• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PRISCILAŽivnostníci, lidé na volné noze, malopodnikatelé - jak se Vám žije?
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    KACHNIK: Vždyť se to zvedlo jen o pár korun, mohlo by být hůř...
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Jooo, dneska jsem na vzp čuměla jak puk. Pojičtění OBZP: 1080kč, OSVČ 1 748 kč. Ještěže jsem na rodičovský...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WAMP_ELF: podle mě existuje hodně způsobů podnikání (ale taky mi to první léta nedocházelo). nejdřív teda ty různé druhy podnikání.

    základní rozdíl třeba může být, jestli hospodaříš jen se svými penězi - nebo s úvěrem, cizí investicí, apod.
    další rozdíl (často, ale ne vždy propojený) je ten, za kým jdou případné dluhy (pokud je nedejbože naděláš)

    no a co "podnikáním" podle mě fakt není, když třeba překládáš, maluješ obrazy, nebo co já vím co všechno: tam investuješ svůj čas, a liší se to tím, jestli máš předem domluvenou tu odměnu, nebo pak ještě musíš výsledek práce prodat (tady se třeba malíř na volné noze skutečně stává podnikatelem-obchodníkem, trochu... když pak shání kupce)

    podle mě slovo "podnikání" zahrnuje buď obchod (tedy typicky že nakoupíš velkoobchodně, prodáš maloobchodně) nebo management nějaké cizí práce (tedy že přijímáš zakázky a pak organizuješ práci těch, kdo na ní dělají).

    faktem je, že pokud člověk zaměstnává jen sám sebe, ani nenakupuje nic na sklad, tak je podle mě vhodnější označení třeba řemeslník. no a "živnostník" právě zahrnuje všechny ty řemeslníky, co šéfují sami sobě a mají třeba nějaké nářadí - ale není tam ten obchod ani zaměstnávání cizích lidí.

    No, tenhle klub vlastně fakt není o podnikání, když si pořádně čtu nadpis :-) tak sorry :-)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    XCHAOS: člověče to by mě zajímalo co je podle tebe podnikání v pravém slova smyslu?! Pro mě pojem podnikatel je jenom jinotvar slova živnostník, což jak všichni dobře víme je osoba jež se stará sama o svůj chléb.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    já mám zkušenost jako živnostník, živostník se zaměstnanci (sic!), pak živnostník plátce DPH, potom spolumajitel s.r.o. a spolumajitel s.r.o. (plátce DPH). nemám zkušenost s tím mít s.r.o. plně pod kontrolou (většinový vlastník, případně jednatel)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NYX: "volná noha" znamená třeba i různé umělce, překladatele a jiné tvůrce.... může to znamenat spoustu věcí, které nejsou "podnikáním" v pravém slova smyslu.
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    Já bych to chápala spíše jako klub, kde si budeme říkat o zkušenostech... Tak třeba...Já pracuju jako lektorka, učím několik oborů (aj, klavír, děti zš) abych pokryla celý úvazek. Zatím! mi to vychází líp, než když bych byla zaměstnaná v oboru (i jinde). Je to flexibilní, věština lidí chodí ke mně domů. Nicméně je to nejistota, lidé mohou hodiny odvolat, před dovolenou si musím třeba máknout, abych měla pocit, že jsem si na to vydělala. Když bych byla nemocná nedostanu skoro nic a to jsem se připojistila i u soukromé pojišťovny.
    Naštěstí jsem poslední dva roky nebyla dlouhodobě nemocná a mám manžela, který vydělává dost na to, aby pokryl tuto nejistotu. Nicméně bez něj bych to dlat nemohla, bylo by to moc riskantní při placení nájmu a ostatních výdajů, což mě dost deprimuje...
    Taky vyskakuju z kůže, když politici vytáhnou, jak malé daně živnostníci platí a že je to nespravdelivé...Ty daně jsou jediná výhoda (krom samotného druhu práce - být svým pánem, což bych už neměnila) optozi zaměstnancům...Co myslíte vy?
    VERUNA
    VERUNA --- ---
    Mě to nepřijde špatné! Oba ty kluby mají k tomuto blízko, ale rozhodně se nekryji. Freelancer je jeden specifický druh, kterým jsem jiz jen velmi okrajově zatímco toto chápu obšírněji a jednoznačně patřím sem.
    Ten druhý klub už mě vůbec nezajímá jelikož ho chápu jakožto diskuzi o “papírování“ okolo ZL, daní a úřadů.

    Toto se mi líbí, book :)
    KOJA
    KOJA --- ---
    PRISCILA: Tak by se to asi melo jmenovat "Mensi firmicky atd.", ne?
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    No, trochu se to kryje, ale chtěla bych to rozšířit i na menší firmičky atd.
    NYX
    NYX --- ---
    TOM: nebo. i kdyz imho je spousta freelanceru i u nas.
    TOM
    TOM --- ---
    freelancing beru spíš jako živnost v zahraničí
    podle mě se to nejvíc kryje s [ zivnostensky list a osvc ]
    NYX
    NYX --- ---
    pred par dny vznikl [ Freelancing - žít a pracovat na volné noze ] - nekryje se to zbytecne moc?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam