• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PRISCILAReformace a protestantské církve a související témata
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    HARALD: No, právě, utrakvisté museli přejít do římsko-katolické církve, to je přece záník, ne?

    Vím, na co Gobers naráží, ale je otázka, do jaké míry je zde kontinuita mezi těmito denominacemi.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    no presneji je to Jan Slavik, on psal i toho Masaryka :)
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    Primárně mi šlo o to, že podle mého názoru celý "spor o sloup" nemálo souvisisí se smyslem českým dějin. A na straně Pekař vs. Masaryk se připojuji k té druhé, ačkoliv dnes je v módě nevědomě a nekriticky prosazovat první stranu...
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    VIRIK: pst - nemluve o tom, ze tento politicky katolismus je i proti tradici koruny ceske a je tedy u nas je vlastne naprosto neprijatelny. Je to skutecne tazeni promonarchistickych a fasistickych hovad, kterym o zadnou viru nejde, jen o moc.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    Nemluve o tom, ze tyto monumentni penisy ani nejsou katolicke - jsou to oslavy politickeho habsburskeho kleru - ktery podlehal cisari a ani ne papezi. Je to oslava rezimu, kde katolicka cirkev je jen jinej nazev pro statni dozor a oslava absolutismu.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    a navic, povazuji za spravnou ceskou tradici toleranci a podporuji ekumenu a spolupraci. Ne symboly penisu jedne strany, na ktere se navic schovava pro-fasisticka dost nebo lidi jako Semin a jeho kumpani, kteri dokonce maji institus sv. Josefa. Toho Josefa tam maji proto, ze puvodne to politicky mel byt dosazeny svaty patron misto Vaclava, pro cechy a poprena jejich tradice i koruna. A zrovna i jezuite pomohli zabranit tomu, aby k tomuto doslo.
    Ten jejich institut (krome toho ze je antisemitsky) je spostou urazkou kazdeho slusneho cloveka v nasi zemi.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    o cemz vsem svedci napriklad napis ktery na tom sloupu byl :)

    a jiste, at sloup stoji, to bude nadherny architektonicke doladeni staromaku, jeste ze se tam driv neobetovaly panny pohanskejm bohum, to by byla docela sranda tam davat zpatky. :)
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    Jenze ti, kdo dnes chteji ten sloup obnovit oslavuji monarchii a jsou proti republice i proti samostatnym cechum a morave. Pro ne to neni monument pripominajici uspesnou obranu pred svedy, ale podpora a vitezstvi proticeskoslovenskeho masarykovskeho smysleni.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Sorry, ja taky zkazim kazdou bzundu. Ale co cekat od hajzla, kterej si dovoli mit treba na Metternicha jinej nazor nez "byla to nejvetsi zhouba zemi ceskych a vlastencu obzvlast" :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: prozrazuješ pointu :-)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ...a diky nim, jak znamo, dneska mluvime cesky. Takze? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: sloup souvisí s tím, že 30 letá válka skončila plichtou a už tak mizerně připravené stavovské povstání šlo definitivně do kopru. A nastalo 300 let úpění, přece. NAvíc v tom ubránění hráli důležitou roli Jezoviti a ti jak známo...

    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Těsně před koncem třicetileté války, na podzim roku 1648, kdy švédská vojska obsadila zradou Malou Stranu a vydrancovala Pražský hrad, pokusila se ještě naposled dobýt Staré a Nové město pražské. Čekala je hojná kořist. Město chránily hradby a nejsnadnější cestou k cíli byl Karlův most. Tehdy se zorganizovala skupina obránců, složená z nevycvičených měšťanů, řemeslníků a studentů Univerzity Karlovy, kteří vytvořili mariánskou legii. Postavili se odhodlaně dobře vycvičené a vyzbrojené profesionální armádě švédského království. Obránce vedl jezuita P. Jiří Plachý. Jeho vysoká téměř dvou metrová postava vyčnívala nad hlavy bojovníků. Obránci města se rozhodli za každou cenu uhájit vstup do města přes Karlův most. Zde se tehdejší hrdinové postavili mnohonásobné přesile. Když jim docházely síly, obraceli oči k nebi a prosili o pomoc Boží a přímluvu Panny Marie. Byl vysloven slib, že odvrátí-li s její pomocí nepřátelská vojska a zachrání tak Prahu před zničením, postaví té, na kterou se v nejtěžších chvílích obraceli o pomoc, jako výraz vděku a poděkování za ubránění města sloup s její sochou na vrcholu v centru města na Staroměstském rynku. Ne jako symbol vítězství, ale poděkování, vděčnosti za pomoc a ochranu v nejvyšší nouzi. Proto ji zobrazili ne jako Pannu Marii Vítěznou, ale Immaculatu, Neposkvrněnou. Doufali v nemožné, doufali v zázrak. A skutečně se tenkrát v Praze zázrak stal. Pražané své město před mnohem silnějším nepřítelem uhájili.

    Imho naprosto v poradku. Videt v tomhle "oslavu popravy 27 českých pánů" je... ehm... dosti ucelove.

    Jen at sloup stoji.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: no ne úplně. Kdyby čirou náhodou Švédi vyhráli, tak by tu následně proběhla dekatolizace (navíc tuším, že pořád byli katolíci majoritou) - cuius regio, eius religio.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    PRISCILA: jsem pro obnoveni sloupu.

    PRISCILA: ne, ten sloup nic takoveho "neoslavuje", to se ti asi neco zda.
    HARALD
    HARALD --- ---
    PRISCILA: 26 z 27 pánů a měšťanů popravených na staroměstském náměstí bylo protestanty. Ti s katolickou církví podobojí neměli moc společného. Při rekatolizaci většina utrakvistů přešla k římským katolíkům, kde i nadále mohli přijímat podobojí.

    Nicméně Gobers naráží na to, že v Česku existuje katolická církev podobojí, která se po prvním vatikánském koncilu oddělila od římanů, a která se v Českých zemích k utrakvismu hlásí už od 19 století a na rozdíl od některých jiných církví je s nimi kompatibilní i teologicky.
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    Taková denominace přece zanikla, fakticky přestala existovat popravou 27 českých pánů a sloup, o kterém se bavíme, tuto událost (nepřímo) oslavuje.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    PRISCILA: měl by se podle stejné logiky na Týnský chrám vrátit kalich

    Jo a tak to by se měl!! A rovnou ho i vrátit české katolické církvi podobojí. ;)
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    GOBERS: Nemyslím si, že je to dělání z komára vola, spíš snaha zachránit v "katolické" zemi z protestantismu alespoň něco málo. Povědomí o protestantské tradici na našem území je tak chabé, že je potřeba zamezit jakémukoliv pokusu o další umlčení a potlačení odkazu reformace. Jde o princip, sloup oslavuje vítězství rekatolizace. Pokud jde o pouhou obnovu původního vzhledu náměstí, měl by se podle stejné logiky na Týnský chrám vrátit kalich...

    GOBERS
    GOBERS --- ---
    PRISCILA: Já si myslím, že bratři a sestry synodní radové dělají z komára vola, ale nutno zase uznat, že se na tom dá vést v dnešní společnosti docela nosná PR strategie... ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam