• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISHUGEFreelancing - žít a pracovat na volné noze
    O všem, co souvisí s prací na volné noze. Jaké to má výhody, nevýhody a zkušenosti.

We're lawyers and nannies. We're graphic designers and temps. We’re 1 in every 3 workers. We're building smarter solutions to broken systems. Together, we're the future of the economy.
    (http://www.freelancersunion.org/)

navolnenoze.cz

PROČ JSTE SE ROZHODLI PRACOVAT NA VOLNÉ NOZE?

PRACUJETE NA PROJEKTECH?

JAKÉ BYLY ZAČÁTKY?
    zkušení poraďte začínájcím, jak na to..(nebo těm, kteří teprve váhájí nebýt zaměstnanci korporací).
    rozbalit záhlaví
    THRAWN
    THRAWN --- ---
    FLYBOJ: no my prave mame mensi byt, takze nejakej uprk budu muset resit, nebo doufat, ze budem mit spaci nervouci typ, a ze s ni pritelkyne bude taky hodne behat venku, narodi se v lete, to tu je nadherne porad :)
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    CORNHOLIO: zorganizovat čas tak, abych dělal jen "v práci" ale to je podle me porad lepsi varianta, nez tu praci tahat od zamestnavatele. Porad vis, ze to delas pro sebe a ze te asi ta prace bavi, kdyz jsi schopen si ji brat "domu".

Jinak rodinu mam, dva maly prcky a zenu. Ona je na matersky, takze jsme doma momentalne vsichni. Na praci potrebuju svuj klid, ale jelikoz mame dum, tak jsem si vyclenil jednu tabu mistnost na "kancl", kde mi je fajn. Z obyvaku bych delat nemohl, to je pravda.

Dodrzuju opravdu pevnou pracovni dobu od do. A ikdyz mam nekdy chut neco dodelat navic, ze zkusenosti vim, ze to je spatne. Clovek by mel delat 8-8-8 prace, relax, spanek.

Vim, ze mi chybi lidi okolo, tak se snazim min. o vikendech jezdit vsude mozne, coz jsem jako zamestnanec nedelal. Obcas jedeme na chatu, kde muzu delat taky. Obcas jsem delal na zahrade, ale neni to idealni- vic pozoruju nez delam.

Kdyz jeste srovnam osobne mou minulou praci (jako zamestnanec), kde jsem delal vicemene to same, co ted: Jezdil jsem denne celkem 120km = 3h v aute. Kdyz jsem dorazil, byl jsem nastvanej, protoze jsem prijel o pul hodky dyl kvuli zacpe = zustat zase dyl. Firma byla IT zamerena, takze nejaka konverzace krom obeda? Zapomen. Vsichni pro interni komunikaci pouzivali email - i sef te sprdnul emailem. Nejaky spolecny aktivity? 2x - 3x do roka kulabr, kuzelky.. ok. ale kamarady mam. Cili socialni prvek v tomto ohledu nenarusen.

ad: co-working. Nezkousel jsem, u nas ve meste nic takoveho nefunguje. Ale popravde tomu moc z hlediska efektivity neverim, alespon co se obecnych hubu tyce. Urcite bych zvazil jako ty pracovat se znamymi v pronajatem kanclu, ale zatim nemam potrebu.

KRALIK
    KRALIK --- ---
    TYCZKA: co presne delas? resp. jaky nastroje k tomu potrebujes? v podstate „odjakziva“ (cca od 18, tj. 10 let) delam weby (v prvni rade koder, ale jak to u malejch projektu bejva, clovek to sam kresli, lame, programuje, dela vizitky, plakaty...). v indii jsem nejakej ten mesic stravil a tez jsem se prizivoval, muj hlavni problem je ten, ze jsem zvyklej na urcity pracovani prostredi (softwarovy) a tou dobou jsem ntb nemel. byl to marnej boj, kdy sedis nekde v kavarne a bastlis tam v notepadu na pomalym pripojeni...
    s notebookem si to dokazu predstavit zcela v pohode (pozdeji jsem si ho na ceste taky poridil a v australii uz na nej spokojene makal). co kdyz ti ho ukradnou? mas vsechny data na netu? nebo neco ukladas na disk? bojis se ztraty/odcizeni? strasit te samozrejme nechci .)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    LUCYA: A jak jste to resili kdyz se dite narodilo? Stale muz pracoval z domova? (ptam se, protoze tenhle "problem" busu muset brzo resit :-)
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    CORNHOLIO: Já i muž děláme oba z domu a máme malé dítě a malý dům. Ale vím, že jsme vyjímka. Nemůžeme teda pracovat dohromady, i když by se to občas nabízelo /já grafik, on programátor/, protože u toho se hrozně pohádáme. Nemáme ani jeden svoji pracovnu, ale každý máme svůj kout, muž v patře, já dole, občas se půl den nevidíme a píšem si na chatu. A dítě už chodí do školky.
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    Na volné noze od r. 2003. Hlavně ilustrace, kresby pro reklamky, sem tam komiksy, co se naskytne. Zpočátku jsem bral všechno co přišlo, i grafickou úpravu, návrhy grafiky webů, loga, atd. i když to v podstatě neumím, v posledních letech se snažím brát jen ilustrace a kreslení. Žádná velká sláva to není, uživím se, ale tak tak:)
    S kamarády máme pronajmuté dohromady studio, výhoda je aspoň nějaká socializace, pomoc v případě problémů s počítačem, občas společné zakázky. Nevýhodou je moje pracovní morálka, kdy si nedokážu zorganizovat čas tak, abych dělal jen "v práci", takže pendluju mezi kanceláří a bytem a pracuju tam i tam:/
    Jinak pro ty, kdo si pochvalují práci z domu, mám otázku - kolik vám je let a jestli máte rodinu:)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    FLYBOJ:
    TYCZKA:

Izolace od lidi. V zasade nemusim vyjit z bytu jak je tyden dlouhy. TYCZKA to vystihl uplne.
    Nejasna separace casu na praci a casu na "doma". Jasne, je to jen o vuli a sebeovladani.
    To je to co ja nemam :-)

EUCHENIE: Vyvoj - programovaci jazyky, prekladace, virtualni stroje, IDE, 'customer's projects'
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    EUCHENIE: Nejvic grafiku do malejch her, ruzny ilu, animace...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    a co kdo delate?
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    FLYBOJ: máš úplně stejnou strategii :)

Jinak mě se z domova maká taky nejlíp :) vždycky když si potřebuju odpočinout od práce jdu venčit psa a nebo umejt nádobí :) ideálka .)

jediný, co mě občas děsí je, že jsem třeba 2 dny v pyžamu :DD
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    JANFROG: Proc presne?
    Jinak ja delam ted tusim 6tym rokem z domova. Jinak uz bych nemohl. Jak se tu v ruznejch clancich psalo, ze lidi se zbavuji vseho moznyho, aby je nic nerozrusovalo... Podle me je to blbost, je to o tom, co si sam dovolis, jakou ma clovek pracovni moralku. Pouzivam jen budik, kterej me za 45min upozorni, abych si odpocinul ocima. Jinak mam na stole telku, ps3 a ja nevim co jeste. Po obede si dam pulhodky relaxek a s chuti do prace. Vecer v 17-18 zabalim a jdu delat neco co me bavi vic nez prace.
    Co je podle me nejdulezitejsi - vybrat si lidi "kolem sebe", ktery mi sednou a snazim se filtrovat lidi, kteri mi v minulosti pili krev. Penize za takovou spolupraci vetsinou nestoji.
    Kdyz jsem zacinal, hodne mi pomohlo to, ze jsem si rekl, ze nebudu delat praci, ktera me nebavi, ikdyz by zakazek bylo vic. Po peti letech delam vicemene jen to, z ceho mam radost, do ceho muzu zapojit mozek a kreativitu a ne jen otrocinu.
    Pro zacinajici bych doporucil stejny postup a pokud mozno alespon 6 mesicu financniho zabezpeceni, nez se rozjede prace nova a opravdu nebrat veci, o kterych clovek vi, ze na tom necha vlasy.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    Jsem na volne noze 2 roky, prace z domova (je to peklo)
    Co se mi celkem osvedcilo je pomodoro - http://www.pomodorotechnique.com/ (kdyz se mi fakt nechce)
    Co jsem zatim nenasel je neco, co mi pomuze prestat pracovat...
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    TYCZKA: Jsem na tebe zvedavej, hlavne na pracovni moralku, to bude asi nejtezsi:)
    KAI
    KAI --- ---
    TYCZKA: drzime palce, dej vedet :))
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    FLYBOJ: právě něco podobného zkouším z indie :) včera jsme ale přijeli a dneska je neděle..pracovat začínám zítra, tak uvidíme, jak to půjde :D
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    TODESKING: No prave, ze vetsinou musim reagovat hned a k tomu potrebuju notas s tabletem (grafickym). Cili nic moc pouzitelnyho do kavarny nebo baru:/
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    MADIETTA: jo no jasně, myslím rodičák.) ok, diky!
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    EUCHENIE: při mateřské nemůžeš nic, při rodičovské neomezeně. Máš to pak jako vedlejší činnost, to znamená, že např. neplatíš minimální zálohy pojistného, ale zálohy ze skutečného výdělku, pokud vycházejí níž, než minimální. Jinak všechno jako regulérní OSVČ.
    TODESKING
    TODESKING --- ---
    FLYBOJ: Znamena to, ze kdyz se nervozni Evropan probudi a po obede neco resi, ty uz ses vykoupanej, mas nachytany ryby a sledujes email v plazovym baru u vecere:)
    TODESKING
    TODESKING --- ---
    FLYBOJ: Pokud delas s Evropana doporucuju Asii, casovej posun 6hodin je prijemnej, kdyz nekdo vehementne obtezuje, ale zalezi to na tom co vlastne delas, myslim, ze hodiny nehrajou vetsinou roli:)
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    sranda, za ahoj jsem jeste minus nedostal.

Jinak vcera jsme se bavili s kamaradem, taktez na volne noze, o moznym zajimavym experimetnu.
    Mate taky zkusenost, ze prvni pracovni mail dostavate treba az v 10:00 a v 18:00 nekdo stale pise, ze neco potrebuje? Jako spolehlivej freelance tu praci asi udelate.
    Hodne jsme uvazovali o tom, ze bychom si vlastne mohli dat dovcu v cizine napr. na 2 mesice a pritom delat.. no ale jelikoz bychom nechteli zabit cely den u pocitace, prisla zajimava myslenka. Jet na dlouhodobou dovcu nekam s casovym posunem cca 3h. Rano clovek vstane v 7:00 a v 15:00 ma hotovo + cele odpoledne s rodinkou muze travit cas, aniz by musel kontrolovat emaily.
    Idealne jet pryc v zime. Clovek pak nemusi doma platit za energii a usetri, kdyz zijete v dome, i 20-30 000,- Tu sumu muzete investovat na pobyt jinde = dovca se slevou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam