudder atd.

    Absolventi:
    Vechec Sprint 2012: PODFUCK
    Monínec Sprint 2013 (7,2 km): KABIS (1:41), TAURUS (1:29), IMOLOL (1:30), MAD_ (1:31), SARKUF (1:23), SPECS (1:18), VAMPYRCIK (2:12), LORD_WANG (2:12), BUTTERFLY (1:40)
    Monínec Super 2013 (12 km): MHO (1:47), JAKKILLER (1:48), SIRSPOOK (2:12)
    Bořetice Sprint 2013 (7,5 km): LIBUSHKA (1:06), TAURUS (1:06), SPECS (1:04), SIRSPOOK (1:01)
    Vechec Beast 2013: SIRSPOOK (3:32)
    Liberec Sprint 2014: TAURUS (1:41), PIP (1:11), BUTTERFLY (1:31), KUHL (0:57), UGLUGF (0:58)
    Klínovec Super 2014: TAURUS (3:32)
    Valča Super 2014: BUTTERFLY (3:21)

    nejobsáhlejší mapa veřejných i neveřejných míst k tréninku
    http://goo.gl/maps/VGW8V - veřejná mapa míst k tréninku
    Workout Playgrounds - mapa míst k tréninku v přírodě

    Poměrně nové sportovní odvětví, které v posledních letech zaznamenává prudký nárůst oblíbenosti. Od klasických extrémních běžeckých závodů se liší hlavně sadou fyzicky náročných překážek, které je po cestě třeba překonat (přelézání zdí, ručkování, šplhání, plazení bahnem pod ostnatým drátem, přeskok ohně).

    http://www.spartanrace.com/
    http://www.spartan-race.cz/
    http://www.bahnak.eu/
    http://www.toughmudder.com

    Překážky, příprava, trénink.

    14. 01. 2017 - Spartan Winter Sprint Dolní Morava - CZ
    11. 02. 2017 - Gladiator Winter Race Josefov - CZ
    18. 02. 2017 - Spartan Winter Sprint Svit - SK
    rozbalit záhlaví
    BUTTERFLY
    BUTTERFLY --- ---
    TAURUS: kde jsou vysledky?
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    MICHAL RAJNIAK MISTR EVROPY OCR!!!!!!!
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    TAURUS: a toto k tématu ještě psal Michal Rajniak na fb, naprosto s ním souhlasím:

    Michal Rajniak Myslím, že OCR preteky majú byť aj o prekážkach nielen o behu. Všetci to porovnávajú so Spartan Race, ktorý je hlavne o behu a keď je už niečo viac o prekážkach ľudia sa sťažujú, lebo niesu zvyknutí... :) Treba trénovať nielen beh ale i iné veci a o tom to je :) Každopádne budem držat palce...
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    TAURUS: přijde mi trochu zbytečné to vyhrazování se vůči Spartanu. Závodů je spousta druhů, každý je postaven trochu jinak; to neznamená, že je jeden horší a druhý lepší. Neviděl jsem všechny holandské překážky, ale Ninja factor mi připadá ještě trochu jinde na té škále. Taky je třeba smířit se s tím, že kdo je úspěšný v jednom modelu, nemusí být nutně úspěšný v jiném (pokud nejste Jon Albon). Tím spíš jsem zvědavý zítra na EORáky, jejichž přístup k šampionátu je sympaticky bojovný. Odhad na dokončení 3 ženy mi tedy též přijde zvláštní. Souhlasím, že úroveň dokončení by měla být nastavena tak na 20-30 závodnic.
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    z fb Michala Rajniaka:
    Zajtra ma čakajú jedny z najdôležitejších pretekov túto sezónu a to Majstrovstvá Európy v OCR.
    Trať bude mať približne 16km a 50 prekážok. Bude sa nielen veľa behať, ale i plávať, šplhať, liezť a dokonca i lietať... Wueeeeeej !!!
    Držte palce priatelia. Posielam pozdrav zo zeleného Holandska ;)


    z fb EOR:
    Pravidlá nám vysvetlili v tomto historickom kaštieli, kde sme sa dozvedeli niečo viac o pretekoch, ktoré nás čakajú už zajtra. Na štart sa postavíme v minútových intervaloch po 10 pretekárov, niektoré prekážky sú gigantické ako napr. Fjord Drop, čo je najväčšia kĺzačka, ktorú sme doteraz asi videli má výšku cez 15 m. Určite to bude aj o odvahe :) Prvý z nášho tímu štartuje Patrik o 9:41, Jakub o 9:44, Michal o 9:50, Peter o 9:54 a naša pýcha krásy a nežnosti Lenka a Petra o 10:02.
    Pekný večer ;)


