BDOWN: mnohokrat jsem se bavil s lidmi, kteri maji jiny nazor, nekdy i dost ostre. a taky delam chyby a sam jsem nekdy arogantni. z me zkusenosti ale je mozne s lidmi, kteri maji jiny nazor, mluvit. nema cenu se snazit nekoho presvedcit. nejlepsi mozny vysledek je, kdyz se mi podari jim rict nejakou informaci, kterou doted nevzali v uvahu. napr. ze to byla zemanova vlada, ktera zpusobila marasmus s exekucemi, ve kterych se dnes topi desetina populace, mj. podstatna cast zemanova elektoratu.
co jineho zbyva? chovat se stejne jako zeman podle hesla "na hruby pytel hruba zaplata"? to prece jen utvrzuje a rozsiruje ten problem. vychodiskem je se snazit chovat tak, jak bych chtel, aby se chovali jini. ne slunickarsky, naivne, ale jako dospely, sebevedomy - ale pokorny - clovek.
a souhlasim, je tady nadeje. myslim, ze je na case, aby se zacali mladi lide, kteri vyrostli po sametu, starat o politiku, mozna ji i zacit ovlivnovat. 150k neni moc. (resp. by mozna i stacila jen polovina z toho, pokud by slo pouze o pretahovanou)
LINKOS: ta smula je ale pro vsechny. ja mam nekdy dojem, ze ceska spolecnost je v rozkladu. jakoby opravdu letos definitivne skoncilo narodni obrozeni. nemame zadny jednotici prvek. kdyz je nekdo jiny, tak je to 'kreten'. kdyz nekdo hlasuje jinak - byt objektivne proti svym zajmum - tak je to jednoduse idiot. nikdo se ani na chvili nezamysli, ze jsme predevsim vsichni na jedne lodi a pokud nebude veslovat spolu, tak se potopime.
nemyslim, ze celkovy recept na tenhle marasmus je nejake presvedcovani. myslim, ze recept je v pochopeni toho, proc ti lidi voli, jak voli. vzdyt to casto i rikaji. 'prazaci se nam smeji, ze jsme blbi.' nebo 'rozkradlo se vsechno'. pokud prijde politicka strana, ktera nabidne aspon reseni exekuci a kolabujici infrastruktury v pohranici, tak si myslim, ze ma nadeji na uspech i v techto regionech. problem je, ze to vyzaduje prace, studovani problemu a systematicky postup. kdo z lidi, kteri na to maji, se tomuhle chce obetovat? obzvlaste, kdyz vysledek je nejisty a v soukromem sektoru si vydelaji Xkrat vic a v pohode? samo se to neudela ...