    z fb Zuzany Kocumové:
    Den před startem Mistrovství Evropy v OCR. Cesta po německých dálnicích v pohodě, navíc v dobré společnosti Kristýna Hůrková a Martin Turek utekla, jako by to bylo za humny. Pořadatelé nám poradili hezký kempík, kde nám společnost dělají surikaty, klokánci, mexi králík, koně a slepice, prostě vyloženě závodní prostředí :)
    A k závodu? Trochu nám srazilo náladu, když nám pořadatelé hrdě oznámili, že budou rádi, když dokončí s náramkem (tzn. v oficiálním pořadí ME) aspoň tři ženy. Že prý to není "nějaký Spartan", tohle je ME v OCR! (Jak jeden známý poznamenal, tak mu to prijde spíš jako nominace na Ninja faktor...) Asi mají pocit, že tím zvyšují prestiž závodu? Nevím. U nás to vedlo max. k demotivaci, protože mi to přijde zbytečné. Prostě dokončit by mělo aspoň 20 - 30 žen, jinak je podle mě uroven nastavena neadekvátně. Ale uvidíme, co budeme říkat po závodě. Třeba se pletu.
    Jinak jsme prošli aspoň pár testovacích překážek a obhlédli ty zítřejší (ty jsou zavřené). Dojem? Snad nejsou naprosto nereálné (třeba jako kolíky na Predátoru :) ), ale na 15 km jich má být 45 - 50. Délka ručkovacích překážek je taky úplně jiná, než jsme zvyklí. Jedna vydá třeba za 4 - 5 u nás. Takže nevím, jestli tohle není poslední report, neb se obávám, že pokud mi nepopraskají ruce (dlaně) už při závodu, nebudu schopná se dny poté ani najíst. Popraskání dlaní je taky důvod, proč řeším, jestli jít poprvé v životě v rukavicích. Hrazdy ještě jdou, ale ručkování na syntetických lanech je opravdu "masakr".
    No nic, uvidíme. Zítra 10:03 držte palce
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    Teď jsem koukal, že Michal Rajniak celkem zdatně leze po stěně, takže pro mě je to za CZSK favorit, následovaný černým koněm Jirkou Vacíkem. Jsem na ně zvědav.
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    BUTTERFLY: OCR je mladé odvětví, vzniká v něm mnoho různých typů závodů, různé asociace, různá mistrovství. To je přirozené, za pár let se to zkonsoliduje a ustálí. Pokud vím, tak evropský šampionát OCR pořádá evropské sdružení asociací OCR. Letos šampionát pořádá asociace BeNeLux. Mně se na něm například líbí, že má mistrovství věkové skupiny. Nepřijde mi, že by se "kolem toho dělal humbuk".

    Co se týká tohoto konkrétního závodu, chápu Zuzčino váhání a nejistotu. Je specialistka na kopce, čili v Holandsku svojí nejsilnější stránku nevyužije. Očividně se ukazuje, že to bude závod spíš na překážkové specialisty. Každý OCR závod je trochu jiný, a kdo dominuje v jednom, nemusí dominovat v jiném. To se ukázalo třeba na Toughest Malmö, kde se další kopcový specialista, Peter, umístil "až" 15. Osobně si myslím, že to Zuzka trochu dramatizuje. Je to prostě závod, ano, bude na něm hodně zdatných běžců a bude to zajímavé, možná i prestižní. Asi cítí očekávání, která tu od ní jsou, a riziko, že tento závod jí nesedne, a že očekávání nenaplní. Dle mého názoru je to zbytečné, měla by si ten závod jet prostě užít. Určitě bude zajímavý a může se na něm naučit něco nového. Nemůžu souhlasit s tím, co píše - že to bude speciálka pro lezce a svalovce. To by znamenalo, že Spartan Race je speciálka pro běžce a nosiče. Jak s tím souvisí loňské mistrovství Velké Británie, netuším. Toto je první ročník a pořádaný Beneluxem.

    Překvapilo mě, že se nebude účastnit Jon Albon. Ten pojede až na světové mistrovství OCR. Tudíž pozice favorita je tím nejasná.

    Osobně jsem zvědavý na výkon Jirky Vacíka, kterému by mohl rovný závod a silové překážky sednout.

    Každopádně jsem rád, že bude mít ČR poměrně silné zastoupení několika slušných běžců s různou specializací. Myslím, že i Michal Rajniak by se mohl ukázat.
    BUTTERFLY
    BUTTERFLY --- ---
    z fb Zuzany Kocumové:
    Zdravím z cesty na mistrovství Evropy v OCR (obstacle race). Měl by se skládat z cca 15 km běhu, k mé velké nelibosti asi po rovině, jestli v Holandsku do neděle nestihnou vyvrasnit nějaký hezký kopeček. Což asi nestihnou, vzhledem k tomu, jaké problémy mají i s pouhým nastavením základních pravidel... Dále, jak název napovídá, budeme v průběhu závodu zdolávat desítky překážek. Má jít hlavně o stěny, "ruckovadla", ale i plavání atd. Co vede k mému naprostému rozčarování a byl důvod, proč jsem ještě 20 min před uzávěrkou přihlášek seděla před monitorem a váhala, zda jet, nebo zůstat doma, je fakt, že za nezdolani překážky není penalizace, ale rovnou vyloučení z oficiálního pořadí ME. Sice doběhnete, ale ve vedlejsim závodu a navíc za nezdolání je 10min penalizace. Takže se z toho stává nikoliv závod o nejuniverzálnějšího závodníka, ale speciálka pro lezce a svalovce, hlavně u žen. Loni na mistrovství Velké Británie prý doběhli 7 žen z 200! Asi jako kdyby v biatlonu při netrefeni nebylo trestné kolečko, ale rovnou vypadnutí ze závodu. Fakt skvěle demotivační.

    nevím... z toho mistrovství mám od začátku divný pocit... už jen to, že tu probíhá řada zavedených soutěží a najedou se zjeví mistrovství bez další historie a hned se kolem toho dělá takový humbuk.. víte vůbec někdo, jaké autority za tím stojí?
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    Predátor přesunul závod ze Slovenska (Liptovský Ján) do ČR (Klínovec), na víkend 13.8.-14.8. Dril + Brutal.
    Za mě dobrý tah.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Sparťan bez nohy Maroš Kudlík šokoval Slovensko a ovládol slovenský internet | Ahoj Komárno
    http://ahojkomarno.sk/spartan-bez-nohy-maros-kudlik-sokoval-slovensko-a-ovladol-slovensky-internet/
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    BUTTERFLY: O_o, tak ať to rychle srůstá. Úrazy byly, jsou a budou. Ostatně vždy při podpisu reverzu bychom si to měli znovu připomenout...
    BUTTERFLY
    BUTTERFLY --- ---
    NAGASAWA: snad se stihnu dát do kupy do Krynice a ještě zkusit dorazit 4x trifectu.. jo a Valču nedoporučuju moc napálit - tam to vlastně ani nejde :D
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Jinak koukam ze SR ma dalsiho hrdinu. Videl jsem ho na sandbagu kdyz jsme prichazeli do arealu..

    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    BUTTERFLY: Ouuuu, tak to je vic nez neprijemny :/ Tak hlavne at jsi co nejdriv ready a treba se potkame v Liberci. Balanc kladina je mrcha. Za dobu co jsem tam kolem poledne anglicakoval, tam par lidi skarede sletelo. Dalsi masakr se odehraval na Invert Wall, kde si kazdej treti pod skluzavkou solidne napalil kostrc. Jinak sympaticky prekvapeni bylo plavani, ktery mohlo mit kolik - dobrejch 150 metru? V tom vedru bylo skvely. Jinak cas jsem mel do hodiny a pul, protoze jsem plnil roli dobrovolnnyho supportu kamaradum, kteri byli na spartanu poprve, takze se nikam nespechalo a kdyz sli na burpees, sel jsem alespon pomoct lidem ke cargu, zdi a spol., takze jsem si tam alespon vyžehlil karmu. Napalit to hodlam solo az v Litovli a Valcianske Doline.
    BUTTERFLY
    BUTTERFLY --- ---
    VASIL: paráda! btw. sice nenosím ani čočky, ani brýle, ale ta čelenka přes oči na dunk wall mi přijde jako skvělej nápad, dobře že sis to nenechal jen pro sebe :)
    BUTTERFLY
    BUTTERFLY --- ---
    NAGASAWA: stejné pocity, osobně jsem měl závod skvěle nakoplý, běžecky jsem si to dával a taky jsem si dal 30 na monkey, pak na multi monkey a pak přišla osudná kladina - došel jsem skoro na konec a ztratil stabilitu.. ale chtěl jsem to urvat, tak pár rychlejch kroků, skok a tlama.. sice uznáno, ale nechutná bolest v chodidle.. dobelhal jsem se k lanu, kde bych to pravděpodobně dal, ale nešlo to, pak 30, pak kulhačka k oštěpu, klasicky jsem nedal a prvně musel odstoupit, protože nešlo pokračovat... jinak by to bylo taky za 90 a asi i hezký čas pod hodinu... nakonec je z toho naštíplá kost a sádra na 5 týdnů... dávejte si pozor...

    kažopádně mám info o tom, že Nitra 2017 pravděpodobně bude, takže si tam určitě chci vynahradit tenhle fail a dohnat na Mostné, co jsem včera nestačil...

    jaký jsi měl nakonec čas?
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    TAURUS: Report od Petra

    V pekelnom teple sme sa dnes preháňali po Agrokomplexe v Nitre, bolo síce len 26°C v tieni, ale pre mňa osobne je to dosť. Už teraz sa teším na zimu :). Preteky boli veľmi rýchle a podobne ako v Prahe to dnes bolo o prekážkach, tie som tentokrát zvládol bezchybne a napravil som tak svoje minuloročné zlyhanie, kedy som pochybil až dvakrát. Trať bola podobná tej pred rokom, ale usporiadanie prekážok bolo o niečo náročnejšie a ako najťažšia časť trate bolo plávanie, resp. ťahanie sa vo vode cca 200 m. Voda síce príjemne osviežila, ale keď som z nej vyšiel a mal som sa vytiahnuť na 7feet stenu, bol to pre mňa celkom problém, potom ešte nasledovalo ťahanie vriec, ktoré mali asi polovicu z váhy, tých ktoré boli v Koutoch zrejme preto, že toto bol SPRINT :). Mal som obrovské šťastie na oštepe, ktorý sa vo vrchnej časti terča kýval ako lístie vo vetre, našťastie tam ostal a mohol som pokračovať bez trestu. Prenasledovaný počas celých pretekov tímovým kolegom Michal Rajniakom, sa mi s najtesnejším náskokom 1 sekundy v doterajšej histórii prekážkových behov podarilo zvíťaziť a napraviť tak pochybenie z minulého roka. Preteky boli opäť vynikajúco zorganizované, ale mne osobne chýbali kopce, ktorých sa dočkám zrejme až na Majstrovstvách Európy v Škótsku, dovtedy sa budem tváriť ako dostihový kôň :) na Veľkej Pardubickej.
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    NAGASAWA: Nevíte někdo, co se tam dělo, že byl rozdíl jedna vteřina?
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Tak ofiko elite

    Peter Ziska 30:16
    Rajniak Michal 30:17
    Adam Toth 31:49
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Tak Nitra byla vazne fajn. Kratka, rychla a s celkem prekvapive zajimave poskladanym systemem prekazek. Big "V" Cargo pres cestu, kudy chodili lidi do arealu bylo supr a celej zavod se nesl v podstate v prelezani jedne zdi za druhou. Nakonec jsem skoncil u trochu ostudnych 90 burpees a to za véčkovej monkey bar, kterej byl postavenej v podstate hned za stokou, takze jsem se s mazlavyma rukama, na posledni chvili otrenyma o zem ve stredu neudrzel, stejne jako jsem nedal svoji klasiku v podobe balance kladiny a lana, ktery bylo ve dvanact kompletne nacucany vodou a klouzalo mi u jinak spolehlivy smycky. Multiring shit jsem dal s prehledem, stejne jako ostep. Kdyz jsme prijeli, tak jsme stihli Petera Žišku na podiu, kdy prebiral obligatne prvni misto, kdy zvitezil o vterinu pred souperem v case nejakych triceti minut. Celkove to byl skvelej a klasicky perfektne organizovanej zavod. Navic jsem nevidel nikoho podvadet, lidi se pomahali kde mohli, takze parada. Slovaci jsou skveli a uz se tesim na Valcianskou dolinu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam